Slovenija

'Sodelovanje med generacijami prinaša novo kakovost v razvoju družbe'

Ljubljana, 01. 10. 2012 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osnovno sporočilo festivala za tretje življenjsko obdobje ostaja medgeneracijsko sodelovanje. Brez tega po besedah podpredsednika programskega sveta festivala Slovenci ne bomo več del tistih narodov, ki so napredni.

Vrata je odprl že 12. Festival za tretje življenjsko obdobje, na njem pa se predstavlja več kot 150 razstavljavcev z različno ponudbo aktivnosti, izdelkov in storitev, namenjenih izboljšanju kakovosti življenja starejših in ohranjanju njihove aktivnosti.

Festival tudi tokrat osrednjo pozornost namenja medgeneracijskemu sodelovanju. Podpredsednik programskega sveta festivala Andrej Jus je poudaril, da medgeneracijsko sodelovanje, ki je temeljno sporočilo festivala, prinaša novo kakovost v razvoju sodobne družbe: "Če tega sodelovanja ne bo, potem ne bomo več del tistih narodov, ki so napredni."

Generalni direktor direktorata za socialo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Davor Dominkuš pa je povedal, da je vsebina tokratnega festivala vezana na aktualne zadeve, s katerimi se ukvarja ministrstvo, še posebej na pripravo nove pokojninske zakonodaje ter zakonodaje o delovnih razmerjih in o dolgotrajni oskrbi.

Po Dominkuševih besedah se je festival za tretje življenjsko obdobje znova dokazal kot odlična priložnost za to, da se mlada, srednja in starejša generacija dobijo ter da se pogovarjajo ne samo o konceptih političnih in zakonodajnih rešitvah, ampak tudi o kulturnih, športnih in vseh drugih oblikah sodelovanja.

Osnovno sporočilo festivala za tretje življenjsko obdobje ostaja medgeneracijsko sodelovanje.
Osnovno sporočilo festivala za tretje življenjsko obdobje ostaja medgeneracijsko sodelovanje. FOTO: Thinkstock

Predsednik republike Danilo Türk pa je poudaril, da je na področju medgeneracijskega sodelovanja še veliko možnosti za izboljšave. Po njegovi oceni je pri tem eden od temeljnih problemov še vedno razmeroma šibka organiziranost mladih.

Türk je opozoril, da je prav sedanja razprava o delovnopravni reformi dobra priložnost, da se organizacije mladih postavijo bolj odločno in artikulirano, in da bi iz tega angažiranja izšlo tudi medgeneracijsko sodelovanje, ki bo še naprej krepilo solidarnost.

V strokovnem programu festivala bodo predstavniki države, stroke, civilne družbe, gospodarstva in obiskovalci vse do srede razpravljali o aktualnih vprašanjih, ki segajo od staranja prebivalstva, pokojninske reforme in dolgotrajne oskrbe starejših v Sloveniji do različnih vidikov aktivnega staranja in vloge medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti v družbi na različnih področjih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaniwars
02. 10. 2012 14.17
+0
Novodobno Slovensko medgeneracijsko sodelovanje gre žal v večini primerov v sledečo smer:Uboge starše se vozi k notarjem,kjer prepišejo vse imetje na otroke ali vnuke,čez čas se jih vrže ven iz bajte ali stanovanja,ki se ga nato proda da lahko hvaležni otroci ali pa celo smrkavci in šmrklje nekaj časa lagodno živijo,.. Scuza se jim vse prihranke,zapleni hranilne knjižice za katere se dobi pooblastilo.Ja take se dogajajo pa nikomur nič!!!Pfuj banda materijalistična,ki si sama ne zna nič ustvarit,ker je lažje nekoga -svojga okol prinest in se okoristiti.Pol pa streljanje pa take,...
piko112
01. 10. 2012 21.08
+4
Sem babi naučil dela z računalnikom. Najprej prižiganje in ugašanje, nato internet, z tem še youtube, nakar ima že svoj mail naslov :P Potrebno je bilo veliko truda in časa ampak je vesela ker sama najde kašno zadevo o kašnem pesniku in podobno.
zaniwars
02. 10. 2012 14.21
Lepo od tebe!!!,....minus ti je pa stisnil eden takih,ki sem jih opisal v zgornjem komentarju,..