Slovenija

Socialni dialog v okviru ESS zaustavljen, Jerkičeva odstopila kot predsednica

Ljubljana, 27. 09. 2019 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Delodajalci so na seji ESS sporočili, da do nadaljnjega ne bodo sodelovali v socialnem dialogu, saj se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS. To skrbi tudi sindikate. Oboji rešitev pričakujejo od premierja Marjana Šarca. "Kdor misli, da bo delal mimo ESS, se moti," pa odgovarja premier.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 'To je farsa'
    02:58
    Iz SVETA: 'To je farsa'
  • Iz 24UR: Zrušili socialni dialog?
    03:21
    Iz 24UR: Zrušili socialni dialog?

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je po današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) poudaril, da je bil socialni dialog v času te vlade "popolnoma izigran" in da je ESS postal "farsa", saj socialni partnerji obravnavajo le še obrobne zadeve, medtem ko pri odločilnih zakonih nimajo nobene besede več. Po njegovih besedah se je začelo z lanskim sprejetjem novele zakona o minimalni plači, ki zvišuje to plačo in iz nje izključuje vse dodatke.

Nadaljevalo se je s predlogom novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva izboljšanje plačila študentskega dela oz. položaja študentov. Tudi ta predlog je bil v DZ vložen mimo ESS, pristojni parlamentarni odbor pa naj bi ga obravnaval oktobra.

Lidija Jerkič je odstopila kot predsednica ESS.
Lidija Jerkič je odstopila kot predsednica ESS. FOTO: Miro Majcen

Neusklajen s socialnimi partnerji je bil vložen tudi predlog dopolnitve zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki predvideva, da bi bili vsi starši upravičeni do dodatnega dne plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva otroka na prvi šolski dan. Kolegij predsednika DZ je minuli teden obravnavo tega predloga sicer zavrnil.

Piko na i predstavlja sredin začetek parlamentarne poti predloga sprememb zakonodaje, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je dejal Smole.

Generalni sekretar ZDS je izpostavil, da kljub pomembnosti teh zakonov niso dobili nobenega gradiva, analiz, izračunov, "na osnovi katerih bi lahko razpravljali, kaj šele o njih odločali". "Socialni dialog je mrtev," je bil oster.

Vsem omenjenim zakonom oz. zakonskim predlogom je sicer skupno, da jih je v parlamentarni postopek poslala Levica.

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je po seji ESS dejala, da je Levico že večkrat opozorila, "da se tako ne dela".

Da se v DZ vlaga zakonodaja, ki ni predmet usklajevanj na ESS, moti tudi predstavnike sindikalnih organizacij, je povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič in dodala, da je sama zato danes odstopila kot predsednica ESS.

Predsedniki sindikalnih central so popoldne na predsednika vlade Marjana Šarca naslovili odprto pismo, v katerem so zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo nastajanje, usklajevanje in usodo nekaterih zakonskih sprememb, ki imajo pomemben vpliv na zaposlene, in posledice, ki jih ima to za socialni dialog.

Tudi sami ugotavljajo, da se pojavlja vedno več zakonskih predlogov, "ki neposredno urejajo vsebine, ki bi morale biti na mizi ESS". Poleg ZDR in sprememb zakonodaje, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so omenili še predlog zakona o ukrepih za uravnoteženje proračuna za 2020 in 2021, ki ga je pripravila vlada in je sprva omejeval tudi izdatke, povezane s socialnimi transferji.

Pri tem so poudarili, da so bile vsebine teh zakonov, do katerih se ob tej priložnosti niso želeli opredeliti, v preteklosti vedno predmet socialnega dialoga.

Šarec je v odzivu poudaril, da se tisti, ki misli, da bo delal mimo ESS, moti.
Šarec je v odzivu poudaril, da se tisti, ki misli, da bo delal mimo ESS, moti. FOTO: Bobo

Delodajalci sicer pravijo, da je zdaj na potezi premier Šarec. "Naj Šarec pove, kaj misli s tem, da podpira socialni dialog," je pozval Smole. "Eno so besede, drugo dejanja," je bil kritičen. Na vprašanje, kaj pričakujejo oz. v katerem primeru se bodo vrnili nazaj za mizo ESS, je odvrnil, da ne ve, "če in kdaj". Vse je odvisno od predsednika vlade, je dejal in dodal: "Imamo dovolj. Nočemo biti samo opazovalec in delovati pod neko krinko socialnega dialoga."

Tudi sindikati so premierja pozvali, naj zagotovi, da bodo lahko socialni partnerji sodelovali pri pripravi in usklajevanju zakonodaje s področja dela ESS. "Socialni dialog v Sloveniji je bil pogosto pred težkimi preizkušnjami, vendar je v odločilnih trenutkih vedno odigral pozitivno vlogo, socialni partnerji pa smo o veliki večini ključnih vsebin uspeli doseči soglasje. Vendar je za to pomemben tudi angažma vlade, ki koordinira ta socialni dialog," so mu položili na srce.

Zavzeli so se še za to, da bi Šarec sklical sestanke z vsemi člani ESS. "Do takrat pa vas pozivamo, da storite vse, kar je v vaši moči, da koalicijske stranke ne bodo podpirale predlogov zakonov, ki niso usklajevani v socialnem dialogu, kljub temu, da bi morali biti," so sklenili.

V koalicijskih vrstah so danes med drugim izrazili obžalovanje, da se je prekinil socialni dialog, ob tem so kritični tudi do Levice, ki po njihovi oceni zanemarja pomen socialnega dialoga.

V Levici so medtem med drugim poudarili, da ne morejo biti krivi za prekinitev socialnega dialoga, saj da stranka ni partner ESS. "Mislim, da gre tukaj za iskanje izgovorov, da se socialni dialog ruši s strani delodajalcev, ki so v zadnjem letu zelo jasno pokazali, da ne bodo dopuščali nobenega premika na boljše, predvsem za delavce," je bil oster vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.

Šarec: Kdor misli, da bo delal mimo ESS, se moti

Šarec pa je v izjavi za medije ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku dejal, da z zadevo sicer še ni podrobno seznanjen, vendar pa je socialni dialog zelo pomemben "in zagotovo ni dobro, če se zakone sprejema mimo Ekonomsko-socialnega sveta".

"Ne moremo sprejemati zakonov tako, kot nekomu ustreza. Znano mi je, da Levica seveda ni naklonjena ESS, kadar gre za vprašanja, s katerimi se sindikati strinjajo, vendar pa svet tvorijo trije partnerji in pričakujem, da bo socialni dialog vedno tekel," je dejal.

Poudaril je, da se je zavezal spoštovanju socialnega dialoga, česar se namerava tudi držati. "Kdor misli, da bo delal mimo Ekonomsko-socialnega sveta, kot je bilo to pri minimalni plači - kar je bil precedens in se ne sme več ponoviti - se moti," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
29. 09. 2019 13.11
vozijo avione narod nima za mesečno karto za avtobus
Marjan Ledinek
28. 09. 2019 17.51
+1
Vsi sam nabijajo pa vlečejo miljone
User300173
28. 09. 2019 16.32
+1
Gonja proti ukinitvi dodatnega zavarovanja se je začela. DZ je edini ki sprejema zakone in Levica je ravnala pravilno. ESS lahko v DZ pridobi predlog zakona, ga obravnava in poda predloge v DZ. Kaj je tu spornega? ESS ne more biti drugi odbor DZ, je lahko zgolj posvetovalno, usklajevalno ...itn. , ampak ne kot enakovreden odboru DZ,kar bi ESS vsekakor želel biti in že v začetku mešati štrene.
jakec1575
27. 09. 2019 21.52
+6
Vlada je dokazala, da ESS v resnici ne rabi. ESS je smiselen samo v casu krize.
jakec1575
27. 09. 2019 21.51
+12
Z reformo dopolnilnega prav vsi nekaj pridobimo. strosek pa se razdeli med delodajalce in delojemalce. ce je delodajalcem res tako hudo (kar po voznem parku v sloveniji ni videti) lahko zamenjamo procente, ki jih placa delodajalec in delojemalec. se vedno je to ugodneje za vse nas, ki placujemo dopolnilno in danes pol denarja izgine v reziji.
wolfterier
28. 09. 2019 09.42
+11
Jerkičeva je omenila izoljšanje invalidskih pokojnin.Sramotno je,da človek,ki je delal 35 let,potem se pa upokojil zaradi bolezni,dobi toliko,kot klošar,ki nikoli ni delal. Je to socijalna država...
Zbujen
28. 09. 2019 13.54
+6
Predlog Levice je, da NEobvezno dopolnilno zav. postane OBVEZNO dodatno breme tistih, ki delamo. To pomeni za delavce še dražje!!! Medtem, ko iz monopolne ZZZS letno odteče 400.000-1.000.000 EUR zaradi obupno preplačanih nabav med.materiala. Za koga torej dela Levica?
METKA102
28. 09. 2019 18.47
+3
Zbujen, počakaj še nekaj mesecev, da stvar pride v veljavo, da se bodo ljudje začeli zavedati kako so nasedli. Kot že tolikokrat.
wolfterier
29. 09. 2019 09.47
+2
jakec1575
27. 09. 2019 21.49
+12
ce bi se o vsem ESS odlocal, bi se vmes zgodile se kaksne volitve. Koliko bo delodajalce udarila refroma dopolnilnega? Toliko kot bi morali dvigniti realno place zaradi dobrih donosov zadnjih 5 let. Ni kaj za jamrati.
Kollerik
27. 09. 2019 21.23
+3
Šarko se mi je nekaj pokvaril zadnje čase...in postaja čedalje bolj podoben superhiku.... okus denarja?
Kaj_je_res
27. 09. 2019 20.33
+22
Levica daje populistične predloge brez analiz in izračunov, samo da nabira politične točke.
morituri
27. 09. 2019 20.25
-31
Potrebno bo iti v ponedeljek in četrtek pred Lidlove in Hoferjeve trgovine. Tam lahko takoj ugotoviš koliko denarja imajo ljudje. Skoraj ni reveža med njimi in veliko je upokojencev!!!!!!!!!! Kupujejo vsevprek!
wolfterier
28. 09. 2019 09.44
+11
Zakaj v ponedeljek in četrtek...ker so takrat veliki popusti.Narod ne more več kupovat po normalnih cenah !
vinogradnik33
27. 09. 2019 20.23
+33
To , da LEVICA solira pri vlaganju nepopolnih , nedorečenih in neusklajenih zakonov v DZ je dokaz , da LEVICA dela vse za samopromocijo , da lovi glasove volivcev ! Res pa je tudi , da sindikati že dolgo niso več v službi delavcev , eni vodje sindikatov se borijo samo zase , za visoke plače in prikimavajo delodajalcem in s tem delodajalci dobivajo na moči , zato je toliko prekarnega dela , zato je toliko skoraj suženjskega dela , zato delavci ne prejemajo rednih dohodkov ali pa jim ne plačujejo za socialno in zdravstveno zavarovanje !
TheEarthIsFlat
27. 09. 2019 20.00
+25
Vsi bomo šli v penzijo, penzija je neizogibna, ste pripravljeni?
Zbujen
28. 09. 2019 13.56
+1
Res, koliko bomo pa imeli penzije ob vsak dan večjih davkih in oskubljeni plači?
wolfterier
29. 09. 2019 09.48
+1
KAPIBARA
29. 09. 2019 09.51
Yokte
27. 09. 2019 19.55
+28
Zgleduje se po naših športnikih, oni igrajo igro s srcem in znanjem, vi pa tulite v isti rog z mafijo v politiki. Za delavce pa vas boli k.
Yokte
27. 09. 2019 19.52
+33
Kakšen socialni dialog, mafijci iz sindikatov imajo svojo banko!
Marinček
28. 09. 2019 08.15
+1
KAPIBARA
29. 09. 2019 09.52
Faktor + Pro banka, veš pa kako sta končali in kako so bile finacirane..
Antena
27. 09. 2019 19.38
+27
Levica bo vse ampak čisto vse uničila. Mesec nima 1 dan delavne dobe in je za norišnico
Kollerik
27. 09. 2019 21.34
+4
Morda pa bi kdo lahko tebi dal kakšno podobno diagnozo?
kolbek460
27. 09. 2019 19.34
+57
Še en signal da se v Sloveniji ne splaća delat sploh pa v gospodarstvu !!!!!!!!!!!
Diegol14
27. 09. 2019 19.20
+3
Tišlar...reši situacijo
korintos23
27. 09. 2019 19.25
-13
Rešil vas je on, 4 leta ste spet v opoziciji.
RupniK
27. 09. 2019 19.52
+11
Brez Šarca bi bili tudi vi. Skupaj s svojimi koministi iz Trstenjakove. Bivši in aktualni komunisti skupaj na smetišču zgodovine. Želja vsakega slovenca.
Kollerik
27. 09. 2019 21.21
-5
Takšni "slovenci", kot si ti, so dobrodošli samo v Argentini
RupniK
28. 09. 2019 08.22
+3
borec91
27. 09. 2019 19.14
+17
levica ima se kako prav vsaj dokler garajo suzni za minimalca
JApajaDAja
27. 09. 2019 19.28
+31
lenuhi pa za malo manj poležavajo na kavčih...res, levica "ima prav"!
KAPIBARA
29. 09. 2019 09.53
User416781
27. 09. 2019 19.08
+41
Pod Levico in njihovimi zadetki, ki nam trenutno dejansko vladajo, je to šele začetek. Če mi je Šarec bil mogoče na začetku še kolikor toliko všeč, se v zadnjem času kaže, da ta človek nima nobene hrbtenice in je totalno nesposoben za vodenje vlade. Počasi bo šlo vse v PM.
CFC1
27. 09. 2019 19.05
+38
Borec21: Delno se strinjam s tabo. A ne moreš vseh ljudi na denarni socialni pomoči metati v isti koš. Potrebno se je zavedati, da je veliko prejemnikov DSP dejanskih ljudi z oviro (invalidov) druge ali tretje kategorije pri čemer jih veliko od teh, če ne kar večina (govorim iz osebnih izkušen - iz stroke) redno išče zaposlitve, a jih številni delodajalci tudi za delovna mesta z najbolj osnovno plačo ne želijo zaposliti po tem, ko jim omenjeni iskalci zaposlitve predložijo dokumentacijo o oviranosti - fizična, senzorna in/ali intelektualna ovira (kljub temu, da bi številni delodajalci za zaposlitev ljudi z ovirami bili deležni kakšnih dodatkov ali ugodnosti), češ da bodo delali počasneje itd., čeprav je večina teh, ki vendarle dobi zaposlitev na koncu koncev bolj marljivih, zavzetih in na koncu zaradi vsega tega podobno hitrih in učinkovit, kot marsikateri posamezniki, ki nimajo katerikoli ovire. Pa Lp.
son?ece5
27. 09. 2019 19.54
+5
Ha, ha na socialki ni nobenega invalida. Le ti so uvrščeni v kategorijo invalidnosti, za katero od ZPIZa prejemajo nadomestilo! Večina tistih s 3. kategorijo invalidniosti pridno izkorišča sistem in dela na črno! Kontrole na tem področju praktično NI! Morda se v sistemu najde tudi določeno število zgoraj omenjenih, ampak verjemi DELA JE DOVOLJ. Nihče pa noče delati za minimalca, če je s socialko življenje naravnost čudovito, vsak dan bife, cigarreti, plačana kurjava, zastonj vrtec, šola, socialno stanovanje, na koncu pa še zelo iznajdljivi delajo na črno! Nqajlepše je biti v naši državi socialni podpiranec, definitivno, to ugotavljajo tudi kosovski prišleki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
piamlakar
27. 09. 2019 20.38
+10
Se popolnoma strinjam se teboj. Pred par dnevi sem bila na Zavodu za zaposl.in mi je svetovalka jasno povedala, da invalide II.in III.kategorije invalidnosti delodajalci nočejo zaposlovati (če imaš 4 ali 6 urni delavnik sploh ni šans - sem poskušala dobiti kljub dobrim izkušnjam in znanju ampak rajši vzamejo nekoga nesposobnega za 8 ur) in da je to v Sloveniji posebnost in velik problem,. Tukaj bi morala država nekaj spremeniti.
wolfterier
28. 09. 2019 09.48
+7
Če se po 35 letih dela upokojiš zaradi bolezni,dobiš približno toliko,kot socijalci,ki nimajo nič delovne dobe.A je to prav,gospodje ministri !!!
Borec21
27. 09. 2019 18.50
+59
Dokler država podpira nedelo in to izenačuje z rednim delom, noben dialog ni možen ker je skregan z zddravo pametjo odstop pa pomeni da so sindikati brez veze ker se ne borijo skupaj s kruhodajalci proti državi ampak čist narobe
nebel
27. 09. 2019 18.58
+24
Zato so tako vztrajali ob ustanovitvi nove države, da vlada in parlament pogaja s svojimi sindikati (JU katere del so) proti vsem ostalim. Narobe svet, pogajati bi se morali na strani gospodarstva in tam biti močni, ne v JU, kjer jih ni treba, saj gre za iste ljudi, ki potem štejejo z dvojnimi glasovi.
JApajaDAja
27. 09. 2019 19.30
+29
če bi o številu zaposlenih in njihovem učinku odločal realni sektor, bi bili v ju na plači,ki je enaka min socialki!