Slovenija

'S podpisom kažemo, da gradimo zaupanje in iščemo kompromisne rešitve v dobro vseh'

Ljubljana, 20. 01. 2015 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Socialni partnerji so uspeli uskladiti in že tudi parafirati socialni sporazum 2015-2016 ter s tem ujeti zastavljeni rok. Razhajanja glede vprašanj minimalne plače in insolvenčne zakonodaje so razrešili tako, da so ju povsem umaknili iz besedila.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Socialni sporazum parafiran
    01:31
    Iz SVETA: Socialni sporazum parafiran
  • Iz 24UR: Sklenitev socialnega sporazuma
    02:26
    Iz 24UR: Sklenitev socialnega sporazuma
  • Iz 24UR ZVEČER: Dobili smo socialni sporazum
    03:35
    Iz 24UR ZVEČER: Dobili smo socialni sporazum

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je po zaključku pogajanj poudarila, da uskladitev socialnega sporazuma ni bila lahka, da je terjala veliko razumevanja in zaupanja ter da je bilo zanjo potrebnih 16 večurnih krogov pogajanj. Z dokumentom so se po njenih besedah skupaj, ne eden proti drugemu, dogovorili o 140 ukrepih na vseh ključnih področjih.

Spomnila je, da Slovenija ni imela socialnega sporazuma že od leta 2009, saj kompromisnih rešitev za izhod iz krize niso bili sposobni doseči. "Danes s tem podpisom kažemo, da gradimo zaupanje, da iščemo kompromisne rešitve v dobro vseh. Najpomembnejša vrednost socialnega sporazuma je iskanje kompromisa med praviloma različnimi legitimnimi interesi kapitala in delavstva, ki bo dober za vse nas, za državo," je poudarila.

Anja Kopač Mrak - 2
Anja Kopač Mrak - 2 FOTO: Miro Majcen

Izvzeli minimalno plačo in insolvenčno zakonodajo

S tem so se strinjali tudi predstavniki delodajalcev in sindikatov, ki so morali, kot tudi vlada, med pogajanji pri nekaterih vprašanjih znati popustiti. Tako je bilo danes tudi pri najtrših orehih: minimalni plači in insolvenčni zakonodaji.

Pri minimalni plači je bilo osrednje vprašanje postopen izvzem dodatkov, ki so ga zahtevali sindikati. Potem ko delodajalci na to tudi danes niso želeli pristati, so se vse tri strani dogovorile, da se vsa vprašanja v zvezi z minimalno plačo izvzame iz socialnega sporazuma in rešuje zunaj njega.

Prav tako so bile danes iz dokumenta izločene določbe glede posega v insolvenčno zakonodajo. Predloga sindikatov o prednostni obravnavi terjatev delavcev, ki so mu posebej ostro nasprotovali obrtniki, tako ni v besedilu.

Semolič: Vsega, kar bi radi zapisali, se nikoli ne da

"Vsega, kar bi radi zapisali v sporazum, se nikoli ne da, a ta v dobršni meri vendarle odraža naša pričakovanja. Socialni sporazum nas tam, kjer nismo uspeli, nikakor ne ovira, da si ne bi prizadevali naprej na druge načine," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Shod sindikalistov - 5
Shod sindikalistov - 5 FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje, ali so v boju za spremembo definicije minimalne plače pripravljeni iti tudi na ulico, je odgovoril, da ta trenutek ne želi groziti, a te možnosti vendarle ni izključil.

Je pa Semolič zadovoljen z nekaterimi drugimi rešitvami v dokumentu, med drugim z dogovorom, po katerem se bodo plače usklajevale z inflacijo in delom produktivnosti, pa tudi soglasjem v zvezi s poglavji zdravstvo in pokojninski sistem.

Smole zadovoljen, da se davki in prispevki ne bodo zviševali dve leti

Generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta medtem veseli zaveza vlade, da se davki in prispevki v naslednjih dveh letih ne bodo zvišali, razen v primeru višje sile. "To pomeni, da se bodo lahko delodajalci bolj smelo ukvarjali s poslovanjem, s tem, kaj se dogaja na trgu, poslovnimi cilji," je pojasnil. Delodajalce je bilo zdaj ves čas strah novih dajatev in s tem je povezan tudi eden temeljnih problemov za premajhno konkurenčnost, je pristavil.

Smole je izrazil tudi pričakovanje, da bodo naslednjič še bolj hrabri ter se bodo dogovorili za daljše obdobje in s tem zagotovili še stabilnejše pogoje poslovanja.

Gospodarstveniki: Naj vlada in DZ dokument upoštevata

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je izrazil zadovoljstvo, da je bila iz sporazuma umaknjena prednostna obravnava terjatev delodajalcev, saj naj bi bilo to usodno za male upnike oz. male podjetnike, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije Igor Antauer pa je pozval, naj vlada in DZ dokument upoštevata, saj da v preteklosti ni bilo vedno tako.

Uradni podpis naj bi bil 2. februarja

Socialni partnerji so s parafiranjem potrdili, da se strinjajo s končnim besedilom. To bo zdaj romalo na vlado in organe sindikalnih in delodajalskih organizacij, slovesen uradni podpis pa bo, tako Kopač Mrakova, predvidoma 2. februarja.

Slovenija je tako tik pred tem, da po petih letih znova dobi socialni sporazum, dokument, ki s ciljem doseči stabilnost in socialni mir opredeljuje temeljne zaveze in usmeritve vlade, delodajalcev in sindikatov. Socialnim partnerjem je tovrsten dogovor uspel šele petič v času samostojnosti države, to pa bo šele tretji sodoben socialni sporazum.

Dokument bo veljal za leti 2015 in 2016. Vlada, delodajalci in sindikati se bodo z uradnim podpisom z njim zavezali, da mora v tem času ena njihovih prioritet postati zagotavljanje socialnega tržnega gospodarstva in ustrezne ravni socialne varnosti, ki temelji na načelih solidarnosti in pravične prerazporeditve bremen.

Temeljne zaveze so usmerjene v nov razvojni zagon, zniževanje brezposelnosti, odpravo krize vrednot, krepitev konkurenčnosti, ekonomske demokracije, notranjega povpraševanja in učinkovitosti javnega sektorja, spoštovanje resolucije o normativni dejavnosti pri sprejemanju zakonodaje, ureditev sistema dolgotrajne oskrbe ter uskladitev višine minimalnega osebnega dohodka oz. izračun socialnih transferjev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evian2016
21. 01. 2015 19.09
+1
Gradite si zaupanje med sabo z namenom ohranitve svojih delovnih mest. Dela niste opravili in po vaši razlagi in uveljavljanu enakih možnosti in socialne pravičnosti bi bilo dosledno, če bi plačilo za neopravljeno delo vrnili v državni proračun. In to za zadnjih 23 let.... Kmalu bi pozabil banda nesposobna.
slovenskidelavec
21. 01. 2015 17.18
+1
REVNI BODO SPET IZGUBILI, DELAVCI PAZITE NA DENARNICO, DRAGO NAS BO STAL TA PODPIS,UPOKOJENCI ŠE REVNEJŠI BOSTE.
proletarec1
21. 01. 2015 16.05
KAJ PA UPOKOJENCI,KI JIH 20%ŠE ZA KRUH, VEČ NIMA?
ecnarf
21. 01. 2015 13.55
Samo klobasanje
arthur1982
21. 01. 2015 12.53
Naj mi nekdo razloži, kaj so to legitimni interesi kapitala, sicer sem slišal že marsikakšno pogruntavščino, da ima pa kapital legitimni interes pa še ne. Mogoče je pa to problem današnje družbe.
arthur1982
21. 01. 2015 12.51
+1
Podpisali so sporazum, niso pa napisali kdo ga bo financiral.
Mejduš
21. 01. 2015 11.40
+5
Sindikatom bi lahko znižali plače,za tako delo ki oni so postavljeni je čisto brez veze samo stroške delajo državi ,več bi dosegli brez sindikata pa tudi nebi bilo toliko sovraštva med delvcem in deladejalce to sem sam imel lepe izskušnje, zato ker nimajo nobenega stokovnega pregleda,sendikat bi moral vedeti več kot bilo kateri,to pa nč kaj dosti več kot delavec to se vidi na njim.
?akula
21. 01. 2015 20.15
naj sindikati samo objavijo, koliko delovnih mest so rešili.
tom672
21. 01. 2015 11.39
+7
Sramota za Slovenijo, Semoliča in Miliča je da je podpisal tak sporazum. Jaz bi vas vprašal kako sploh lahko štejetete(nočno delo, izmensko delo, dodatek za nošenje orožja...) za dodatke, če so že vračunani v minimalni plači. Dodatek bi lahko rekel takrat, ko so vračunani k minimalni plači- minimalna plača+dodatki. Do takrat pa je to samo minimalna plača in nič drugega. In to je ena velika sramota za Slovenijo, ter sužnjelastništvo za delavce. Kje ste novinarji in ljudje, da bi se zoperstavili temu??? Aja saj je že Cankar nekaj sto let nazaj napisal hlapce. Lp!
Kwaj
21. 01. 2015 10.18
+1
Za javni sektor je spet med............
Biofanatik
21. 01. 2015 10.15
Vso kredibilnost si zgubila*!
motorka57
21. 01. 2015 09.42
+5
Ma hebe se Semoliču za narod.Večinoma sedi na ušesih,ko pa pride kamera,se glasi,kot da je prvi v mestu.Sam vprašam ga,kje je bil,ko so vladni debe luhi rezal procente za penzione??? Tisti ki ma 5 jurjev mu ne bo težko preživet,s 500 € je pa že težko kakat,kaj šele živet !!!!
Blaška
21. 01. 2015 09.33
+1
niste resni, res ne ; )) to-le je pravo norčevanje in nesposobnost za socialni dogovor ; ))
POŠTENO JEBENO
21. 01. 2015 08.21
+1
Zdej so se "uskladili" in opoldne bodo že nazdravljali z šampanjcem. Sraje bo ko bodo morali z pancer brezrokavniki v "službo" hodit.
tron3
21. 01. 2015 07.41
+9
64% zaposlenih zasluži 900 ali manj evrčkov na mesec, povprečna pokojnina je menda okrog 500 evrčkov, vprašanje se postavi v katerem svetu živi vrla ministrica, imam občutek, da ji ni čisto nič ni jasno, kaj se v resnici dogaja!!!
Biofanatik
21. 01. 2015 08.18
+1
Včerajšnjega BOBa leta naj se na pamet nauči
motorka57
21. 01. 2015 09.28
+6
Točno to,s 500€ gredo ljudje v penzion,te slike pa nazdravljajo ,kako so dosegli sporazum.Tu so še tisti ,ki dobijo in si ne zaslužijo 3,4,5 jurjev plače,in to v državnih firmah,pa poslanci ???!!!! Kdaj se bodo ti zajedalci odpovedali oz. jim bomo vzeli tisto,kar nam kradejo in zajedajo proračun !!!???
?akula
21. 01. 2015 20.19
Oni in tajkuni živijo v svojem svetu. Kaj pa sploh vedo koliko je to 600 eur? Toliko denarja imajo, da sploh ne poznajo njegove vrednosti.
comment123
21. 01. 2015 07.19
+3
DRŽAVA JE DOM IN SKUPNOST DRŽAVLJANOV, NAJPREJ BI MORALA PŠČICA LJUDI, KI SMO JI ZAUPALI NA VOLITVAH POSKRBETI ZA DRŽAVLJANE, DA ONI DOBRO ŽIVIJO V SVOJEM DOMU. NAŠA VLADA PA POSLUŠA OD ZUNAJ, TUJCE KAKO NAJ ZATEGUJE IN UNIČUJE SVOJE LJUDI.KDO JE KRIV ? TISTI, KI DRŽAVO VODIJO IN, KI NAM NISO IZKAZALI ZAUPANJA.....
?akula
21. 01. 2015 20.20
Saj smo živeli dobro, samo takrat oni niso izstopali.
slayer2
21. 01. 2015 06.57
+5
In sedaj bom dobil 10€ večjo plačo!!! A zato moram sedaj skakat od veselja,pa to!!!
evian2016
21. 01. 2015 19.11
+1
funi
21. 01. 2015 06.51
-4
A ni škoda vsake minute ,ki jo plačamo iz proračuna za delo vlade. Ko ne zmorejo rešitve umaknejo zadevo. To je pa res glava v pesku kot pri noju. Kolk dela čaka našega JJ da popravi te leve avanture
slayer2
21. 01. 2015 06.57
+2
ahahahahahahaha......ahahahahahahah,si me dobro nasmejal,pa to!!!
evian2016
21. 01. 2015 19.12
+1
Pa saj je že 24 let avanturist in ropotalo....
Biofanatik
21. 01. 2015 04.21
+1
Ne suženjsko zakonodajo ste parafiral izdajalci slolandijske delovne raje
sime sime
21. 01. 2015 02.59
+7
ampak kako se semolič izogiba debati o znižanju obremenitev na brutto plače...in on je kao za delavce puj ***** folk država mora znižat davke in prispevke od brutto plač, če ne bomo vsi pristali na minimalcih...pa podjetju se zdaj neizplača zvišat plačo ker gre polovica za davke in prispevke...to je problem vsega samo eni se tega izogibajo ker se preko tega napaja 240.000 javnih pijavk pa preko 200 občin katastrofa, katastrofa...upam samo da Siriza zmaga v nedeljo pa naj gre vse v tri krasne...ta sistem je postal nevzdržen...švicarji so pa pametni niso oni zastonj omejitev stran dal ker so zgleda bogatuni začel franke kupvat z ničvrednim evrom...
slayer2
21. 01. 2015 06.58
+1
Biofanatik
21. 01. 2015 08.21
A je kovnica ponarejeni € naprodaj, takoj kupim!
Ope?enka
21. 01. 2015 00.26
+2
Vrhovni sodnik Marko Šorli: Na vrhovnem sodišču je ustoličena laž Pogovarjali smo z vrhovnim sodnikom, ki je po naših zanesljivih informacijah edini v senatu na vrhovnem sodišču glasoval za ugoditev zahtevi za varstvo zakonitosti Janeza Janše v zadevi Patria. Vrhovni sodnik Marko Šorli neposredno sicer ni komentiral zadeve Patria, pojasnil pa je, da če obtožba kakšnega kaznivega dejanja ne konkretizira, je sodišče sploh ne sme obravnavati in ugotavljati morebiten obstoj takšnih dejstev, saj bi s tem prevzelo vlogo tožilstva. Opozarja, da pred lažjo žal ni imuno niti sodstvo, ustoličena je celo na vrhovnem sodišču, mnogi jo podpirajo, nekateri se ji klanjajo.