Slovenija

Socialni delavec se bo zagovarjal na sodišču

Ljubljana, 09. 01. 2012 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji delavec Centra za socialno delo Ljubljana Šiška, ki naj bi v lasten žep pospravil denar od oddajanja in prodaje stanovanja varovanke, se bo zagovarjal na sodišču. V skupnosti centrov so njegovo dejanje označili za "sramotno".

Pred leti je Center za socialno delo Ljubljana Šiška duševni bolnici postavil skrbnika Matjaža Ogorevca, ki naj bi najemnino od oddajanja njenega stanovanja pospravil v lasten žep.

Denar bo skušala dobiti po sodni poti. Po mnenju njene pooblaščenke, odvetnice Lucije Šikovec Ušaj, ne gre za klasični odškodninski zahtevek, s katerim zahteva 5007 evrov najemnine, ampak gre za neupravičeno obogatitev, poroča Delo. Prva obravnava je razpisana za jutri, očitajo mu zlorabo položaja in poskus goljufije. Za zlorabo položaja je zagrožena do petletna, za goljufijo pa triletna zaporna kazen.

Nekdanji socialni delavec je osumljen zlorabe položaja, ker naj bi kupnino varovanke spravil v svoj žep (simbolična fotografija).
Nekdanji socialni delavec je osumljen zlorabe položaja, ker naj bi kupnino varovanke spravil v svoj žep (simbolična fotografija). FOTO: POP TV

Ogorevca, ki ni več zaposlen na centru, so leta 2001 določili za skrbnika duševni bolnici. Od takrat je urejal njene finančne zadeve. Kmalu je sklenil najemno pogodbo za njeno stanovanje za čas od 2. februarja 2001 do 21. oktobra 2002.

Najemnino, ki naj bi jo prejemal na roke, je domnevno spravljal v svoj žep, oktobra 2002 pa naj bi stanovanje prodal in kot račun za nakazilo kupnine navedel svoj račun. Njegova varovanka naj denarja ne bi nikoli dobila.

V skupnosti centrov so zdaj bolj pozorni

Sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva je takšno ravnanje enega od zaposlenih na centru označila kot "nesprejemljivo in sramotno".

Dogodek so po njenih besedah v skupnosti centrov videli tudi kot opozorilo njim in celotni javnosti, da se lahko pojavijo posamezniki, ki zlorabljajo svoj položaj. Poudarila je, da so na podlagi primera ugotovili, da je nujno potrebno pregledati vsa področja dela socialnih centrov in preprečiti morebitne podobne kršitve v prihodnosti.

Takoj, ko so na Skupnosti centrov za socialno delo prejeli opozorilo inšpektorja, so sicer izvedli obsežno preiskavo. Centri za socialno delo so po njenih besedah vložili veliko energije v ukrepe, s katerimi bodo zagotovili, da se delovanje uslužbencev nadzoruje veliko bolj kot prej. Takšnih primerov v Skupnosti centrov in v centrih samih prej niso pričakovali, niti si niso predstavljali, da bi se kaj podobnega lahko zgodilo, je še dodala.

Več predkazenskih postopkov

Proti Ogorevcu sicer teče več predkazenskih postopkov. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v letih 2010 in 2011 prejeli štiri ovadbe proti njemu. Ena je bila zavržena, v eni je bila zahtevana dopolnitev, v eni zadevi še poteka preiskava, v eni pa od oktobra lani že velja pravnomočna obtožba. Ovadbe se nanašajo na ravnanje v škodo varovancev in zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob01
09. 01. 2012 18.58
+7
Obstajajo še drugi sramotni in pokvarjeni delavci CSD. To je bil samo vrh ledene gore. V ostalih primerih je inšpekcija tiho tako, da je prav zanimivo, da je ta primer prišel v javnost. Ponarejanje listin, prikazovanje lažnih dejanskih stanj, odrekanje pravic statusa strank, ... Pri vsem pa ni nedolžna niti bivša ministrica za javno upravo!
Niko_K
09. 01. 2012 15.10
+17
Označijo za SRAMOTNO, sami pa ponavljajo isto. Poznam za primer, ki se je lani zgodil.. Na podobno foro.
nykica
09. 01. 2012 15.36
+10
Bogati direktorji in poslanci ter revni slovenski delavci, to je ustava republike Slovenije.
nykica
09. 01. 2012 18.03
+7
Zaposlenim na centru za socialno delo jim gre zelo dobro saj bodo od sedaj naprej pomagali samo sami sebi.
binmister
09. 01. 2012 14.24
+27
Tile centri so že dolgo zelo sramotni