Slovenija

Rupel ovaden zaradi vohunstva

Ljubljana, 12. 03. 2009 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po ovadbi odgovornih za prodajo Geodetskega zavoda hrvaškim lastnikom je SNS zaradi izdaje dovoljenja za izvoz dokumentov na Hrvaško sedaj ovadila še Dimitrija Rupla, Toneta Kajzerja in Aleša Baluta.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti
Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO:

Povod za ovadbo je zemljevid, ki ga je leta 1983 izdal kartografski oddelek Geodetskega zavoda SRS. Zemljevid je prišel v roke Hrvatom, dokazoval pa naj bi, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi takrat na Hrvaškem, v občini Mursko Središće.

Kot ugotavljata Zmago Jelinčič Plemeniti in poslanska skupina SNS, je hrvaška oblast do spornega zemljevida prišla preko zagrebške družbe Geofoto, ki je lani postala večinski lastnik Geodetskega zavoda Slovenije. V SNS so v sredo zaradi prodaje deležev hrvaški družbi Geofoto že ovadili odgovorne osebe družb Kada, Soda, Maksime Holding in Primus AB. Proti inšpektorju na ministrstvu za kulturo Draganu Matiću pa so vložili kazensko ovadbo zaradi suma nevestnega dela v službi, ker te prodaje ni preprečil. Jelinčič namreč meni, da je prišla hrvaška oblast do spornega zemljevida ravno preko hrvaške družbe Geofoto.

Tožilstvo mora sedaj preveriti, ali navedbe SNS držijo. Na fotografiji sekretar v kabinetu predsednika vlade Dimitrij Rupel.
Tožilstvo mora sedaj preveriti, ali navedbe SNS držijo. Na fotografiji sekretar v kabinetu predsednika vlade Dimitrij Rupel. FOTO: Reuters

Zaradi suma vohunjenja in jemanja podkupnine pa so v SNS danes ovadili še Aleša Baluta in Toneta Kajzerja z ministrstva za zunanje zadeve in Dimitrija Rupla, sekretarja v kabinetu predsednika vlade.

Aleš Balut in Tone Kajzer sta po informacijah SNS protipravno izdala dovoljenje za izvoz arhivskega materiala Geodetskega zavoda na Hrvaško. Proti Ruplu pa so vložili ovadbo, ker je bil takrat predstojnik organa (MZZ). Ker gre za arhivsko gradivo, bi moral biti izvoz tega zemljevida mogoč le z dovoljenjem pristojnega ministra, vendar pa sta to dovoljenje izdala Balut in Kajzer, uslužbenca na zunanjem ministrstvu, čeprav naj to ministrstvo sploh ne bi bilo pristojno.

Kad in Sod sta svoj delež v Geodetskem zavodu Slovenije najprej prodala družbi Maksima holding. Njen lastnik je Igor Bavčar, je v sredo na novinarski konferenci spomnil Jelinčič. Zatem je Maksima holding prodala svoj delež v zavodu družbi Primus AB, to pa je kupilo hrvaško podjetje Geofoto in s tem tudi 89,8-odstotni delež Geodetskega zavoda Slovenije.

Glavni inšpektor inšpektorata za kulturo in medije Aleksander Vidmar pa je v sporočilu za medije pojasnil, da inšpektorat z nobeno od zadev, ki sta predmet ovadbe, predhodno ni bil seznanjen in v zvezi s tem tudi ni vodil nobenega postopka. Neprimerno je, da državljan in poslanec državnega zbora v zadevi, o kateri pristojnega organa ni nikoli obvestil, državnemu uradniku očita nevestno delo v službi, je zapisal.

Ovaditelj inšpektorju očita neukrepanje v zadevi, s katero ta ni bil nikoli seznanjen, je navedel Vidmar in dodal, da na inšpektoratu za kulturo in medije od leta 2005 od vlagatelja predmetnih ovadb še nikoli niso prejeli nobene prijave, pritožbe, sporočila ali druge vloge, s katero bi jih obvestil o domnevno ugotovljenih nepravilnostih.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da so ovadbo prejeli in da jo še preučujejo. Kakršno koli ovadbo sicer lahko vloži vsakdo, tožilstvo pa se potem odloči, ali bo postopek nadaljevalo.

Sporen zemljevid Geodetskega zavoda SRS Ljubljana
Sporen zemljevid Geodetskega zavoda SRS Ljubljana FOTO: Novi list

Inšpektorat: Ovadbi sta neutemeljeni in brezpredmetni

Na ovadbo zoper inšpektorja Dragana Matića se je odzval glavni inšpektor na Inšpektoratu RS za kulturo in medije Aleksander Vidmar, ki pravi, da sta obe ovadbi neutemeljeni in brezpredmetni, "saj inšpektorat z nobeno od zadev, ki sta predmet ovadbe predhodno ni bil seznanjen in v zvezi s tem tudi ni vodil nobenega postopka“.

"Ovaditelj torej očita inšpektorju neukrepanje v zadevi, s katero le-ta ni bil nikoli seznanjen. Na Inšpektoratu RS za kulturo in medije, od leta 2005 pa do danes, od vlagatelja predmetnih ovadb še nikoli nismo prejeli nobene prijave, pritožbe, sporočila ali druge vloge, s katero bi nas obvestil o domnevno ugotovljenih nepravilnostih,“ je pojasnil glavni inšpektor.

Inšpektor je namreč, po pojasnilih Vidmarja, dolžan uvesti inšpekcijski postopek in na podlagi ugotovitev tudi ukrepati v primeru, da je bil o določeni kršitvi obveščen ali je pri opravljanju nalog nadzora kršitev sam zaznal. Inšpektor, ki za določeno kršitev ni vedel, ne more biti odgovoren zato, ker ni ukrepal, še pravi Vidmar.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
13. 03. 2009 12.58
NOBENI DOKUMENTI NE MOREJO BITI UNIČENI,KAJ TROBEZLJATE NEUMNOSTI POTEM BI BILO ČE TI HIŠA ZGORI,IN NOTR VSI DOKUMENTI ,TEBE NEBI BILO,A DEJTE NO,,,, POLITIČNI BUCOTI SE GREDO SLEPE MIŠI,IN NIČ VEČ
bucymd
13. 03. 2009 12.06
zakaj pa imamo te inšpektorje če nič ne vejo?a plače pa vlečejo!
Prophet
13. 03. 2009 11.11
Politične igre--Jelinčič -Ruplu povečuje kredibilnost!!!
resslovenka
13. 03. 2009 10.45
bi se pa lahko malo bolj resno zamislili naši politiki sami nad sabo glede svoje kredibilnosti. Mahamo, pleteničimo, domnevamo in obtožujemo, pa je zgleda srž hrvaško-slovenskega spora glede mej čisto drugje. V arhivih namreč. Ampak to je TOP SECRET (drugače povedano CODE RED).
trava@pinkponk.com
13. 03. 2009 09.43
ja najbolje je rečti nič ne vemo mi nismo krivi.KOLIKO DENARJA PA STE POBASALI OB PRODAJI kartografski oddelek Geodetskega zavoda SRS.neverjetno sedaj pa ni nihče kriv.vsi se sam izgovarjajo da nič ne vedo.vsi pa vemo da so imeli prste vmes pobrali denar sam škoda ker ne moremo dokazat,ker so vsi ti dokomenti uničeni.Kako MORA VLADA PRODAJATI TISTO KAR JE ZA NAS POMEMBNO.Še ena huda napaka prejšne vlade in vašega JJ.škoda besed za take bedake.
scorpion777
13. 03. 2009 09.24
Iz ustavne listine republike slovenije Državne meje Republike Slovenije so mednarodno priznane državne meje dosedanje SFRJ z Republiko Avstrijo, z Republiko Italijo in Republiko Madžarsko v delu, v katerem te države mejijo na Republiko Slovenijo, ter meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko v okviru dosedanje SFRJ. Iz zemljevidov geodetskega zavoda slovenije in drugih zemljevidov SFRJ je jasno razvidno da so vse sporne točke Hrvaške! Vse lahko sami preverite na lastne oči, pojdite v knjižnico ali kam drugam, jaz imam tak zemljevid doma!
ciaobella
13. 03. 2009 09.04
Rupel si je že davno tega PRISLUŽIL IZGON IZ DRŽAVE in ne samo zapor!
jelica2@gmail.com
13. 03. 2009 07.21
Tolikokrat bom prilepila prejšnji članek, da ga bo le kdo opazil. Malega, ljubkega g. Kučana pa imamo tako radi!
jelica2@gmail.com
13. 03. 2009 07.12
Rodoljub, Prlek, je že leta1991 v imenu mariborskega Gibanja za celovito Slovenijo, ki ga je vodil, dal apel o zverinskem poboju 31. Slovencev pri prleški Štrigovi. Štefan Vrzela je s somišljeniki dosegel, da je Slovensko Razkrižje, kjer se je bohotil Hrvaški župnik, prišlo pod okrilje Mariborske škofije. Rotil je naše vladajoče naj ne zapravljajo nacionalne dediščine, saj je dokazoval, da je cona B pripadala občini Koper. Zbral je obsežno in dragoceno pisno dediščino s katero je dokazoval, da smo imeli že v slovenskem delu Dravske banovine prost izhod na odprto morje. O vsem tem je brez uspeha seznanil takratnega predsednika g. Kučana in zunanjega ministra g. Rupla. Na javni tribuni, 2.3.1992 v Mariborski Slaviji je g. Rupel prepričeval prisotne, kako je najbolje, da se diplomatsko izognemo problemom, namesto, da bi že tedaj reševali obmejna vprašanja s prijateljsko sosedo Hrvaško. Štefan Vrzela mu je v protest zalučal jajce. Po njegovi smrti, je bilo njegovo gradivo predano Nacionalni stranki, kjer so ga uporabili samo za svojo promocijo. Šele 12 let po njegovi smrti se je prvič zgodilo, da si je upal kak poslanec DZ s prstom pokazat na našo napako pri dosedanjem ne-reševanju obmejnih problemov…
nono1
12. 03. 2009 22.07
Presneti izdajalci, butalci, ki sto to zakuhali. Se verjetno sladko smejite in si manete roke, saj ste presneto dobro zaslužili. Oh, ko bi imel možnost da vas dobim v roke izdajalci pohlepni. Še 1oo Jelečičev bi pri nas potrebovali, da bi takšne izmečke družbe tudi fizično odstranili.....
meloman15
12. 03. 2009 21.12
to mi deli jelinčič vse jih pohapsej barabe lopovske pa še janšo začni mal zajebavat on je itak največ pokradu pred odhodom (patrie..........)
JADE7
12. 03. 2009 19.35
olala.....če so ti zemljevidi VERODOSTOJNI, to pomeni, da nismo upravičeni za tisti del zemlje, za katerega se bunimo! In če je to res, lahko rečem našim politikom samo še>>> sram naj vas bo! Če pa ni res, je žalostno, da plačujemo nesposobne bedake....
Buena Vita
12. 03. 2009 19.13
ME ZANIMAJO KAKŠNI MRTVAKI BODO LEZLI NA PLANO,KER RUPEK NI BOS,VELIKO VE, VPRAŠANJE KDO BO POTUNKAN
dolzvlado115
12. 03. 2009 18.26
rupel ameriški ritoliznik
odbogaposlan
12. 03. 2009 17.47
He,he. Njegovo vohunstvo traja že 30 let. Hitr je to jelči opazu, he.he.
cohiba.cubana
12. 03. 2009 17.38
A GIBANJA SDS !RUPSI DUPSI CLAN FANATICNEG
martin_krpan
12. 03. 2009 17.04
Ni cudn da meje s hrvati ni RUPL zelel resit. Kaksne vse zaupne podatke je dal americanim in drugim bo se pokazal cas. Kajzer, Ster, Balut..so pa sodelovall
Northwest
12. 03. 2009 16.51
OD ZUNAJ ZA SDS OD ZNOTRAJ ZA LDS SE TO BOGO KAR IMAMO BODO PRODALI.
psevc
12. 03. 2009 16.29
Skrajni čas da se je en tega končn lotu. Dimitrija na Luno z Murkotam vred!
Drhal
12. 03. 2009 16.12
Sam to bom reku.......CIA.