Slovenija

'So ljudje, ki jim je to pač v krvi'

Ljubljana, 08. 06. 2011 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav je delo gasilca nevarno delo, se zanj odloča razmeroma veliko število ljudi. Pri nas imamo namreč poleg 600 poklicnih še 133.000 prostovoljnih gasilcev. Tako imamo v primeru požara, poplav ali drugih težav vedno na voljo nekoga, ki je pripravljen pomagati.

Gasilci
Gasilci FOTO: Blaž Garbajs

8. junij je eden od datumov, ki veljajo za svetovni dan gasilcev. Tako "praznujejo" tudi naši gasilci. Pri nas imamo v 13 poklicnih enotah okrog 600 poklicnih gasilcev, še 500 pa jih je v industrijskih enotah. Največja poklicna enota, ki ima okrog 150 gasilcev, je ljubljanska gasilska brigada. Njen poveljnik Tomaž Kučič je povedal, da imajo letno do 2000 intervencij. V 35 do 40 odstotkih so posredovanja povezana s požari, ostalo so t. i. tehnične intervencije, od posredovanj ob prometnih nesrečah do tistih ob naravnih nesrečah.

Imamo pa v Sloveniji še 133 tisoč prostovoljnih gasilcev, ki so združeni pod Gasilsko zvezo Slovenije. Njen predsednik Anton Koren pravi, da je število prostovoljnih gasilcev v zadnjih desetih letih poraslo, v svojih vrstah pa imajo prek 30 tisoč žensk in 25 tisoč mladih. Med prostovoljnimi gasilci vlada velika raznolikost. "Imamo župane, teologe, profesorje," je le nekaj profilov naštel Koren.

'Sodelovanje je dobro in tudi nujno'

Sodelovanje med poklicnimi in prostovoljnimi gasilci je po Korenovih besedah že od nekdaj dobro in je tudi nujno. Izhaja namreč iz potreb po večkratnih skupnih nastopih v konkretnih akcijah in konkretnemu nudenju pomoči tistim, ki jo potrebuje.

Da poklicni in prostovoljni gasilci dobro sodelujejo, se je pokazalo tudi pri septembrskih poplavah. Koren razlaga, da so takrat tisti, ki niso imeli neposrednih težav zaradi poplav, pomagali tam, kjer so bile poplave zelo močne in neobvladljive. "Iz Ljutomera je prišla enota v Ljubljano opravljati naloge reševanja," je Koren navedel le enega od številnih primerov.

Je pa razlika v tem, da prostovoljni gasilci za svoje delo ne dobijo plačila. Izjema so kakšne simbolične nagrade, ki pa po Korenovih besedah nikakor ne odtehtajo dela, ki ga posamezniki vlagajo. Imajo pa nekatera gasilska društva poklicna jedra. Koren razlaga, da tako med drugim poskušajo premostiti potrebo po sredstvih, ki jih potem namenjajo za krepitev moči društev.

Gasilci
Gasilci FOTO: Tomislav Urh

Kako deluje prostovoljno gasilstvo, če prostovoljci delajo?

Prostovoljni gasilci morajo velikokrat zaradi neke intervencije predčasno iz službe. Koren pravi, da so to vprašanje v preteklosti že uspešno reševali, nazadnje z določenimi spremembami zakona o varstvu pred požari. "Delodajalcem se je priznala dodatna stimulacija. V primeru, če mora zaposleni gasilec v akcijo, se delodajalcu v celoti povrnejo stroški, ki nastanejo zaradi odsotnosti delavca," je razložil Koren.

Prostovoljni gasilec od 7. do 63. leta

V Gasilski zvezi veliko poudarka dajejo na mlade. V njih vidijo bodoči kader in tudi pozitivno poslanstvo slovenskega prostovoljnega gasilstva. Pot poklicnega gasilca se uradno lahko začne pri sedmem letu. Od 16. leta naprej lahko posameznik postane pripravnik, ob dopolnjeni polnoletnosti pa lahko nastopa že samostojno. V operativnih vrstah, torej v vrstah reševalcev, lahko prostovoljni gasilec ostane do 63. leta. Korenu se zdi pomembno, da dajejo priložnost vsakemu, ki pokaže interes. "Imejmo vrata na široko odprta za vključevanje novih in priprta za odhajanje obstoječih," je dejal.

Zakaj nekdo opravlja delo prostovoljnega gasilca?

Gasilstvo je oaza, kjer se vrednote, kljub temu da pravimo, da imamo krizo vrednot, ohranjajo. Anton Koren o gasilcih

"Gre za velike vrednote, ki živijo v posameznikih. Imajo radi svoj kraj in so radi v družbi,“ je dejal Koren. Ne gre le za gašenje požarov, gre tudi za druge akcije, ki jih v krajih, kjer prostovoljna društva delujejo, cenijo. "Mnogi župani pravijo, da brez nas marsikatera krajevna akcija ne bi bila izpeljana," je dejal Koren.

Močno plačilo za to delo je, da se ljudje sprostijo s prostovoljnim delom in si zadovoljujejo mnoge potrebe, ki jih človek ima. Koren meni, da imajo ljudje potrebo biti v družbi, biti opaženi in tudi  pohvaljeni ob nekem dobrem dejanju. "Včasih je težje, če so nezadovoljene te potrebe, kot pa če je nezadovoljena neka materialna potreba,“ je prepričan Koren. "So ljudje, ki jim je to pač v krivi," je še pristavil. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zan Britovsek
10. 07. 2011 11.24
+5
BITI GASILEC NI LE POKLIC, BITI GASILEC JE POSLANSTVO, KI TI GA IZBERE USODA!!!
Zan Britovsek
10. 07. 2011 11.16
BITI GASILEC NI LE POKLIC, BITI GASILEC JE POSLANSTVO, KI TI GA IZBERE USODA!!!
Janezova Andreja
10. 06. 2011 07.57
+6
Ne vem sicer, kako je z bonitetami gasilcev, vendar sem mnenja, da bi morali gasilci imeti svoje prostovoljstvo priznano pri pokojninski dobi. kadarkoli smo v krizi, jih pokličemo, pridejo, nesebično pomagajo.Nihče pa se ne vpraša, če je pri njihtudi morda poplava, udar strele ipd. Samo ljudje so. Ljudje z velikim srcem.
ja_to_sem_js
08. 06. 2011 20.41
+1
Pozdravljeni gasilci. Ena redkih slovenskih vrlin...pripravljenost pomagati sočloveku. Hvala vam!
odbogaposlan
08. 06. 2011 18.42
članek o gasilcih in pastirjih je popestril naš kriminalni vsakdan, ki ga gledamo in usmeril pozornost nekam drugam......
leon1825
08. 06. 2011 18.19
+1
MOSSAD001 bravo majstore zlo si pametn :) Kaj govoriš če nimaš pojma ko pa se ti bo kaj zgodilo pa bog ne daj da se ti pa bodo vredu :) zamisli se zdaj jih žališ nekoč boš jih še potreboval mogoče ;)
Nr.1
08. 06. 2011 15.55
+1
Dekleta in fantje prostovoljci v PGD-jih! Iskrene vam čestitke in zahvala, da ste. Če bi še kje bili tako nesebični in pripravljeni pomagati sokrajanom, kot ste vi, bi bilo precej lepše na tem svetu.
svegel
08. 06. 2011 15.48
ali sem ze prevec napisal
svegel
08. 06. 2011 15.47
+2
Predlagal bi se, da vozila ki jih ima v last civilna zascita in jih ne uporablja, da jih dajo gasilskim drustvom, ki jih bodo uspesno uporabljali pri raznih nesrecah in pozarih. V garazah civilne zascite so neucinkoviti in po mojem jih se uporabljat ne znajo tisti ki naj bi z njimi upravljali
svegel
08. 06. 2011 15.23
+1
Najbol bi jim pasalo ,da vsal gasilec vsak mesec prispeva 100€, konec leta pa se kupi avto in ,da se potem vladajoci tolcejo po prsik in se hvalijo kaj so gasilcem kupili
dlovrec
08. 06. 2011 15.19
+2
Tudi sam sem prostovoljni gasilec in res dobro se počutiš ko lahko sočloveko pomagaš v nesreči, vendar nekateri tega ne spoštujejo in gasilce vidijo samo kot pijance, kar pa seweda ni res,.... Gasilec PGD Trnovci,... Na pomoč!
svegel
08. 06. 2011 15.16
+4
Gasilstvo je pod okriljem slovenske vojske. Vojska razmetava z davkoplacevalskim denarjem in kupuje nepotrebno oborozitev, ki jo sploh ne potrebujejo, gasilci pa prosijo za opremo ki je nujno potrebna jo pa ne dobijo
major1
08. 06. 2011 15.14
Prvo najpomembnejše je humanitarno delo, pomoč vsem, ki so pomoči potrebni ob nesreči in drugo nas povezuje prijateljstvo.
svegel
08. 06. 2011 15.12
+3
Drzava bi se morala zavedati kaj pomeni prostovoljni gasilec, ne da nas vidijo samo takrat ko nas potrbujejo. Mi smo 24 ur na dan pripravljeni pomagat, pa da si gasilec 50 let, potem naj pa zracunajo koliko ur smo na raspolago drzavi in ljudstvu. poleg tega pa bi najrajsi videli da sami kupujemo gasilska vozila.
GreenOasis
08. 06. 2011 14.32
Zagotovo je čast biti gasilec, to potrjujejo številna gasilska društva iz celotne Slovenije. Naj povem da PGD BIŠ letos praznuje 135 letnico obstoja! Je pa v Sloveniji tudi veliko dugih gasilskih ustanov, ki se ponašajo z svojim obstojem itd...
lolekibolek
08. 06. 2011 14.23
+2
Čast je biti gasilec.