Slovenija

Šoba: Tožilstvo ima napačne podatke

Ljubljana, 07. 11. 2011 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Boštjan Šoba, domnevno vpleten v afero Šuštar, trdi, da tožilstvo ne ve, "kje je kdo kaj dobil", omenjal je tudi patrije. Izvedenec Janko Uratnik je povedal, da so med policijsko preiskavo vplogledali v 25 datotek.

Po nekaj tednih se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje Boštjanu Šobi zaradi obtožbe o vpletenosti v afero Šuštar. Sodišče mora zaslišati še eno pričo in pridobiti določene dokumente, tako da sodbe v kratkem še ne bo.

Šoba, ki mu sodijo zaradi domnevne zlorabe položaja, se je v zagovoru osredotočil na podjetji Iskra Bovec in Iskra stikalni elementi. Tožilstvu je očital napačne podatke, saj je po njegovih trditvah denar dobila Iskra stikalni elementi, medtem ko naj bi se del subvencije vrnilo prek Iskre Bovec.

Boštjan Šoba
Boštjan Šoba FOTO: POP TV

Zato je opozoril, da sploh ni jasno opredeljeno, "kje je kdo kaj dobil" in tožilstvo pozval, naj odstrani del obtožbe. Sodnica Dejana Fekonja mu je odgovorila, da bo o tem presojalo sodišče. Med pregledom zagovora, ki na glavni obravnavi še ni bil prebran, je tudi opazila, da Šoba omenja oklepnike družbe Patria, zato jo je zanimalo, kako so lahko vpleteni v zadevo. Šoba ji je odgovoril, da so s proizvodnjo oklepnikov povezana nekatera podjetja, ki se jih omenja tudi na sojenju.

Med preiskavo vpogledali v 25 datotek

Na sodišče je prišel sodni izvedenec Janko Uratnik, ki je pregledal posege v datoteke, najdene na Šobovem računalniku. Tožilstvo namreč Šobi očita tudi, da je na računalniku vodil evidenco na razpise prijavljenih družb, na datotekah naj bi tudi imel zapisano, koliko denarja bodo morale družbe odstopiti. Šoba je namreč trdil, da so policisti posegali v dokumente.

Izvedenec je razložil, da je bilo od 401 datoteke, ki jih je prejel v pregled, 25 takih, da se je vanje vpogledalo v času policijske preiskave. Sodnica ga je prosila, naj ji posreduje seznam dokumentov, nato pa se bo določila, katere bodo pregledali.

So denar vračali Šuštarju in Šobi?

Šobi in nekdanjemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Borisu Šuštarju ter še šestim soobtoženim so že pred leti sodili zaradi zlorabe položaja. Šobi očitajo sodelovanje pri tem, da je ministrstvo za gospodarstvo na podlagi razpisov iz leta 1998 in 1999 šestim podjetjem podeljevalo sredstva v zameno, da se del sredstev nato vrne Šobi in nekdanjemu državnemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Šuštarju.

Del zneska, pridobljenega na razpisu, se je nato po navedbah iz obtožnice vračalo s pomočjo Šobovega podjetja GSP, ki je izdajalo fiktivne račune za nikoli opravljene storitve. Podjetje GSP je nato denar nakazovalo na Šuštarjev račun.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foen
07. 11. 2011 15.36
a je sluščajno v sorodu s katjo šoba?
Odpri.oci
07. 11. 2011 14.21
Po sedmih letih..... sedaj iščejo "nove dokumente"..... Kaj pa so delali dosedaj ?????