Slovenija

Greste v trgovino s svojo vrečko?

Ljubljana, 24. 08. 2010 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
201

Časi, ko je kupec v trgovino moral nesti svojo vrečko ali pa košaro, se vračajo. Brezplačnim plastičnim vrečkam se počasi bliža konec, vendar pa se nekateri kupci kar težko navajajo na izgubo te ugodnosti.

Plastične vrečke
Plastične vrečke FOTO: Reuters

Ko je pred nekaj dnevi kupec v Mercatorjevi trgovini sam segel po brezplačni vrečki pri blagajni, ga je prodajalka opozorila, da zanjo mora najprej prositi. Kupec je bil ogorčen, češ da je to edina trgovina, kjer ga postrani gledajo, če hoče brezplačno vrečko. Na ugovore prodajalke, da je pač takšna odločitev uprave in da ne gre za nikakršno skoparjenje z vrečkami, se kupec ni oziral in trgovino je zapustil kot zelo nezadovoljna stranka.

Pri Mercatorju razlagajo, da ne gre za to, da brezplačnih vrečk ne dajejo, res pa je, da skušajo omejiti količine uporabljenih brezplačnih vrečk. Pravijo, da so se brezplačne vrečke pri nas pojavile, ko so ob višanju splošnega standarda tudi trgovci začeli ponujati vedno več ugodnosti. A časi so se spremenili. "Če bi jih kupci lahko nabrali kolikor želijo, to ne bi bilo ne smiselno ne ekološko,“ so razložili.

Pravijo, da kupce spodbujajo, da nosijo nakupovalne vrečke s seboj ali kupijo bolj čvrste vrečke. Majhne brezplačne vrečke še vedno lahko dobijo, če jih potrebujejo ali za to prosijo prodajalko. Togih in strogih pravil o tem naj ne bi bilo. "Ne gre torej za neko odločitev, da vrečk 'ne dajemo več', ampak za eno od prizadevanj za zmanjšanje količine plastičnih vrečk, saj so naše aktivnosti za prijaznejši odnos do okolja stalne in jih krepimo oz. uvajamo nove,“ dodajajo.

In kakšna navodila imajo prodajalke? Vrečke so v pristojnosti in pod nadzorom prodajalk. Torej jih kupcu dajo, če zanjo prosi ali pa prodajalke same presodijo, da jih kupci potrebujejo.

Ima taka pravila res samo Mercator?

Ko smo o politiki ravnanja z brezplačnimi vrečkami povprašali tudi nekatere druge trgovce, se je kmalu izkazalo, da vlada v vseh trgovinah podoben trend.  Tudi v Sparu namreč pravijo, da se zavedajo problematike obremenjevanja okolja in da svojim kupcem že nekaj časa ponujajo možnost nakupa bio vrečke. "Naši kupci tako lahko z odločitvijo za bio nakupovalno vrečko tudi sami prispevajo k varovanju okolja in jih to očitno pritegne, saj prodaja bio vrečk narašča. Poleg nje sta na voljo tudi papirnata vrečka in škatla,“ pravijo v Sparu.

O popolnem umiku brezplačnih vrečk pri tem trgovcu ne razmišljajo, saj trenutno kupcem ne morejo ponuditi primernega nadomestnega izdelka.

V Tušu pa razlagajo, da so pri njih brezplačne vrečke na blagajnah v prvi vrsti namenjene shranjevanju zmrznjenih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov ter tekstila. Včasih pa kupci po njih posegajo tudi pri manjših nakupih. Pravijo, da na blagajnah kupcem ponujajo tudi trajne in bio vrečke ter škatle. "Naši zaposleni spodbujajo stranke, da ob večjih nakupih raje uporabijo brezplačne embalažne škatle, takšno prakso pa je prevzelo že kar precej kupcev,“ pravijo v Tušu.

Plastične vrečke
Plastične vrečke FOTO: Reuters

V Lidlu brez brezplačnih vrečk

V trgovinah Lidl pa imajo drugačen način razmišljanja. Pravijo, da brezplačne prozorne vrečke nudijo le za nakupe sadja in zelenjave, za ostale nakupe pa strankam nudijo plačilne nakupovalne vrečke. Razlogi za takšno politiko tičijo v opredelitvi družbe, da kupcem pri prodajnih cenah svojih izdelkov ne zaračunavajo nepotrebnih stroškov. "Odločitev o nakupu nakupovalne vrečke tako ostaja stvar vsakega posameznika,“ še dodajajo.

Nižanje stroškov ali dejanska skrb za okolje?

Trgovce smo tudi povprašali, kolikšen strošek za njih pomenijo brezplačne vrečke. Odgovor smo dobili zgolj od Mercatorja, kjer o konkretni številki niso želeli govoriti. "Precej krivično bi bilo, če bi kdo mislil, da želi trgovec s takimi aktivnostmi le znižati stroške,“ so dejali. Dodali so, da je precej let javnost pritiskala na ekološko zavest in potrebo po ukinitvi vrečk. "Prejeli smo več vprašanj s strani kupcev in medijev, zakaj sploh še imamo plastične vrečke in pozive naj jih kar ukinemo,“ pravijo. Pri tem so še enkrat poudarili, da želijo kupce navaditi, da je sodobna storitev trajnostno naravnana. "Restriktivna pa bo verjetno kmalu zakonodaja," pravijo in dodajajo, da so "smernice EU naj države samoregulativno sprejmejo omejitve oz. prepovedi za plastične vrečke".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

black1cat2
26. 08. 2010 15.03
V trgovinah z živili moraš večjo vrečko kupiti (če nimaš svoje), četudi je na njih reklama, v ostalih pa vrečke ponavadi dobiš zastonj, seveda večinoma z njihovo reklamo. Redkokje še v trgovinah z živili dajejo zastonj male vrečke - razen za sadje in zelenjavo. Ponekod ti pri blagajni spakirajo vanje tudi zamrznjene izdelke.. Dejstvo pa je, da se moralizira z vrečkami predvsem zato, ke ljudje prepogosto plastično vrečko le 1x uporabijo, potem pa v smeti (ali pa kdo ve kam?), kar dodatno onesnažuje ter obremenjuje naravo. Vsak bi moral pri sebi razmisliti. Če pa država želi resnično kaj narediti glede tega (ne samo moralizirati), bi pa morala prepovedati plastične vrečke! Sama imam večjo (kupljeno) vrečko iz naravnih materialov, ki jo nosim s seboj na nakupe. Če pa grem po 2-3 izdelke v trgovino z živili (kar je zelo redko, raje grem vsak drug dan v trgovino), si pa pri sadju-zelenjavi vzamem tisto vrečko, saj jih pri blagajni pogosto več ni, ali pa odnesem v rokiah.
prc
26. 08. 2010 14.41
v bistvu je tako: če pogledamo kjerkoli se nekaj oglašuje (na tujem predmetu), se lastniku predmeta plača za reklamo. pri trgovinah pa je tako: mi moramo plačati vrečko in s tem še delamo njim reklamo...ma prosim vas...če mi prodaste vrečko, naj bo bela, če pa želite, da vam reklamo delam, medtem ko nosim špežo domov, mi jo dejte brezplačno. Če smo v kapitalizmu, pa bodimo tudi potrošniki kapitalisti, ne samo trgovci....
astro123
25. 08. 2010 16.19
bozap, se podpišem pod to...zgleda da uprava ne zna tako razmišljati. Ko pa je že zgoraj slika marks & spencerja...v angliji majo točno tako narejeno. Pa ne samo to. Tam ti prodajalka vse zlaga direkt v vrečko, ne pa tak ko pri nas, ko jo morš prosit če lah vrečko dobiš <_<
Fabienn
25. 08. 2010 16.15
mene pa moti, da nimajo nastavljenih papirnatih škatel nekje , katerih vsebino so zložili na police...??? sem 1x trgovki komaj izpulila prazno škatlo, ker, kao, oni to morajo vrniti in mi jo ne sme dati
fuksel
25. 08. 2010 16.14
Pokradli so pol države, nam pa moralizirate z vrečkami... Heckoti...
bozap
25. 08. 2010 15.49
Kaj ko bi prodajalci ponudili brezplačne bio vrečke?! Vse bi bilo rešeno naenkrat - zadovoljni in razvajeni kupci, dobra reklama za osveščenega trgovca, odlična rešitev za ohranjanje okolja. Tako malo bi bilo treba!
Lipipepe
25. 08. 2010 14.10
Ekološka zavest -my ass ! Ko sem zadnjič prosil v Sparu naj mi dajo eno čebulo in eno papriko v isto vrečko in naj pač naflikajo dve ceni nanjo, me je delavka pogledala kot zabodenega vola, češ kaj si pa zdej jst mislim in jezno obrazložila, da mora biti vsak različen kos v svoji vrečki !
L3T4NC4
25. 08. 2010 12.57
dokler bodo te brezplačne vrečke na volj, tako dolgo ljudje ne bodo kupovali papirnatnih.. čisto nič drugega Sam zmeraj uporabljam košaro, če pa nakupim več pa uporabim kartonsko škatlo ali plastični zabojček, ki mi služi že nekaj let za prevoz nakupa iz trgovine
warianta
25. 08. 2010 12.53
Tudi če jim gre samo za zniževanje stroškov, mi je čisto vseeno, naj se ljudje navadijo in plastične vrečke nosijo s seboj, večkrat uporabijo, ali pa kupijo platnene, bombažne, lanene, cekarje ... Res ni treba, da si genij, da imaš vrečko s seboj. Prakticiram že leta in se spomnim, kako sem enkrat prodajalko prosila, naj mi ne ponuja več plastičnih vrečk, pa mi je rekla: Saj so zastonj! Seveda ni razumela, ko sem ji poskusila razložiti, kako zelo jih plačamo (ali pa jih še bomo). Tam, kjer ti prodajalci tehtajo sadje (npr. Spar), sem se dolgo morala grdo gledat s prodajalcem, ki je vztrajal, da gre vsaka vrsta sadja in zelenjave v svojo vrečko. No sedaj mi, ko jih prosim, naj jih da skupaj, reče hvala (cimru se je isto zgodilo). Preveč smo razvajeni! Polna rit vsega.
warianta
25. 08. 2010 12.47
EDINO PRAVILNO! Dol s plastičnimi vrečkami, ki so primerne kvečjemu za enkratno uporabo!
BorderCollie
25. 08. 2010 12.07
jz delam v šparu in folk je čist nor na te brezplačne vrečke , maš nekatere k vzamejo za meso al pa kej zmrznenga, maš pa tud folk k kupjo za 150 evrov in pol nagrabjo 15 teh malih vrečk al pa še več :S
fros
25. 08. 2010 11.49
Hm, zakaj hudiča ne uvedejo pri nas v praksi tiste močnejše papirnate vreče kot so v ameriških filmih (pa verjetno tudi v praksi pri njih), ki so iz recikliranega papirja?! Najbrz se spet vse pri dnarju zatakne.. Drugace je pa noro, greš po sadje pa zahtevajo da daš vsako stvar v svojo vrečko, pa halooo? zakaj že? stehtaš pa daš v eno pa več etiket gor pač, res big deal.. Ali pa kupiš eno malo stvar pa ti uturijo vrečko, ja zakaj že, če lahko dam v žep?
pimky
25. 08. 2010 11.11
pimky
25. 08. 2010 11.10
ne spodpiram plastičnih vrečk. Poleg tega, da jih v naravi najdemo vsepovsod, kjer bi blo lepo, da jih ne bi bilo, stane tudi sama reciklaža več kot pa izdelava vrečke. Tako da ne bi bilo slabo, da se preneha izdelovati pla. vrečke.
pimky
25. 08. 2010 11.03
reciklaža plastičnih vrečk stane več kot pa sama izdelava vrečk...tako da je boljše da se jih čimmanj uporablja
pimky
25. 08. 2010 11.02
reciklaža plastičnih vrečk stane več kot pa sama izdelava vrečk...tako da je boljše da se jih čimmanj uporablja
pimky
25. 08. 2010 11.02
reciklaža plastičnih vrečk stane več kot pa sama izdelava vrečk...tako da je boljše da se jih čimmanj uporablja
wonn
25. 08. 2010 10.26
Trgovci pa gledajo na ekologijo,samo za stroške gre pa nič drugega.
mtisler2
25. 08. 2010 09.46
ah dej no....čim manj telih plastičnih urečk.....škodjo naravi pa še kdo se lahko zaduši z njo....jst osebno jih ne uporablam
kofetka
25. 08. 2010 09.24
hodim z vrečko iz blaga, trgovci pa bi morali imeti na voljo samo papirnate vrečke