Slovenija

FOTO in VIDEO: V visokogorju do 70 centimetrov snega

Ljubljana, 20. 10. 2011 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S.Š./T.Še./STA
Komentarji
133

Prvi letošnji sneg je dosegel tudi nižje ležeče predele, v visokogorju pa ga je zapadlo od 50 do 70 centimetrov. Zaradi snega se je porušilo več dreves, ponekod pa so gospodinjstva ostala celo brez elektrike.

Slovenija se je zbudila v oblačno in deževno jutro, termometri pa so pokazali temperature okoli 5 stopinj Celzija. Na Gorenjskem in Koroškem je dež že zjutraj in dopoldne marsikje prehajal v sneg, meja sneženja pa se je čez dan tudi drugod v notranjosti Slovenije spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov, ob močnejših padavinah tudi nižje.

Po besedah dežurnega vremenoslovca na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) Janeza Markoška je največ snega zapadlo v zahodni Sloveniji, na Notranjskem in deloma na Kočevskem. Padavine sicer počasi pojenjajo.

Kot je povedal Markošek, debelina snežne odeje v Julijskih Alpah znaša od 20 do 40 centimetrov. V visokogorju pa je zapadlo od 50 do 70 centimetrov snega.

Prvi sneg - 3
Prvi sneg - 3 FOTO: Miro Majcen

V višje ležečih predelih Primorske, Gorenjske, Notranjske, Štajerske in Koroške še sneži, čeprav padavine počasi pojenjajo in bodo po besedah Markoška ponoči povsem ponehale. Rahlo bo deževalo še v Beli krajini in njeni okolici ter na Kočevskem.

Na višjih območjih Koroške, to je nad 900 metri nadmorske višine, je danes zapadlo do 30 centimetrov snega, medtem ko je v dolinah večinoma deževalo. Cestna služba podjetja VOC Celje je ceste na višjih območjih Črne na Koroškem, Graške gore in proti Kopam plužila in posipavala. Če bodo temperature padle, bodo delavci začeli posipavati tudi ceste po dolinah, je popoldne povedal vodja vzdrževanja pri podjetju VOC Celje Matjaž Kapitler.

Po podatkih OKC Policijske uprave Celje je bilo zaradi zapadlega snega nekaj težav na cesti Črna na Koroškem–Sleme, ki pa so jo zimske službe že začele plužiti. Promet na cesti Mežica–Črna na Koroškem pa je oviralo podprto drevo. Povečanja prometnih nesreč zaradi poslabšanja voznih razmer ne beležijo, so povedali.

Zaradi snega je do krajšega izpada električne energije prišlo v Žireh, so sporočili z Elesa. Ostalih informacij, kot so povedali, nimajo.

Naknadno so v družbi Elektro Primorska pojasnili, da je v Krnicah na Idrijskem izpadla oskrba z električno energijo preko štirih transformatorskih postaj za 55 prebivalcev. Prav tako so na Gori izpadle štiri transformatorske postaje za oskrbo 80 prebivalcev. Na Banjški planoti je brez elektrike ostalo 15 prebivalcev, prav toliko tudi na območju Vodic pri Colu.

Zaradi potrganih žic je v Črnem vrhu nad Idrijo prekinjena dobava električne energije na območju proti smučišču.

Po besedah vodje odnosov z javnostjo na Elektru Primorska Tjaše Frelih so interventne ekipe na terenu in pričakujejo, da bodo izpade še nocoj odpravili.

Ponekod sta veter in sneg na cestišče podrla tudi drevesa, ki pa so večinoma že odstranjena.

Zaradi obilnega sneženja so zaprte ceste čez Vršič, Mojstrana–Vrata in odsek Mrzli Studenec–Gorjuše (cesta na Pokljuko). Na cestah čez prelaze Korensko sedlo, Jezerski vrh in na avstrijski strani Ljubelja pa so obvezne verige, so zapisali na spletni strani prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Prvi sneg - 5
Prvi sneg - 5 FOTO: Miro Majcen

Zaradi sneženja je na cestah Godovič–Col–Ajdovščina in Idrija–Godovič prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Za druga vozila je obvezna zimska oprema.
Tam, kjer se sneg oprijemlje cestišč, je obvezna zimska oprema, so že zapisali na spletni strani.

Petek naj bi bil brez snežnih padavin, slednjih pa prav tako ni pričakovati v prihodnjem tednu, zato bo časa za menjavo zimskih pnevmatik še dovolj, je pojasnil.

Težave zaradi vozil brez zimske opreme

Na cesti Bovec–Predel je bil v jutranjih urah zaradi vozil brez zimske opreme, ki so obtičala, močno oviran promet. Na cesti čez Predel, na odsekih Tržič–Ljubelj, Gozd Martuljek–Rateče ter Bohinj–Soriška planina ter na cesti čez Jezersko je obvezna zimska oprema. Na cesti Godovič–Col–Ajdovščina je zaradi sneženja prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Za vsa vozila pa je obvezna zimska oprema.

Sneg tudi v Ljubljani
Sneg tudi v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Na Darsu voznike opozarjajo, naj vozniki zaradi napovedanega sneženja poskrbijo za ustrezno zimsko opremo vozil oziroma naj se odločijo za uporabo javnega prevoza. S slovenskih železnic pa so zjutraj sporočili, da zaradi visokega nivoja vode avtovlaki skozi bohinjski predor na progi med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom oziroma Mostom na Soči do nadaljnjega ne bodo več vozili.

Ker se bodo zimske razmere začele pred 15. novembrom, ko je predpisana namestitev zimske opreme na vozila, na direkciji za ceste pričakujejo več vozil, ki bodo imela zaradi neustrezne opreme težave. V vulkanizerskih delavnicah je sicer nekoliko večja gneča kot običajno, a je za zdaj preskrba z zimskimi pnevmatikami dobra in kakšnih večjih posebnosti za zdaj niso zaznali, voznikom pa svetujejo, naj z menjavo gum ne čakajo do zadnjega hipa.

Če se vožnji v snegu in ledu ne morejo izogniti, je treba storiti vse za zmanjšanje tveganja: hitrost vožnje je treba zmanjšati in prilagoditi razmeram na cesti, so pojasnili na direkciji, ki upravlja okoli šest tisoč kilometrov slovenskih cest.

Največje težave v prometu povzroča prav prvi sneg, ker pa so se zimske razmere letos začele pred datumom obvezne menjave pnevmatik, boste morali za menjavo poskrbeti prej, da se izognete nevšečnostim.
Največje težave v prometu povzroča prav prvi sneg, ker pa so se zimske razmere letos začele pred datumom obvezne menjave pnevmatik, boste morali za menjavo poskrbeti prej, da se izognete nevšečnostim. FOTO: POP TV

Opozorilo pred močnimi sunki burje

Burja na Primorskem je sredi dneva in popoldne v sunkih ponekod presegla hitrost 100 kilometrov na uro. Burja je odkrila streho stanovanjske hiše v Ajdovščini, močni sunki vetra pa so podrli drevo v Sečovljah.

Zaradi snežnih razmer in dejstva, da večina voznikov še ni poskrbela za zimsko "obutev" svojih vozil, previdnost na cesti ne bo odveč.
Zaradi snežnih razmer in dejstva, da večina voznikov še ni poskrbela za zimsko "obutev" svojih vozil, previdnost na cesti ne bo odveč. FOTO: Š.Z.

Prostovoljni gasilci iz Kanala so okoli devete ure prejeli klic občana iz Deskel, ki mu je v hišo vdrla meteorna voda. Obilno deževje je zaradi zamašenega odtoka poplavilo kletne prostore stanovanjske hiše, tako so morali gasilci vodo črpati. Novogoriški poklicni gasilci pa so morali črpati meteorno vodo zaradi zamašenega odtoka na terasi stanovanjske hiše v Novi Gorici. Meteorna voda je zalila tudi kletne prostore novogoriškega gasilskega doma in klet igralnice Perla. Na Gorenjskem so se gasilci borili z naraslo vodo na cestišču, saj je meteorna voda zalila podvoz pod avtocesto Radovljica–Begunje v Radovljici.

Močan veter je že sinoči lomil drevje in trgal ponjave na območju Ormoža. Zaradi vetra so se v naseljih Razkrižje, Veščica in Globoka v občini Ljutomer podrli drogovi električne napeljave. Do popoldneva je bila v omenjenih občinah močno motena oskrba z elektriko.

Več o vremenu ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xdragox
01. 04. 2012 12.28
scipio
21. 10. 2011 08.02
"...debelina snežne odeje v Julijskih Alpah znaša od 20 do 40 centimetrov. V visokogorju pa je zapadlo od 50 do 70 centimetrov snega..." lepo. sneg je voda. voda je pomembnejša od zlata. a ste kdaj pomislili, da da je slovenija, gričkasta in hribovita kakršna je, površinsko precej večja kot kaže njen tloris. in ta valovitost pokrajine ujame še toliko več snega, napije se kot goba in napaja nas, naše gozdove in travnike, in naša lepa dekleta in žene. in je prijetna za oko in za srce, tako kot so one. toliko tega tudi dubai in arizona nimata, ne pozabit!
ElecTric
21. 10. 2011 08.01
Notranjska čist nič snega samo javorniki so malo beli
ill_be_back
21. 10. 2011 01.58
ko dovolj snega bom pesa vprežo pa iglu postavo pa se šel eskima
ill_be_back
21. 10. 2011 01.57
yamahar1 20.10.2011, 18:51 -4 raglja 20.10.2011, 18:20 1 yamahar1 20.10.2011, 17:31 Če ga je v Kočevju 10 cm, bi si s tem tvojim metrom jaz luleka meril, bi bil min 40 cm dolg. HA HA HA Bogi haha. Torej si glede na moj meter prou srčkano žensko bitje:). Upam da te imajo fantje radi glede na tvoje "bogastvo" med nogami:)) GEJAAAAAAAAA !!!!!!!
ill_be_back
21. 10. 2011 01.56
samo ne se pri nas, bomo se malo pocakali
ill_be_back
21. 10. 2011 01.56
sneg greeeeee glej vuni sneg pada
retropil
21. 10. 2011 00.23
na gorenjskem do 500m ponekod tudi nižje... xD kokr js vem je cela gorenjska bela, pa gre tut mal pod 400 nadmorske...
veselo-na-delo
21. 10. 2011 00.12
Pri nas na severovzhodu ni nč snega niti ne duha ne sluha o njem, samo rahel dež zjutri in zdaj zvečer preko dneva samo oblačno.
mirko53
20. 10. 2011 22.19
No, otroc, saj ga se bo!
milmar54
20. 10. 2011 20.37
Za tistega, ki je pisal tale članek - padavine počasi pojenjujejo (preveč zapleteno, kaj!, ko pa prenehajo padati, pa pojenjajo - takoj in ne počasi. Tako nekako gre to v slovnici.
tinetone
20. 10. 2011 20.14
kulk ga je na kaninu?
yamahar1
20. 10. 2011 18.51
raglja 20.10.2011, 18:20 1 yamahar1 20.10.2011, 17:31 Če ga je v Kočevju 10 cm, bi si s tem tvojim metrom jaz luleka meril, bi bil min 40 cm dolg. HA HA HA Bogi haha. Torej si glede na moj meter prou srčkano žensko bitje:). Upam da te imajo fantje radi glede na tvoje "bogastvo" med nogami:))
vidaw
20. 10. 2011 18.26
Na smučiščih Cerkno in Soriška planina bodo že prve zimske radosti.(sankanje, bordanje,kepanje.....)
raglja
20. 10. 2011 18.20
yamahar1 20.10.2011, 17:31 Če ga je v Kočevju 10 cm, bi si s tem tvojim metrom jaz luleka meril, bi bil min 40 cm dolg. HA HA HA
brane1971
20. 10. 2011 17.59
pri nas za vzorec - lj
MOSSAD002
20. 10. 2011 17.58
Prns ga je do žleba,če bo tkole padal bo šlo čez...ejga
ich123
20. 10. 2011 17.56
Daj bože 1m snega!!
strom
20. 10. 2011 17.55
v kamnici nema ništa snega
brane1971
20. 10. 2011 17.55
samo da ne bo cestarjev spet presenetilo :DDD