Slovenija

Socialno ogroženi dobili nove bivalne prostore

Ljubljana, 16. 01. 2009 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Savski cesti v Ljubljani so odprli prenovljene bivalne enote, ki bodo vsaj začasno rešile stisko socialno ogroženih oseb. Bivalnih enot je enajst, merijo pa od 15 do 20 kvadratnih metrov.

Bivalna enota
Bivalna enota FOTO: POP TV

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (MOL) je na Savski cesti v Ljubljani odprl prenovljene bivalne enote. Prostori so namenjeni začasnemu reševanju stanovanjskih potreb socialno ogroženih oseb. Za obnovo okoli 314 kvadratnih metrov stanovanjskih površin so namenili 322.660 evrov.

Adaptacija enajstih bivalnih enot z lastnimi kopalnicami in shrambami je potekala šest mesecev, bivalne enote pa merijo od 15 do 20 kvadratnih metrov. Vsaka kopalnica je opremljena z drobno sanitarno opremo, prav tako ima vsaka enota kuhinjsko nišo, ki obsega pomivalno korito, štedilnik in kuhinjske elemente.

Priliv ljudi, ki potrebujejo pomoč, je v glavnem mestu največji. Mestna občina Ljubljana jim je namenila veliko sredstev, naša naloga pa je, da poskušamo rešiti tudi potrebno infrastrukturo zanje. Ljubljanski župan Janković

Kot je pojasnila direktorica sklada Jožka Hegler, je trenutno oddanih 140 bivalnih enot, v katerih biva 366 oseb. Na dodelitev bivalne enote čaka 65 prosilcev, stanje pa se nenehno spreminja, ker npr. prosilec ne dopolni oziroma obnovi vloge v predpisanem roku ali odstopi od dodelitve črta, je pojasnila direktorica.

Bivalne enote na Savski cesti 1 v Ljubljani trenutno še niso vštete med oddane enote, mednje se bodo po besedah Heglerjeve štele po podpisu najemne pogodbe in po dejanski predaji ključev najemnikom. Heglerjeva pričakuje, da se bo kljub novim bivalnim enotam število čakajočih upravičencev do bivalne enote samo prehodno zmanjšalo, saj vseskozi prejemajo nove vloge za bivalne enote, zato pričakuje znova povišanje števila upravičenih čakajočih prosilcev.

Odprtja se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je povedal, da bivalne enote rešujejo prepotrebno stisko ljudi, ki nimajo kam iti, ključen problem pa je, da gre le za prehodne stanovanjske enote.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
18. 01. 2009 21.48
+1
...pozdravno je vse to, da se začne spoštovati človeško dostojanstvo in varnost tudi v konstruktivnosti, ko sem pa na besedi bi bilo izvrstnvo, da bi v vsakem kraju naše lepe Slovenije bila na razpolaganje tudi "x" hiša, (ogrevana in z toplo vodo ter WC-ji )v katero bi prišli oziroma prihajali prenočevati brez-domci, saj so tudi oni ljudje, čeprav več pijani kakor trezni a pijančevanje je bolezen - kajne in takšni ljudje rabijo pomoč in sodelovanje, če jih njihovi svojci odklanjajo bo težko usklajevati abdikativnosti a pod streho spati na toplem in se umiti je to dolžnost države, da poskrbi za obubožene ljudi, ki so sicer izgubili kompas nad življenjem-ej kaj jih je sploh privedlo na takšna pota ?!
Buena Vita
18. 01. 2009 20.09
esmi ne upaj preveč slovenci smo vedno odrinjeni---še vedno je tako
esmi
18. 01. 2009 16.08
upam,da so jih dobili kakšni Slovenci, ki so ostali brez služb,ne pa kakšni naši južni bratje, ki so prišli v Slovenijo pred nekaj meseci in niso državni blagajni prinesli niti evra
zupancicevajama@email.si
16. 01. 2009 17.07
1.027,57 €/m2 samo za obnovo???? Tale je pa huda! Ali so pa provizije visoke?