Slovenija

Soča terjala žrtev

Kobarid, 15. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred vasjo Trnovo se je na reki Soči smrtno ponesrečil češki raftar. Vzrok naj bi bilo neznanje in slaba oprema.

Dežurni policist na Postaji mejne Policije Kobarid je v sredo okoli 17.40 sprejel obvestilo o nesreči raftarjev na reki Soči, o kateri je takoj obvestil Operativno komunikacijski center Policijske uprave v Novi Gorici, ta pa je odredil takojšnje ukrepe za reševalno akcijo. Policisti, ki so prišli na kraj, so na bregu Soče okoli 500 metrov pred vasjo Trnovo ob Soči naleteli na tri državljane Češke in nekaj kajakašev v vodi. Ti so kazali na moško truplo, ki so ga več kot pol ure poskušali potegniti iz vode. To jim ni uspelo, saj je močan vodni tok truplo moškega na sredini struge pod vodo pritiskal ob skalo.

Soča je bila usodna za enega izmed štirih Čehov, ki so prišli na oddih v Slovenijo
Soča je bila usodna za enega izmed štirih Čehov, ki so prišli na oddih v Slovenijo FOTO:

Okoli 18. ure je na kraj prispela še ekipa prve pomoči in reševalci gorske reševalne službe, vendar so bili tudi ti nemočni. Šele s prihodom potapljačev so utopljenca uspeli potegniti na kopno, kjer je zdravnica ugotovila smrt, zaradi ugotovitve vzroka smrti pa je odredila še sanitarno obdukcijo.

Policisti so ugotovili, da se je skupina štirih čeških državljanov, starih med 39 in 55 let, okoli 16. ure z avtomobilom pripeljala do Srpenice, kjer so v kraju Sušec vstopili v Sočo in se z raftom spustili po njej proti naselju Trnovo ob Soči. Po 45 minutah raftanja je raft v tako imenovanem "S" ovinku nasedel na podvodno skalo in se prevrnil. Vsi štirje so padli v vodo, trije so uspeli izplavati na obrežje, četrtega, 55-letnega J.P. pa je močan tok na sredini struge Soče potegnil pod skalo.

Kljub temu, da so kajakaši, ki so vozili za njimi, poskušali takoj pomagati in ponesrečenega potegniti iz vode, jim to zaradi premočnega vodnega toka ni uspelo. Češki raftarji so bili oblečeni v neoprensko obleko in rešilne jopiče ter pokriti z zaščitnimi čeladami. Kot je bilo ugotovljeno na kraju nesreče, je bila njihova oprema slabše kvalitete, zlasti rešilni jopiči in raft so bili za tako obliko športa neustrezni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja