Slovenija

So bazne postaje res nevarne?

Ljubljana, 11. 08. 2010 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tanja Volmut
Komentarji
14

V Sloveniji je več kot 3000 baznih postaj, prek katerih mobilni operaterji pošiljajo signal. Kljub strahu pred sevanjem, so v resnici manj škodljive od mobilnika.

V Sloveniji je več kot 3000 baznih postaj, prek katerih mobilni operaterji pošiljajo signal. Kljub strahu pred sevanjem, so v resnici manj škodljive od mobilnika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

depo16
12. 08. 2010 14.25
+0
Problem ni v segrevanju glave (telesa) , ampak v tem ,da sevanje spreminja informacije v celicah telesa ,ki prav tako delujejo na principu električnih impulzov oziroma električnega polja, ki pa je zelo šibko in ga lahko motijo(zmotijo) tudi šibka elektromagnetna sevanja, ki niso naravnega izvora in jih telo ni navajeno z leti evolucije in bivanja na planetu... Nazaj k naravi ! Lep pozdrav vsem
jacfive
12. 08. 2010 13.38
veselo-na-delo 12.08.2010, 00:54 A oni mislijo da če so mejne vrednosti pod dovoljeno črto pomeni da sevanje ne škoduje oziroma da ga ni,se motijo sevanje je samo v majhnih količinah škoduje pa kljub temu samo na dalše obdobje saj človek ne živi nekaj mesecev kot nekatere živali, se to z leti nabira in za nekaj desetletij je že problem z zdravjem. Ni tako preprosto. To je isto, kot da bi rekel, da boš dobil enake opekline, če boš roko 1 minuto držal nad ognjem, ali pa eno uro na toplem radiatorju. Ni isto. V resnici je bolj tako: Če je sevanja nad določeno mejo lahko v trenutku poškoduje tkivo, če pa je (dovolj) pod določeno mejo, se pa lahko "obsevaš" tudi dalj časa pa ne bo nič...In v primeru telefonov in pripadajočih baznih postaj sevanje ni le "dovolj pod določeno mejo" ampak je res neznatno majhno, v primerjavi z drugimi, veliko bolj nevarnimi sevanji, ki jih dobivamo v vsakem trenutku od drugod (npr. iz vesolja).
protiarbitrazi
12. 08. 2010 10.11
+1
vlada in vsi ostali so bolj nevarni kot bazne postaje
Jules_Verne
12. 08. 2010 09.22
Kar se tiče pa elektrosmoga ( vpliv električnega in magnetnega polja), pa vedite, da človek v magnetnem polju živi praktično od svojega začetka ( zemeljsko magnetno polje), le kako bi sicer delal kompas če tega ne bi bilo :)
Jules_Verne
12. 08. 2010 09.18
Logično da mobilniki in bazne postaje sevajo, saj seva tudi sonce celo žarke z veliko večjo energijo pa se nobeden se sekira. Tudi vidna svetloba je del elektromagnetnega valovanja ima celo krajšo valovno dolžino ( in s tem večjo energijo) kot sevanje mobilnika. Torej če nočete biti izpostavljeni sevanju je edina rešitev da se zaprete v kovinsko kroglo brez osvetlitve. Seveda bodo nekateri dejali, da se lahko del sevanja absorbira v telesu in ga s tem segreva, to je načeloma res, ampak preprost račun pokaže, da npr. na uho naslonjen telefon segreva glavo okoli 100 krat manj kot če stojite na soncu. Pa še nisem slišal da bi se komu pregrela glava od sončne svetlobe, kaj šele od mobilnika :) Torej kakšen pir manj spit pa kakšnega manj pokadit pa manj mastno jest, pa bo za zdravje bolj koristno kot pa neuporaba mobilnika :)
Pikaa1234
12. 08. 2010 07.46
kaj je zdaj to da vsak dan beremo o sevanju vsega... počas bodo članki ''seva tudi krompir ki ga sadite z mobilnikom v žepu'' :)) drgač pa ja gsm seva bolj kot bazna to že v OŠ otroci vedo, čene pa tko kot pravi OneManBand12.08.2010, 06:51
LomilkaSrc
12. 08. 2010 07.16
eiffel je res. oglasno sporočilo. v resnici je v zraku neverjetno veliko EM sevanja. samo ga ne vidimo
Comster
12. 08. 2010 06.51
-1
@RobinHood Nevednost pravijo je tudi bolezen. Vedno nekdo komentira stvari, ki jih popolnoma nič ne pozna, rekla-kazala. Daj preberi si strokovne literature ali pa povprašaj strica Googla (strokovna literatura) ali pa obišči kakšno fakulteto ali v LJ ali v MB in povprašaj kakšnega profesorja (lahko obiščeš njihovo knjižnico in si izposodi kakšno strokovno knjigo), lahko pa se oglasiš tudi pri Mobitelu pri strokovnjaku pri gospodu g. Saje (upam, da sem napisal pravi priimek) in sem prepričan, da si bo vzel čas in ti razložil te laikom nerazumljive stvari.
NekdoNekdo
12. 08. 2010 02.32
Bistvo posnetka, ki se ga ljudje nočejo zavedati je: sevanje mobitela je bistveno bolj škodljivo od sevanja baznih postaj. Zato namesto "lova na čarovnice" oz. bazne postaje naj tisti, ki jih sevanje skrbi manj uporabljajo mobilnike. Bazne postaje sevajo v snopu (tako kot baterijska svetilka) in gre velika večina sevanja nad človeškimi glavami (razen če ne letie kot ptič). Poleg tega sevanje pada s kvadratom razdalje in zelo kmalu pride pod dovoljeno mejo. Veselo-na-delo: V nekaj desetletjih se verjetno tveganje za nekatere bolezni res poveča, vendar pa je raziskovanje takih dolgoročnih učinkov zelo težavno. Poleg tega je to cena napredka. Strokovnjak je lepo povedal: noben nebi imel rad bazne postaje, vsi pa bi uporabljali mobitela. Pač cena, ki jo moramo vzeti v zakup.
eiffel
12. 08. 2010 01.01
+1
Sponzor oglasa: Mobitel in Vodafone.
veselo-na-delo
12. 08. 2010 00.54
A oni mislijo da če so mejne vrednosti pod dovoljeno črto pomeni da sevanje ne škoduje oziroma da ga ni,se motijo sevanje je samo v majhnih količinah škoduje pa kljub temu samo na dalše obdobje saj človek ne živi nekaj mesecev kot nekatere živali, se to z leti nabira in za nekaj desetletij je že problem z zdravjem.
Maček2
12. 08. 2010 00.49
ja so vedno bile in bodo tu ni kaj ali pač?o tem bi se dalo razglabljati na veliko samo vprašanje je kaj želimo ali,da bo bolje ali,da nebo več .ja takle mamo
vasija
12. 08. 2010 00.36
@robinhud: tok se pa že dolgo nisem nasmejal! respect! LOOOL
RobinHood
11. 08. 2010 23.55
Ne, bazne postaje so zelo dobra stvar za zdravje. Po celi tujini to vedo in imajo bogatuni izrecno željo če lahko bazne postaje postavijo čim bližje njihovi hiši, znan je primer iz ZDA ko je hotel bogataš da mu bazno postajo pritrdijo direkt na glavo ker tako blagodejno vplivajo na zdravje da je joj!! Potem, v tujini agencije organizirajo skupinska bivanja ob in na teh baznih postajah ker ko te fajn prežarči potem kar pokaš od zravja. Največji guru zdravja modernega časa Dr. Zemljič je šel še korak dalje, seveda zaradi blagodejnih učinkov na zdravje ki so posledica teh baznih postaj. Dr. Zemljič si je postavil hiško na bazni postaji tako kot nekateri hiško na drevesu. A ti dve se seveda ne moreta primerjat, hiška na bazni postaji je super, maksimalno dobra stvar, vrhunec kar lahko posameznik naredi za sebe in svoje zdravje. Sedaj je tudi zaprosil da bi naredili in mu na hrbet zmontirali takšno podobno, mobilno varianto, ker, ker ne more spat tako je zdrav postal odkar živi v hiški vrh bazne postaje. Bazne postaje so pravi Božji dar za vse nas!! Bazno postajo ne v vsako slovensko vas, ne, v vsako ulico ali se boljše! - na čisto vsako streho!! Da. Imamo pravico do zdravega okolja - zahtevamo bazne postaje.