Slovenija

SNS si želi uspešne interpelacije

Ljubljana, 24. 02. 2009 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V SNS bodo podprli interpelacijo proti Kresalovi zaradi odločb izbrisanim. V Društvu izbrisanih pa se bojijo, da bo tudi levica popustila pod pritiskom nacionalistične histerije.

SNS bo podprla interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, je danes napovedal predsednik SNS Zmago Jelinčič. "Interpelacija pa ni tako pomembna kot sama problematika. Govora je o t. i. izbrisanih, vendar izbrisa ni bilo," je dejal in dodal, da se je "državljanstvo prodajalo za isto ceno kot pol kilograma mesa".

Jelinčič si želi, da bi interpelacija proti Kresalovi uspela.
Jelinčič si želi, da bi interpelacija proti Kresalovi uspela. FOTO: 24ur.com

"Upam, da bo interpelacija uspela, želim si, da bi," je na današnji novinarski konferenci v DZ dejal Jelinčič. Opozoril je, da izdajanje odločb t. i. izbrisanim pomeni tudi nadaljnje zahteve po odškodninah, po njegovem mnenju pa "se pri tem še ne bo ustavilo".

Slovenska zakonodaja je bila v času po osamosvojitvi po Jelinčičevih besedah deklarirana kot najboljša in najbolj odprta na svetu, "saj je dovolila vsakemu, ki je želel, da se deklarira ali za tujca z začasnim bivališčem, za tujca s stalnim bivanjem v Sloveniji ali pa za državljana". Kot je dejal predsednik SNS, je državljanstvo stalo 600 tolarjev, "kar je bilo približno toliko kot pol kilograma telečjega mesa".

S tem se po njegovih besedah pokaže, koliko ljudje, ki nudijo državljanstvo za tako ceno, sploh cenijo lastno domovino. "Tudi današnja slovenska politika malo ceni svojo domovino. Ne čudim se, če bo kakšna od političnih strank v eni od svojih naslednjih odlokov določila hrvaški jezik kot drugi obvezni jezik v Sloveniji," je dejal Jelinčič.

Opozoril je tudi, da so med t.i. izbrisanimi tudi devet let stari otroci, ob čemer se sprašuje, kako je to mogoče. Mladoletnih naj bi bilo po njegovih besedah okoli 5000.

"Slovenija pa ima res izbrisane, in sicer skoraj 79.000 izbrisanih iz evidence delovnih mest in okoli 262.000 izbrisanih iz evidenc normalnega življenja. To so ljudje, ki so na pragu revščine ali že pod njo," je dejal Jelinčič. Po njegovem mnenju pa "gospode v vrhu" zanimajo tisti, ki mislijo, da jim bodo lahko dali glasove na naslednjih volitvah.

Ali Slovenija sploh hoče biti pravna država?

Medtem ko se med političnimi opcijami krešejo mnenja glede odločb izbrisanim, pa je Društvo izbrisanih objavilo "poziv razumnim ljudem" z naslovom "Ali Slovenija sploh hoče biti pravna država?", sprejet na sobotni skupščini Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije.

Poziv društva je poslal njihov pravni zastopnik Matevž Krivic.
Poziv društva je poslal njihov pravni zastopnik Matevž Krivic. FOTO: POP TV

''Potem ko je po začetnem izmikanju uresničitvi odločb Ustavnega sodišča, za kar sta bili odgovorni še Drnovškova in Ropova vlada, in po njihovem štiriletnem popolnem ignoriranju s strani Janševe vlade sedanja vlada že ob svojem nastopu obljubila takojšnjo in brezpogojno uresničitev odločb Ustavnega sodišča, na volitvah poražena desnica iz politikantsko-špekulativnih razlogov ponovno razpihuje nestrpnost nasproti izbrisanim,'' so zapisali.

Kot pravijo v društvu je najhuje, ''da se že kažejo prvi znaki, da bo tudi levica pred to nacionalistično histerijo ponovno začela popuščati, tako kot se je to zgodilo že v letih 2003-2004.'' S tem bi se po njihovo izkazalo, da Slovenija noče biti pravna država.

Ponovno tudi sporočajo, da bi bil sprejemljiv ''tudi zakon o nekih pavšalnih odškodninah, s tem da bi seveda vsak, ki je prav zaradi izbrisa utrpel večjo škodo in ima za to ustrezne dokaze, to lahko iztožil pred sodiščem''. Kot pravijo je pa to tako težko in zapleteno vprašanje, da ga je najprej treba temeljito proučiti in že zato, pa seveda tudi zaradi sedanje hude ekonomske krize v tem času še ni zrelo za odločanje. Najprej je treba izvršiti to, o čemer je bilo že zdavnaj razsojeno: vrnitev statusa, vztrajajo.

Mladi forum podpira Kresalovo

Mladi forum Socialnih demokratov podpira izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Mladi forum SD podpira ministrico Kresalovo in celotno koalicijo, da se je končno začelo reševanje problema izbrisanih. "Ne gre spregledati dejstva, da je za izbris kriva takratna vladajoča politična elita in da še sedaj niso odgovarjali za nezakonito dejanje."

Kresalovo podpira tudi Mladi forum SD.
Kresalovo podpira tudi Mladi forum SD. FOTO: Blaž Garbajs

Po njihovem mnenju je največja opozicijska stranka SDS "še enkrat dokazala, da ima težave z razumevanjem demokracije, s tremi vejami oblasti, ki so med seboj ločene na izvršno, sodno in zakonodajno, ter težave z razumevanjem človekovih pravic, ki po njihovem veljajo le za nekatere". V Mladem forumu se tudi sprašujejo, kako lahko SDS zahteva interpelacijo zoper ministrico Katarino Kresal, ko pa ta le izpolnjuje razsodbo ustavnega sodišča.

Obenem v podmladku SD izražajo presenečenje nad izjavami Mlade Slovenije, "za katero se več ne ve, ali so podmladek NSi ali SNS", ter zaskrbljenost, "da v slovenski politiki tudi v prihodnje ni videti, da bi mladi zrasli v politične odločevalce, ki bodo udejanjali politiko dialoga in konsenza".

Iz podmladka NSi so namreč v ponedeljek sporočili, da so zaradi izdajanja odločb izbrisanim zgroženi, ter ob tem ocenili, da "denar bolj potrebujejo študentje kot t. i. izbrisani, ki so izdali državo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cosmoss
26. 02. 2009 02.14
LJUDSTVO NAJ GLASUJE ZA INTERPELACIJO NE PA KOALICIJA. A BO KOALICIJA PLAČEVALA IZ SVOJIH ŽEPOV?
cosmoss
26. 02. 2009 02.11
DOL S KRESALKO.
cosmoss
26. 02. 2009 02.07
BRAVO JELINČIČ. Kresalovka naj neutemeljene odškodnine plačuje iz svojega žepa.A to pa ne kaj ne?Koza zaribana.Mora jim vrniti obljube katere jim je dala da so volili zanjo.Plačali za to bodo pa spet Slovenski davkoplačevalci in še to za ničvredne lenuhe ter izdajalce.
dolzvlado115
25. 02. 2009 16.27
ZMAGO VSAKA TI ČAST
dolzvlado115
25. 02. 2009 16.24
katarina kresnjena BO USPEL BO
Katarina_K
25. 02. 2009 14.37
Ta interpelacija NE bo uspela in je samo metanje polen pod noge. Na temo izbrisanih so bile sprožene že 3 interpelacije in nobena ni bila uspešna.
kales
25. 02. 2009 13.16
Jelenčić je najbolj razgledan politik,in zato ga vsi ne jemljejo resno,ko mu pa niso do kolen. Zmago pokaži jim kdo si!
Pincopalino
25. 02. 2009 10.00
Bravo Jelinčič "Slovenija je naša"
hakihak
25. 02. 2009 08.52
zdej se grejo neki kao 5000 otrok je bilo izbrisanih!!??? zato se je pa številka skoz spreminjala, naj povejo koliko so ti otroci stari!!! pa še nekaj, kako in kje je npr. todorovič živel vsa ta leta? od česa in če je kaj delal, ali je plačeval davek? če ni , je delal na črno, kar je v sloveniji prepovedano!! pa še slovensko ne zna!!
hakihak
25. 02. 2009 08.46
jelinčič ima veliko prav, sam da ga nočete poslušat.
lahec
25. 02. 2009 08.07
VSAK ,KI SE NI POBRIGAL ZA SEBE ,KO MU JE TO NUDILA DRŽAVA, SI JE SAM KRIV. NAJ SPAKIRA IN GRE.
F12
25. 02. 2009 07.52
poznam kar nekaj ljudi, ki niso uredili dokumentov, ker bo Slovenija itak propadl. In oni bi odškodnino? Zakaj pa so potem moji stari starši lahko uredili vse tako kot treba in nas niso izbrisali? Tukaj pa dam Jelinčiču prav.
mac4_m
25. 02. 2009 01.03
mislm, dons je pa res lahko čist vsak minister al pa manager v velikem podjetju...In potem taki 'primerneži' odločajo o tem kdo je primeren za delo o katerem nimajo niti najmanjšega pojma.. In potem to še javno razlagajo, kokr, da bi blo to nekej čist normalnega...
RADO62
25. 02. 2009 00.21
Jelinčič ima seveda prav... A ni prav smešno, da je 99,9% državljanov opravilo vse potrebno za pridobitev državljanstva in neka skupinica južnjakov pa je seveda špekulirala do konca in to počenja še danes... Pa kje so ti ljudje živeli ??? Očitno, da v zakotnih hribovskih luknjah, da te informacije do njih niso prišle.... heh... To je ena sama velika laž, ki bo državo ogromno stala zaradi nesposobnih levičarskih kljukcev in njihovih bolnih interesov za pridobitev teh par glasov na prihodnjih volitvah... heh.... Me pa prav zanima kako se bodo pravno organnizirali bivši oficirji JLA, ki so seveda tudi bili izigrani in prikrajšani za ogromne penzije, k so tolk dobrega naredili v času odcepitve....heh.. Pravna država je seveda pod to levico bila popolnoma izigrana in očitno se bo s Katarinco še marsikdo poigral, ker je očitno močno radodarna.... heh
zavedenSLO
24. 02. 2009 22.37
Izbrisanim ne pripadajo odškodnine. Do konca so čakali in se delali norca iz Sloveniji!!
zavedenSLO
24. 02. 2009 22.36
Kresalka za izbrisane. Školč naj bi na skrivaj zbiral denar za muslimane. A to je dobro za Slovenijo? Kaj pa Slovenci? Slovenski komunisti dajte se malo zamisliti in delajte dobro nam Slovencem ne pa čefurjem. RES BI BILO TO LEPO IN DOBRO.
zavedenSLO
24. 02. 2009 22.34
Kresalko naj bo sram, da je izdala Slovenijo. To je sramota. Ne pripada jim. Komunisti raje se pobrigajte za revne Slovence.
nefretete
24. 02. 2009 22.32
Hojla pajtla, sem te pogrešala na Kleku danes. Tud na Slivnici si manjkala. Kaj je zdaj? Se ti je metla pokvarila? Sem bila osamljena.
Buena Vita
24. 02. 2009 22.27
KRESALOVA NE BO MOGLA ŽIVET V SLOVENIJI,TO BOSTE VIDELI, S ČASOM ČE SE TA MOJA NAPOVED NE URESNIČI ,MI PLJUNITE V USTA LOHKA KLOBASATE KAR VAS VOLJ,POZNAM SLOVENCE,ZDAJ NI LETO 1945.
Tonček Balonček
24. 02. 2009 22.23
Večina nas bi raje živela v kakšni drugi državi, žal pa nikjer nimamo možnosti, da bi zaprosili za državljanstvo!