Slovenija

Janša po zeleni luči fiskalnemu pravilu: Dosežen je zgodovinski dogovor

Ljubljana, 23. 05. 2013 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dosežen je zgodovinski dogovor o omejitvi zadolževanja in odpravi blokad, pravi prvak SDS in nekdanji premier Janez Janša. Tokratni sestanek o fiskalnem pravilu je bil uspešen.

Predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank so se s premierko Alenko Bratušek spet srečali na temo ustavnih sprememb, ki predvidevajo vpis fiskalnega pravila v ustavo in spremembe referendumske zakonodaje. Sestanek se je zgodil po tem, ko je Bratuškova, znana nasprotnica vpisa fiskalnega pravila leta 2015, presenetila in podprla uveljavitev z letom 2015.

Vrh je bil tokrat uspešen, saj je bil "dosežen zgodovinski dogovor o omejitvi zadolževanja in odpravi blokad pri reformah", je ob koncu srečanja predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank na družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik SDS Janez Janša. Dodal je, da upa, da bo dogovor zdržal.

V zameno za potrditev fiskalnega pravila v sedanji obliki naj bi namreč opozicija dokončno pristala na glasovanje o ustavnih spremembah referendumske ureditve.

Poslanci bodo tako o vpisu fiskalnega pravila v ustavo kot o ustavnih spremembah glede referenduma, odločali že v petek, je po današnjem parlamentarnem vrhu povedal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Glede na današnji dogovor pa naj bi poslanci podprli obe ustavni spremembi.

Möderndorfer je še dejal, da se bo z izvedbenim zakonom o fiskalnem pravilu, uredila takšna njegova izvedba, ki bo zagotovila, da bo Slovenija lahko ostala socialna država in še naprej normalno izvajala vse svoje naloge. V največji poslanski skupini so na vpis fiskalnega pravila leta 2015 sicer pristali predvsem zato, ker se bo uveljavljanje fiskalnega pravila uredilo v izvedbenem zakonu. Moderndorfer je ob tem zagotovil, da bo uravnoteževanje javnih financ potekalo postopno. S takšno odločitvijo naj bi zagotovili tudi stabilnost države in njen ugled v mednarodni skupnosti.

Janez Janša - 2
Janez Janša - 2 FOTO: Miro Majcen

Janša: konec neke dolge odisejade

Kot je po srečanju dejal Janez Janša, je bil dogovor omogočen predvsem zato, ker SDS, SLS in NSi niso spremenile svojih stališč do obeh ustavnih sprememb in so ostale načelne. To je omogočilo, da je po današnjem srečanju možno računati na zadostno podporo poslancev za obe ustavni spremembi.

Če bosta obe sprejeti, bo to tudi konec neke dolge odisejade, je povedal Janša. Kot je še dejal, lahko "samo obžalujemo, da do tega ni prišlo že pred enim letom, ko so bili narejeni prvi koraki, ki so takrat sicer veliko obetali".

Janša je pojasnil, da so danes dosegli tudi dogovor o tem, da nobena poslanska skupina ne bo prispevala podpisov k naknadnemu potrditvenemu referendumu po izglasovanih ustavnih spremembah.

Ob tem je Janša še izrazil prepričanje, da bo rezultat vnosa fiskalnega pravila v ustavo ravno obraten od strahov, ki so jih nekateri napovedovali. Omejitev prekomernega zadolževanja namreč po njegovih besedah kvečjemu rešuje slovenske plače in pokojnine. Sicer bo, kot je dejal, res treba zdaj v nekaj letih narediti marsikaj, postrgati marsikatero rezervo in predvsem odpraviti nezaslužene privilegije, a če tega ne bodo storili, ne bo ogroženih le nekaj odstotkov plač in pokojnin v javnem sektorju, temveč njihovo redno izplačevanje.

Opozicijske stranke SDS, SLS in NSi namreč vseskozi vztrajajo pri zapisu fiskalnega pravila v ustavo z uveljavitvijo leta 2015. Vlada in del koalicije pa sta do zdaj menila, da je uveljavitev fiskalnega pravila realna z letom 2017, saj bi začetek izvajanja pred tem zahteval preveč drastične ukrepe za znižanje primanjkljaja.

A ker so se vrstila opozorila, da bi bila ponovna odložitev glasovanja ali zavrnitev fiskalnega pravila negativen signal mednarodni javnosti in vlagateljem glede verodostojnosti slovenske politike, je ta danes vendarle dosegla soglasje.

Kako bodo glasovali v SD?

Čeprav se fiskalnemu pravilu torej obeta podpora, pa je vprašanje, kako bodo glasovali v vladni SD.

V SD menijo, da bi zadostovala že samo ureditev fiskalnega pravila v zakonu, ki bi se sprejemal z dvotretjinsko večino. Prav tako v stranki niso zadovoljni s paketno obravnavo obeh sprememb najvišjega pravnega akta v državi.

Na vprašanje, če SD tako jutri ne bo prispeval svojih glasov k fiskalnemu pravilu, je Möderndorfer odgovoril: "Mislim, da ne bo čisto tako".

Sestanek pospremili protesti

Ob robu parlamentarnega vrha se je sicer zbralo okoli 30 protestnikov, ki nasprotujejo ustavnim spremembam, o katerih so danes razpravljali na srečanju. Protestniki, ki so s transparenti med drugim opozarjali, da je referendum edini način, kako se lahko popravi napake skorumpiranih politikov, so se po koncu vrha razšli. Protestirali bodo tudi v petek pred DZ, ko naj bi poslanci potrdili fiskalno pravilo z uveljavitvijo leta 2015. V paketu naj bi poslanci nato potrdili še spremembe glede referenduma.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Aljoša Kravanja

Sindikati jezni, ker je Bratuškova spremenila mnenje

Če je politika z doseženim dogovorom očitno zadovoljna, pa bo veliko več hude krvi pri sindikatih, ki so že pred sestankom ponovno opozorili na škodljive posledice vpisa fiskalnega pravila leta 2015.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je opozorila, da se je v sredo v Bruslju očitno zgodila dokončna diskreditacija slovenske vlade, saj da je iz strahu pred Brusljem spremenila stališče glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo. V sindikatu pozivajo poslance, naj omogočijo, da bi o tem odločili volivci na referendumu.

Fiskalno pravilo z letnico 2015 bo prispevalo k uničenju socialne države, je poudaril prvi mož ZSSS Dušan Semolič. Prepričan je, da tak cilj objektivno daje alibi vladi, da klesti pri socialnih pravicah.

Ob tem je poudaril, da omenjeno klestenje ne bo prispevalo h gospodarski rasti, saj bo varčevanje omejevalo investicije. "To ni prava pot, to nam dokazujeta Grčija in Španija," je dejal in dodal, da Slovenija postaja kolonija in da izgublja še tisto malo suverenosti, ki jo je imela.

V sindikatu opozarjajo, da so se še pred kratkim v nasprotovanju vnosa fiskalnega pravila sklicevali na vladne izračune, ki kažejo, da bi vpeljava fiskalnega pravila pomenila 30-odstotno znižanje pokojnin ali 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju oz. obseg javnega sektorja ali 50-odstotno znižanje zneska vseh transferjev posameznikom.

Na nogah tudi sindikati javnega sektorja

Tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) še naprej odločno nasprotujejo spreminjanju ustave brez soglasja ljudstva. Poudarili so, da so že večkrat ostro zavrnili namero vlade, da zapiše fiskalno pravilo v ustavo in omeji možnosti razpisa referenduma.

V KSJS menijo, da bi z vnosom fiskalnega pravila v ustavo neposredno posegli v socialno državo. Dodali so, da bi implementacija fiskalnega pravila v ustavo in njegova uveljavitev leta 2015 pomenila, da bi se primanjkljaj sektorja države že letos znižal na 561 milijonov evrov, kar bi se izrazilo kot 30-odstotno znižanje pokojnin oziroma plač v javnem sektorju ali kot 50-odstotno znižanje socialnih transferjev.

Vnos fiskalnega pravila v ustavo hkrati pomeni zavrnitev kakršne koli možnosti referendumske preverbe protikriznih ukrepov in je po mnenju konfederacije torej povsem nepotrebno in celo škodljivo dejanje, ki bi le onemogočilo enakopravno uveljavljanje pravic zaposlenih v javnem sektorju in izboljševanje njihovega materialnega položaja.

V konfederaciji poudarjajo, da mora zakonodajni referendum ostati glavni mehanizem državljanov za neposredno izvrševanje oblasti, torej varovalka, ki zavezuje vse predstavnike oblasti k uveljavljanju javnega interesa, hkrati pa ščiti legitimne posebne interese posameznih družbenih skupin.

Alenka Bratušek si je premislila.
Alenka Bratušek si je premislila. FOTO: Reuters

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1478)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ladyly
24. 05. 2013 18.52
+1
Obseg javnega sektorja- Toje to! Kaj nam bodo ženske na občinah, upravnih enotah itd. ki cele dneve samo čebelajo in pijejo kavice! Polovico jih je preveč, poleg tega pa je dela za določene pisarne tako malo, da bi ena gospa lahko pokrivala več enot! Ne pa da prideš na upravno enoto in gospodične zabušavajo in se imajo fino, medtem ko nekateri delavci trdo garajo za 700e in manj! Tako naredit, kot je pri naših severnih sosedih in se bo privarčevalo kar nekaj denarja! Seveda pa je potrebno najprej začet zapirat delovna mesta v državnem zboru in parlamentu, ker jih je občutno preveč, storijo pa ne nič!
prpa24
24. 05. 2013 10.33
+3
24 ur (pod pritiskom STA?) poroča ... Fiskalno pravilo gor, dol,..Zgodovinski dogovor! O tem, da bodo poslanci glasovali še o spremembah referendumske ureditve ne poročajo. Še več novico umaknejo na skrite strani. Namesto, da bi ljudstvu z velikimi naslovi poročali: Konec demokracije,.. Ljudstvu onemogočili odločanje z referendumi,..Politiki samovoljno spremenili ustavo,. Odpoklic pokvarjenih poslancev, politikov .. (ljudska nezaupnica) ni več mogoč,.. Janša se samozadovoljno hvali in kaže po vseh ekranih. Prekinil je svetovanje tujim vladam in soli pamet kar Slovenski. Absolutizem in hlapčevstvo politikov brez primere. Pfuj in pfej!
u3pm
24. 05. 2013 09.39
+5
res je tale bratujankovićka lepa.............ko položnica
sinhron
24. 05. 2013 09.07
+8
Evropska unija je pritisnila na Bratuškovo in ji ponudila kompromis , "v zameno za fiskalno pravilo v ustavo dajemo še dve leti časa za ureditev finančnih težav ", zato je BRATOŠKOVA tudi doma pričela s političnimi kupčkanji in pozabila , kaj je o vpisu fiskalnega pravila govorila , da bodo za 30 % ZNIŽANE POKOJNINE in ali za 30 % ZNIŽANE PLAČE JAVNIM OSLUŽBENCEM , sedaj pa naenkrat to ni več aktualno , ali soji v tako kratkem času oprali možgane v evropskem parlamentu ali pa je prej bil predvolilni blef , kar sodi med neverodostojne politike .!
Tinka Marinka
24. 05. 2013 08.52
+6
Poanta fiskalnega je, da se ne bodo mogli več zadolževati pri amreičanih, ljudem bodo pobrali vse nepremičnine in premičnine z davki in tako bodo prišli amerikani in kupili celotno Slovensko ozemlje. Narod je kriv... ovce so za šišat!
profil007
24. 05. 2013 21.10
Space Voyager
24. 05. 2013 08.36
+7
No... toliko o tem, kako bodo "oni" vse naredili drugače...
Saloreich
24. 05. 2013 08.21
+1
Imate en plusek g. Bratušek! Kar pa se tiče sindikatov pa so to največji sprevrženci in dvoličneži. Spet so na nogah, ker se kmalu ne bodo mogli več piti na račun zadolževanja mlajših generacij. Še razni "aktivisti" so se ponovno aktivirali in regljali pred parlamentom.. Ob dvigovanju DDV-ja, prispevkov, dokapitalizacij NLB pa se niso nič oglasili..
dule100
24. 05. 2013 08.18
+6
Ubogi Zoranki je Angelca navila ušesa ! Sedaj nas okupatorka Merklca uči ekonomskih znanosti in varčevanja ! Grozno, kam smo prišli ! Celo levaki so počepnili
dule100
24. 05. 2013 08.07
+1
Krize se ne bomo rešili, če ne bo nekaj smrtnih žrtev, a ker nam to ni uspelo ob vstajah, bo pač treba seči po pravih sredstvih ! Kakšna pa je revolucija brez pravih žrtev in usmrtitev ? Šlampasta, nazadnjaška, neumna in nikakršna. Ljubljana kot pariška komuna in Slovenija kot Francoska revolucija. A ne bi bila super in za zgled giljotina na Kongresnem trgu? Slavnostno rezilo pa bi prvič spustili izbrani penovci ! Kultura narodu pač ! Iger in ne kruha ! Stric iz ozadja
bigmeech
24. 05. 2013 08.00
-7
Janso v ZAPOR .
etul
24. 05. 2013 08.04
+1
sej je že bil tam pa je tvoj ate protestiral naj ga spustijo
Thor-1st
24. 05. 2013 08.08
+13
Eni imate pa res paranojo ne ex komunjaro Janeza, ni vam pomoči. V vsakem grmu ga vidite!
prpa24
24. 05. 2013 10.22
+1
ex komunjaro Janez na vsakem ekranu,.. Ja še v temi se sveti, v grmovju prikazuje,.. kakor bog nastopa vsepovsod
etul
24. 05. 2013 07.55
+6
Ja bravo da so se končno dogovorili ne morem pa se znebit občutka da stvari tečejo po SDS načrtih sedaj mnogo bolje kot takrat ko so oni vladali vsi njihovi največji predlogi so enoglasno sprejeti:slaba banka ,holding,zlato pravilo..
290ktober
24. 05. 2013 07.55
+0
ŠE ENA LAŽ JJ SKORUMPIRANEGA -NOBEDEN TI VEČ NE VERJAME"Pozno popoldne se je v Ljubljani sestal svet Pozitivne Slovenije, ki je po obširni razpravi podprl vnos fiskalnega pravila v Ustavo RS in sprejel naslednji sklep: "Svet stranke podpira vključitev fiskalnega pravila v Ustavo RS, ob tem, da se z izvedbenim zakonom zagotovi postopna uravnoteženost proračuna tako, da Slovenija ostane socialna in solidarna država."
etul
24. 05. 2013 07.56
+5
290ktober
24. 05. 2013 07.57
-1
etul
24. 05. 2013 08.00
+6
2015 je letnica pa basta in to bo veljalo za občine tudi predvsem za Ljubljansko
dule100
24. 05. 2013 08.10
+5
Saloreich
24. 05. 2013 08.24
+2
Slovenska vstaja, kako pa drugače? Že imaš službo?
nitiniti
24. 05. 2013 07.46
+1
Ali še ni v zaporu?...Bolj bi si zaslužil kot Hilda
olgcaa
24. 05. 2013 07.42
+3
prav bratuškova je najbolj nasprotovala vsem tem ukrepom ki jih sedaj uvaja mislim da se še ne zavedamo kaj nas ćaka davki naše prihodke popolnoma znižat in to plaće pokojnine in vse socialne prijemke tako da nebo izjem ali si javni ali zasebni sektor istoćasno pa svetnikom povšala 1000 eu nevem kako bodo kaj prihranili će pri žaklu že ćakajo tisti ki ven jemljejo
alien8potnik
24. 05. 2013 07.39
+3
zakaj so ga ameri hoteli imeti za premierja? ja, ker vedo vse o njegovih orožarskih in ostalih rabotah :DDD kaj je lažjega, kot obvladovati skorumpiranega in ga imeti za marioneto? on je plesal, kot so mu rekli. in nas pripeljal do popolne izgube ekonomske suverenosti. v bankrot, skratzka. in v novodobno suženjstvo. hvala, janša, da si iz nas naredil grčijo.
dule100
24. 05. 2013 08.00
-1
alien8potnik
24. 05. 2013 08.03
+0
ja. dva meseca. in gleda v janševo brezno. in se čudi. in pojma nima, kako naj popravi to janševo grozoto, to razdejanje, ki ga je pustil za sabo.
alien8potnik
24. 05. 2013 08.07
+2
dule, kako bi pa ti opredelil dejstvo, da nas je zadolžil iz 12 milijard na 39 milijard v prvem mandatu? da je zmin iral vse pahorjeve reformeme, ko je bil še čas, in nam s tem znižal bonitetno oceno? da je dovolil, da je vatikan zvrtal milijardno luknjo v naš bančni sistem? da so jo zvrtali tajkuni v njegovem prvem mandatu? takrat je bilo največ slabih kreditov. ki jih plačujemo zdaj mi, brezpravni državljani. nekoč so takim rekli sužnji. kaj bi ti rad? da ta lopov gospoduje še naprej? ti še ni dovolj? ti bi še?
volek
24. 05. 2013 07.38
-2
Janez vrni se, ljudstvo te potrebuje, drugače nam bo trda predla.
medo357
24. 05. 2013 07.34
-1
Prerekajo se za oslovsko senco, na koncu pa iz tega ne bo nič konkretnega. V imenu t.i. socialne države, državne srebrnine,... bodo privilegiranci ščitili svoje stolčke in plače.
kokojambo
24. 05. 2013 07.27
+4
predno bo začelo veljat to fiskalno pravilo bomo že bankrotirali....
sidikat110
24. 05. 2013 07.27
+2
Le za koga je to dobro? Za ljudi sigurno ne; mogoče za politike?
alien8potnik
24. 05. 2013 07.27
+2
v glavnem, janša je naredil vse, da nam bo evropska trojka vsak hip dokončno odvzela suverenost. nas naredila za totalne sužnje. kot je to naredila v grčiji. to, kar je naredil od 2004 dalje, tega se ne da več rešiti. verjamem, da ta vlada poskuša vse, vendar ... hej, pa ta nas je že zdavnaj razprodal. in še kar nič. prodal nas je ameriki, nemčiji, korporacijam in vatikanu. pa nikome ništa. še več. on bi bil še kar premier. pa diktaturo bi tudi imel rad. ne vem, no. a bomo to res še kar gledali?