Slovenija

So bili nasilni policisti ali Romi?

Novo mesto, 29. 12. 2009 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko dolenjski Romi trdijo, da so policisti pri posredovanju na predbožični večer prekoračili pooblastila, pa je zgodba novomeških policistov povsem drugačna.

Slovenska policija-1
Slovenska policija-1 FOTO: Dare Čekeliš

"Zavračamo pavšalne očitke o delu policistov, ki namigujejo, da so bili občani deležni različne obravnave,“ so v odzivu na novinarsko konferenco romskega društva Cigani nekoč – Romi danes zapisali na PU Novo mesto. "Policisti obravnavamo vse občane enako, ne glede na njihovo vero, spol, narodnost ali kakšno drugo lastnost.“ Zapisali so še, da so sicer odprti za vse kritike, ki jih obravnavajo z vso resnostjo.

Situacijo na predbožični večer, ko so posredovali v Stranski vasi, opisujejo prav nasprotno v primerjavi z Romi. Po njihovih besedah so v omenjeno naselje prišli zato, da bi zaradi uklonilnega zapora odvzeli prostost 25-letniku, vendar pa se je ta med postopkom upirat, zato sta ga policista prijela pod roko in odpeljala v službeno vozilo.

Postopek pa so ovirali tudi številni drugi prisotni. 29-letnik je tako policiste žalil, odrival in pljuval, pravijo na policijski upravi. Opozoril ni upošteval, ampak je varuha reda celo napadel in ju po obrazu popršil s plinskim razpršilcem, nato pa pobegnil, še piše v policijskem poročilu. Policisti so napadalca na koncu prijeli, zaradi napada na uradno osebo pa so ga tudi pridržali. Grozi mu od šest mesecev do pet let zaporne kazni.

Kazenske ovadbe pa bodo podali še proti trem osebam, ki naj bi policistom skušale preprečiti postopek oziroma se hotele maščevati uradni osebi. Za omenjeni kaznivi dejanji je predvidena kazen od treh mesec do dveh let zapora.

Romska verzija drugačna

Medtem pa romsko društvo Cigani nekoč – Romi danes pripoveduje povsem drugačno zgodbo. Po njihovih besedah je na kraj prišla večja skupina policistov, ki so zbrane Rome žalili in njihovo praznovanje prekinili z nasiljem. Ženske naj bi celo popršili s solzivcem, zaradi česar so morale nekatere poiskati zdravniško pomoč, pravijo v društvu.

"Policisti so prekoračili svoja pooblastila, pa to ni bilo prvič. V zadnjih mesecih se to pogosto dogaja,“ je v sporočilu zapisal predsednik omenjenega društva Bogdan Miklič.

Romi vs. policija
Romi vs. policija FOTO:

Razložil je, da v sicer neproblematično romsko naselje nista prišla le dva policista, ampak jih je bilo med 20 in 30. Razlog je bila kazen za prehitro vožnjo še iz lanskega leta, ki je Miklič ni plačal. "Prišli so torej, da bi me odpeljali v uklonilni zapor, pri tem pa so zganjali pravi teror in pokazali vse osebne zamere. Obkolili so me kot kriminalca in bili nasilni tudi do romskih žensk in najmlajših, ki so se zbrali, da bi videli, kaj se dogaja,“ nam je pojasnil Miklič.

Zaradi omenjenega dogodka in prejšnjih negativnih izkušenj so že začeli zbirati peticijo za odstop komandirja novomeške policijske uprave. "Upamo, da bomo nabrali čim več podpisov,“ je dejal predsednik omenjenega društva in dodal, da si želijo peticijo še ta teden izročiti komandirju osebno, saj "ta nima nikakršnega nadzora nad svojimi policisti“.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja