FIT 24UR

So dražja sončna očala res boljša?

Ljubljana, 08. 06. 2012 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mnogi so prepričani, da bodo za več denarja dobili kakovostnejše izdelke. Pa je res tako? Zveza potrošnikov Slovenije je tokrat testirala sončna očala, njihova cena pa se je gibala od 3,19 do 206 evrov. In kaj so ugotovili?

Sončna očala nudijo zaščito, so pa tudi nepogrešljiv modni dodatek. Očem naj bi zagotavljala dvojno zaščito, in sicer pred UV-žarki in pred tujki, ki bi lahko, še posebej med športno dejavnostjo, poškodovali oko. O njih krožijo tudi številni miti. Kako draga morajo biti? Ali dražja očala nudijo boljšo zaščito? Ali res cenejša očala povzročijo več škode kot pa koristi?

Na ta vprašanja so skušali odgovoriti v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Testirali in preučili so očala, katerih cena se je gibala od 3,19 do 206 evrov. Pri tem so opozorili, da so nekateri potrošniki za sončna očala pripravljeni porabiti krepko več kot pa 206 evrov. "Zagotovo pa sončna očala sodijo med izdelke, za katere so potrošniki pripravljeni plačati več, če je le blagovna znamka prava oziroma modna. Na nek način so postala statusni simbol,“ je dejala Urša Šmid Božičevič iz ZPS.

Koliko stanejo – 3 ali 300 evrov? Najbolj pomembno je to, kakšno zaščito nudijo!
Koliko stanejo – 3 ali 300 evrov? Najbolj pomembno je to, kakšno zaščito nudijo! FOTO: Thinkstock

Če odmislimo modo in statusne simbole, je najbolj pomembno to, koliko UV-žarkov ostane na drugi strani naših sončnih očal.

Evropski standard določa, da lahko očala, ki se prodajajo na trgu, prepuščajo 5 odstotkov UV-žarkov z valovno dolžino do 400 nanometrov (torej A in B), avstralski standard pa dopušča le en odstotek.

Naj opozorimo, da je zmotno mišljenje, da barva leč pri sončnih očalih vpliva na prepustnost UV-žarkov. "V optiki so na voljo različni materiali, ki zagotavljajo UV-zaščito. Materiali niso dragi, torej ni razloga, da ne bi tudi poceni očala zagotavljala ustrezne zaščite. Zato smo na testu preizkusili očala v širokem cenovnem razredu, saj nas je zanimalo, ali so cenejša ravno tako učinkovita kot tista prestižnejših blagovnih znamk," je povedala Šmid Božičevičeva.

Kaj so ugotovili na testiranju sončnih očal?

Na VIP testu so ugotavljali, koliko UV-žarkov prepuščajo sončna očala in ali ustrezajo predpisom oziroma evropskemu standardu. In kakšni so rezultati? Vsa testirana očala so po zagotovilih ZPS ustrezala evropskemu standardu, celo več, zadostila so tudi precej zahtevnejšemu avstralskemu standardu, je povedala Šmid Božičevičeva.

"Čeprav ustrezno zaščito zagotavljajo vsa, je res, da so lahko razlike v izdelavi velike. To se je pokazalo tudi pri očalih na testu. Razlike so bile pri odpiranju in zapiranju držal in pri izdelavi okvirjev. A vseh očal ne moremo stlačiti v en koš: nekatera so bila res videti cenena, druga pa bi lahko mirno uvrstili v kakšen cenovni razred višje. Odločite se torej lahko tudi za cenejšo (in varno) alternativo, če vam je seveda vseeno, da na očalih ni odtisnjen pravi logo, ali pa da z očali ne dobite tudi etuija za shranjevanje,“ je razložila.

ZPS opozarja na pomanjkljive oznake

Na testu 12 očal kar tri sončna očala niso imela ustreznih oznak. Med njimi so bila tudi najdražja na testu.

Skladno s predpisi morajo biti vsa očala na trgu tudi ustrezno označena, in sicer z znakom CE. Pri tem na zvezi opozarjajo, da ta znak še ne pomeni, da je izdelek zares varen. Na očalih ali pa na primer na obesnem listku mora biti odtisnjen podatek, v katero kategorijo filtra sodijo leče in za kakšno uporabo so očala primerna. Kupec mora dobiti tudi navodila za uporabo in nego. Prodajalci morajo kupce opozoriti tudi na to, da z očali ne smejo gledati neposredno v sonce. Vse informacije morajo biti v domačem jeziku.

ZPS svetuje, da pred nakupom preizkusite izbrana očala. Bodite pozorni na to, ali so udobna, dobro narejena, ali vam ustreza teža očal, saj jih boste nosili tudi po več ur in podobno.

Pri tem pa zveza še opozarja, da poškodovane leče, tudi če so le opraskane, lahko prepuščajo UV-žarke. Takšna očala niso več primerna za uporabo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnica 86
23. 01. 2014 16.27
+0
Predvsem je potrebno preveriti spletne trgovine. Možosti so na povezavah, kot so Trusted site.... Veliko strani lahko že tukaj izločite, sicer pa nas veliko ne prisega na naročanje preko tujih spletnih strani, saj nikoli ne veš ali boš dobil mačka v žaklu. včasih tudi visoka cena ne pomeni da je original...ali ni lepše, če lahko prodajalec proda izdelek po visoki ceni, vi pa okoli skaćete ponosni na svoje ponaredke...mislim da je to še slabše Predlagam nakupe na slovenskih straneh, kjer se lahko obrnete na primerne inštitucije v kolikor ste izigrani smania.si vsezaoci.si mojlook.si clarus.si
Majda Božnar
12. 06. 2012 12.08
+2
Moram priznati, da me je ta novica presenetila! Leta in leta smo poslušali, kako skrbno moramo izbirati očala, da si zaščitimo oči pred UV žarki. Cenovni razred pa je za nižji razred in za višji razred - ves hakeljc je v okvirjih!. Leta in leta poslušamo, kako ni zdrava svinjina, pa piščančje kožice..... Predvidevam, da bomo dočakali tudi to, da je svinjina (predvsem najcenejše - pleča) zdrava, tudi kožice so zdrave. Ko sta zakonca Novak-Smej delala reklamo za ribe, so se ti kar pocedile sline ob pogledu na ogromno ribo v "protfanu" - ampak taka riba stane najmanj 20 UER - pa izračunaš, da za ta denar dobiš kar 6kg pleče svinjsko ali pa piščanjih kračic!
HooplaToopla
09. 06. 2012 01.06
+10
To je vse brez veze. V Sloveniji pride ena optika na 50 prebivalcev. Slučajno poznam nekaj lastnikov zasebnih optik in vem, kako stvari potekajo. Večina v teh kriznih časih na višku sezone proda ene ali največ dvoje očal dnevno. Seveda jim je v interesu, da edinega resnega kupca tistega dne čim bolj nategnejo. Saj sicer sploh ne bi mogli preživeti.
Draža
08. 06. 2012 20.20
+9
Vsi kot originali so vsi pravi ponaredki,sploh v Sloveniji,point je da prodajalec prepriča kupca,da je original.
ruzak
08. 06. 2012 18.55
+1
Hm, potem so tudi cenejša dobra. Jah, zakaj pa niste tega že prej povedal. Jaz pa nikoli nisem kupovala teh čipsi dripši očal ravno zato, ker nisem hotla škodit očem. A zdaj je vse isto sranje.
MikeSpike
08. 06. 2012 18.07
+3
Vsa sončna očala ne glede na ceno ali je to 1eur ali pa 300eur imajo 100% UV zaščito.. Problem nastane, ko se vprašamo iz kakšnega materiala so izdelana stekla. Ponavadi je pri teh ta poceni jajcih tako, da so narejena iz pleksi stekla, ki je pa po domače povedano štancan ven po obliki okvirjev. Iz tega sledi, da nastane en kup napak na steklih zaradi tega, ker ponekod se steklo stanjša ponekod odebeli in pri tem nastanejo napake v samem steklu. Posledično marsikoga začne boleti glava, ali pa ima občutek, kot da je dobil očala z dioptrijo. V nekaterih primerih se tudi vidi bistveno slabše. Na prvi pogled čez stekla večina ljudi niti ne opazi razlike, vendar se včasih kasneje tudi pojavijo kakšne težave.
MikeSpike
08. 06. 2012 18.10
+0
aja pa še tole. Tudi za dražja očala se lahko zgodi, da komu enostavno ne odgovarjajo. Zato je potrebno pri sami izbiri biti toliko bolj previden in ne vedno poslušat trgovcev, ko se jim gre samo za zaslužek.
0100011110111
08. 06. 2012 18.46
+2
Ravno to sem jaz čakala da omenijo, pa niso. Skoraj vseeno je kar se tiče UV žarkov - kaj pa tisti ki sončnih sploh ne nosijo? In ki jih nikoli niso, recimo naše babice in dedki. Največji problem sončnih očal je kvaliteta stekelc, ker so ena tako slaba, da ti lahko uničijo oči oz. zaradi tega lahko stakneš dioptrijo. To je tisto kar je najbolj pomembno, in če potegnemo črto - v tem primeru so boljša očala višjega cenovnega razreda - če hočete ostati zdravi.
FAUSTOS1
08. 06. 2012 17.51
+1
da glede očal je res prava zmeda,sam imam oćala ray bam za 180erov pa tudi ošala ki sem jih kupil v šparu za 14erov pa niso nić slabša od ta dražjih s tem da mi v šparovih manj blešći saj imajo zašćito pred bleščanjem,
aleaiactaest
08. 06. 2012 16.28
+10
Predvsem so koristna očala za vožnjo, Serengeti, ena boljših znamk vozniških (in na splošno sončnih) očal, antirefleks - res fajn stvar za vožnjo, 5% fotokromatske (se za 5% zatemnijo ob močni svetlobi) - super stvar - samo ne, če jih kupiš pri slovenskem optiku...280€!!!!!!, v nekem nakupovalnem centru....spletno naročilo z neke zanesljive britanske trgovine - 140€!!! - 50% ceneje...neverjetno, kaj si ti naši trgovci mislijo...ni čudno da (pro)padajo ko muhe v dežju...
Draža
08. 06. 2012 16.23
+5
Vse je to dober ponaredek iz Turčije.
Kristi1234
08. 06. 2012 16.19
+45
kdo piše te članke? jaz nisem zvedel nič...torej katera so dobra in katera ne?
logicus
08. 06. 2012 16.05
+4
RayBan- made in italy
rokin
08. 06. 2012 15.57
+3
jst sm meu operacijo ušesa in od tkrt nemorm nost normalnih očal, sam tista k se držijo glave in vm povem da ne dobiš pod 60€ takih, če hočem športne morm dt pa najman 100€ in vse kar je re kvalitetno je velka zaščita za uv in veter ne pride mimo njih. drgač so pa to samo cene firme, za firmo plačaš od 50€ naprej, tko da če mate možnost ne kupujte krenih dragih očal k niso vredna svoje cene
extradeluxe
08. 06. 2012 15.55
+16
ali je res da je nov bmw 6 boljši kot stara zastava 650?
m4j3r
08. 06. 2012 15.51
+11
Mah očala so itak en velik biznis in jih trikrat preplačaš...sploh pri naših optikih. Članek je pa tut tko napisan, da ni za nikamor... očala morš sprobat preden jih kupiš..ja ne a res?? ..še dobr da mamo ZPS in 24ur.
laura111.
08. 06. 2012 15.48
-1
nikol ne bi dala 160eurov za očala. rajš porabm denar za kej druzga,itak so una cenejša tud dobra
igorz14
08. 06. 2012 15.25
+35
Ljudje si ne kupujejo sončnih očal za zaščito, temveč zato da so lepši :P
Sinner 666
08. 06. 2012 15.30
+45
jez_jezen
08. 06. 2012 15.46
+17
Ko boš imel težave z očmi ne boš tako pisal, upam, da te kaj takega ne doleti. Mišljeno za oba.
MesOjediPinGvin
08. 06. 2012 17.06
+4
igorz16: Jaz sem si jih kupil SAMO zaradi zaščite. Če je močno sonce in vozim brez sončnih očal, me potem bolijo oči.
Sinner 666
08. 06. 2012 18.51
-1
mam dioptrijo -3,75, če ti to kaj pomeni :)
Watermelon1123
08. 06. 2012 15.25
-4
Izdelek, ki ga kupite v trgovini mora ustrezat nekim pogojem... kaj mislite, da lahko kr tk vse na police vržjeo prodajalci, no, razen tistih, ki prodajajo na tržnici. Preden dajo na police morajo izdelki čez razne teste, šele po tem ko je potrjeno, da ustrezajo zahtevam, lahko pridejo do potrošnika. Tako da ziher poceni očala ne škodujejo očem, vprašanje pa je kdaj se zlomijo ;)
bora_bora
08. 06. 2012 18.42
+5
Sentis
08. 06. 2012 15.22
+17
Zelo površno napisan članek, prvo kot prvo bi lahko objavili rezultate raziskave, da bi potrošniki lahko videli kateri izdelki so kvalitetni in katerih se je treba izogibati. Kot drugo bi pa lahko vsaj napisali na kaj moramo biti pred nakupom pozorni? Oznaka CE mi sama po sebi nič ne pove, kaj pomenijo številke? Kakšno zaščito imajo kvalitetna očala? To so stvari ki me kot potrošnika zanimajo...
MISOON
08. 06. 2012 14.11
-36
Na nekem sejmu je en tip z malo bolj ogorelo poltjo prodajal RAYBAN očala, kupil sem jih za 15 eur, in ni mi dalo miru, da nebi šel v optiko pogledat koliko stanejo tam. Ko sem videl ceno me je skoraj na zadnjo plat vrglo. Ne boste verjeli, očala popolnoma enaka tem, ki sem jih kupil na sejmu, samo da so bila za 160 eur dražja.
jurcek
08. 06. 2012 14.14
+84
MISOON
08. 06. 2012 14.19
-4
eh, važn da je pravi znak na strani odtisnjen. Pa še pazit ni treba toliko nanje, ker so bila poceni. Kvaliteta je pa ista, sem si nadel te in one v optiki. Razlike nisem opazil
Irnes Abdijanovi?
08. 06. 2012 14.32
+6
ni ti potrebno tok pazit na une tapocen...mam ene pa jih mečem okol k za šalo.......kupu si rayban dau 150 evrov...nobenmu ne dovolim da jih pogleda...aha
eosss.slo
08. 06. 2012 14.34
+43
"tipi z malo bolj ogorelo poltjo" :-), kot jih je imenoval MISOON, velikokrat prodajajo tudi originale, ki so "padli s kakšnega tovornjaka" ali pa so se "pomotoma" znašli v žepih, tako da obstaja možnost da tako poceni kupiš tudi original... seveda pa je ogromno tudi ponaredkov...
DodgeFan
08. 06. 2012 15.04
+20
pokrij si eno oko, očala odmakni za kakšnih 20 cm, nato pa skozi njih poglej neko ravno linijo. Nato pa glej to linijo in očala premikaj levo-deno, gor-dol. Če bo linija ostala ravna, si opravil dober nakup, sicer pa slab. Potem idi v optiko in preveri UV zaščito. Če bo prepustnost 5% ali manj, si opravil dober nakup, sicer slab. Nato pa preveri še polariziranost. Za takšen denar je sicer vseeno, ali so polarizirana ali ne, ko je glede na znesek to vseeno dober nakup. Moje predvidevanje pa je, da se ti bo svetloba lomila krivo, UV zaščita bo slaba, pravtako ne bodo polarizirana. Če to drži, jih jaz ne bi uporabljal, ker so bolj škodljive za oči kot če jih nimaš. Namreč, ker so temne se ti zenice bolj razširijo in če ni UV zaščite, bo tvoje oko absorbiralo več škodljivih žarkov, kakor brez njih...
Lidush
08. 06. 2012 15.07
+9
Bistvo ni v videzu očal, ampak v kvaliteti leč. Js sem si v Grčiji kupla Ray Ban očala, zelo lepa, ampak za na sonce pa niso kej preveč pomagala. V Slo. sem si kupla original Ray Ban in res sta si zelo podobne, ampak v kvaliteti je p a VEČ KOT OČITNA razlika. Pa mi ni nikakor žal za tistih 160€, ker so vredna!
ateistek
08. 06. 2012 15.11
+13
@jurcek: Tudi originale delajo na Kitajskem.
kn0F
08. 06. 2012 15.12
+2
kolega je imel na original RayBankah neko smolo gor in jo je spravil dol z kovancem... uspelu mu je pa tut nnobenih prask ni videti. sicer sem pa slišal primer ko je tipica kupila na portugalskem očala za 7eur, ki so polarizirana. test polarizacije se opravi najlažje tako, da si nadeneš očala in pogledaš v LCD ali mobilni telefon in zasukaš glavo v levo ali desno vertikalno, če se spreminjajo barve, svetilnost je to polarizacija, sicer pa ne.
NightWishFan
08. 06. 2012 15.52
+4
Dodgefan, ti se pa res razumeš na te stvari +1 :)
Tone Stanonik
08. 06. 2012 13.57
+4
Pri večini stvari oz. izdelkov,ki jih kupimo drži rek:malo denarja,malo muzike.Jaz osebno pri sončnih očalih nisem nikoli šparal,niti nisem pretiraval.Prva sončna očala,ki sem jih kupil so bila znamke Adidas.Stala so me 21.000 nekdanjih Tolarjev in so mi zelo dobro služila 5 let.Trenutno pa imam očala znamke Nuovo Emporio za katere sem dal 90EUR.Z njimi sem zelo zadovoljen in upam da bodo še dolgo dobro služile svojemu namenu.