Slovenija

Brezstične plačilne kartice: katere banke (še) ne ponujajo brezstičnih kartic in kje omogočajo izbiro

Ljubljana, 22. 02. 2016 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
90

Vedno več je opozoril pred prevaranti, ki vam lahko že z navadnim telefonom preberejo podatke na vaši brezstični plačilni kartici. Banke vztrajajo, da so te kartice varne, a to številnih ne pomiri. Prepričani so, da so jim banke brezstične kartice enostransko vsilile, zato zahtevajo izbiro, ki pa jo le redke banke ponujajo.

Skoraj polovica vseh bank v Sloveniji svojim komitentom že nudi brezstične plačilne kartice. Medtem ko so nekatere prve brezstične kartice uvedle že konec leta 2014, pa je še kar nekaj bank, kjer brezstičnih kartic še ni v ponudbi. A tudi v teh bankah se počasi pripravljajo na uvedbo le-teh. Preverili smo, katere banke že ponujajo brezstične kartice in katere še ne ter kako se prilagajajo svojim komitentom, ki imajo pomisleke glede brezstičnega plačevanja.

Brezstično kartico dobesedno vsiljujejo

Ste eden tistih, ki v brezstično tehnologijo ne zaupate? Ste prepričani, da vam banke brezstične kartice vsiljujejo in vas silijo v zakup dodatnih storitev? Niste edini. Mnogi opozarjajo, da bi morali imeti izbiro med stično ali brezstično kartico, saj storitev plačujejo, prav tako jih nihče ni vprašal, ali se strinjajo z zamenjavo kartice. 

Brezstične kartice imajo vgrajen računalniški čip in radijsko anteno, ki omogoča brezžično povezovanje kartice in čitalnika. Pri plačilu zneska do 15 evrov PIN ni potreben, kar po mnenju mnogih odpira nove možnosti zlorab.
Brezstične kartice imajo vgrajen računalniški čip in radijsko anteno, ki omogoča brezžično povezovanje kartice in čitalnika. Pri plačilu zneska do 15 evrov PIN ni potreben, kar po mnenju mnogih odpira nove možnosti zlorab. FOTO: Thinkstock

Medtem ko banke in izdajatelji bančnih kartic vztrajno zatrjujejo, da je tehnologija brezstičnega plačevanja varna, udobna in naša prihodnost, pa so na drugi strani glasni tisti, ki opozarjajo, da je le še vprašanje časa, kdaj se bodo prevaranti prebili skozi varnostne sisteme in vam zlorabili bančni račun.

Splet poln varnostnih opozoril, banke pa mrtvohladno: Ta tehnologija je še bolj varna

Vedno pogosteje lahko zasledimo opozorila na spletu, da vam lahko z napravami za skimming preberejo podatke na vaši brezstični kartici, pa sploh ne boste vedeli, da se je nekdo približal vaši torbici ali žepu, kjer imate shranjeno denarnico. V Združenju bank Slovenije (ZBS) zagotavljajo, da vam kartice ne morejo zlorabiti, tudi če bi vam s posebnimi napravami prebrali podatke na kartici. Kot pravijo, skeniranje podatkov na način, da se nekdo s posebno napravo sprehodi mimo torbice, ni tako enostavno. Če bi hoteli prebrati vsebino kartice, bi se morali kartici zelo približati in počakati nekaj sekund. Prav tako zatrjujejo, da so podatki, ki se prenašajo med POS terminalom in kartico, ustrezno zavarovani (kriptirani) in unikatni (uporabni zgolj za izvedbo ene transakcije). "Z vidika brezstičnega čipa in zaščite se v fazi izmenjave podatkov med kartico in terminalom prenaša na nekaj centimetrov zgolj omejen nabor informacij – nikoli osebnih podatkov ali obsega podatkov, ki bi omogočal generiranje nove kartice in z njo zlorabo. Dodatno varnost zagotavlja tudi šifriranje podatkov in ostale varovalke, ki ne samo da ohranjajo, temveč tudi povečujejo nivo varnosti uporabe kartice," pa zatrjujejo na Mastercardu Slovenije.

Je nastopil čas 'digitalnih žeparjev'?

Tisti, ki jih ta zagotovila niso potolažila, že razmišljajo o tem, kako se zaščititi pred prevaranti. Kako preprečiti, da bi vam nekdo med gnečo na avtobusu olajšal račun za nekaj deset evrov. Je res dovolj, da v roke vzame POS terminal in se med gnečo približa torbicam oziroma denarnicam ter brez naše vednosti opravi nakup? Eni pravijo, da je to izvedljivo.

Zgornja objava je pred časom zaokrožila na Twitterju in nastal je preplah. Fotografija je bila posneta v Rusiji, prevarant pa s POS terminalom krade denar z računov potnikov, ki uporabljajo kartice s tehnologijo NFC. Nekateri uporabniki na Twitterju zatrjujejo, da je to povsem izvedljivo, saj so zadevo preverili. V ZDA je David Bryan, ki je strokovnjak za varnostne sisteme pri agenciji Trustwave, opravil preizkus in s pomočjo RFID čitalca ter ustrezne aplikacije prebral podatke več sto različnih brezstičnih kartic samo tako, da se je z napravo v nahrbtniku sprehodil po nakupovalnem središču. Kot pravi Bryan, je nastopila doba t.i. digitalnih žeparjev, saj so vse te naprave, ki omogočajo skimminge kartic celo na razdalji do 15 centimetrov od kartice, dostopne prek spleta in zelo poceni.

Ena od prevar, ki je po mnenju strokovnjakov za računalniško varnost prav tako izvedljiva, je sledeča: ko ste v trgovini, bi lahko prevaranti s pomočjo dveh z bluetoothom povezanih pametnih telefonov in primerne programske opreme pri plačevanju na POS terminalu ustvarili 'most', s čimer bi se terminal povezal s kartico v vašem žepu, kar pomeni, da bi vi plačali njihov nakup. Ker bi bil znesek nižji od 15 evrov, od vas prodajalec ne bi zahteval PIN številke, vi pa sploh ne bi vedeli, da ste bili ravnokar opeharjeni. Takšen prenos ni nujno, da poteka prek bluetootha, lahko je tudi preko mobilnih podatkov, kar pa pomeni, da sta lahko telefona popolnoma narazen.

Bomo morali hraniti kartice v posebnih etuijih?

Predlogov, kako zavarovati brezstično kartico, je na spletu veliko, prav tako številni ponujajo posebne ovitke za vaše kartice, ki preprečujejo oddajanje signala. Na vprašanje, ali je treba brezstične kartice hraniti v zaščitnih kovinskih etuijih, da preprečimo morebitna kopiranja, v Mastercardu odgovarjajo, da tovrstna dodatna zaščita ni potrebna.

Še eno neprijetno spoznanje: v primeru, da vam zlorabijo kartico, ki ste jo izgubili, ni nujno, da vam bo banka zneske povrnila. Gre za zahteven in dolg reklamacijski postopek, v katerem boste morali banki dokazovati, da gre za zlorabo. Na bankah odgovarjajo, da vsak primer obravnavajo individualno, zato nikakor ne morejo zagotoviti, da vam bodo odtujeni znesek tudi povrnili.

Brezstične plačilne kartice delujejo na principu NFC (near field communication), kar pomeni, da kartice na POS terminalih, ki podpirajo brezstično tehnologijo, samo približate terminalu in nakup je opravljen. Do zneska nakupa v višini 15 evrov ne potrebujete vnašati PIN številke, kar omogoča hitrejši nakup, hkrati pa odpira novo varnostno vprašanje. Če kartico izgubite ali vam jo nekdo izmakne, potem se vam lahko zgodi, da se bo tat odpravil na pohod po trgovinah, saj za nakupe pod 15 evrov ne potrebuje avtorizacije. Banke sicer zagotavljajo, da velja omejitev teh nakupov brez vnašanja PIN številke, večina pa ima ta znesek omejen na 50 ali 60 evrov (nekatere banke teh zneskov niso želele razkriti). To pomeni, da lahko večkrat zaporedoma brezstično plačujete, a ko bo vsota teh nakupov presegla 50 ali 60 evrov, bo prodajalec pri naslednjem nakupu od vas zahteval avtorizacijo. V najslabšem primeru vam bodo tako nepridipravi račun olajšali za 60 evrov.

Če ste naročeni na varnostni SMS, potem boste za vsak nakup z vašo kartico dobili SMS opozorilo.
Če ste naročeni na varnostni SMS, potem boste za vsak nakup z vašo kartico dobili SMS opozorilo. FOTO: Thinkstock

Banke si manejo roke: za doplačilo se lahko naročite na varnostni SMS

Banke so sicer takoj našle rešitev za vse, ki se bojijo takšne zlorabe. Ponujajo t.i. varnostna SMS sporočila, kar pomeni, da vam po vsaki transakciji pošljejo SMS na telefon, s čimer lahko na primer ugotovite, da nekdo nakupuje z vašo kartico, medtem ko gledate televizijo. Cene varnostnih SMS sporočil so zelo različne od banke do banke, prav tako so odvisne od vašega paketa bančnih storitev, se pa gibajo od 0,65 evra pa tja do dobrega evra na mesec, lahko tudi več.

Ker mnogi opozarjajo, da je bila uvedba brezstičnih kartic enostranska, saj banka ni pridobila njihovega soglasja, ko jim je zamenjala stično bančno kartico z brezstično, smatrajo, da bi morale biti varnostne storitve, kot so SMS sporočila, brezplačne. Prav tako mnogi menijo, da bi moral uporabnik sam določiti, ali si želi avtorizacijo tudi za manjše nakupe od 15 evrov. "Če že nisem imela izbire med stično in brezstično kartico, potem naj imam vsaj izbiro glede teh nastavitev," pravi bralka. Da bi se morale banke bolj prilagajati željam komitentov, opozarjajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Le redke banke vam bodo omogočile izbiro?

Večina bank, ki je že uvedla brezstične kartice, ne omogoča komitentom izbire med stično in brezstično kartico. Prav tako jim ne omogoča, da si sami določijo višino zneska, do katerega je nakup brez avtorizacije. V spodnji tabeli preverite, kje so vendarle prisluhnili željam svojih strank in jim omogočili izbiro oziroma katere banke so se odločile, da še ne ponudijo brezstičnih kartic.

Navedene so le tiste banke, ki so posredovale odgovore na naša novinarska vprašanja.

BankaBrezstična karticaStična kartica Omogočajo izbiro
Abanka     NE   DA/
Delavska hranilnica     NE   DAob uvedbi bodo omogočili izbiro kartice
DBS     DA   NEizbiro višine zneska za avtorizacijo
Gorenjska banka     DA   NE/
Hypo banka     DA (le predplačniški Mastercard)   DA/
Hranilnica LON     DA (le Activa Maestro)   DA/
NKBM     DA   DAizbiro vrste kartice
PBS     DA   NE/
Raiffeisen banka     NE   DA/
SKB     DA   NE (izjema Visa debetna kartica)/
Sparkasse     NE   DA/
Unicredit     NE   DA/

Zaenkrat izbiro med stično in brezstično kartico od navedenih bank ponuja zgolj NKBM, kjer navajajo, da mora stranka banko obvestiti, da želi plačilno kartico brez NFC tehnologije. Menjava kartice je brez dodatnih stroškov. So pa v Deželni banki Slovenije edini, ki uporabnikom, ki ne želijo izvajati brezstičnih transakcij brez vnosa PIN številke, omogočajo, da podajo zahtevo za omejitev izvedbe teh vrst transakcij. V tem primeru banka nastavi limite za brezstično poslovanje brez vnosa PIN številke na 0 evrov, kar pomeni, da je pri vsakem brezstičnem plačevanju obvezna avtorizacija s PIN številko.

Preverili smo tudi, koliko zlorab brezstične bančne kartice je zaznala policija ter kaj storiti, če vam nekdo zlorabi vašo bančno kartico. Več o tem pa v jutrišnjem prispevku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kren29
23. 02. 2016 12.53
+2
NLB ti pošlje, brez obrazložitve, samo brezstično kartico. Zdaj pa jih bom zaj.... in zahteval nazaj stično. V nasprotnem, če mi ne bodo odgovorili v roku 7 dni, pa se poberem stran od njhovih 38 centov po položnici prek klika.
super_man
23. 02. 2016 12.37
ja dobro no, sej je limit 30 EUR, ki ti ga max ukradejo. isto ti lahko gotovino iz žepa ukradejo, zakaj o tem ni članka?
Boky34
23. 02. 2016 11.20
+2
lopovi lajšajo delo lopovom..
Sršen
22. 02. 2016 21.29
+8
Plastik fantastik še nikoli ni bil kaj prida!!!Res pa je,da se hinavsko odpravlja gotovina za začetek petstotaki,ker je to takoimenovani mafijski denar,seveda pa mafije niso v stanju odpravit,ker na tem področju vladajo pač posebni interesi!!!V resnici pa tem stičnim karticam po mojem mišljenju manjka samo še GPS pa nas bodo tudi WC-ju zasledili????
Marko Novakov
22. 02. 2016 21.25
+3
Kar ste še pozabil omenit je, da ta isti sistem ne deluje z karticami iz tujine. Sicer pa komaj čakam da bo ves denar "digitalen" in da nam giga solarni veter zje*** vso elektroniko na tem svetu...ko si mulo ne bo znal obrisat riti brez mobilca...ho ho ho
A4`
22. 02. 2016 21.05
+7
če nimaš nič, ti nima kaj pobrat...
titoist
22. 02. 2016 20.29
+8
kdo bo odgovoren pri takovrstni kraji iz ˝dobro˝ varovane brezstične kartice upam da bo banka vrnila ukradeno vsoto
[Frikenstein]
22. 02. 2016 19.45
+1
ne vem kaj je fora? če obstaja možnost da se da določit limit, tako kot to delajo pri DBS, naj to omogočijo vse banke. zastonj seveda.
XenoSlo
22. 02. 2016 18.59
+11
ssbobo
22. 02. 2016 18.56
+3
Že tako se veliko krade po Ljubljanskih trolah ........... sedaj se bo pa še več............................ matr so bankirji naredili USLUGO še drugi kasti delomrznežev...................
proofreader
22. 02. 2016 18.52
+13
Pri gotovini teh težav ni, pa tudi banke in država ne morejo spremljati, kaj in kje kupujete.
lipov list
22. 02. 2016 18.49
+1
Imam vedno 500 eur v zepu tko da me to ne gane.
ONniON
22. 02. 2016 17.49
+5
sloveniji pa pripada papirnati denar tolar , evro je vsiljen in namišljen
ochi
22. 02. 2016 17.32
Danes sem si naložil nfc reader. Podatke res pobere in tudi info o zadnjih transakcijah. In kaj boš s tem brez odprtega računa?
202021
22. 02. 2016 17.49
+2
zadevo ti poskenirajo in nekje v PM recimo na kubi ti dol poberejo a ni coll in si v minusi 15€ on si pokasira 10€ tisti ki ti je plunil pa dobi 5€ to naredi 10x na dan in ima večjo mesečno plačo kot večina tuki na 24ur.
ochi
22. 02. 2016 17.32
Danes sem si naložil nfc reader. Podatke res pobere in tudi info o zadnjih transakcijah. In kaj boš s tem brez odprtega računa?
JohnSmith000001
22. 02. 2016 17.18
+32
ŽAL so mi pri SKB poturili to kartico, rešitev je bila da sem jih skenslal, ker ni možnosti navadne kartice. V banki so me gledali kot osla, zakaj nočen nekaj kar je "novo in hip". Aja pa nisem en ata. ampak 30let star oče dveh otrok in ne nasedam tej "lepi prihodnosti"
rufic69
22. 02. 2016 16.05
-8
NFC vsaj ze 10 let stara tehnologija. Ne pretiravite prevec..prosim ;)
Klemen Miklav?i? 1
22. 02. 2016 15.42
-4
Spet hranilnice vipava nikjer. Očitno 24ur oglašujejo samo tiste ki jim to plačajo
mjrc
22. 02. 2016 17.47
+1
mjrc
22. 02. 2016 17.48
+6
Lepo ti piše, da so navedene le tiste banke, ki so posredovale odgovore.
nikhrast
22. 02. 2016 15.36
-8
Gotovina se bo ukinila, Švedska pravi do leta 2030. Ponekod visoke bankovce še ne sprejmejo, pa saj te smatrajo kot reveža če plačuješ s cashom. Nekateri pa zavijejo kartico v aluminij folijo. Je pa to ugodnost, samo zamahaš, pa konec.
N33L33
22. 02. 2016 14.10
+16
Po mojem je boljše imeti kartico na pin. Ali je to tako težko pin vtipkat, pa si zapomnit pin. Seveda vsi bi najboljšo, najmoderneje in najnovejšo tehnologijo, kar je tudi prav. Korak z časom. Danes je tako, da je vse možno. Tako da jaz mislim da je možno, da ti odtujijo denar z kartice, vse mogočne tehnologije so. Obstajajo vse možne programe, da ti lahko odtujijo denar.