Slovenija
Oglas

Socializma ni več. Šolanje otrok bo treba plačati!

Ljubljana, 03. 05. 2010 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šolanje otrok stane! Kot pri vseh ostalih socialnih ugodnostih se tudi na področju izobraževanja uveljavlja pravilo, da bomo imeli toliko, kot bomo pripravljeni oz. sposobni plačati. Več …

INVIDIA
INVIDIA FOTO:
Verjetno ni starša, ki se ni še nikoli vprašal, kako bo najmlajšim članom svoje družine v prihodnosti omogočil ustrezno izobrazbo in s tem osnovni pogoj za finančno osamosvojitev. Kljub temu, da je v večini zahodnih držav varčevanje za šolanje otrok že dolga leta uveljavljena praksa, je v Sloveniji tovrstno razmišljanje večini še vedno tuje. Posledično to pomeni, da je večina staršev brez pravega načrta!

Čeprav so zloglasne govorice o šolninah izpred nekaj let potihnile, gre verjetno bolj za zatišje pred viharjem. Skrbni starši moramo pričakovati, da čez 10, 15 ali 20 let brezplačnega študija ne bomo več poznali. Sedaj pa se vprašajmo: » A si lahko predstavljajte izraz na licu vašega otroka, če bi mu morali pri 18-ih zaupati, da ste sicer imeli dober namen, a žal vaša privarčevana sredstva ne zadoščajo za 4, temveč le za 2 letnika študija … In ne, ne bo mogel manjkajočih sredstev zaslužiti s študentskim delom, saj ga takrat več ne bo!« Več…
In koliko stane otroka?

Če vzamemo za izhodišče najosnovnejše - cenik šolnin za izredni študij, ugotovimo, da letnik študija v povprečju stane 2.200€, ob predpostavki, da bo naš otrok vzoren študent, ki bo vse obveznosti opravil v rokih, bo študij zaključil v 5-ih letih, kar skupaj znese 11.000€.
Vsekakor je potrebno upoštevati še stroške študijskega gradiva in ostalih šolskih potrebščin, kar navadno pomeni vsaj še 2.000€ dodatnega stroška.
Ne pozabimo na stroške bivanja in prehrane!

Ob upoštevanju najcenejše opcije, bivanje v študentskem domu v Ljubljani, znaša strošek cca 3.500€, če bi otroka morali nastaniti pri zasebnem stanodajalcu pa še enkrat več.
Ker lačen študent ne more študirati, je potrebno upoštevati še strošek prehrane, ki bo vsekakor večji, kot če bi se otrok prehranjeval doma.
Ta strošek je sicer najteže oceniti, vendar lahko z gotovostjo rečemo, da bo skupni strošek študija presegel znesek 20.000€.

In ne pozabimo, pri računanju smo bili optimisti in nismo upoštevali stroškov študija v tujini, za katerega se odloča vse več študentov.
 

Več...

INVIDIA
INVIDIA FOTO:
Kako se torej na to pripraviti?

Za primeren in strokoven odgovor na tovrstno vprašanje vam INDIVIDA nudi brezplačen načrt otrokove finančne osamosvojitve. To v prvi vrsti pomeni, da skupaj z vami ocenimo in s pomočjo načrta grafično prikažemo ter obrazložimo, koliko vas bo študij otroka stal in kako se lahko na tovrsten strošek primerno pripravite. Za naročilo načrta kliknite TUKAJ.

Varčevati ali vzeti kredit?


Postavimo se v situacijo, v kateri se znajde večina današnjih staršev. Otrok je zaključil srednjo šolo in se odpravlja študirat. Ali smo sposobni vsako leto zbrati dodatnih 5.000€? To je kar 417€ dodatnih mesečnih stroškov? Da, a za večino to velja le v primeru, da smo ta sredstva uspeli v predhodnem obdobju privarčevati.
Toda veliko današnjih staršev strošek študija financira z najemom kredita, kar pa jih stane 3x več za isti znesek in cilj, kot če bi varčevali postopoma. Konkreten primer si preberite TUKAJ.

Kdaj je najprimernejši trenutek za začetek varčevanja?

Odgovor je preprost: čim prej. Najkasneje ob otrokovem rojstvu, še bolje pa (čeprav morda zveni nekoliko nenavadno) v trenutku, ko se odločite ustvariti družino. Z vsakim letom, ki ga zamudite, mesečni znesek varčevanja naraste, pa ne linearno, ampak s potenco. Več TUKAJ.

Garantiramo vam, da bo za vas in vašega otroka najbolje, če izkoristite priložnost in še danes naročite brezplačen Načrt otrokove finančne osamosvojitve – NOFO hkrati sodelujte tudi v bogati nagradni igri!

NAROČAM!

V sklopu Pomladne kampanje bo INDIVIDA, za vsak izdelan NAČRT OTROKOVE FINANČNE OSAMOSVOJITVE, zavetišču za živali Gmajnice podarila 1€.

Nagrade in pokrovitelje si oglejte TUKAJ.

Victoria Volksbanken, Raiffeisen BANK, Terme Dobrna, restavracija Aleggria

INVIDIA
INVIDIA FOTO:


 




 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou