Slovenija

Sodišče glede Blejskega otoka ugodilo Cerkvi

Ljubljana, 06. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za kulturo je prejelo sodbo Upravnega sodišča, ki je ugodilo tožbi rimskokatoliške župnije Bled. S tem je odpravilo prvo točko izreka izpodbijane odločbe, s katero je ministrstvo zavrnilo zahtevo upravičenke za vrnitev v last in posest podržavljenih nepremičnin na Blejskem otoku.

Blejski otok
Blejski otok FOTO: Dare Čekeliš

V obširni obrazložitvi sodbe med drugim piše, da status nepremičnin, ki so kulturni spomeniki, ni ovira za vračilo teh nepremičnin v naravi. Kot so še sporočili iz ministrstva bodo sodbo v prihodnjih dneh temeljito preučili in na tej podlagi presodili nadaljnje ravnanje ministrstva za kulturo. Zoper sodbo je dovoljena pritožba na Vrhovno sodišče RS in sicer v 15 dneh od vročitve. Sodišče je v primeru Blejskega otoka sledilo enakim stališčem kot pri odločanju o pokljuških gozdovih.

"Vprašanje lastništva Blejskega otoka je dokončno rešeno", je lani optimistično izjavila ministrica za kulturo, Andreja Rihter.

Ministrstvo za kulturo je 4. oktobra lani izdalo odločbo, s katero je zavrnilo zahtevek rimskokatoliške župnije Bled za vrnitev nepremičnin na Blejskem otoku v naravi, v naravi pa je vrnilo cerkev Marijinega oznanjenja. Župnijstvo se je na odločbo pritožilo. Ministrica za kulturo Andreja Rihter je tedaj izrazila upanje, da je vprašanje lastništva Blejskega otoka dokončno rešeno in da bo odprta pot za nadaljnja vlaganja v obnovo Blejskega otoka kot spomenika državnega pomena. Ta spomenik je namreč potreben velike obnove.

Danijel Starman
Danijel Starman FOTO: POP TV

Danijel Starman o Blejskem otoku

V zvezi s sodbo Upravnega sodišča o vračanju Blejskega otoka v naravi, v kateri je to ugodilo župniji Bled, je predsednik sodišča Janez Breznik izjavil: "Sodišče je ta del odpravilo zaradi tega, ker se ne strinja s pravnimi stališči tožene stranke. Sodišče je namreč drugačnega mnenja, namreč da zakoni, na katere se sklicuje v svoji odločbi tožena stranka, ne onemogočajo vračanja v naravi." Pravni zastopnik blejske župnije Danijel Starman pa je sodbo pozdravil z besedami: "Sodišče je v obrazložitvi podrobno analiziralo vse razloge, zaradi katerih ni nobene podlage, da se Blejski otok kot celota ne vrne v naravi prvotnemu lastniku, to je župniji na Bledu." Starman tudi pričakuje, da bodo nadaljnji postopki stekli po novem letu in da bo ministrstvo župniji izdalo pozitivno odločbo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou