Slovenija

FOTO in VIDEO: Sneg je preglavice povzročal predvsem voznikom

Ljubljana, 14. 01. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi snega prepoved za tovorna vozila še vedno velja na glavnih cestah Podlehnik–MP Gruškovje in Rogatec–MP Dobovec. Dolge so tudi čakalne dobe na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, kjer morajo vozniki tovornih vozil čakati več kot 10 ur.

Na primorski avtocesti pred počivališčem Lom proti Ljubljani je promet oviran zaradi nesreče.
Na primorski avtocesti pred počivališčem Lom proti Ljubljani je promet oviran zaradi nesreče. FOTO: Mladen Lulič
Zaradi snežnih razmer na PIC priporočajo voznikom, naj se odpravijo prej na pot v službo in z ustrezno zimsko opremo. Če že sedejo za volan, naj hitrost prilagodijo trenutnim razmeram na cestah.

Sneženje po državi se umirja in večjih težav v prometu ni. Še vedno je na cestah nevarno.

Zaradi zdrsov tovornih vozil je bila dalj časa zaprta polovica primorske avtoceste med razcepom Nanos in Senožečami proti Kopru. Po podatkih prometnoinformacijskega centra (PIC) je avtocesta spet odprta tudi za tovorna vozila. Za ves promet sta odprti tudi štajerska in pomurska avtocesta.

Dolenjska AC odprta tudi za tovornjake

Skoraj cel dan je bil promet zaradi sneženja za tovornjake prepovedan na dolenjski avtocesti v obe smeri. Tovorna vozila so izločali že na ljubljanski južni obvoznici, pred cestninsko postajo Dob je bila kolona tovornih vozil dolga kar 4 kilometre. Ker so morali tovornjakarji stati več ur, so jim ponudili tople napitke, so zapisali na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Kot je za 24ur.com povedal Andrej Sever, vodja tehnične službe na Darsu, so nekateri tovornjakarji proti dolenjski z Barja odpeljali že okoli 12. ure, a dlje kot do CP Dob popoldne niso mogli, ker so razmere izjemno slabe predvsem naprej od naselja Pluska in proti Obrežju.

A zdaj so po poročanju prometnoinformacijskega centra na dolenjski AC sprostili promet tudi za tovorna vozila.

Prepoved za tovorna vozila pa še velja na glavni cesti Podlehnik–Gruškovje pred mejnim prehodom Gruškovje in na glavni cesti Rogatec–Dobovec pred mejnim prehodom Dobovec zaradi snežnih razmer na hrvaški strani. Tovorna vozila izločajo iz prometa na podravski avtocesti pred počivališčem Dravsko polje v smeri Ptuja ter pred MP Gruškovje in MP Dobovec, so zapisali na prometnoinformacijskem centru.

Ure čakanja tudi na mejnih prehodih

Na glavni cesti Podnanos–Razdrto in na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, Kobarid–Žaga–Bovec, Godovič–Idrija ter pred mejnim prehodom Babno Polje, Dobovec ter Petrina zaradi snega na hrvaški strani izločajo priklopnike in polpriklopnike.

Zaradi zasneženega cestišča je popolnoma zaprt mejni prehod z Italijo na cesti Volče–Solarij, na cesti čez Ljubelj so na avstrijski strani obvezne verige, zaprt je tudi prelaz Vršič.

Čakalne dobe na mejnih prehodih za tovorna vozila so po podatkih prometnoinformacijskega centra na Obrežju pri vstopu 17 ur, na Gruškovju pa pri izstopu 12 ur.

Več o prometu ...

Ceste v Ljubljani
Ceste v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

V Ljubljani ceste večinoma dobro splužene

Na območju Ljubljane je zapadlo dobrih 30 centimetrov snega. Ceste so normalno prevozne in večjih zastojev ni. Glavne ceste so počiščene, na stranskih cestah pa bodo pluženje ponovili ob 22. uri. Ponoči bodo znova čistili tudi površine za pešce.

Kot je pojasnil pomočnik operativnega vodje ljubljanske zimske službe Brane Gašparovič, je bilo na terenu nekaj več kot 90 plužnih enot. Zimska služba je bila, tako meni Gašparovič, zaradi dobro opravljenega dela tudi deležna nekaterih pohval.

Na Štajerskem do 30 cm snega, na Koroškem do 20

V Renčah je zaradi snežnih razmer brez elektrike ostalo šest odjemalcev. Napako so že odpravili, so povedali pri Elektru Primorska. Na območju Elektra Maribor, Celje in Gorenjska težav zaradi snega nimajo. Odgovore iz Elektra Ljubljana pa še čakamo.

Obilno sneženje je v nedeljo zajelo tudi Štajersko in danes je s presledki še ves dan snežilo. Zapadlo je od 25 do 30 centimetrov snega, v višjih predelih do 40 centimetrov. Zimske službe so opolnoči začele plužiti in posipavati vozišča in danes pozno popoldne so bile po navedbah pristojnih ceste večinoma čiste.

Na celjskem območju so vse ceste popoldne še enkrat splužili. V Celju je po 9. uri zapadlo le od dva do tri centimetre snega. Največ snega pa je zapadlo na Kozjanskem, in sicer že preko noči od 30 do 40 centimetrov, zatem pa še 25 centimetrov.

Na Koroškem je zapadlo od deset do 20 centimetrov snega po nižinah, višje nekoliko več. Ekipe podjetja VOC Celje in kooperantov so od nedelje plužile in posipavale okoli 260 kilometrov državnih cest na Koroškem ter čistile pripadajoče mostove, tako da so popoldne, ko je nehalo snežiti, glavne ceste na Koroškem splužene in normalno prevozne.

Vzdrževanje in obnova cest Celje (VOC Celje) pokriva celotno območje celjske in koroške regije z 10 cestnimi bazami. V njej deluje 75 tovornih vozil, ki so opremljena s snežnimi plugi ter avtomatskimi oz. vlečnimi posipalci, imajo tudi pet specialnih vozil Unimog, ki so prav tako opremljena s snežnimi plugi in posipalci, ter 38 traktorjev.

Prav tako v zimski službi sodeluje še 15 poltovornih vozil, ki so opremljena z avtomatskimi posipalci in se uporabljajo za pregled cest ter takojšen preventiven posip kritičnih odsekov cest. Trenutno ima celjska zimska služba na zalogi več kot 8000 ton posipne soli in dovolj drobljenca za posip cest.

V Pomurju je do 13. ure zapadlo okoli 27 centimetrov snega, kljub močnemu sneženju pa večjih težav v prometu ni bilo. Tovornjaki iz smeri Madžarske, ki so se dopoldne izločali, so začeli spet voziti ob 11. uri, vse ekipe cestnih služb pa so še vedno na terenu.

Na Dolenjskem okoli pol metra snega

Na območju jugovzhodne Slovenije, kjer je od nedelje v povprečju zapadlo približno pol metra snega - največ v Črnomlju, kjer ga je zapadlo več kot 60 centimetrov, se sneženje umirja. Kot je direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar povedal, so praktično vse državne ceste prevozne, nekaj težav pa imajo še z lokalnimi, predvsem na višje ležečih vinogradniških območjih, je še dejal.

Preberite še: Sneg po državi je ohromil tudi javna prevozna sredstva. Zamude nastajajo v železniškem, avtobusnem prometu in tudi letalskem prometu.

Preberite še, kakšne so zimske razmere na Hrvaškem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krokarcek
15. 01. 2013 13.02
Včeraj sem vozil po AC od LL do N. Gorice in naprej do Tolmina. Bil sem prijetno presenečen! od Brezovice pa vse do NG cesta v nulo očiščena, do asfalta! Od NG to Tolmina vozil za cestnim plugom, nazaj grede pa čez Idrijo do Logatca. Cesta očiščena v nulo. Čestitke!
purjakolt
15. 01. 2013 10.41
+1
Kako naključno besedilo na tabli, smešno in žalostno hkrati. Upam, da ni vozniku kaj hudega, vozilo pa zgleda res samo na počivališču.
jakc8
15. 01. 2013 01.44
+2
Je pa zanimivo, na dolenjski AC so zaprli za tovornjake, ma tam na primorski so ga pa nekaj srali..po moje nekdo fajn pritiska na darsovce ali še na koga drugega da morajo spuščat kamione za vsako ceno..je le bolj pomemben koridor za nekatere se mi včasih zdi... Nekako imam občutek, da nismo več sami svoji gospodarji z AC na našem ozemlju, pa čeprav ceste s svojim denarjem gradimo..našim denarjem! Se zavedam da višnjigorski klanec je hud, ma tudi okoli nanosa zna biti težka..sploh če burja brije...Očitno smo hlapci in moraju tudi darsovci ali policaji bit hlapci požeruhom.
jakc8
15. 01. 2013 01.36
+4
Ja kaj takega pa še ne... Jaz vem če italijan pri njih napiše za slovence še veliko bolj grdo besedo vem, da ga ne brišejo..Jaz pa samo makar...napisal pa že ne spusti..jao jao...ma ste mi neki izdajalci vi na 24 ur..prav bedni ste res...sramota, da nas tudi mi podpiramo...tudi finančno...
jakc8
15. 01. 2013 01.34
+1
Ne vem kaj se un makaron.. nekaj razburja...pri njih ni nič drugače če pridejo take razmere..in prav je da se jih parkira na odstavne če so pač ceste neprimerne za tovornjake..kaj jim rabi čisto spucat parkirišča, dokler itak nimajo kaj delat na cesti.. Tam naj mirujejo pa počakajo da se spuca cesta... Če ti nonstop dela zamete in nasuje v eni uri veliko snega ne more bit cesta kopna.. Saj ne zagovarjam politiko darsovcev in policajev, ker tudi oni nosijo svojo krivdo, ma da so delavci od darsa krivi se pa ne morem strinjat, ker oni delajo več kot preveč v takem vremenu in nimajo ''apartmajev'' v kabinah kot špediterji, ker morajo delat še več kot jim dovoljuje zakon..in isto kot imajo šoferji na špediciji šefe ki pritiskajo na njih, jih imajo delavci-šoferji darsovih plugov..
txoxnxy
15. 01. 2013 00.24
+3
A je Slovenija podalpska država ali ena eksotična oaza za DARS , da vsako zimo poslušamo enake zgodbe,smo odlično pripravljeni, naslednji dan pa kljub napovedim , nas je količina zapadlega snega presenetila ??? Sam sem sinoči ob pol 8 šel iz Celja proti Italiji in sem šele po dobrih 100 km na Lomu srečal prva 2( dva ) pluga na cesti !!!! Le kje je bilo ostalih 52 plužnih enot ???? Potem pa se najde nekdo , ki sedi v mehkem fotelju v topli pisarni in pravi da je najpomembnejša preventiva in drugi da je boljše oglobit par voznikov tovornjakov kot pa poslati zimsko službo na ceste , saj ta nekaj stane in gre denar iz neke blagajne iz glob se pa vanjo samo priteka !!! Nažalost smo edina država ki se posložuje izločanja tovornih vozil namesto da bi vsaj malo poskrbela za intenzivno čiščenje vsaj teh par kilometrov avtocestnega križa kar ga Slovenija premore ! In če zna ta naša policija ovadit nekoga za povzročitev splošne nevarnosti nekoga ki pusti ponev z oljem na štedilniku, kdaj se bodo ti naši uniformirani vsevedi spomnili da je neočiščeno vozišče prav tako smrtno nevarno za vse udeležence v prometu,kljub plačilu vinjet ali cestnine in ovadili tudi vse odgovorne iz DARSa za povzročitev splošne nevarnosti !! Upam da se bodo vsaj tuji prevozniki povezal in preko Evropskega sodišča dosegl nadomestitev škode ki jim jo je prizadela Slovenska neučinkovita zimska služba z DARSom na čelu, saj predno bi naši Slovenski sodni mlini to premleli bi že veliko pomladi odneslo zimski sneg !!
sarkisian
14. 01. 2013 23.42
+4
sm ga dobro parkiru :D
paradoxal
14. 01. 2013 23.36
its a snow jaguar
Sputnik
14. 01. 2013 23.11
-2
imam predlog za lenuhe ki se jim ne da plužit in jih pozimi preseneča sneg kljub napovedim (mislim na DARS) ko gradite ceste dejte po cesti namestit žice kot so na zadnjem steklu v avtu ki odtalijo šipe. tako vam ne bo treba plužit. samo vklopite gretje in žice bodo same poskrbele da se sneg ne oprime cestišča
Ducky112
14. 01. 2013 22.58
+3
Ljudje, namesto da se pritožujete nad DARS... Postavite se v njihovo kožo. Trase dolge XX km in na razpolago nekaj plužnih vozil. Za nameček pa si je policija 'sposodila' DARS-ov tovornjak, zaradi brezglavega italijana.
tali?ni tom
14. 01. 2013 22.45
+7
po komentarjih je tepee , približno je tep..! drugače pa tle pr ns je snega tam 60 centi do 70 mogoče in nobenga problema ni blo dons ! žena šla ob 5,30 na šiht in ni blo treba nič odmetat ker takrat je blo nekje dvajst centi in to ni nek problem če ZNAŠ VOZIT IN MAŠ ZIMSKE GUME! SA kasneje so pa splužili! zakaj sam jamrate malora ! pa na avtobus pa je ! saj ne bo nobenmu krona z glave padla če se z avtobusom pelje , seveda tisti ki ma možnost ! drugače pa upam da ga še napade ! men je fajn po snegu vozit!
Sputnik
14. 01. 2013 23.08
+5
bravo mojster. podpis!! zimske gume niso brezveze!! ne razumem talentov ki imajo letne stare 5 let in si upajo bunit da ni spluženo. za take norce ne bo nikoli dovolj spluženo. treba met zimske gume!!!!!!! in druga ključna stvar v takih razmerah - znat montirat verige na gume!!!!! jaz jih nisem nikoli. sem pa zadnjič ko je bilo zunaj lepše vreme vzel verige, preletel navodila in jih korak po korak namestil. to sem naredil izključno zato, da vem kako se stvari streže ko bo res treba. zunaj na snegu je prepozno se učit te stvari. takrat jih je treba znat!!! in veste kaj? montirat verige sploh ni tak problem. prej namestiš verige kot skadiš cigaret (sicer ne kadim mi je pa rabilo za obe manj kot 5min)
snegohod
14. 01. 2013 22.09
-4
METLIKA:ČRNOMELJ-SRAMOTA CESTNIM PODJETJEM... GLAVNE CESTE OB 7 ZJUTRAJ-NE SPLUŽENE, OB 15.00 NOBEN PARKING NE SPLUŽEN, DOSTOPI DO ŠOL IN VRTCEV - 110 CM SNEGA, MAJHNE VASI-ZDRSNIL AVTOBUS, PLOČNIKI-NE SPLUŽENI TUDI OB 17.00, LJUDJE HODIJO PO GLAVNI CESTI... SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SNEGA 110 CM, RIBNICA IMA TRIKRAT MANJ SNEGA V PRIMERJAVI Z OKOLICO ČRNOMELJ KJER GA JE NAPADALO 110 CM, KOMUNALNE SLUŽBE PA NIČ OD NIČ!!!!!!!!!!!!!!!! KAJ PA JE BILO DOBRO OČIŠČENO? PARKING PRED HOFERJEM, LIDLOM IN ŠPAROM... HA HA HA
tali?ni tom
14. 01. 2013 22.38
+8
110 cm? a si ga na kup nametal pa izmeril??
Zvonka Facija
14. 01. 2013 21.16
+2
Ma zakaj je vedno problem Primorska avtocesta??? A zaradi vzdrževalcev teh cest ali zaradi nesposobnih voznikov?? Zakaj se pa drugje niso tako pritoževali??
TunaVsolati
14. 01. 2013 23.24
+3
Govorim sicer na pamet, a okrog Postojne je velikokrat poleg snega še veter in ta definitivno ne pripomore k dobrim voznim razmeram.
JožaZportoroža
14. 01. 2013 23.31
+0
Robert Mramor 1
14. 01. 2013 20.56
+17
starropramen kje si pa to informacijo dobil? Se vidi da še nisi nikoli šel vn iz slovenije...v nemčiji je ob sneženju haus na cesti...dokler ni 10cm snega nihče ne pluži avtocest,v tem času se pa nesposobni vozniki ,katerih imamo v sloveniji tudi na pretek in to ste tisti ,ki se pritožujete....zložijo po avtocesti kot lego kocke in za več ur zablokirajo AC! Povem iz lastnih izkušenj ker sem več let vozil špedicijo po nemčiji! In ko smo tudi po 12 ur stal v koloni, nam nihče ni prinesel toplih napitkov in sendvičev kot to počnejo pri nas...tako da prosim ne pluvaj če nimaš pojma...rad bi tebe vidu kak si sposobn! Hvala
jakc8
15. 01. 2013 01.20
+5
To si čisto original napisal..res je tako..Razcrkljan narod v nulo pri nas...Zabezecajo sami cesto, pol bi pa radi, da bi jim hotel tja pripeljali...
Balki30
14. 01. 2013 20.46
-4
Ja js sm bil pridn pa skidal.Najprej počakam da cesto splužijo potem pa s parkplca stišim na cesto.Pa je speedy gonzales gof.
Draža
14. 01. 2013 20.41
+13
Najlažje je z daljnogledom gledati in ustavljati ter kaznovati voznike zaradi vinjet,ko pa je treba delati jih pa ni,naj se ukine in zamenja ta nesposobni DARS,našo državo naj prevzame nemški ADAC,oni so profesionalni,sposobni,pravični,hitri in pošteni ter delovni.
Robert Mramor 1
14. 01. 2013 20.40
+2
kozjansko 73 cm :) v se ceste očiščene....vsi vidijo problem,problema pa ni :)
loligo
14. 01. 2013 20.40
+13
Danes sem prevozil od MS do KP. Startal ob 7.30. Snezilo ko pri norcih. Samo med MS in MB sem videl na cesti tri ekipe plugov, res da smo tistih 15min vozili 40kmh, ampak saj drugace ne gre. Od Celja naprej pa je blo že vse spluženo in normalno prevozno nekje po 9h. Tako, da vse pohvale cestni službi.
tepee
14. 01. 2013 20.23
-3
a tale lepotec na ograji ne more speljat-za to je kriv DARS.
kosir112
14. 01. 2013 20.18
+9
Tisti ki v življenu nimate druzga kot da komentirate in pljuvate po ljudeh ki se trudijo po svojih najbolših močeh, raje primite loparo pa okoli svoje hiše popucajte dvorišča in pločnike pa bo vse prevozno in urejeno. najlažje je pa govorit pa pluvati po drugih. Sej ni čudn da smo tam k smo sej tud skupi ne stopmo pa po svojih pluvamo kako bomo pol sploh kdaj uspel. najprej se bo potrebno naušiti strpnosti drug do drugega potem bomo pa lahko bili nekaj več kar se že zelo dolgo trudimo biti pa ne moremo ravno zaradi tega. Pa brez zamere. Tistmu k to ni ušeč nej si pa še enkrat prebere pa mal zamisli. Lep zimski pozdrav. Zima je kot poletje je ker more biti in jo moramo sprejeti tako kot je.
tepee
14. 01. 2013 20.28
+11
TAKO JE,RAJE ODLEPITE TISTE SVOJE DEBELE RITI OD RAČUNALNIKA.Opažam,da je veliko ljudi predebelih,ker se nič ne gibljejo.To je 117 000 nezaposlenih,ki bi mimogrede lahko za nadomestila,ki jih prejemajo tudi kaj naredili,npr.kidali sneg.