Slovenija

Pahor arbitražnega sporazuma ne bo podpisal, če ...

Ljubljana, 30. 10. 2009 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

… bo pri enostranski izjavi Hrvaške priča švedsko predsedstvo EU. Podpis sporazuma je sicer po njegovih besedah že zelo blizu. V SNS pa pričakujejo, da bo Pahor takoj predstavil sporazum.

Premier Pahor
Premier Pahor FOTO: Dare Čekeliš
Premier Borut Pahor je danes v Bruslju zahteval, da švedsko predsedstvo EU ni priča pri enostranski izjavi Hrvaške glede člena 3b arbitražnega sporazuma. "Če bo predsedstvo EU kot priča podpisano, potem sporazuma o rešitvi mejnega vprašanja ne bom podpisal," je poudaril.

"Švedsko predsedstvo je s tem seznanjeno, na njem je odločitev, kaj bodo storili," je poudaril Pahor. Na vprašanje, kaj je na to rekel Reinfeldt, je odgovoril, da ni pomembno, kaj je rekel, temveč kaj bo storil.

Pahor je sicer danes na zasedanju Evropskega sveta povedal, da sta Slovenija in Hrvaška zelo blizu podpisa sporazuma o rešitvi mejnega vprašanja in da naj bi bil ta predvidoma podpisan v drugi polovici novembra v Stockholmu.

Premier je poudaril, da ima Hrvaška vso pravico, da v času ratifikacije – a ne ob podpisu – sprejme enostransko izjavo, vendar pa priča te izjave ne sme biti švedsko predsedstvo EU, ki je priča celotnemu arbitražnemu sporazumu. Podpis predsedstva EU kot priče pri enostranski izjavi Hrvaške bi po Pahorjevih besedah pomenil, da enostranska izjava "relativizira člen 3b, ki je za nas pomemben". Taka izjava bi bila namreč potem razumljena kot interpretacija sporazuma.

Pahor je tudi pojasnil, da je taka enostranska izjava sprejemljiva v času ratifikacije, v času podpisa pa po njegovem dogovoru s hrvaško premierko Jadranko Kosor ne sme biti nikakršnega spremljajočega dokumenta z nobene strani.

Premier je ob tem še poudaril, da sta s Kosorjevo od prvega telefonskega pogovora vzpostavila odnos velikega zaupanja in medsebojnega spoštovanja ter da si želi, da te izjave v pisni obliki, ki so prišle v javnost, niso izjave uradne hrvaške vlade, saj se s hrvaško premierko nista tako dogovorila.

"Domnevam torej, da gre za nek nesporazum, in če gre za to, je mogoče najti ustrezno rešitev," je povedal in dodal, da doslej ni imel slabih izkušenj, zato si tudi zdaj želi, da so izjave, objavljene v javnosti, objavljene mimo vednosti ali navodil predsednice vlade.

Kaj bodo storili Američani, je manj pomembno

Kaj bodo storili Američani, ki so v objavljeni hrvaški izjavi prav tako navedeni kot priča, je po Pahorjevih besedah njihova stvar in manj pomembno, saj oni, čeprav so bili zelo koristni v pogovorih o tem, niso priča celotnega sporazuma.

Sicer pa je premier napovedal, da bo sporazum še enkrat obravnaval parlamentarni odbor za zunanje zadeve (OZP), ker želi popolnoma razčistiti vsakršne nejasnosti v slovenski javnosti, ter nakazal, da bi lahko tudi Slovenija sprejela svojo enostransko izjavo.

Bo sporazum podpisan v drugi polovici novembra?
Bo sporazum podpisan v drugi polovici novembra? FOTO: Reuters

"Radi bi odpravili vse nejasnosti in odgovorili na vsa možna vprašanja v zvezi s sporazumom," je odločitev za ponovno obravnavo v OZP pojasnil Pahor. Gre za pojasnila glede časovnice, hrvaških izjav in pogovor o morebitni enostranski izjavi Slovenije, če bo ta potrebna, je dodal.

"Zdaj je treba zdržati, imeti absolutno koncentracijo," je poudaril premier in pojasnil, da je bil hrvaški napad na člen 3b silovit in da so predlagali izjavo švedskega predsedstva, naj nobeno načelo v sporazumu ne prejudicira končne rešitve, čemur je Slovenija uspešno nasprotovala.

SNS: Pahor naj takoj predstavi sporazum

V poslanski skupini SNS pričakujejo, da bo Pahor slovenski javnosti takoj predstavil osnutek arbitražnega sporazuma o reševanju meje s Hrvaško. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je predlog sporazuma v četrtek zaokrožil po hrvaških medijih, zato izgovor, da se ga zaradi hrvaške oznake tajnosti ne objavi v Sloveniji, ni več na mestu. "V kolikor (Pahor) tega ne bo storil, bo potrdil našo domnevo, da ga ne želi predstaviti zgolj zato, ker bo s tem pokazal, da je v celoti na škodo Republike Slovenije in njenih nacionalnih interesov," je v imenu poslanske skupine zapisal Zmago Jelinčič.

Kot je znova poudaril, je "predlog arbitražnega sporazuma za Slovenijo popolnoma nesprejemljiv in škodljiv". Zato od slovenske vlade zahteva, "da preneha poklekati" in naj "v pogajanjih končno zavzame pozicijo, ki pripada Sloveniji kot polnopravni članici Evropske unije. Na podlagi zgodovinskih dejstev pa naj Slovenija zahteva, kar je slovenskega že od nekdaj bilo," je še zahteval Jelinčič.

NSi: Sporazum je neuravnotežen

Lojze Peterle
Lojze Peterle FOTO: Dare Čekeliš

NSi ne vidi razloga za podporo arbitražnemu sporazumu, je dejal evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi). Sporazum je po njegovem mnenju neuravnotežen, ena glavnih pomanjkljivosti pa je dejstvo, da sporazum ne govori o teritorialnem stiku slovenskega morja z odprtim morjem, temveč zgolj o stiku Slovenije z odprtim morjem.

Peterle je bil poleg tega kritičen do načina odločanja o arbitražnem sporazumu. Kot je menil, namreč ni dovolj, da vlada dobi zgolj pristanek odbora DZ za zunanjo politiko. Ker gre za mejo in teritorij, bi o tem moral odločati tudi državni zbor, odločitve o tem pa Peterle zaenkrat ne pozna.

NSi se zavzema za dobre medsosedske odnose, je še poudaril Peterle, obenem pa bil glede tega kritičen do Hrvaške. Kljub izpostavljanju namere dobrososedskih odnosov Hrvaška s tem, ko Sloveniji "krati pravico, da bi bila pomorska država", tega ne izpričuje, je prepričan Peterle.

V tej luči je na novinarski konferenci kritiziral tudi hrvaško "interpretativno klavzulo". V četrtek je namreč prišlo na dan, da želi Hrvaška sporazumu dodati enostransko izjavo, da "nič v sporazumu ne bo razumljeno kot privolitev Hrvaške na zahtevo Slovenije po teritorialnem stiku z mednarodnimi vodami. Povsem jasno je, da je šlo Hrvaški v prvi vrsti ali skoraj zgolj za deblokado in da prihaja vprašanje meje v drugi plan," je še dejal evropski poslanec. Obenem je izrazil stališče NSi, da bi morala Slovenija vztrajati pri rešitvi vprašanja meje pred vstopom Hrvaške v EU.

Kot je še menil, bo v Sloveniji prišlo do napovedanega referenduma o arbitražnem sporazumu, če "vladajoča politika ne bo mogla jasno razložiti, kaj vse to pomeni". Če sporazum na referendumu ne bi dobil podpore, pa po Peterletovem mnenju Pahor ne bi smel več dolgo ostati predsednik vlade.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
31. 10. 2009 14.31
Hrvaška me čedalje bolj spominja na Italijo. nekja s ezmeniš, drug dan ali malo kasneje pa ne velja nič dogovorjenega, kar še enkaj bi dodali, odvzeli, spremenili, "pa znaš samo još ovo, ono..."! Apkak več kot očitno gre Utaljanom kar v redu, leta 45 so bili kljub 25 letom fašizma vsi "partigiani" in "osvoboditelji" Evrope izpod nacizma. Tako s edela, še naše belogardiste so zatrajili! Mi anj bis e pa trkali po prsih z bojem proti komunizmu?
maneno48
31. 10. 2009 14.23
očitno naši luzerji ne vedo zakaj so blokirali hr.ke !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Naj še enkrat menda že 100tič povem, da se hr.ki sami blokirajo, DA SE MORAJO UMAKNIT IZ SLOVENSKE ZEMLJE IN MORJA, TO SO NAŠI KVAZI POLITIKI ČISTO POZABILI IN ODBLOKIRALI HRVATE. ZDAJ PA JOKAJO PO HRVAŠKI IN BRUSLJU, NAJ ZA BOŽJO VOLJO PODPIŠEJO SPORAZUM, KI JE SPET ZANIČ ZA SLOVENIJO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
maneno48
31. 10. 2009 14.15
M-teorija 13:26 4. dodatek:samo pravico, da smo pomorska država hočemo. saj to pravico že vseskozi imamo, samo naši vrli politiki so tolk za luno, da se še kar dogovarjajo in usklajujejo o nečem, kar je naše in je tudi vedno bilo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bučar jih je odlično okarektiriziral, da so nepismeni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
M-teorija
31. 10. 2009 13.26
referendum31.10.2009, 13:02 1-Ne trdim, da ste Hrvati, krivi za krivično kosanje slovenskega ozemlja. Za to sem že rekel krivim takratno mednarodno kuhinjo. Vas krivim, da tega dejstva nočete upoštevati, čeprav ga sam posredno priznavaš. 2-Tudi tvoja teza , da se od davna govori hrvatski, je kot če bi jaz trdil, da se po hrvaški obali in otokih govori 50% slovensko (kar je v poletnih mesecih res) in bi zaradi tega vsi ti deli morali pripasti Sloveniji. 3-Ko boš priznal prvo točko bom spremenil mnenje o nivojih. 4.dodatek: Samo pravico, da smo pomorska država hočemo. Samo to kar smo od nekdaj bili. Glede na vse so to minimalistične zahteve. In tega ne morem razumeti, da glede na vso zgodovino in sedanje stanje tega nočete razumeti. zagrizete kot pitbuli in ne popuščate. Nam gre za eksistenčno vprašanje, dočim gre vam očitno za neko drugo, prestižno, častno, kolonijalno..., vsekakor pa ne za neko dobrososedsko namero.
referendum
31. 10. 2009 13.02
M-teorija Sve tvoje teorije su na klimavim nogama. 1-ako ste Trst izgubili nezasluženo-HR je kriva strana za te optužbe. Pitaj VELIKU ČIZMU. pa ste egal,kaj ne. 2.teza o slovenskoj Istri slaba-na 90% teritorija Istre govori se Hrvatski od davnih dana 3.o nivoima kojei stižu iz Slovenije bolje je ne raspravljati-pitanje spustiti se ili dignuti na nivo.
M-teorija
31. 10. 2009 12.37
referendum 31.10.2009, 10:51 0 Slovenci-Pahor vam je jučer sve rekao-da nema HR ulaska u EU od sporazuma NIČ. Jasno da ste ucjenili HR. Slavite ga kao Cezara.A na otvoreno more budete išli bez problema ko i do sada -preko Hr mora. JEDINI vam je argument -da ste u EU. Jaki argument/pitaj strukovnjaka VAJGL/ Sramota Tudi če uporabljamo ta argument moči, je še vedno veliko manjši od argumenta izvršenih destev in današnjega stanja, ki nem je v preteklosti vedno jemala ozemlja na račun katerih ste vi vedno pridobivali. Zaradi velike, mednarodne kuhinje smo izgubili Trst z okolico, na ta račun ste vi dobili istro , ki prej nikoli ni bila vaša ampak od vseh. Sedaj bi pa radi, da naj to rešuje mednarodno morsko pravo, ki teh dejstev sploh ne upošteva. takšno črto, kot podaljšek kopnega lahko nariše vsak otrok, ki zna držati pisalo. In da glede na vse omenjeno zahtevamo samo pristop do teritorjalnih voda, pristop, ki smo ga vedno imeli se tebi to zdi sramotno. Če bi imeli vsaj kanček poštenja , bi že zdavnaj imeli določeno mejo, ki je nikoli niste imeli in, ki bi bila v vsakem primeru veliko več, kot ste pa imeli.
M-teorija
31. 10. 2009 12.06
referendum 31.10.2009, 11:37 Kaj naj ti razlagam, da v Uniji v kateri smo enakopravni in nič manj pomembni od čehov. Mogoče boste to skapirali, ko boste nehali testirati in uporabljati balkanske prijeme. Res se lahko zgodi da "letimo vun", vendar zaenkrat mi to možnost imamo, vi pa nite te možnosti nimate. Praviloma se ne spuščam na nivo sogovornika. Izjemo sem naredil, da boš v zrcalu videl kako pišeš, predvsem pa da boš doumel kaj pišeš.
killi-123
31. 10. 2009 12.01
referendum, edino na ta način lahko pridete v EU, nikakor drugače.
referendum
31. 10. 2009 11.37
M-teorija Stvarno treba moći komparirati Češku i Slo. Testirajte još EU pa letite vun. Ziher.Treba im primjer da se i to može dogoditi.Naravno ne velikima. Bravo,bravo.
bosis
31. 10. 2009 11.35
bogatarit Cenim tvoje razmišljanje ampak besede prijatelj hrvati niso vredni. Take prijatelje zlahka dobiš v vsaki banana republiki. V zgodovini z njimi nismo imeli konfliktov ravno zato, ker smo jim pustili, da z nami delajo kar hočejo, ker smo jim popuščali, skratka smo bili tiho in ubogali. Kaj je zame pravično? Trenutno vem, kaj zame ni pravično in to so vsi, po letu 91, naknadno prirejeni katastri, preimenovan zaliv, nadzor nad le tem... Pa še kaj več bi se našlo, če v google vtipkaš "PASTI NA POTI DOGOVARJANJA O MEJI MED RS IN RH" lep dan ti želim, je zunaj lepo vreme...
M-teorija
31. 10. 2009 11.24
bogatarit 31.10.2009, 10:51 Saj si že sam povedal kar je dosegel in kaj je hotel. NIč, status quo, da zadeve ostanejo takšne kot so. Kaj bo pa v prihodnosti je pa že lahko vprašanje, da se bodo s tem ukvarjali mali zeleni. Pa tudi to ni bilo osrednja tema ali rdeča nit. Govoril sem o tem, še enkrat ponavljam, če hočemo kar koli doseči so pomembna NAŠA POENOTENA STALIŠČA IN ZAHTEVE, NAŠ PRAV IN PRAVICA NE PA NEKO RAZMERJE. In Klaus je s svojo trmo dosegel, da se je cela evropa morala, kjub razmerjem, prilagoditi.
Prophet
31. 10. 2009 10.51
M-teorija Kaj pa je klavs dosegel?Nič, kar že prej niso imeli le ohranil je neko stanje ki ni nujno da s ebo ohranilo v prihodnosti.. Bosis Kaj pa je zate pravično?To je zelo pomembno vprašanje.Za nekatere je pravično meja na Reki ali pa morje do Dubrovnika.Je pravično to da Slovenija nima geografsko stika z mednarodnim morjem ali je pravično da Hrvaška nima kopenskega stika z Italijo?Zato ker si polnoleten bi bilo dobro da razmišljaš bolj globoko,zame je zelo nepravično da Slovenija blokira zgodovinsko gledano najbolj prijateljsko sosedo za vstop v EU zaradi svojih interesov ki niso nujno pravične lahko so celo osvajalske-Slovenija hodi po tanki nitki-ki lahko hitro poči in se bo pridružila balkanski druščini.
referendum
31. 10. 2009 10.51
Slovenci-Pahor vam je jučer sve rekao-da nema HR ulaska u EU od sporazuma NIČ. Jasno da ste ucjenili HR. Slavite ga kao Cezara.A na otvoreno more budete išli bez problema ko i do sada -preko Hr mora. JEDINI vam je argument -da ste u EU. Jaki argument/pitaj strukovnjaka VAJGL/ Sramota.
M-teorija
31. 10. 2009 10.33
Če ne poenotimo svojih stališč in ne vemo kaj bi radi, potem je res bolje , da ne naredimo nič. V tem primeru pa sigurno dam Bučarju prav, da pustimo vprašanje odprto in sicer, dokler se ne poenotimo kaj hočemo.
M-teorija
31. 10. 2009 10.27
popravljam, ker se čudno sliši. ...NAŠA POENOTENA STALIŠČA IN ZAHTEVE, NAŠ PRAV IN PRAVICA NE PA NEKO RAZMERJE,
bosis
31. 10. 2009 10.20
bogatarit sem polnoleten, torej imam pravico do odločanja (referendum...). Pa še nekaj ti povem, blokada, je še zadnja možnost, da jih prisilimo v pravično rešitev spora. Mogoče EU kdaj ne bo več funkcionirala v tej obliki, kje bodo pa kockasti takrat risali mejo? Na Ljubelju? Ko enkrat pridejo v EU, se nam z njihovim razmišljanjem ne obeta nič dobrega...
M-teorija
31. 10. 2009 10.17
bogatarit31.10.2009, 09:41 ~bosis Kje je tebi pravica da boš določal kdo je nezrel in kdo ni EU je glasovala z 520:60 očitno je Hrvaška zrela in 26:1 torej? Poraja se vprašanje če je Slovenija zrela država saj v zgodovini EU še ni bil tak primer blokade....~ Z razmerji se pa ne bi čisto strinjal. Tudi češki predsednik je imel slabo razmerje, vendar je dosegel svoje. Dosegel je pa zato ker je točno vedal, kaj hoče. Zato pa so pomembna NAŠA POENOTENA STALIŠČA IN ZAHTEVE, NE PA NEKO RAZMERJE, NAŠ PRAV IN PRAVICA.
M-teorija
31. 10. 2009 10.07
bogatarit 31.10.2009, 09:39 Normalno , da ne mislim, da nam bo kdo karkoli podaril. Predvsem pa upam, da se strinjava, da niti ne želimo nobenega darila , le tisto kar na pripada. Če pa če hočemo kaj doseči, da bomo verodostojno zagovarjali naše pravice in naš prav, je prav da se poenotimo. Tako pa delujemo kot nek razglašen orkester. Kdo nas bo pa jemal resno, če se še sami ne moremo zmenit kaj bi radi?!
Prophet
31. 10. 2009 09.41
bosis Kje je tebi pravica da boš določal kdo je nezrel in kdo ni EU je glasovala z 520:60 očitno je Hrvaška zrela in 26:1 torej? Poraja se vprašanje če je Slovenija zrela država saj v zgodovini EU še ni bil tak primer blokade....
Prophet
31. 10. 2009 09.39
M-teorija Kaj misliš da je Hrvaška hipermarket ali božiček da bo izpolnjevala slovenske želje in zahteve?Mi bi malo več morja ah ne mi bi do Mirne mogoče pa celo Reko!Hrvaška ne bo izgubila nič za EU.Slovenija pa morda kakšno pravico več-mislim pa da to ni bilo vredno 18 letnega spora in blokade...