Slovenija

ŠOU Ljubljana: Nismo vedeli za podkupovanje

Ljubljana, 09. 07. 2010 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Član ŠOU v Ljubljani Milovanovič, ki so ga pridržali zaradi domnevnega podkupovanja delegatov, ni več v priporu. Vodstvo organizacije ga je že razrešilo z vseh funkcij. Medtem pa Šoba pravi, da ji je grozil.

Denar
Denar FOTO: Kanal A

Potem ko so v sredo pridržali Željka Milovanoviča, člana Študentske organizacije univerze (ŠOU) v Ljubljani, ker naj bi skušal podkupiti delegate, da bi glasovali proti spremembam študentske ustave, nam je predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek povedal, da so pridržanega že izpustili. "Priprt je bil samo za krajši čas, medtem ko so bili zbrani nekateri dokazi," je povedal Stojnšek.

Da so seznanjeni s preiskavo suma korupcije in priprtjem enega od študentov, so danes sporočili iz ŠOU v Ljubljani. Kot so zapisali, v organizaciji ostro obsojajo aktivnosti, ki jih je Milovanovič izvajal za preprečitev sprejetja študentske ustave po sredini skupščini ŠOS. "Vnovič poudarjamo, da je študent aktivnosti izvajal po svoji vesti in brez vednosti vodstva ŠOU v Ljubljani," so še zapisali.

Nekdanjega svetovalca predsedstva so na današnji izredni seji predsedstva ŠOU zato razrešili z vseh funkcij v ŠOU v Ljubljani in njegovih zavodih, so še sporočili iz organizacije. "Ko bodo vsi pravni postopki zoper njega zaključeni, bo ŠOU v Ljubljani uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito dobrega imena in interesov organizacije."

Preiskava po Stojnškovih besedah namreč še vedno poteka, zato ni bila vložena še nobena ovadba.

Grozil predsednici ŠOS?

Katja Šoba
Katja Šoba FOTO: Blaž Garbajs
Predsednica ŠOS Katja Šoba je ob tem povedala, da s poskusi korupcije uradno sicer ni seznanjena, če pa očitki držijo, jo, kot pravi, žalosti, da se se predstavniki ŠOU v Ljubljani odločili za kaj takega.

Potrdila pa je, da ji je Milovanovič v sredo grozil, da bo "dobila pismo, ki naj ga ne odpira". V četrtek ji je nato po telefonu zagrozil, da bo ona kolateralna škoda dogajanja okrog sprejemanja študentske ustave ter da se lahko "zgodijo tudi kakšni plačani članki", ki bodo blatili študentske organizacije, pojasnjuje Šoba.

Ovadba zaradi nezakonitega sklica?

ŠOU v Ljubljani naj bi sicer zaradi po njihovem mnenju nezakonitega sklica skupščine ŠOS vložila tudi tožbo proti več odgovornim osebam. V organizaciji sicer niso želeli pojasniti, ali so tožbo že vložili in proti komu. Sporočili so le, da je ŠOU v Ljubljani že pred pričetkom skupščine ŠOS pričel z uporabo vseh pravnih sredstev, da ljubljanskim študentom zagotovi enakopravno in demokratično predstavništvo v ŠOS.

Tudi Katja Šoba pravi, da z morebitno vloženo tožbo še ni seznanjena. Poudarja, da je bila skupščina sklicana v skladu s študentsko ustavo, "če pa kdo meni, da temu ni tako, naj uporabi pravna sredstva, ki so mu na voljo".

Za oblikovanje vlade študentske enotnosti

Jernej Štromajer
Jernej Štromajer FOTO: POP TV
Pristojni organi so v četrtek preiskali pisalno mizo, ki jo je v času svoje funkcije uporabljal Milovanovič, predsednik ŠOU v Ljubljani Jernej Štromajer pa ni bil del preiskave.

Medtem pa je ŠOS uspel izglasovati spremembe študentske ustave, kljub domnevnemu trudu Milovanoviča, da se to ne bi zgodilo. Te naj bi uvedle boljši nadzor nad porabo denarja, strožje sankcije za kršitve in zmanjšanje denarja ljubljanski organizaciji. Omenjena bo izgubila približno 1,6 milijona evrov ali 13,6 odstotka sredstev.

Predsednik ŠOU v Ljubljani Jernej Štromajer je prepričan, da nelegalno sprejeta študentska ustava krši pravice študentov Univerze v Ljubljani, zato je pozval k oblikovanju vlade študentske enotnosti, katere naloga bi bila preprečitev škode, ki bi nastala zaradi omenjenih sprememb.

Štromajer pričakuje, da bodo študentske skupine znotraj ŠOU v Ljubljani pripravile konkretne predloge za nadaljnje delovanje organizacije pri zagotavljanju študentskih pravic in interesov. Z doseženim dogovorom o oblikovanju vlade študentske enotnosti pa bo ponudil svoj odstop, je napovedal Štromajer.

Vložili bi ovadbo proti celotnemu vodstvu

Glede tega se je oglasila Mlada Slovenija (MSi), podmladek NSi, kjer menijo, da gre za slepilni manever. "Študentska organizacija Slovenije bi se morala zavezati k zakonu o javnem naročanju in v ustavo zapisati, da njeno poslovanje vsako leto pregleda računsko sodišče. Nova ustava namreč še vedno ne zagotavlja ustreznega nadzora," so prepričani.

V MSi razmišljajo tudi o tem, da bi zaradi domnevnega podkupovanja delegatov na sredini skupščini Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) zoper celotno vodstvo ŠOU v Ljubljani podali ovadbo. Trditev ŠOU v Ljubljani, da gre v primeru, da obtožbe držijo, za samovoljno in samoiniciativno delovanje nekdanjega svetovalca predsednika ŠOU v Ljubljani Željka Milovanoviča, je "skrajno neresna", je dejal predsednik MSi Jernej Vrtovec.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 07. 2010 14.51
Mi smo vs evedeli, žal pa nimamo vpliva!
bnam 2707
10. 07. 2010 14.02
Seveda,nihče ni nič vedel ,nič videl.Nevednost pri nas opravičuje,drugje pa odpira vrata v arest.
tirolec
10. 07. 2010 11.58
+1
Kar smo ustvarili-to imamo! Študentske organizacije se bogatijo - vsi to vemo kako in še na javne razpise se prijavljajo, kjer jim država daje iz proračuna sredstva za ful "skulirane" zabave, organizirane fešte, orgije in še in še.....Napočil je čas, da se počisti s takimi organizacijami, ki so leglo "večnih" študentov, ki dobesedno kradejo delo delavskemu razredu, ki je na čakanju. Ker žal nismo več pravna država so tovrstna legla od podmladkov političnih strank do študenstih organizacij (vsi se zgledujejo po ZSMS iz Juge), paraziti države in celotne družbe. Slovenci še vedno razmišljamo in delamo kot Balkanci, obnašamo se in trošimo pa kot Evropejci....Evropa bo razpadla, kaj pa potem Slovenija?
vetrolov
10. 07. 2010 09.05
+1
preverjen bodoči politični kader !
lila.ayla
10. 07. 2010 07.44
+1
in taki podmladki bodo nekoč sedeli v parlamentu... zakaj bi bilo kadarkol kaj drugače?
yeyo.white
10. 07. 2010 05.16
@DarthSidious 3k/mesec
Buena Vita
10. 07. 2010 00.13
+1
ja,ja zametki pahorizma..kriminala
Javoje
09. 07. 2010 23.44
Ali ne bi bilo najbolje vse te študentske organizacije preprosto razpustiti? In kaj z njihovim premoženjem - preprosto: prodati in z denarjem zgraditi dodaten študentski dom ali dva.
lutherking
09. 07. 2010 22.38
vedele, vedeli...
rageinblack
09. 07. 2010 20.30
Šoba je sexy
DarthSidious
09. 07. 2010 20.24
Jaz bi to ukinil...samo žal trenutno ni možno...mogoče bo kdaj ;) Katja Šoba naj pa odstopi, če je pametna...ker njene zahteve in način dela je mimo. A ona dobi kaj plačano mesečno za to in ostali njeni sodelavci za svoje funkcije?
levamama
09. 07. 2010 20.22
SRAM VAS BODI POKVARJENCI.
viper
09. 07. 2010 19.53
+1
pomojem laze kot pes teče....bezi od odgovornosti...
bdso1
09. 07. 2010 19.42
+1
KAJ NI ŠTROMAJER AKTIVNI ČLAN PAHORJEVEGA POMLADKA!!!Potem nič čudnega kaj dela z javnim denarjem. Stara praksa še iz Juge. Študenske servise UKINIT,ker je leglo korupcije.Njihovo dejavnost pa prenest na Zavod za zaposlovanje!!! LP
Zatarra
09. 07. 2010 19.34
+1
Me zanima, če bo Štromajer (najmanj) zaradi objektivne odgovornosti v zadevi glede Milovanovića odstopil ...
Zatarra
09. 07. 2010 19.33
+1
Me zanima, če bo Štromajer (najmanj) zaradi objektivne odgovornosti v zadevi glede Milovanovića odstopil ...
Zatarra
09. 07. 2010 19.30
+1
Me zanima, če bo Štromajer (najmanj) zaradi objektivne odgovornosti v zadevi glede Milovanovića odstopil ...
Ljubimir
09. 07. 2010 19.02
+1
Kar se Janezek nauči....
jenihvetes
09. 07. 2010 18.55
+1
pa vi niste normalni, kaj so zdej že študenti vpleteni v mafijske scene??? KORUPCIJA VSE NAOKROG!!!
dreko123
09. 07. 2010 18.41
zaprt vse študentske servise in ustanovit kako neprofitno organizacijo al pa vejo vlade, ki bo nudila študenstke usluge, oz. delo... tukaj se gre pa za ŠOS d.o.o. in ni drugega kot par posameznikov "sfaljenih študentov" ki bašejo abnormne količine denarja na račun študentov in njihovih del... sramota!