Slovenija

So zdravniki na ZPIZ bogovi, ki se jih dotaknejo le veze in poznanstva?

Ljubljana, 09. 03. 2015 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
236

Po težki prometni nesreči, v kateri je med drugim utrpela poškodbo glave, hrbtenice in ostala brez levega komolca, se je bralka rehabilitirala toliko, da se je za 4 ure vrnila na delo, a jo je delodajalec odpustil. Specialisti na URI Soča so predlagali popolno upokojitev, a so na ZPIZ-u presodili, da lahko dela.

Kako je možno, da specialisti na centru za rehabilitacijo URI Soča, ki dobro poznajo bolnika in njegovo zdravstveno stanje, presodijo, da bolnik ni več sposoben za delo, njihovo mnenje pa v celoti zavrnejo zdravniki, ki sedijo v senatu invalidske komisije na ZPIZ-u? In še to v primeru, ko bolnika niti niso videli ali ga pregledali. Je res bolnik le kup medicinske dokumentacije?

Bralka je imela leta 2009 prometno nesrečo. Med drugim je utrpela težko poškodbo glave, ostala brez levega komolca, imela je počena hrbtenična vretenca, njeno levo nogo pa ji skupaj drži cel kup vijakov. Še dodatno pa so nastale poškodbe jeter in žolčnika. "Vse je kazalo na to, da bom ostala v invalidskem vozičku," pravi bralka, ki se je po naporni in dolgotrajni rehabilitaciji 'rešila' vozička in rehabilitirala toliko, da se je leto in pol po nesreči vrnila na delovno mesto.

Zaradi posledic nesreče ni bila več sposobna delati polni delovni čas, zato jo je komisija Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ) septembra 2012 izdala odločbo in jo upokojila za 4 ure. Prav tako so predlagali premestitev na lažje, ustreznejše delovno mesto. Delo je ob izjemnem trudu sicer lahko opravljala, vendar ji delodajalec ni mogel zagotoviti ustreznega delo, zato jo je po 15 letih dela v podjetju odpustil.

Bralka se je po dolgotrajni rehabilitaciji vrnila na delovno mesto, a jo je delodajalec po upokojitvi za 4 ure odpustil.
Bralka se je po dolgotrajni rehabilitaciji vrnila na delovno mesto, a jo je delodajalec po upokojitvi za 4 ure odpustil. FOTO: Thinkstock

To je bralko povsem potrlo. Njeno zdravstveno stanje se je še poslabšalo, zato je šla avgusta 2013 v rehabilitacijski center URI Soča na ponovno oceno o tem, ali je sploh še sposobna za delo. Tam so ji zaradi poslabšanja predlagali popolno upokojitev, čez dve leti pa naj bi znova ocenili, ali naj tako tudi ostane, pripoveduje bralka.

Na ZPIZ popolnoma prezrli mnenje rehabilitacijskega tima

A popolne upokojitve ni dočakala. Kot pravi, so na ZPIZ-u mnenje specialistov na URI Soča popolnoma prezrli. Res je, da je invalidska komisija strokovni izvedenski organ, ki ga določa Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in da zakon nikjer ne določa, da je invalidska komisija vezana na mnenje rahabilitacijskega tima, vandar je našo bralko zmotilo, da v odločbi, v kateri ZPIZ zavrne vlogo za popolno upokojitev, strokovni tim invalidske komisije nikjer ne opredeli svojega stališča in ne predstavi razlogov, zakaj se njihovo mnenje tako zelo razlikuje od mnenja rehabilitacijskega tima. "Gre zgolj za prevlado neargumentiranega mnenja invalidske komisije, ki pa ima moč vplivati na odločitev naslovnega zavoda glede odrejanja pravice nad argumentiranim mnenjem institucije, ki v Sloveniji skrbi za zaposlitveno rehabilitacijo invalidov," v pritožbi zoper odločitev ZPIZ-a opozarja naša bralka.

Na odločbo čakala skoraj leto dni

Na ZPIZ-u so prepričani, da delajo v skladu z zakonodajo in da so njihovi zdravniki izvedenci strokovnjaki, ki upoštevajo vsa pravila in doktrino medicinske stroke.
Na ZPIZ-u so prepričani, da delajo v skladu z zakonodajo in da so njihovi zdravniki izvedenci strokovnjaki, ki upoštevajo vsa pravila in doktrino medicinske stroke. FOTO: POP TV

Pravi, da je na odgovor s strani ZPIZ-a čakala več kot štiri mesece. Njen osebni zdravnik je vlogo s popolno medicinsko dokumentacijo na ZPIZ vložil 15. oktobra 2013, odločbo pa je prejela šele 19. septembra 2014. Na ZPIZ-u trdijo, da je bila vloga popolna šele 28. aprila 2014, ko je bil tudi uveden postopek. Če upoštevamo njihov datum, je naša bralka na odločbo čakala kar štiri mesece in pol. Ko jo je dobila, se je na odločbo ZPIZ-a seveda pritožila, a so tudi njeno pritožbo zavrnili. Bralka je obupana. "Kako me lahko ocenjuje nekdo, ki me sploh nikoli ni videl v življenju in potem še popolnoma nasprotuje mnenju priznanega inštituta," se sprašuje.

Prepričana je, da ji ZPIZ dela krivico. Še bolj je v skrbeh, ker se zave, da je takšnih primerov v Sloveniji verjetno precej in da ni edina, ki se bojuje s togo držo invalidskih komisij.

Za odgovor na vlogo imajo časa kar štiri mesece

Na ZPIZ-u na naša vprašanja odgovarjajo s podobno togimi odgovori, kot je njihova drža. Na vprašanje, zakaj je toliko časa čakala na odgovor komisije, na ZPIZ-u odgovarjajo, da mora po določbi 179. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) pristojni organ zavoda, če je za ugotovitev pravic potrebno izvedensko mnenje, izdati odločbo najpozneje v štirih mesecih od dneva uvedbe postopka, postopek pa uvedejo, ko zavod prejme zahtevo s popolno medicinsko in delovno dokumentacijo. In očitno so se tega roka držali, pa čeprav za rep.

Na ZPIZ-u še pojasnjujejo, da je po uvedbi postopka zavarovanec povabljen na osebni pregled na senat invalidske komisije prve stopnje, a tja ni bila povabljena. "Nihče v senatu me nikoli ni pregledal niti ni z menoj govoril," vztraja bralka. Na drugi stopnji, ko je uveden pritožbeni postopek, je osebni pregled zavarovanca le, v kolikor gre za utemeljene razloge, saj je bil zavarovanec praviloma pregledan na senatu invalidske komisije prve stopnje, pojasnjujejo na ZPIZ-u. A v primeru bralke tega pregleda ni bilo, tako da je tudi komisija na drugi stopnji odločala le na osnovi medicinske dokumentacije.

Mnenje strokovnjakov na URI Soča so na ZPIZ-u spregledali, opozarja naša bralka.
Mnenje strokovnjakov na URI Soča so na ZPIZ-u spregledali, opozarja naša bralka. FOTO: Aljoša Kravanja

Kako je torej možno, da naše bralke niso povabili na pregled?

Na ZPIZ-u pojasnjujejo, da lahko v skladu z zakonom senat invalidske komisije poda izvedensko mnenje samo na podlagi medicinske in delovne dokumentacije - torej brez osebnega pregleda zavarovanca – v naslednjih primerih: če se zavarovanec kljub izkazanemu vabilu neupravičeno ne odzove na osebni pregled, če pregled zavarovanca iz objektivnih razlogov ni mogoč, če zavarovanec uveljavlja pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi mednarodnih sporazumov ali stalno prebiva v tujini in v drugih primerih, v skladu s predpisi in tem pravilnikom.

Bralka pravi, da vabila nikoli ni dobila, če bi ga, bi se z veseljem odzvala na osebni pregled.

Vložila tožbo na delovno sodišče

So zdravniki, ki so člani teh komisij in odločajo o vlogah za invalidsko upokojitev, res bogovi, ki se jih dotaknejo le 'veze in poznanstva', se sprašuje. Bralka, ki opozarja, da so bile storjene postopkovne napake, ker je senat ni osebno pregledal, ima malo možnosti, da si izbori pravico. Kot pravi, se že od leta 2011 bori z ZPIZ-om, da bi dobila, kar ji po mnenju strokovnjakov v enem najboljših rehabilitacijskih centrov v tem delu Evrope pripada. Zdaj se je obrnila še na delovno sodišče, a se boji, da tudi tam nihče ne bo upal podvomiti v odločitve senata invalidske komisije in pritrditi strokovnjakom, ki so našo bralko zdravili in spremljali skozi dolgi dve leti rehabilitacije.

Koliko vlog ZPIZ dobi letno?

Najpogostejši vzrok za invalidnost duševne motnje
Kategorija invalidnosti I. stopnje je bila podana največkrat zaradi duševnih in vedenjskih motenj. Tem so sledile neoplazme in bolezni obtočil, nato bolezni živčevja in bolezni mišično-skeletnega sistema. II. in III. kategorija invalidnosti sta bili podani največkrat zaradi mišično-skeletnih bolezenskih stanj, zlasti pri III. kategoriji invalidnosti, sledijo pa jim duševne in vedenjske motnje ter bolezni obtočil.

Leta 2014 je bilo podanih 31.376 izvedenskih mnenj, od tega 12.740 mnenj za oceno invalidnosti. Invalidske komisije I. stopnje so v letu 2014 ugotovile 1.051 novih invalidov I. kategorije, 315 novih invalidov II. kategorije, 3.441 novih invalidov III. kategorije ter podale 899 izvedenskih mnenj, da pri zavarovancu ni invalidnosti, in 979 izvedenskih mnenj, da zdravljenje še ni končano.

V letu 2013 je bilo podanih 33.932 izvedenskih mnenj, od tega 13.888 mnenj za oceno invalidnosti, od tega 1.251 I. kategorije invalidnosti, 192 II. kategorije invalidnosti, 3.788 III. kategorije invalidnosti, 1.063 vlog so zavrnili, 1.010 primerov pa je bilo takšnih, kjer zdravljenje še ni zaključeno.

V letu 2012 je bilo podanih 33.349 izvedenskih mnenj, od tega 14.267 mnenj za oceno invalidnosti, od tega 1.379 I. kategorije invalidnosti, 260 II. kategorije invalidnosti, 3.944 III. kategorije invalidnosti, 1.228 brez kategorije invalidnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brija?
10. 03. 2015 11.02
+7
Ja se strinjam modra kuverta vedno pomaga ali pa dober priimek to je slovenija
brija?
10. 03. 2015 11.00
+8
poglejte si Bavčarja pa Tistga Zidarja,zidar lahko 2x tedensko leti v švico Bavčar pa tako bolan da bo vsak čas umru. A ni delal v življenju nič. Ne pa ljudje k 35 let delajo na normo. Pa kaka pravna država, sram me je k pa pride na sodišče ga pa 4 je podpirajo Tako da slovenija moja dežela veze in poznanstva so te pojedla
o22
10. 03. 2015 10.57
+9
Če Gospa ne bo imela vez ali pa modre kuverte bo še kar nekaj časa bila boj z njimi ,zraven pa še bolj zbolela!!!
kosomak
10. 03. 2015 10.17
+2
A tole je zdej neka nova novica? a so tele novinarji iz Lune?
razocarani
10. 03. 2015 18.42
+1
ja tudi ti si iz lune se bolje nosi te luna zaradi norih gobic
Krta?a 21
09. 03. 2015 22.13
+3
A so tukaj tudi kaksni Oskarji za potipat?
periot22
09. 03. 2015 21.50
+34
SPIZ najbolj gnila ustanova v Sloveniji,vse v njej je gnilo,nepravično,skrumpirano,pišem iz lastnih izkušenj,pri njih delujejo veze,poznanstva iz invalidov se dobesedno norčujejo,to ustanovo bi kot prvo v Sloveniji morali vzeti pod dobrogled komisija za korupcijo,v tej ustanovi se obračajo milijoni davkoplačevalskega denarja,ki gredo vodilnim v žep ogromni zneski za nedeloom norčevanje iz bolanih ljudi!!!!!!!!!!!!!!
Zentrum
09. 03. 2015 22.02
+2
Savod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje? Dejte se folk vsaj tolko potrudit pa vsaj pravilne kratice napište, da bo vaš komentar vsaj za kšen odstotek bolj verodostojen....
ssbobo
09. 03. 2015 20.48
+5
zakaj mi brišeš poste, ko pa pišem resnico...... tudi tebe admin boli resnica, al kwa
enakostzavse
10. 03. 2015 11.21
+2
Kako na enem mariborskem radiu govorijo:"Resnica ni plenica, pa vseeno marsikomu smrdi"!!!!!!!!!!!!!!!!!
pankration
09. 03. 2015 20.33
+20
Naj država omogoči upokojevanje pri 50. letih za vse, ki delajo razna težka fizična dela. Starost upokojevanja naj bo primerno teži posameznega dela. Naj malo izračunajo kaj je bolje ali imeti 10.000 upokojencev ali pa imeti 10.000 upokojenih invalidov.
Ran von Pasji
09. 03. 2015 20.26
+20
Naša zgodba je diametralno nasprotna tej. Pečnik želi delati, ima delo, ki mu ustreza, ga veseli in ga zmore, URI Soča mu je izdala pozitivno mnenje, da lahko dela in je delo zanj primerno - ZPIZ pa birokratsko odloča drugače, ne glede na zdravniške izvide, mnenja specialistov, mnenja in spričevala strokovnjakov iz Soče. Trdijo, da delo voznika zanj ni primerno in jih ne briga, če bo človek zato pristal na Zavodu za zaposlovanje ! ZPIZ-ovi bogovi v belem, birokratsko odločajo o usodah ljudi - ne zanima jih človek, še manj jih skrbi zdravje človeka ! Morda bi se morali združiti vsi, ki nam ZPIZ uničuje zdravje in greni življenje in skupno nastopiti proti tej okosteneli zbirokratizirani inštituciji !
mimic
09. 03. 2015 20.30
+17
jst sem za. saj poznam nekatere , ki veselo dobivajo invalidno penzijo, zram pa veselo delajo. po drugi strani, pa tisti ki res ne morejo delat, jih pa po domače j.....b....jo. javno objavit kdo so ti bogovi, da jih spoznamo, te veleumneže z debelo denarnico.
Zentrum
09. 03. 2015 20.41
-2
zakaj pa potem te "nekatere" ne prijaviš ZPIZu?
Ran von Pasji
09. 03. 2015 21.12
+6
sem v tožbi z njimi... že tri leta, ker se pri nas pač tako vlečejo sodni postopki... sodišče pritrjuje ZPIZ-u, ker pri nas očitno nihče ni dovolj merodajen strokovnjak, da bi njegovo mnenje obveljalo nad mnenjem ZPIZ-a... nedotakljivi so ! bo treba it na evropsko raven s tožbo. POP tv je posnel prispevek za "preverjeno", ne morem pa linka sem prilepit
Zentrum
09. 03. 2015 21.22
+2
Am.. drugače ni res, se večkrat zna tudi zgodit, da sodišče "povozi" ZPIZ. Odvisno od primera do primera, je pa seveda zelo odvisno, kdo je bil v komisiji in kdo odloča o zadevi na sodišču. Tako kot vsepovsod drugje. Sodni postopki pa se žal zavlečejo v nedogled, s tem pa ZPIZ nima nič.
Ran von Pasji
09. 03. 2015 23.26
+14
ZPIZ je človeka vtaknil v III kategorijo. Ko si je ta človek sam poiskal delo, ki mu ustreza in ga zmore opravljat, mu je ZPIZ izdal celo dopolnilno mnenje, da je delo ustrezno... po 6tih letih, se pa nekdo na ZPIZ-u spomni, da to delo ni primerno za invalida III kategorije. In se začne kalvarija. Se začne postopek nove presoje invalidnosti. Vsa zdr. mnenja od vseh specialistov vključno z nevrokirurgom pritrjujejo, da se je invalidu zdravstveno stanje zelo izboljšalo odkar oravlja to delo. Temu pritrjuje tudi ZPIZ, vendar vseeno vztraja, da to delo ni primerno. Vlagamo pritožbe, ki jih zavrnejo. vložimo tožbo, da naj človeku, ki želi delat, ima delo, ga to delo veseli in mu psihofizično ustreza, torej dovolijo delat. Sodišče pritrdi ZPIZ-u, ki vztraja na tem, da delo ni primerno. Gremo na IK II. stopnje, ki znova izda negativno mnenje. Vložimo pritožbo in opravimo testiranje na reha centru URI Soča, ki izda pozitivno mnenje in zdravniško spričevalo o sposobnosti. Sodišče zavrne dokaze, ker ZPIZ trmasto vztraja na svojem... Resno se sprašujem kdo je tu nor. Človek želi delat, ima delo, ZPIZ ga pa tišči na borzo... da je na borzi že 200tavžent brezposelnih nikogar ne briga... da hočejo zaposlenega človeka spravit med brezposelne, tud nikogar ne briga... pa samo delal bi rad, to kar dela in ga veseli in kar zmore in mu omogoča eksistenco... torej, res sprašujem kdo je tu nor in kaj se grejo na ZPIZ-u ????
felix59 drugič
09. 03. 2015 20.22
+10
Za to bando si dober samo takrat , ko jih plačuješ !!
superjezek
09. 03. 2015 19.44
+32
Leglo korupcije! Ta zavod je potrebno ukinit, saj ne delujejo v korist prebivalcev Slovenije, ampak le za lasten žep! Menim, da je mnenje in diagnoza zdravnikov Soče oziroma drugih specailistov in operaterjev več kot dovolj zato je ta zavod nepotreben ali pa ga je treba prekonstruirati in zmanjšati. Po nepotrebnem poštenim ljudem, ki niso nikoli želeli postati invalidi otežujejo spodobno življenje. Ljudjem v stiski z smešnimi in žaljivimi odločbami dodatno povzročajo stres in zelo grdo psihčno stisko. Ljudje, ki so bili pridni in delovni nato pa postali invalidi, bi morali kljub temu, da nimajo veliko delovno dobo prejemati polni invalidski penzio, saj ponavadi denar potrebujejo velikokrat veliko bolj kakor zdravi penzionisti. Tukaj bi se moralo nekaj spremeniti, saj ne more država izplačevati neko ubogo žepnino ubogemu invalidu, da nima za preživetje...
mimic
09. 03. 2015 20.32
+14
sliva12 1
09. 03. 2015 19.34
+17
Slovenija je leglo goljufov...
croc
09. 03. 2015 19.24
+12
se sprašujem zakaj vsak mesec plačujemo v ZPIZ? ta denar daš lepo na stran, pa rtv naročnino, pa si zdrav :)
lepidasa12
09. 03. 2015 19.01
+5
eh bogovi so ja bogovi kraje. glede na to da farmacija zavestno sluzi denar na nam(ovcam) in nam spricajo hrano in ozracje da zbolimo da za raka sploh govorim ne
mikpiki191
09. 03. 2015 17.35
+22
so bogovi,sam sem imel podoben primer,SOČA je dala oceno nezmožen za delati,na ZPIZu pa da sem zmožen delati,4 leta smo se po sodišču vlačili,dokler SODNI IZVEDENCI niso podali mnenja NEZMOŽEN za delo,e tak je to pri nas...lp
suziiiika
09. 03. 2015 17.44
+10
4 leta?? Ne morem verjet, no moj oče se je tudi odločil za tožbo zpiza, isti primer, zdravniki da je nezmožen za delo, zpiz pa da zdravljenje ni končano po 2 letih.. s tem da on ne dobiva nič od nič, pa so vam dali kaj za nazaj potem mogoče?
mikpiki191
09. 03. 2015 21.29
+5
@Thatsme ja 4 cela leta je trajalo,še tožbo proti ZZZSju sem tudi imel,pa tudi zdravniki so bili v komisiji ko so me zdravili...kaj se pa denarja tiče sem dobil za nazaj....tisti ki pa mi je dal minus,upam da boš vedno zdrav,zdravje je vse...lp
Holobček
09. 03. 2015 17.22
+23
Po driugi strani pa poznam newkoga ,kateremu lahko rečem,da mu nič ne manjka in je lepo v penziji za 4 ure in pokasira 800 eurov.
SDSOPICE
09. 03. 2015 17.26
+10
kg1
09. 03. 2015 18.57
+2
superjezek
09. 03. 2015 19.09
+1
pismo, ne rečem, da se tudi takšni ne najdejo kakor pišeš, ampak si ti v njegovem telesu oz si vsaj njegove diagnoze prebral, da lahko sklepaš kakor pišeš ali je to tvoje slepo zakljućevanje morda celo fovšija??
soncnica60
09. 03. 2015 20.14
+3
Tudi jaz poznam enega takega invalida,ki je preko vez prišel do invalidske. Okolica sploh ne ve za njegovo stanje, ker mu je nerodno, to skriva. Vendar danes se vse izve....
suziiiika
09. 03. 2015 16.43
+22
Bogovi ja, shram jih je lahko. Kako so lahko oni več od dejanskih zdravnikov in specialistov, ki izvajajo prakticno delo vsak dan in cloveku (mojemu ocetu), vsi ti izvedenci (travmatolog, fiziater, nevrolog itd) zaklucijo zdravljenje in predlagajo oceno inv komisije, oni pa tebi nic meni nic, zadevo zavrnejo, ces da zdravljenje ni koncano,se pritozis, ko beres kaksne stvari napisejo v odlocbi ( da je bil 14 dni v bolnici a v resnici je bil 2 meseca priklenjen na posteljo v bolnici, da je opravil samo en teden zdraviliskega zdravljenja, on jr bil v toplicah 3 tedne, izvidov sploh ne omenjajo.. ), ne vem al mogoce ne znajo brat, pa si kr sami neki zmislijo, al pa to delajo zanalasc, da bi clovek brez vsakega dohodka in socialne pomoci, zivel kot klatez po taksni hudi poskodbi in samo cakal, da se bojo odlocli obrisat prah iz mape pa dejansko prebrat pa neki nardit.Sram jih je lahko. Fuj fej!
Atmaii
09. 03. 2015 16.23
+17
Ravno danes sem izvedela za primer obupanega očeta, ki ima sina z hudo srčno napako. Pri nas so mu rekli (sicer ZZZS, ampak ti so vse isto veste kaj), da lahko sina operirajo čez 5 let. Kljub mnenju več zdravnikov, da je sinova srčna napaka tako huda, da je velika verjetnost, da 5 let ne bo preživel brez operacije. Fantek pa je star 6 let. Očetu ne preostane drugega, kot da nekako zbere veliko vsoto denarja za operacijo v tujini, kjer bo seveda prej na vrsti. Glede ZPIZ-a pa, preverjeno, delajo takole: zdravnikom je naročeno, da ne smejo pošiljati ljudi pred komisijo – bolniške, ki bi se lahko vlekle čez 30 delovnih dni morajo prekiniti in jih lahko ponovo vzpostavijo čez nekaj časa (11-ti dan) ali pa če ne gre drugače, z drugim razlogom, da ZPIZ ne rabi refundirati. Vmes pošljejo bolnika delat ali pa mu gladko rečejo, da naj vzame dopust za to obdobje. Preverjeno pa zato, ker se je to zgodilo, točno tako kot je napisano, zaposlenemu, ki je bil v bolniški zaradi hujše prometne nesreče. In pa tudi, velikokrat se namenoma zmotijo v razlogu odsotnosti pri 100% osnovi za refundiranje (namesto poškodba pri delu, ki je 100% refundirana, na bolniških listih piše bolezen, ki je od 80% do 90% refundirana.
Atmaii
09. 03. 2015 16.28
+14
ehm, če oni tako goljufajo, potem ne vem zakaj ne bi tudi pacienti. Najlažje je doseči upokojitev na osnovi psihičnih težav, ker le-te ni možno dokazovati z izvidi ipd, .. nekaj časa žrtvuješ in parkrat greš v ustanovo, se obnašaš nevarno sebi in okolici. Enih par (tapravih, če je sreča) ubrišeš okoli kepe, s potrdilom te tudi kaznovati ne morejo. In taka oseba ne more delati. in dobiš odločbo, ker takšna oseba ne more delati v kolektivu. Žal, je marsikateri med nami še vedno prepošten, da bi se šel te igre in naivno upa na razsodnost "bogov".
VSEZNALECno1
09. 03. 2015 17.34
+15
JosipBrozDrugi
09. 03. 2015 16.08
+17
pred leti, ko smo še imeli SIT-e, so "bogovi" imeli tarifno postavko ca. 10k DEM, v MB nekoliko manj. komisija si je plen razdelila po svojih kriterijih (predsednik je potegnil največ).
JosipBrozDrugi
09. 03. 2015 16.09
+9
kolesje je treba mazati. eni aparati zahtevajo več maziva, drugi manj.
mbhudournik
09. 03. 2015 16.04
+8
To ni vprašanje TO JE DEJSTVO