Slovenija

'Sneži lahko še maja'

Ljubljana, 27. 03. 2009 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
8

Zima je bila radodarna s padavinami in škrta s soncem. Seveda je še ni nujno konec, leta 1985 je na začetku maja snežilo kar dvakrat. Kakšno pa bo poletje?

V Ljubljani je bila najtoplejša zima 2006/07 s 5,1, najhladnejša pa 1979/80 z minus 7,8 stopinje Celzija. Letošnja zima se je z 0,9 stopinje vrnila v bližino povprečja.
V Ljubljani je bila najtoplejša zima 2006/07 s 5,1, najhladnejša pa 1979/80 z minus 7,8 stopinje Celzija. Letošnja zima se je z 0,9 stopinje vrnila v bližino povprečja. FOTO: Dare Čekeliš
Dnevi, hladnejši kot običajno, so bili predvsem v zadnjih dveh tretjinah februarja, vendar tudi na začetku meseca. Najbolj hladno je bilo od 18. do 20. februarja, na Kredarici je bilo 18. februarja za dobrih 10 stopinj Celzija hladneje kot navadno. Zelo toplo je bilo 6. oziroma 7. februarja, ko je bilo na Obali prvi dan za skoraj devet stopinj Celzija topleje kot običajno.

Zime noče in noče biti konec, slišimo na skoraj vsakem vogalu. A meteorolog Brane Gregorčič poudarja, da v tromesečju, ki se šteje kot meteorološka zima, torej decembra, januarja in februarja, ni bilo pretiranega mraza. ''Ljudje so se navadili, mogoče že kar preveč, na mile zime. Zadnji dve sta bili izrazito topli, predlanska je bila zelo topla, lanska je bila tudi nadpovprečno topla," je poudaril.

Letošnja je bila, če gledamo povprečje zadnjih deset let, sicer res malce hladnejša. Ampak če gledamo meteorološko povprečje, od leta 1961 do 1990, potem je bila dejansko za stopinjo toplejša. "Imela pa je res eno mrzlo obdobje, v prvi polovici januarja,'' je pojasnil Gregorčič.

Tudi zadnjih deset dni v novembru je bilo precej mrzlo. ''Vendar so bila potem tudi pozimi obdobja višjih temperatur,'' je spomnil. Jesen je sicer spominjala na predlansko, povprečna temperatura zraka v Ljubljani je bila septembra, oktobra in novembra 11,2, ''kar ustreza povprečju zadnjih desetih let''.

Na Kredarici skoraj snežni rekord

Zadnje tri dni je ponekod snežilo tudi v nižinah, snežinke pa lahko še presenetijo. Tudi sicer je bila letošnja zima radodarna s padavinami. ''Količina snega v visokogorju je bila zelo blizu rekordom. Vendar, kar se tiče samega merjenja višine snežne odeje, je problem, ker je sneg ponekod povsem spihan, drugje pa so nanosi. Zato je težko določiti realno debelost snežne odeje. Tudi devetmetrska snežna odeja na Kaninu je vprašljiva, saj je ne moremo strokovno preveriti. Na Kredarici letos nismo presegli rekordne višine, smo se ji pa močno približali,'' je dejal Gregorčič.

Klima se je v zadnjih desetletjih zelo otoplila. Če gledamo klimatološko povprečje od leta 1961 do 1990, ugotovimo, da so se v tem obdobju povprečne sezonske temperature zvišale tudi do dve stopinji Celzija.
Klima se je v zadnjih desetletjih zelo otoplila. Če gledamo klimatološko povprečje od leta 1961 do 1990, ugotovimo, da so se v tem obdobju povprečne sezonske temperature zvišale tudi do dve stopinji Celzija. FOTO: Dare Čekeliš
Na Kredarici so v letošnji zimi izmerili drugo najvišjo snežno odejo doslej, v Ratečah peto.

Veliko padavin je bilo februarja, sicer pa je bilo pozimi največ padavin na zahodu in severozahodu, najmanj pa na severovzhodu. V Ratečah je bila to, dolgoročno gledano, druga najbolj namočena zima doslej, v Murski Soboti tretja, v Ljubljani in na Obali pa peta. Tudi sonca nismo veliko videli, z izjemo Primorcev. Najmanj sončnih žarkov smo videli Dolenjci, Štajerci in Korošci.

Na vprašanje, kdaj bo konec zime, Gregorčič odgovarja, da so bili zadnji trije dnevi res mrzli, ''sicer je bil marec, vsaj v svoji prvi polovici, od dve do štiri stopinje toplejši od dolgoletnega povprečja. Sneg lahko preseneti še maja. Leta 1985 je snežilo enkrat konec aprila in še dvakrat v začetku maja. Če malce sneži konec marca, je to nadvse običajno,'' je opozoril. In kakšno bo letošnje poletje? ''Predvidevamo, da bo primerljivo z lanskim, le z nekaj manj padavinami in posledično, upamo, da tudi z manj neurji kot lani'.'

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brane Istenic
10. 04. 2009 08.44
Lahko sneži avgusta,ampak treba pa ni!
ZlateSanje.si
27. 03. 2009 11.50
Sneži lahko še avgusta, samo ne pri nas :)
magnifica
27. 03. 2009 11.04
lahk bi se mal pustli da skuri ozon tk da sploh zime nebi vec meli..
Energetik
27. 03. 2009 09.15
Ne vem, kako ste lahko naveličani snega, če ga pa po nižinah skoraj ni bilo. Jaz bi ga imel večino leta, ker ga obožujem. Sicer je pa Brane vse povedal - celo ta zima je bila nadpovprečno topla.
sun-shine-girl
27. 03. 2009 08.53
majkemi sm js že snega naveličan/a :(
Klampfman
27. 03. 2009 07.42
Lol, končno ena normalna zima, folk pa že paničari z globalnim segrevanjem :)
sm1
27. 03. 2009 07.13
kok mi gre na jetra sneg HOČM POMLAD
teychika2008
27. 03. 2009 06.58
ah ja narava se nam maščuje...