Slovenija

Šolarji letos že avgusta nazaj v šolo?

Ljubljana, 20. 03. 2012 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
703

Dve leti po zadnjih spremembah sistema šolskih počitnic se pripravljajo novi posegi. Možnosti je več, med drugim bi lahko ukinili prvomajske ali krompirjeve počitnice, po eni od njih pa bi otroci sedli v šolske klopi že avgusta.

Kako bodo šolarji počitnikovali v prihodnjem šolskem letu, bo znano najpozneje do junija.
Kako bodo šolarji počitnikovali v prihodnjem šolskem letu, bo znano najpozneje do junija. FOTO: Thinkstock

Kako ustreči vsem, tako da bo v šolah uveden pravičen sistem počitnic, ki bo šel na roko staršem, otrokom, pa tudi turističnim delavcem? Do leta 2010 je v Sloveniji veljal sistem regijsko ločenih zimskih počitnic, po katerem so bili enotedenskih zimskih radosti ločeno deležni otroci v Ljubljani, Mariboru, na Ptuju ter v ostalih krajih. Sledila je uvedba enotnih zimskih počitnic za vse šolarje v Sloveniji, a je sistem, ki je bil tako določen tudi po volji staršev, pošteno prizadel dobičke slovenskih turističnih delavcev, žičničarjev, povečal naval na slovenska smučišča in prizadel domače gospodarstvo.

Spremembe v korist vseh?

Na ministrstvu so neuradno najbolj naklonjeni uvedbi modificiranega sistema izpred leta 2010, a končna odločitev še ni sprejeta. Minister Turk je na družbenem omrežju Twitter prejšnji teden nakazal, da bi bila morda ustreznejša ukinitev "krompirjevih“ počitnic konec oktobra ter februarsko podaljšanje zimskih počitnic. V kasnejši objavi je napisal: "Vidim, da enoglasne podpore za dva tedna počitinic ni. Še enkrat vsem hvala za odziv v zvezi s počitnicami. Krompirjeve so se očitno kar prijele."

Nova vlada se je lotila sedanje stanje spremeniti. Novoustanovljeno Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport namerava s spletno anketo, ki jo bo mogoče izpolniti do 25. marca, pridobiti še zadnje informacije, s katerimi bi lahko najkasneje do junija, najverjetneje pa že maja, sprejeli sklep, kako bo v naslednjem šolskem letu potekal pouk po slovenskih šolah. Na mizi ministra Žige Turka je več rešitev: ministrstvo predlaga vrnitev na stanje pred letom 2010, a s spremembami – namesto ločenega počitnikovanja otrok v velikih mestih in na podeželju bi uvedli pravičnejši, mešani sistem, kjer bi bila segregacija otrok onemogočena.

Med opcijami je ohranitev sedanjega sistema z enotedenskimi počitnicami za vso Slovenijo, ukinitev jesenskih krompirjevih počitnic ter uvedba dvotedenskih zimskih počitnic (teden počitnic bi bil ločen za vzhodno, nato pa še za zahodno Slovenijo), ukinitev prvomajskih počitnic ter uvedba dvotedenskih zimskih počitnic (prav tako regijsko ločenih), kot zadnja rešitev pa se ponuja uvedba dvotedenskih počitnic ter podaljšanje pouka za en teden v juniju (kot druga rešitev je, da bi učenci sedli v šolske klopi že zadnji teden v avgustu).

"Razmišljanja o tem, kako naj bodo počitnice organizirane v prihodnje, so v teku. Odločitev bo sprejeta predvidoma do konca maja, ker mora biti šolski koledar za prihodnje šolsko leto objavljen najkasneje v juniju. Prednost pri odločitvi bodo imele potrebe šole in družin, čeprav tudi interesi gospodarstva niso zanemarljivi,“ so v odgovoru na naše novinarsko vprašanje napisali na ministrstvu.

Združenje ravnateljev Slovenije si je v prejšnjem mandatu in sestavi dolga leta prizadevalo prav za uveljavitev enotnega termina počitnic. Predsednik združenja Alen Kofol zato pravi, da ne moremo že napovedovati, da bo do sprememb prišlo. "Najprej je treba slediti potrebam učencev, ker so počitnice zaradi učencev, potem pa poiskati neki kompromisni predlog, ki ne gre v njihovo škodo, poiskati rešitev, ki bi tudi druge sektorje z opredelitvijo počitnic lahko zadovoljil,“ pravi Kofol, kljub temu pa meni, da je treba razmejiti prvo in drugo ocenjevalno obdobje z zimskimi počitnicami. Prepričan je tudi, da meri ministrstvo z omenjeno anketo le vzdušje med strokovnimi krogi, rezultati ankete pa tako niti ne bi bili zavezujoči za končni sklep krovnega ministrstva.

Smučišča so bila letos bolje obiskana kot prejšnje leto, a si turistični delavci prizadevajo za to, da bi zimske počitnice trajale vsaj dva tedna.
Smučišča so bila letos bolje obiskana kot prejšnje leto, a si turistični delavci prizadevajo za to, da bi zimske počitnice trajale vsaj dva tedna. FOTO: Thinkstock

Korak v smeri turističnega gospodarstva

Po lanskoletni negativni medijski kampanji, ki je govorila o hudih gnečah na smučiščih, se je letos situacija izboljšala. Sneg je padel pred počitnicami in pobelil tudi manjša smučišča, zato je bil naval na smučišča 20 odstotkov večji kot prejšnje leto. "Ravno zato zagovarjamo, da bi bilo treba ohraniti počitnice dolge dva tedna ali pa celo tri, tako bi si lahko vsi, ki želijo smučat, razporediti svoj termin za smuko, smučišča pa bi bila bolj razbremenjena,“ pravi sekretar Združenja žičničarjev Slovenije Danilo Brecelj in dodaja, da večina smučarskih delavcev pozdravlja ukinitev jesenskih počitnic, ki so prekmalu po začetku šole in bi tako raje podaljšali zimske počitnice.

"Počitnice bi morali podaljšati. To gre v končni fazi bolj v smer tudi turističnega gospodarstva in dosedanja razmišljanja gredo očitno v pravo smer, kar podpira tako Evropa, v tej smeri pa se odločajo tudi države na Balkanu – Bosna, Hrvaška – vsi podaljšujejo počitnice, to rešitev pa pozdravljamo tudi mi,“ dodaja Brecelj.

Postajajo šole turistične poslovalnice?

Nekdanji minister za šolstvo je do sprememb kritičen in pravi, da postajajo tako učilnice turistične poslovalnice, šolstvo pa podrejeno interesom gospodarstva.
Nekdanji minister za šolstvo je do sprememb kritičen in pravi, da postajajo tako učilnice turistične poslovalnice, šolstvo pa podrejeno interesom gospodarstva. FOTO: Reuters

Do predlaganih sprememb je izjemno kritičen nekdanji šolski minister Igor Lukšič, za odločitev pa krivi politiko aktualne vlade. Kot pravi Lukšič, je bila sprememba narejena po dogovoru s sveti staršev, prosvetnih delavcev, tudi gospodarstva, in ni v času sprememb tem nihče nasprotoval, sedaj pa so te vprašljive.

"SDS je že v času prejšnjega mandata poskušala iz šol narediti turistične poslovalnice, sedaj pa bodo to, kot kaže, naredili. Šolski sistem ima vendarle svojo logiko in počitnice so razporejene na toliko časa, da razbremenijo delo učiteljev in učencev na dva meseca, to pa je bilo dobro premišljeno,“ je prepričan Lukšič in dodaja, da ni uspelo niti žičničarjem niti turističnim delavcem opraviti analize, ki bi dokazovala, da je poenotenje zimskih počitnic turističnemu sektorju povzročilo škodo. Prodaja smučarskih kart je ostala skrivnost, podatke o uspehih smučišč pa so zajemali na tri mesece, zato je bilo po teh kazalcih nemogoče potegniti sklepe glede vpliva počitnic na uspehe ali neuspehe turizma ter smučarskih delavcev, dodaja nekdanji minister.

Podobno meni tudi nekdanji predsednik Združenja ravnateljev Slovenije Oton Račečič. "Sam še vedno pravim, da so enotne počitnice za šolski sistem boljša varianta od deljenih. Žičničarji se želijo kot pijavke vriniti v sistem na račun otrok in iščejo izgovore za slabo poslovanje tam, kjer bi morali iskati največ prilagajanja in razumevanja. Namreč, šole so tiste, ki sistematično že preko štirideset let vozijo vse otroke na slovenska smučišča in vzgajajo nove uporabnike za korist žičničarjev,“ poudarja Račečič in dodaja, da bi se morali odpovedati prevelikemu dobičkarstvu in poiskati alternative, s katerimi bi lahko dobiček kovali tudi zunaj šolskih počitnic.

"Za uslugo so žičničarji stalno dvigovali cene svojih storitev, ukinili bonitete oziroma popuste učiteljem športne vzgoje, ki so bili nosilci smučarskih dejavnosti po šolah. Nasploh se obnašajo dobičkarsko, sedaj nas celo obtožujejo, da smo mi sokrivi za njihove tegobe. Naj se raje zamislijo nad sabo in poiščejo načine, kako dodatno pritegniti več uporabnikov na slovenska smučišča izven počitnic, naj v času zimske šole v naravi staršem vključenih otrok ponudijo 50-odstotni popust pri vozovnicah v tistem tednu. Sem prepričan, da bi se jim obrestovalo. Le malo enostavne matematike je treba uporabiti,“ je še prepričan Račečič.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (703)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NEGREM U SOLO
26. 05. 2020 09.40
+1
k usi govorijo da so otroci prihodnost ito pa nam naj pustijo do osnovnih pravic pocitka ne samo garanja za solo ke nam pol snovi u lajfu garantirano nebo prou prslo in me je sram da zivim v drzavi polni starih primitivcev k hocejo samo denar in nimajo pojma kko je nam 8 ur ali vec usak dan u soli in zdaj brez pocitnic HVALA SLOVENIJA
NEGREM U SOLO
26. 05. 2020 09.30
+1
ma najbolje da se noben ne pokaze v solo in naj uzemejo to kakor protest (army) kokr da bomo meli kaksno korist od tega 1 meseca samo nabijali nas bojo z ocenami in domacimi nalogami
NEGREM U SOLO
26. 05. 2020 09.25
+1
po mojem mnenju nima smisla da gremo zadnji mesec v solo samo zato da bomo obremenjeni z navalom ocen itd. naj pocakajo na novo leto in zacnemo lepo kakor da se ni nic zgodilo mogoce preskocimo prvomajske ali krompirjeve pocitnice in je
SkittLees
27. 03. 2012 21.19
+21
to, jaaa rees super so -.-"" 1. štipendije, 2. počitncee.. je še kaaaj? -.- nazadne bomo v šolo hodili še ob vikendih, prazniki bojo delovni, novega leta nebo.. še kaaj ??? -.- kot da že ni dost da gnijemo v šoli ceu dan!! -.- in komej čakaš da prideš domov! in kje je fora,da gremo AUGUSTA v šolo, haaaaaaaalooo? kako korist bojo meli od tega? to je ta vladaa!!! prvo nej za sebe poskrbijo ! -.-
annjaa
25. 03. 2012 10.50
+31
to kar delate je prav bolano , sploh pa bi lahk pomislili na nas , ki sedimo v šoli po 8 ur na dan in ne nimamo službe , ko pridemo domov se moramo učiti , narediti tudi kaj za sebe , a zdaj nam mislite pa vzeti še tiste počitnice , ki smo jih imeli .. v ostalih državah gledajo na korist otrokom .. pri nas ? sam na svojo preveč bogato rit
Naomi Centa 1
23. 03. 2012 13.27
+40
Lahko pričakujejo v šoli veliko neopravičenih ur, ker bomo ostali doma do 1. septembra in pika!
mi smo malo prišli
23. 03. 2012 09.45
+10
mislim še lahko bol šolo utezijo ko so jo ze takaltak? mislim da bo to slabo vplivalo na šolo ze zdaj dijaki ne hodijo redno v šolo po tem takem e se jim e počitnice odvzamejo oz. spremenijo bojo pa 100% meli večjo voljo do šole počasi nebo več nobenga na srednjih šolah ker takaltak gledajo samo za korist... malo naj gledajo na ljudi ko bojo mogli pri 35stopinjah v učilnicah sedet ;) mislite da bo gdo? vsi boji doma al pa v kafičih... se ena slaba stran vlade.
David Kostanjevec 1
22. 03. 2012 23.05
+12
pa to se tak sam v naši sloveniji dogaja da si uni v vladi nek novga namislijo tolk da bi se bl sfukali use....delajo anketo glede poctnic pa vprasajo tut same take vrjetno k ne hodjo vec u solo ne pa šolarje.....bopls da pustijo tk ko je ne pa de spet neke štrikajo itaq bojo se sam bl zajebali tk kot ponavadi....res se vid da nasi drzavi vladajo nizje razvita bitja
llally
23. 03. 2012 14.38
+1
ooo777
16. 04. 2012 08.04
+5
Ja saj otroci skoraj nič nalog ne delajo v šoli, starši morajo cele dneve pomagat pri nalogah in celo med vikendi marsikdo, jaz ne vem kaj sploh v šolah delajo v podaljšanem ...pol nam pa še počitnice vzamejo saj to ni več res.. Ljudje čim manj otrok bo, življenje je predrago prezahtevno in ....
sasocat
22. 03. 2012 21.07
+16
Pa kaj so bolani al kaj?
DirectionerForLife
28. 03. 2012 07.05
+3
Nicholas Ver?
21. 06. 2012 13.46
+4
kadabra
22. 03. 2012 15.39
+4
al pa če bi upošteval da je zdej huda recesija, ki jo pred letom 2010 ni blo!
llally
22. 03. 2012 14.23
+31
celo leto garamo ko bedaki IN KOMI ČAKAMO POLETNE POČITNICE da si VSAJ ZA 2. MESCA odpočijemo od učitlov in testov pa tut stresa! že zdejle štejemo kulk dni še je do konca šole pa da lahk gremo mal ven . pa briga me kulk ma smučišče izgube važn je to, da nemorte tega naredit! KDO PA JE NAS KEJ VPRAŠU? sploh pa, kdo bo sedel v srednjeveški šoli brez klime od 6.-13. v MUČNI VROČINI da komi preživiš!? zarad mene lahk tut ukinejo smučišča ker edino kar jim je všeč je, da lahk 1. na leto izcuzajo ves denar iz naših rok! sploh pa nikol nisem in nikol ne mislim smučat. takle nam bodo minile počitnice: 1 teden se bomo spal (da nadoknadimo), 2. teden bomo šli kupvat stvari za na morje, 3. teden bomo na morju, 4. tedn bomo ponavlal snov in kupoval stvari za šolo. hja. in js NE GREM V ŠOLO (V NAJVEČJI VROČINI) POD *N-O-B-E-N-I-M-I* POGOJI! raj se pod vlak vržem! 100% vam garantiram da mene nebote vidl avgusta v šoli z 10 kilogramsko torbo! mwa res ste prijazni *! -.-
Tomi Vido
02. 07. 2012 21.51
+2
katjaa.z
22. 03. 2012 06.06
+14
Sej to lahko sao naša vlada narei -.- ministri pa tak majo vsi ponarejene izkaze!!!
?????? ?????? 1
22. 03. 2012 00.50
+25
ta SLO je bolana kdo pa bo sedu v avgustu v šol pa še vroče zunaj
Kapitan Kirk
22. 03. 2012 00.44
-21
glede nato kak so otroci razvajeni so krivi starši. njih poslat na kakšno tedensko predavanje o vzgoji!!
Ninika3
21. 03. 2012 23.49
+35
Kot prvo je žalostno to, da si vsako leto izmišljujejo nova pravila, nove predmetnike, itd... Sama po sebi vem kako je, če se vsako leto moraš na novo prilagajati saj se iz meseca v mesec spreminjajo raznorazne stvari. Kot drugo - dijaki (in otroci nasploh) smo v velikem stresu, postajamo psihično nezmožni in počasi ta psiha že tako močno vpliva na nas, da (roko na srce) tudi nekateri premišljujejo o samomorih. Poznam nekaj takšnih primerov. Kot tretje pa ja madonca no, da pa otrokom ne bi dovolili več tistega dvomesečnega oddiha od PREVEČ naporne šole in šolskega GLUPEGA sistema je pa že višek! Že tako ali tako nimamo časa, da bi pokukali v naravo, preživljali čas na igriščih, ker se imamo toliko za učiti. Kje so tisti časi, ko smo z veseljem hodili v šolo ter zraven imeli ogromno časa za preživljanje s prijatelji na igriščih? Kaj se danes dogaja okrog nas? Mladi večino časa preživimo na računalnikih, pred knjigami in potem res ni nič čudnega, da smo psihično več ne močni. PUSTITE OTROKOM POČITNICE in naj uživajo otroštvo kajti ko bodo postali starejši tako ali tako ne bodo imeli nič od življenja. Delali bodo (bomo) do več kot 50. leta, potem pa ko bomo prišli v penzijo - namesto, da bi uživali staro življenje nas bo pa smrt pokopala. ŽALOSTNO. P.S. Tisti, ki boste imeli kdaj priložnost, da odidete iz države vam močno priporočam, da to tudi storite!! Lp
summer_sun
21. 03. 2012 23.26
+8
Še takrat, ko bi morali biti v šoli (govora je seveda o osnovni šoli, ki je obvezna), otrok ni v šolo. In za vse, ki se spravljate na učitelje, kako ne opravljajo svojega dela. Najprej se postavite v njihovo kožo, ker današnji otroci so razvajeni, mislijo, da lahko izsiljujejo. Vso to moč, ki jo dajejo otrokom, naj dajo nekaj moči tudi učiteljem, ne pa da starši hodijo v šolo le takrat, ko to zares ni potrebno, se pritožujejo, zmerjajo, žalijo, celo grozijo. Pa če mi še kdo reče, da je kriva vzgoja in da otrok hodi v šolo zato, da ga bo učitelj vzgajal, je res bolje, da utihne. Vzgoja se začne doma. Torej pri starših. In potem pričakujejo nemogoče, da bodo učitelji "popravljali" narejeno škodo, poučevali, otroci pa bodo lahko zganjali norčije, izostajali od pouka, potem pa se čudijo, da je otrokov učni uspeh slab. Ni vse v učitelju. Učitelj pride otroku na pol poti, ampak če tam ni otroka, tudi učinka ni. Nekoč so v šole hodili še ob sobotah, pa četudi je bilo meter snega, peš, nekateri celo bosi oziroma slabo obuti, pa so vsi preživeli. Disciplina je bila dosti boljša, otroci so imeli spoštovanje do staršev, učiteljev. Danes tega žal več ni. Starši delijo cele dneve, otrok prepuščen sam sebi, in ko mu v šoli ne gre, avtomatično vsa krivda pade na učitelja. Skoraj vsaka 2 meseca so počitnice. Vmes celo 2 cela meseca. Ne strinjam se, da se ves čas nekaj spreminja, ker so že tako ali tako vse zj.... Še preden so uvedli devetletko, so naredili spremembe v sistemu. Vsaka sprememba je stres za otroka, za starša in tudi za učitelja. Čeprav tega marsikdo ne verjame. Vsi mislijo, dela od 7-12 in to je to. Jok, brate, odpade. Dela je veliko več, vendar žal tega nihče ne vidi. Uvedba devetletke, nekega klasificiranja, ki nima neke trdne podlage, je polom. Pustili bi, tako kot je bilo 15 let nazaj in bi bilo.
pankration
22. 03. 2012 01.21
-7
Enostavno ukrotiš otroke. Vsakič, ko npr. Marko začne vriskat mu pustiš veselje. Drugi dan prineseš nenapovedano kontrolko in učencem rečeš, da se za kontrloko lahko zahvalijo Markotu. To ponoviš nekaj krat in videli boste, da bo Marko kmalu nehal z izgredi, saj ga bodo sošolci takoj utišali.
summer_sun
22. 03. 2012 05.31
+10
pankration, ne pametuj. Najprej preberi pravilnik, pa me zanima, koliko nenapovedanih kontrolk boš dal. Ne pametuj, če nisi enkrat v življenju poučeval in če nisi seznanjen s pravilnikom, ki dovoljuje več pravic učencem kot učiteljem.
ian00
21. 03. 2012 23.20
+2
mislim,da če se danes odpusti polovico državne uprave ne bo nobene škode. KVEČJEMU NAM BO KAKŠNA NEUMNOST PRŠPARANA.
joca00
21. 03. 2012 23.05
+4
mamamia kakšna študija, ma kot da nas v Sloveniji živi 20 milijonov in ne 2.
zefa20
21. 03. 2012 23.03
+14
to kar nam pa sedaj vlada pa je zares poden od podna. Takšnih nesposobnežev na vladnih položajih še Slovenija ni imela nikdar v zgodovini, in ti bi naj državo rešili iz tega dreka? Halo!!!!! Ti nesposobneži rešujejo krizo z šolskimi počitnicami. Bravo janša, kapo dol *
runer72
21. 03. 2012 23.57
-6
najboljš da ti kandidiraš za premiera,nam bo sigurno bolje
Zlody Ana
21. 03. 2012 22.40
+9
vsi borci ki so dali življenja za slovenijo in njen obstoj se obračajo v grobih zaradi korupcije ki se dogaja v tej sloveniji sam kraja egoizem in idiotizem se dogaja