Slovenija

So ženske z enakopravnostjo izgubile vrednost?

Ljubljana, 08. 03. 2010 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osmi marec je mednarodni dan vseh žensk. Praznuje se od leta 1917, med tem pa se je vloga žensk v svetu močno spremenila. Z enakopravnostjo so ženske veliko pridobile pa tudi veliko izgubile.

Dušica Kunaver
Dušica Kunaver FOTO: Dare Čekeliš

Ženska je z enakopravnostjo pridobila volilno pravico, možnost, da postane predsednica države, šefinja nekega podjetja. Ko se ženska postavlja v enakopravno vlogo z moškim, izgublja na materinski vlogi, izgublja kot ženska, mati. In, če sta si z moškim enakopravna, zakaj bi ji potem odpiral vrata, ji dajal prednost – tukaj pa se brišejo tudi meje spoštovanja, meni kulturna publicistka, pisateljica, učiteljica, predvsem pa ženska in mati Dušica Kunaver.

Razlike med ženskami nekoč in danes so očitne. Sama je kot ženska, mati, učiteljica, svoj pokoj doživela, ne da bi jo kdaj kdo nahrulil ali zavestno užalil, pa je delala v različnih službah. Danes pa ženske vsak dan hodijo iz službe ponižane, prizadete, ne upajo si na porodniški dopust, bolniško, nimajo socialne varnosti. Da bi v socializmu ženska zgubila službo, ko pride s porodniške, nikomur na kraj pameti ni padlo. Še bolj žalostno pa je to, da spet najbolj nastradajo otroci.

Ženske danes manj spoštovane kot nekdaj?

Razlika med fantom in dekletom se nevarno briše, dekle ni fant in fant ni dekle. To, da že fant v šoli udari dekle, ona pa celo njega nazaj, sigurno ne vodi v neko spoštovanje, to bi se moralo privzgajati s pravili lepega vedenja, človeškimi odnosi, tega pa je danes v šolah vse manj. Seveda pa so vse te besede izgubljene, če otrok tega ne vidi doma.

Celoten intervju si lahko preberete na Bibaleze.si.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

larifari1
09. 03. 2010 20.42
LoLeK 1 kAJ BOSTE MOŠKI DOVOLILI, DA SE Z VAGINO DALEČ PRIDE? O TEM PA ODLOČATE VI. SEVEDA BOSTE DOVOLILI. LOLEKI! kceh011 Ma mama je najboljša! Ti ostani kar pri njej!
Uporabnik4603
09. 03. 2010 12.12
+1
Kakšne izjave, saj nismo vkameni dobi, ženske še sploh niso enakopravne, moški dobivajo boljša dela in boljše plače, le zakaj bi bila ženska manj vredna kot moški, ženske so na nekaterih področjih bolj sposobne, moški pa na drugih, vsi smo LJUDJE, drugo je larifari
LoLeK_1
09. 03. 2010 11.52
-1
Ženske bi rade vse zase. Saj v današnjih časih se z vagino daleč pride. Al ne?
Adiiiii
09. 03. 2010 11.36
+1
Vidite zdaj ta paradoks, ženske so želele enakopravnost, ker so mislile, da jim bo zato lepše, zgodilo se pa je ravno obratno. Tako slabo kot gre ženskam v naši družbi, ki jim priznava enakopravnost, nevem če jim je že kdaj šlo... Seveda pa niso nastradale samo ženske, cela družba cel narod je. Verjetno tudi zaradi nezadovljnih žensk in, ker moški niso več moški, število ločitev narašča, danes si mladi fanti sploh ne iščejo več žene, so rajši brez, jim to pobere manj živcev, posledično je otrok vedno manj, upokojencev je vedno več, za te upokojence pa dela vedno manj ljudi, ker naraščaja skoraj ni... Zato celo starce sedaj že silimo delat, samo da ne bi dobivali pokojnine, sramota! Škoda, da bomo propadli, da bo propadel slovenski narod in kar me najbolj žalosti, nobene odločnosti ni več, da bi se kaj okrenilo, odločnost, ki je bila včasih vrlina moških, se je popolnoma zgubila, sploh se več ne ukvarja z bistvenimi, eksistencialnimi vprašanji, samo ponavlja se zgolj neke floskule o enakopravnosti, demokraciji, okoli nas pa vse propada...
bogjeznami
09. 03. 2010 10.44
Kaj pa možate ženske, ki trpinčijo moške? Npr. Katarina Kresal ima kar nekaj vizualne moškosti. Zdenka Cerar pa nič ženske nežnosti. Kljub temu nam cele dneve pametujeta po medijih. Babnce v LDS imajo vsak dan 8. marec.
___
09. 03. 2010 10.36
Feministke so dosegle svoje. Ničvrednice so se obnašale kot popolni izmečki do normalnih moških, moški smo jih pa usekali nazaj, saj hočejo enakopravnost da delamo njim isto kot one delajo nam. Sedaj jo pa imajo. Dokler je bilo na svetu tako kot je treba, tudi družine niso bile tako na psu kot so dandanes.
deinon
09. 03. 2010 10.29
Z gospo Dušico se pač ne strinjam. Ženska je z pridobivanjem na enakopravnosti napram moškim pridobila na moči in veljavi, ki ji je bila dotlej odvzeta, enakopravna in enakovredna PA ŠE VEDNO NI! Biti enakopraven pomeni: imeti enake pravice v enakih pogojih in okoliščinah (med različnimi pogoji so (včasih) tudi specifike spola - pač fizična šibkost naj bo žensk na splošno in nekaterih moških je tudi okoliščina, ki jo ne gre spregledat). Biti enkovreden, pa je biti ENAKO VREDEN, čeravno drugačen, različen, unikaten ... unikatni pa smo vsi: ga ni človeka, ki bi bil drug drugemu kopija. V biti enakovreden je po mojem mnenju že vključeno tudi spoštovanje razlik, drugačnosti, specifik ... narava časti raznolikost nad vse, samo človek misli, da je treba vse unificirat (ponavadi po zgledu dotičnega). Hočem torej povedati, da ženska z povečevanjem enakopravnosti in enakovrednosti ni NIČ ZGUBILA. Problem je v tem, da PROCES SPLOH ŠE NI ZAKLJUČEN.
larifari1
09. 03. 2010 09.51
Jaz pa mislim, da potrebujejo moški svoj dan - dan mož. Čisto zakompleksani se mi zdijo.
kceh011
09. 03. 2010 09.18
+1
naše mame so bile zakon in še ponosne so bile kako smo lahko lepo živeli ker so bile zelo sposobne ne pa današnje nekatere zafnane ženske ki jih je čedalje več..
Ulikses
09. 03. 2010 09.00
te štorije z enakopravnostjo so samo štorije...naj mi nekdo razloži, kako je lahko 55% populacije marginalizirane? to je nemogoče. dejstvo je, da ženske, pa še to ne vse, želijo stvari, ki jih že imajo, ampak z njimi nikakor niso zadovoljne. bolj kot da se silijo biti moški, naj se zavzamejo, da jim bo lažje opravljati njihov temeljni poklic, ki so ga že davno pozabile - materinstvo.
nov_veter
09. 03. 2010 08.50
Eh, nekateri moški ste res smešni. Ne vem ali ste nekateri tako neumni ali se le sprenevedate:-) Namreč, enakopravnost ne pomeni nič drugega kot to, da sta moški in ženska pred zakonomo enaka. To, kar pa omenjate nekateri - dunajsko šolo in podobne stvari, pa nima veze z enakopravnostjo, temveč gre preprosto za odnos moški-ženska. Sama s tem nimam nobenih problemov, ker imam pametnega moža (no, takšnega sem si izbrala sama :-). To pomeni, da sem samostojna v vseh pogledih. In ker se imava rada in se spoštujeva, vsak dan drug za drugega storiva kaj lepega in tako nisva žrtvi nobenih predsodkov, ki so povezani s pojmom enakopravnosti. Za naj je pač samoumevno, da sva si enakopravna in enakovredna in zato tudi lepo živiva. Moj mož je privlačen, pameten in uspešen zaradi česar najbrž ni zakompleksan in ne producira po internetu takšnih sporočil, kot marsikateri moški tukaj...
lordslayer
09. 03. 2010 08.38
ženske so enakopravne, ampak samo na področjih, ki njim ustrezajo...
Kritik19
09. 03. 2010 08.11
Ženske so izgubile svoj osnovni namen - biti dobra mati in urejati dom (3 vogali v hiši). Ostaja jim le še plitko feministično blebetanje o enakosti. Včasih so vsaj nekaj znale, danes pa nič več. Zamislite se, če ste še sploh zmožne treznega razmišljanja.
larifari1
09. 03. 2010 07.52
supersoul Pod krinko zaščite se skriva nadvlada, nasilje.....
larifari1
09. 03. 2010 07.50
jurček ženske so preveč nasilne in agresivne v tej cajtih. Kdo pa neredi največ nasilnih in agresivnih dejanj, umorov, posilstev, pretepov, ....., če ne moški. Več kot 90% teh dejanj naredijo moški, čeprav predstavl jajo manj kot polovico človeštva.
Tonček Balonček
09. 03. 2010 07.36
+1
Meni se zdi Murko že čisto enakopraven.
DREMA
09. 03. 2010 06.21
Zelo lepo razmišlanje
kajnej
09. 03. 2010 05.55
zenske ne bojo nikol enakopravne
Alojz Železnik 1
09. 03. 2010 04.12
Pa še to: izgubbili pa smo vsi. Zato smo narod, ki izumira.
Alojz Železnik 1
09. 03. 2010 04.11
Nekdo je ženskam vzel tisto bistveno razliko od moških: biti mati. Ostale so v glavnem ženske, ki imajo značaj ... ma saj je vseeno ...