Slovenija

'Policija je postopke izvajala suvereno'

Ljubljana, 10. 03. 2010 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Generalni direktor policije Goršek pravi, da policija tega trenutka za kriminalistične preiskave ni izbrala zato, da bi ugodila ministrici Kresalovi. Policija je postopke izvajala brez kakršnega koli vpliva politike, zagotavlja.

Goršek zatrjuje, da politika ne vpliva na delovanje policije.
Goršek zatrjuje, da politika ne vpliva na delovanje policije. FOTO: Policija.si

Kriminalisti so v okviru preiskave gospodarske kriminalitete, korupcije in izsiljevanja, v okviru katere je bilo v torek pridržanih več slovenskih politikov, končali večino hišnih preiskav, pravijo na Generalni policijski upravi. Ob tem policija zavrača namigovanja o "politični zaroti".

 V preiskavah so zasegli poslovno dokumentacijo, nosilce elektronskih podatkov in večjo količino orožja. Trenutno je pridržana le še ena oseba, ki jo bodo privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku. Ta bo odločil, ali bo odredil pripor. Neuradno naj bi šlo za poslanca SNS Srečka Prijatelja, ki naj bi ga včeraj zalotili pri prejemanju 323.000 evrov. Druge osumljence so izpustili, preiskava se bo nadaljevala s pregledom in preučitvijo zaseženih podatkov. Policija bo z vsemi novimi ugotovitvami dopolnila do sedaj posredovana obvestila koprskemu državnemu tožilstvu, ki usmerja predkazenski postopek.

Goršek zanika vpliv politike

Kot je generalni dikrektor policije Janko Goršek v oddaji Svet na Kanalu A dejal: "Kriminalistična preiskava še ni zaključena, v prihodnjih dneh in tednih čaka kriminaliste še veliko dela. A že v tej fazi lahko govorimo o utemeljenih razlogih za sum. Prepričan sem, da preiskovalni sodnik in tožilstvo ne bi sledilo našim predlogom, v kolikor jih ne bi prepričali z argumenti, ki smo jih imeli."

Na očitke SDS, da je policija politično podrejena Kresalovi, je Goršek v oddaji 24UR dejal: "V celoti negiram kakršnokoli vpletanje politike ali ministrice v delo policije v tem konkretnem primeru ali katerem drugem primeru, s katerim se je srečevala slovenska policija v preteklosti. Zagotovaljam, da je policija te postopke izvajala in bo izvajala suvereno, samostojno, brez kakršnegakoli vpliva politike."

Dogajanje je rezultat večmesečne kriminalistične preiskave utemeljenih sumov kaznivih dejanj korupcije in zlorabe položaja, pri kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi po odredbi pristojnega sodišča in ob usmerjanju državnega tožilstva. Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek

Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom in preučitvijo zaseženih podatkov. Nove ugotovitve bo policija nato posredovala koprskemu državnemu tožilstvu, ki usmerja predkazenski postopek.

''Osumljenci in njihovi pravni zastopniki v predkazenskih postopkih s področja gospodarskega kriminala in korupcije, v katerih so udeležene različne javne osebnosti, postopke pogosto komentirajo kot rezultat politične instrumentalizacije policije in javnosti sporočajo, da so postopki bodisi nezakoniti bodisi polni nedopustnih procesnih napak. Vse tovrstne večje preiskave usmerja državno tožilstvo."

"Pri vsaki za posamezna preiskovalna dejanja (prikriti preiskovalni ukrepi, hišne preiskave in podobno) je potrebna predhodna sodna odredba, ki jo izda sodišče. Dopustnost in zakonitost vsakega tovrstnega preiskovalnega dejanja torej vnaprej poleg policije avtorizirata še dve instituciji: državno tožilstvo in sodišče. Očitek, da so bili kriminalisti politično zlorabljeni za določeno preiskavo, pomeni, da je v 'politično zaroto' vpletena policija, državno tožilstvo in še sodišče. Zato odločno zavračamo tovrstne diskreditacije dela organov odkrivanja,'' so sporočili s policije.

Kriminalisti so opravili hišno preiskavo pri prvaku SNS Zmagu Jelinčiču.
Kriminalisti so opravili hišno preiskavo pri prvaku SNS Zmagu Jelinčiču. FOTO: POP TV

Jelinčič in Časar trdita, da nista bila pridržana

Iz poslanske pisarne SNS so pred tem sporočili, da njihov prvak Zmago Jelinčič ni bil nikoli pridržan. Na Facebook je okoli 11. ure sicer zapisal: "Tu sem, z vami sem!!! Ne dam se. Z mirno vestjo !!" Pred Pogačnikovim odstopom je dejal, da bo po njegovem mnenju minister zagotovo odstopil, "ker bo s tem notranja ministrica Katarina Kresal dosegla svoje in v državnem zboru ne bo razprave o bulmastifih". Iz SNS pa so še poslali sporočilo, v katerem pravijo, da gre za poskus diskreditacije tako Jelinčiča kot ministra Pogačnika, za vsem tem pa stojita LDS in Katarina Kresal.

Tudi v SDS menijo, da so preiskave in odstop ministra reševanje interpelirane ministrice Kresalove. A Goršek je za oddajo Svet na Kanalu A zatrdil, da policija tega trenutka nikakor ni izbrala, da bi ugodila ministrici. Kot je dejal, je bila ministrica o aktivnostih kriminalistične preiskave obveščena, šele ko je bila ministru odvzeta prostost. Pred tem ministrice niso obveščali, je zatrdil.

Je pa Jelinčič podal zahtevo, da se čim prej sestane predsedstvo stranke in na svoji seji obravnava vpletenost Srečka Prijatelja v aktualne dogodke ter sprejme odločitev o njegovi izključitvi iz Slovenske nacionalne stranke ter iz poslanske skupine SNS.

Preiskavo so včeraj sicer izvedli tudi na domu nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja v Pobegih na Primorskem, a ga niso pridržali, je povedal njegov odvetnik Danijel Planinšec. Drugih podrobnosti ni navedel.

Protikorupcijska komisija je dobila prijave glede zemljišč v Sežani

Komisija pozdravlja vsako akcijo vsakega državnega organa, katere cilj je uveljavljanje zakonitosti in preprečevanje korupcije, še posebej če se nanaša na najvišje nosilce oblasti v državi, ki bi vendarle morali predstavljati določen vzor. To seveda velja tudi za včerajšnje akcije policije v sodelovanju s pristojnim državnim tožilstvom in sodiščem. Zaradi popolnega spoštovanja domneve nedolžnosti pa opozarjamo, da tako policijo kot tudi tožilstvo čaka še veliko dela, preden bodo včeraj začete zadeve dobile svoj – takšen ali drugačen – epilog na sodišču. Protikorupcijska komisija

Komisija za preprečevanje korupcije sicer ni prejela nobene prijave, ki bi bila neposredno povezana z včerajšnjo akcijo policije. ''Do sedaj je komisija preučevala samo prijave glede različnih vidikov poslovanja Luke Koper, kjer je v sedmih od 10 prejetih prijav zadeve posredovala Policijski upravi Koper in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru. Med njimi tudi prijavo, ki se je navezovala na promet z zemljišči v Sežani, a slednja ni bila take narave, da bi lahko rezultirala v včerajšnji policijski akciji.'' 

Prijatelj izsiljeval in grozil?

Včeraj so pridržali štiri osebe. Okoli 12. ure naj bi se začele grožnje s strelnim orožjem, če ne bo izplačila denarja. Izsiljevani naj bi s pomočjo policije organiziral primopredajo denarja in v Novi Gorici predal 323.000 evrov. Neposredno po predaji denarja so prijeli osebo, ki naj bi izsiljevala in grozila. Šlo naj bi za poslanca SNS Srečka Prijatelja.

Preverjali naj bi tudi Jelinčiča, Pogačnika in Prijateljevo ženo Aleksandro. Kriminalisti so se oglasili še pri murskosoboškem županu Antonu Štihcu, pod policijskim drobnogledom pa naj bi bil tudi Časar. Po neuradnih informacijah se je preiskava začela s prijavo nekega primorskega podjetnika, najverjetneje iz Luke Koper, zoper Prijatelja, ki naj bi ga izsiljeval. Kdo in zakaj naj bi bil vpleten?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 03. 2010 21.27
vse zbrsano,a
Buena Vita
11. 03. 2010 17.27
v tej zgodbi se piše leto 1999,takrat se začnejo zgodbe in lobiranja z zemljišči,masovni odkupi 2002.leta se lobira v državnem zboru za koncesijske in spremembe namebnosti
Buena Vita
11. 03. 2010 17.18
ufa poglejte,,,tukaj pa držim s policijo,ker se mi zdi edino prav če naredijo dosti narobe,le tako se maščujejo svojim nadrejenim enako bi verjetno delala sama,,kaj mi bo sedel na glavi kak spolitiziran šef,če nima ta šef dveh koles v glavi,kaj šele znanje
Buena Vita
11. 03. 2010 17.15
goršek kaj tako kot v rokaški slatni,na tekačevem,ko je bila umorjena moja sošolka in njena hčerka
darolim1938
11. 03. 2010 12.31
Misterbin, Hvala bogu, z policijo nikoli v življenju nisem imel nobenih opravkov pa sem že zelo star in jih tudi, vsaj upam, ne bom imel. Slab policaj seveda uničuje ugled celotne policije in celo lastne države. Tega se zavedajo in tudi ukrepajo že zaradi najmanjše malenkosti. Iz tiska so mi znane zadeve, ki jih navajate. V takih primerih bi država morala plačati grandomansko odškodnino, ker jo je povzročil njen uslužbenec. Kar se pa samega dejanja tiče je to le dokaz, ki potrjuje pravilo, da smo vsi krvavi pod kožo. Ne more več biti policaj in se ga upokoji. Če ni dovolj star pa se mu mora najti drugo delo, ker policaj z večletno delovno dobo ni sposoben za katerokoli drugo delo. Ne moremo jih tretirati kot čisto navadne ljudi, ker opravljajo zelo težko delo, ki ga jaz osebno ne bi za nobeden denar. Nekomu zadostuje, da ga policaj le grdo pogleda in je takoj pritožba zaradi grdega ravnanja. Policajem so otroke načrtno drogirali in jim uničevali družine zaradi tega, ker so jih dostikrat zaradi drog pošiljali v arest. Poznam take primere. Nenehno dobivajo grozilna pisma, kar so mi sami povedali. Nek moj znanec, policaj, je na zvono pri vratih v stanovanju odprl vrata, pred katterim je stal tisti, ki ga je prijavil zaradi razpečevanja droge, sicer tudi sam drogeraš in rekel dobesedno, da ga je prišel ubiti,. Policaju so za hrbtom stali žena in dva otroka. Policaj mu je mirno rekel, da kaj po tem čaka? Vsi so ostali živi. Ti ljudje, ko so enkrat upokojeni, če sploh dočakajo tisto "redno" pokojnino, sploh niso več ljudje. So človeške razvaline. Takih poznam ogromno. Pomagajmo jim, saj nam oni pomagajo vse svoje življenje.
binmister
11. 03. 2010 12.03
darolim1938 Ja policija res dela po nalogo višjih.Kaj pa ko se policija izživlja saj je dosti krat tako.In vedno oni imajo prav.Kaj pa policaj kateri je podrl nosečo punco, in se upokojil o tem se več ne poroča, pa tisti ki je pred leti vzel v avto kolege in pijan divjal po Slovenski Bistrici in mu je v avto umrl mlad fant.Tudi letos je bilo ko je povzročil pijan policaj nesrečo in so ga kolegi izpustili brez da bi pihal.V policijskih vrstah je ogromno napak ampak vse zakrijejo.Ja pa tudi tole ko so policaji premlatili človeka ker so branili Strojanove?Močni so ko jih je več in se lahko izživljajo.Zakaj naprimer niso malo obiskali podjetnika iz Kočevja kateri baje ni dal delavcem 15 mesecev plače'?Ker jih je verjetno podkupil.V nekih primerih nimaš prav glede svoje trditve in hvaljenja policajev
darolim1938
11. 03. 2010 11.23
Misterbin, Vse lepo in prav. Policija polovi lumpe in jih preda naprej, tožilstvu, preiskovalnemu sodniku, ti naprej ali nazaj v koš za smeti ali kot predmet ucenjevanja. Policija je svoje delo torej opravila v redu in pošteno. Ona sedaj ne more nenehno trkati na vrata tožilcev in sodnikov in moledovati, da se nekaj pokrene. Poglejmo tisti primer v Krškem, ko je mladoletna punca prijavila očeta zaradi nasilništva nad družino in je raje odšla v nek dom, kot bi se vrnila nasilnemu očetu. Res je bila situacija alarmantna in je policija o tem isti dan obvestila tožilstvo (dnevno poročilo) in kaj je tožilstvo ukrenilo? Nič. Oče je po parih dneh ubil ženo, mater istega dekleta. Kaj policija lahko naredi v takih primerih? Pobere mrtve in nič več. Kvečjemu nekaj ure lahko zaprejo nasilnega očeta in to je vse. Pa poglejte, kaj se je zgodilo v Krškem? Vsi obsojajo policijo Kaj bi se pa zgodilo, da je policija za par ur pridržala očeta, po tem ga po črki zakona morala izpustiti, ta pa bi prišel domov in ubil in ženo in hčerko? Policija je za to, da požre marsikatero, za kar so odgovorni gospodje na pravosodju, tožilstvo in sodišče.
binmister
11. 03. 2010 09.57
darolim 1938 Pišeš , da policija ima dosti krat zvezane roke.To ni res lovijo predvsem reveže bogatih ne.Potem pišeš da zadeve izpeljejo briljatno in strokovno.Poglej kaj so naredili z Bavčarjem ,Šrotom,afera Čista Lopata,sedaj tale preiskava in povej zakaj je vse utihnilo od zgoraj omenjenih afer ???Zato ,ker so priskovanci bogati in denar je sveta vladar.Vse tatvine in propadanja podjetij pa plačujemo davkoplačevalci.Naši preiskovalci in policija vsi tavajo v temi.Zapomni da od vseh dosedanjih afer ne bo nišče v zaporu prej bomo mi navadni zaprti.Zato pa je naša država pred bankrotom tako kot Grčija.Prosim napiši gdo je v zaporu od vseh preiskav in racij katere so bile do sedaj izvedene vse je tiho in tako se bo nadaljevalo.Pri nas niso zakoni isti za vse državljane to beremo in vidimo vsak dan.Če imaš denar si na konju , če ga nimaš si pa na oslu.
darolim1938
11. 03. 2010 09.00
Nekdo17, Oprosti, vendar mislim, da si na podlagi osebnih izkušenj neodločen ali celo nekako nastrojen proti policiji. Politične policije ni več. Seveda so možnosti, da policija dostikrat ujame prej nekega manjšga kriminalca, čeravno bi morala po vseh pravilih prvo ujeti tistega velikega, posebej politika. Vendar, mene to ne moti. Počasi bodo vsi prišli na vrsto, ko bo v našem parlamentu koalicija, ki ji bo resnično stalo do tega, da se kriminalce zašije. Do takrat policija dostikrat ima "zvezane roke," vendar kot vidiš, zadevo le izpeljejo bruljantno in strokovno. Seveda bi se neki BALKANSKI "osebnosti" morali prvo uljudno najaviti in prositi za razgovor. Zaradi hude krize, naš Parlament bo prisiljen sprejemati nove in nove zakone, ki bodo končno policiji dali čimbolj proste roke pri lovu na KRIMINALCE. Ponovno navajam, ni važno kakšne barve je MAČKA, VAŽNO JE, DA LOVI MIŠI! (Mao Ce Tung).
darolim1938
11. 03. 2010 08.40
Kdole, to je to! Tem fantom, ki v dežju in snegu, po noči in dnevu, brez slehernega znanega urnika lovijo te kriminalce, tem je treba pomagati na vse možne načine, ne pa braniti neke resnično dokazane kriminalce. Vsi oni so v tistih svojih vilah, zavarovani z bulmastifi, resnično bolj opremljeni kot naša policija in je pravo čudo, da sploh koga ujamejo. Pa še zakon sami o sebi izglasujejo, ki policiji dostikrat sploh onemogoča njihovo prijetje in aretacijo. Torej, tzudi zakon je potrebno pod nujno prilagoditi tako, da policiji da čimbolj proste roke pri teh zadevah. Dovolj sem star, da vem, da se poštenemu državljanu policije nikoli ni potrebno bati. Bojijo se je le kriminalci.
nekdo17
11. 03. 2010 08.36
V tej zgodbi Goršku verjame Kresalka, Senica, verjetno tudi Pahor, pa še kakšen naiven Slovenceljček, potem se pa v glavnem neha.
nekdo17
11. 03. 2010 08.33
kdole.... Tvoji podatki niso točni! Pred 30. leti ni bil v garsonjeri. Bil je točno v isti bajti, v kateri je tudi danes - res pa je bila ta bajta takrat v slabšem stanju, kot je danes.
comment123
11. 03. 2010 08.33
G,GORŠEK! DOBRO DELATE, TRUDITE SE ŠE NAPREJ IN VSAJ VI OSTANITE POŠTENI V TEJ DRŽAVI!!! SLOVENCI SMO VAM HVALEŽNI ZA VSAKO ODKRITO KRIMINALNO DEJANJE, KI RAZKOSAVA NAŠO DOMOVINO!!! OD SODNE VEJE PA PRIČAKUJEMO, DA PO VSEH ZAKONIH DOKONČA, KAR POLICIJA ODKRIJE!!!!
ex-patriot
11. 03. 2010 08.29
Jaz pa popolnoma verjamem besedam g. Gorška, saj je bil brez kakršne koli dileme in čisto, na podlagi svoje strokovnosti, nastavljen na položaj s strani njegove domine. V Gnilobiji vse poteka pošteno in po predpisih, drugega ni za verjeti.
kdole
11. 03. 2010 08.27
Vprašite se kakšen je bil JELENČIČ pred 30-imi leti in kdo je danes? -Pred 30-imi leti je bil v garsonjeri -Danes ima pa premoženje vredno več milijonov jaz bi vlaga denar v jelinčič sklad
darolim1938
11. 03. 2010 08.14
Dodajmo še to, da kadarkoli aretiraš politika ali preiskuješ njegova kazniva dejanja, je že samo dejstvo, da je politik, v vsem skupaj tudi nekaj politike, vendar je važno le to, da je storil kaznivo dejanje in nič drugega. Naši policviji poželimo lahko le čim več takih "POLITIČNIH LOVOV NA KRIMINALCE!"
darolim1938
11. 03. 2010 08.06
Dobesedno se mi včasih obrača v želodcu, ko slišim kritiko policije in to prav sedaj, ko je briljntno in pošteno opravila svoje delo. Počakajmo na sojenje pa boste videli, kako bodo odvetniki skušali obtožiti policijo zaradi "protizakonitih" prisluškovanj. Našo policijo bi bilo resnično potrebno pod nujno opremiti z najsodobnejšimi napravami za sledenje in prisluškovanje, ki jih ameriška in druge zahodne policije vporabljajo. Zna se resnično zgoditi, da z podobnimi napravami bodo opremljeni bolj kriminalci, kot naša policija. Vsak normalen državljan je lahko srečen, ko nas policija zavaruje pred takšnimi kriminalci, ki okrog letajo z orožjem in grozijo. Nenormalni so tisti, ali so sami kriminalci, ki navajajo, kako je to neka politična gonja. Pa tudi, če je, važno je, da so polovili res dokazane kriminalce. Kupiš njivo po 5 EUR za m2 in jo po tem prodaš državi po 45 m2, pobašeš "provizijo" od skoraj milion EUR po tem hočeš še milion, ker si prejel "le" tristo tisoč, groziš s pobojem družine... In to naj bi bila politična gonja!? Zresnite se!
WikiX
11. 03. 2010 04.33
OK, torej je menda Kresalova preprosto postala ministrica, ne da bi prej vsaj enkrat zavila, v obližnjo policijsko postajo, razumem. Zato razumem tudi to, da LDS in druge stranke, ne morejo preko županov in poslancev, vplivati na lokalne oblasti, kaj šele da bi parlamentarci dnevno spremljali delovanje ministrstva. V tem političnem krogu, manjkajo le tisti, ki izvajajo politiko v praksi, torej sodniki, tožilci in policija. Zato menda ni verjetno, da bi bili ti recimo v sorodu, se poznali od otroštva, bili spolni partnerji oziroma drugače živeli drug ob drugem, iz dneva v dan. Ker če bi bilo tako, potem bi bili operativci dnevno pod vplivom politike in sami med sabo, čeprav seveda ne uradno. Dokler bi bili moralni in pošteni v redu, drugače bi si lahko križem delali usluge, si izmenjevali informacije, odstranili kogarkoli in podobno. Če bi vsi sodelovali, potem bi se preprosto dogovorili, do najmanjše podrobnosti, kdo bo kdaj storil kakšeno pravno dejanje, kakšno dokumentacijo mora pripraviti kot tudi to, kam bodo usmerjali osebe v postopku. Sicer bi vsi delali po zakonu vendar le v tistih primerih in v obsegu, ki bi bili vnaprej predvideni. O neki osebi, bi na željo družabnega oligarha, bili obveščena recimo občinski svetnik, upravna enota, socialna in ostali uradi. Potem bi vsi operativci dobili v roke jasna navodila ter morali ubogati po zakonu, da ne bi bili sami kaznovani. Četudi bi bili postopki nesmiselni, bi morali biti izvršeni, eden za drugim, po dogovorjenem gosjem redu. Edini možni izhod bi bil načrtovan, zato bi vsi uspešno opravili svoje delo. Oseba v postopku, bi bila čedalje bolj obremenjena, brez doma in elektrike, onesposobljena reševati zadeve, predvsem pa oddaljena od začetka, s katero napačno odločitvijo, se je začela veriga postopkov. To pojasni, kako je mogoče, da država ni nikoli nikogar res kaznovala, saj nimamo prakse, kako slediti številnim zadevam tako daleč. Dovolj je že, da o nekih povsem "rutinskih" finančnih transferjih, nekje ne najdejo nobenih papirjev... Moje osebno mnenje je, da se tu kaže velik problem iz preteklosti, kako smo bili s strahospoštovanjem, vajeni gledati na represivne organe, ne da bi bil kdo kritičen do njihovega dela. Če ne bi bili vedno takoj užaljeni, bi si zaslužili več spoštovanja in sodelovanja, pa s tem ne mislim, da mora kdo prenašati izživljanje nad njim. Poklic je nadvse odgovoren, resen, zato uživa policija poseben status, potreben iz praktičnih razlogov, nikakor pa ne more biti več tista milica, ki je imela absolutno avtoriteto ter pooblastila. Razvili smo civilno pravo, ki ne učinkuje na policijo in sodstvo. Skozi desetletja izkušenj iz režima, smo iznašli številne učinkovite postopke za zaščito pred ljudstvom, ki je edino lahko ogrožalo sistem, pozabili pa smo razvijati civilno prakso, kako si lahko državljan pomaga s policijo, da ga brani pred sistemom. V obratni smeri preprosto ne gre, ker je naša preteklost preveč naluknjana, polna raznih odprtih in zaključenih postopkov, tudi če za nekatere sploh ne veš. Brezmadežni ljudje, ki so pooblaščeni za izvrševanje zakonodaje pa še pomislijo ne, da zanje dejansko velja enaka in celo dvojna odgovornost. Z drugimi besedami, kadar se človek znajde v nejasni situaciji, komu bo verjel, razcapanemu siromaku ali urejeni barabi in mogoče bi veljalo o tem bolje razmisliti.
WikiX
11. 03. 2010 03.58
Ob TV nastopu generalnega direktorja današnje policije se mi je zdelo zanimivo, ko je na kratko opisal policijo, zato sem si osvežil znanje. Zanimalo me je namreč, kako se je razvila naša policijska akademija oziroma skozi kakšen zgodovinski razvoj je šla identiteta današnjega policista. Le zelo na kratko, iz Wikipedie in Policija.si.: "Policija so ljudje, pooblaščeni za izvrševanje zakonodaje, zaščito lastnine in preprečevanje civilni nemirov. Njihova pooblastila vključujejo legitimno uporabo sile." "Prostovoljna protikomunistična milica je bila italijansko vodena paravojaška organizacija, ...ustanovljena kot del Milizie volontarie anticomunista (MVAC) na področju Ljubljanske pokrajine 6. avgusta 1942 na ukaz...Robottija. Pokroviteljstvo okupatorja nad nekdanjimi vaškimi stražami so zahtevali slovenski politiki, ki so se odločili za sodelovanje z okupatorjem, in militantna duhovščina RKC." "Po kapitulaciji Italije se je večina pripadnikov MVAC zatekla na grad Turjak, ...Vendar so jo slovenski partizani uničili v bitki. ...Iz ostankov MVAC in nekaterih drugih nasprotnikov komunizma je septembra 1943 nemška uprava na področju bivše Ljubljanske pokrajine, ki jo je Tretji rajh zasedel po kapitulaciji Italije, organizirala Slovensko domobranstvo, pod vodstvom Leona Rupnika." "Zakon o narodni milici iz 1946. leta je določal, da je narodna milica vojaško organizirana in enotno uniformirana oborožena formacija, sestavljena iz splošne narodne milice in posebnih služb narodne milice (gasilska, prometna, industrijsko - zavodska ...). ...Kljub centralističnemu vodenju je bila ena izmed nalog miličnikov tudi spoznavanje ljudi in zemljišča na območju svoje postaje." "Zakon o notranjih zadevah iz leta 1970 je varnostni okoliš definiral kot tisto temeljno varnostno območje postaje ali oddelka milice, kjer se opravljajo vse redne naloge in kjer miličniki sodelujejo z delovnimi ljudmi in občani ter organi krajevnih skupnosti pri zagotavljanju varnosti in uresničevanju družbene samozaščite v enotnem varnostnem sistemu." "Po osamosvojitveni vojni leta 1991 se je slovenska milica preimenovala v policijo. ...Na osnovi lastnih in tujih izkušenj se je izoblikovala nova filozofija policijskega dela. ...1992. leta sprejeta zamisel o projektu javne varnosti. Že poskusni projekt javne varnosti, kasneje projekt Policija, je pomembno mesto namenil preventivnemu delovanju. Vodja varnostnega okoliša se je preimenoval v vodjo policijskega okoliša in postal nosilec preventivnih nalog na območju lokalne skupnosti. ..." "Zakon o policiji iz 1998. leta določa, da policija v okviru svojih pristojnosti sodeluje z organi lokalnih skupnosti na področjih, ki se nanašajo na izboljšanje varnosti v lokalnih skupnostih, pri čemer je poudarjeno partnersko sodelovanje med policijo in posameznimi subjekti. Tudi v Pravilih policije iz leta 2000 ima sodelovanje policije z organi samoupravnih lokalnih skupnosti posebno mesto, tako kot ga imajo policijski okoliši in vodje policijskih okolišev, ki so uresničujejo novo filozofijo policijskega dela, tj. v skupnost usmerjeno policijsko delo."
bnam 2707
10. 03. 2010 23.42
Če se dobi na kriminalnem dejanju politika,gre za politični konstrukt.Če pa navaden državljan ukrade 100 evrov je pa kaj?Ker ni politik je navaden tat. Menim,da je policija delovala korektno,opravičila za dejanja gospoda Prijatelja ni.Ta osebek nikoli več nebi smel stopiti v DZ.Je pa še veliko takih tičev,ki sedijo v DZ,v maskah,ki jih snamejo,ko je prilika.