Slovenija

Po dveh dneh odstranili prevrnjen tovornjak

Ljubljana, 11. 03. 2010 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slabe vremenske razmere so povzročile številne prometne nesreče. Na Rebernicah je spet zavladal kaos, na Dolenjskem pa je voznik tovornega vozila, ki ni upošteval prepovedi vožnje, policista stisnil s svojo prikolico.

Vreme po državi se je umirilo, promet po slovenskih cestah pa spet teče bolj ali manj nemoteno. Odprli so tudi hitro cesto med razcepom Nanos in Ajdovščino, kjer so po dveh dneh končno lahko odstranili prevrnjen tovornjak. "Delavci že od jutra popravljajo signalizacijo in čistijo cestišče, na katerem je polno vejevja, zemlje, blata, nekje tudi snega, da bo vlečna služba lahko odpeljala vozilo. Tega ni bilo mogoče storiti, dokler se sunki vetra niso spustili na 50 ali 60 km na uro, torej dva dni. Danes pa delavci urejajo vozišče na celotni trasi, ki je bila zaprta," je za 24ur.com dopoldne dela opisal tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler.

Prevrnjenega tovornjaka dva dni niso mogli odstraniti s ceste.
Prevrnjenega tovornjaka dva dni niso mogli odstraniti s ceste. FOTO: Marjan Božič

Zaradi snega na hrvaški strani je za tovorna vozila prepovedan promet na mejnih prehodih Babno polje in Petrina. Prelaz Vršič je zaradi možnosti proženja snežnih plazov zaprt.

Več o prometu ...

Na Dolenjskem zaradi snega številne nesreče

Ob včerajšnjem sneženju so dolenjski in belokranjski policisti obravnavali štiri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali, in 15 prometnih nesreč z materialno škodo. Najpogostejši vzroki so bili neprilagojena hitrost, prekratka varnostna razdalja, neustrezna zimska oprema vozil in vožnja preblizu desnemu robu vozišča. Izločanje tovornih vozil je na tamkajšnjih cestah občasno potekalo do 5. ure zjutraj. Največ zastojev v prometu so povzročali vozniki tovornih vozil, ki se kljub prepovedi, postavljeni ustrezni signalizaciji in neustrezni zimski opremi na vozilih niso izločili iz prometa in so nadaljevali vožnjo, so sporočili s PU Novo mesto.

Na mejnem prehodu Obrežje tovorna vozila pri izstopu iz države čakajo tri ure.

Okoli 19. ure je na odstavnem pasu avtoceste med Bičem in Plusko policist z ustreznimi znaki ustavljal voznika tovornega vozila, ki prepovedi vožnje ni upošteval in je nadaljeval vožnjo proti Novemu mestu. Zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo je prikolico tovornega vozila zaneslo proti odstavnemu pasu, kjer je vozilo zadelo policista in ga stisnilo med prikolico in službeno vozilo. Poškodovanega policista so z vozilom nujne medicinske pomoči odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima lažje telesne poškodbe, so še dodali.

Osem nesreč na območju Slovenj Gradca

Prometna nesreča pri naselju Velka.
Prometna nesreča pri naselju Velka. FOTO: PU Slovenj Gradec
Včeraj so policisti na območju PU Slovenj Gradec zaradi snežnih razmer in izjemno neugodnih voznih pogojev obravnavali še sedem prometnih nesreč, v katerih so se trije udeleženci lažje telesno poškodovali.

V sredo ob 15.30 se je zunaj naselja Velka pri Dravogradu, na glavni cesti Dravograd–Radlje, zgodila prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi tovorno vozilo in dve osebni vozili. 33-letnik iz okolice Slovenske Bistrice je na spolzkem in zasneženem vozišču na ravnem delu ceste s tovornim vozilom dohiteval ustavljajoči se osebni avtomobil, s katerim je voznik ustavil ob sredinski črti, da bi zavil na levo. Zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo je med zaviranjem in umikanjem na levo s tovornim vozilom zapeljal na nasprotni vozni pas, kjer je s sprednjim levim delom trčil v levi bočni del osebnega avtomobila, v katerem se je nasproti pripeljala 41-letna voznica iz okolice Slovenj Gradca, nato pa še čelno trčil v osebni avtomobil, v katerem je nasproti pripeljal 45-letnik iz Maribora. 45-letnik se je hudo telesno poškodoval (izpah komolca in zlom petnice), zato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Maribor. Na vseh udeleženih vozilih je nastala večja gmotna škoda. Policisti, ki so opravili ogled kraja nesreče, bodo zoper povzročitelja zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu.

Na poledenelem klancu na cesti Koper–Markovec je v sredo malo pred 21. uro takole končal avtobus.
Na poledenelem klancu na cesti Koper–Markovec je v sredo malo pred 21. uro takole končal avtobus. FOTO: Bralec Goran

Priporočila za vožnjo v zimskih razmerah

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da morajo biti motorna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo. Določba zakona se nanaša na obdobje od 15. novembra do 15. marca. Predpisano zimsko opremo pa morajo imeti vozila vedno, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo, torej tudi v primeru, če zimske razmere nastanejo po 15. marcu oziroma pred 15. novembrom. Za kršitev je določena globa 120 evrov, če pa je posledica neupoštevanja določbe oviran ali onemogočen promet, pa globa 400 evrov.

S takim vozilom NE pojdite na cesto.
S takim vozilom NE pojdite na cesto. FOTO: PU Novo mesto

Policisti voznikom svetujejo, da pred vožnjo poskrbijo, da bodo stekla na vozilu in vzvratna ogledala čista in da se z vozila med vožnjo ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Drugi napotki so še:

- hitrost vozila zmanjšajmo in jo prilagodimo razmeram
- povečajmo varnostno razdaljo
- zavirajmo narahlo in po potrebi postopno
- ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito
- zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja
- vozimo čim bolj enakomerno
- posebej bodimo pozorni na dele ceste s poledico
- računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej
- med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih

Pešcem pa policisti svetujejo, naj poskrbijo, da bodo v prometu vidni! Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost (odsevne trakove in kresničke).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robert Slinkar
11. 03. 2010 20.26
ah najbolj bit doma
Ahmed Bajsi
11. 03. 2010 18.42
ja sneg baraba ena !
jazbins2
11. 03. 2010 15.56
Zato, ko je sneg kriv za toliko nesreč, jaz bi ga sigurno tožil, mislim sneg.
saurium
11. 03. 2010 14.46
sneg ni kriv za nič. krivi so vozniki, ki ne očistijo avtomobila in se ne držijo pravil in omejitev, ki veljajo ob snežnih razmerah. Aja, pa še zimske gume morjo met, to je prvo!!!
jokerka113
11. 03. 2010 13.48
yahoo4mail 11.03.2010, 13:39 0 po čem veš da je 100% ženska za volanom neočiščenega vozila na sliki? 10 cm snega je iz sprednje šipe očistila s tem da je vklopila brisalce... hehe, vsak, ki vsaj malo ve (moški), bi vsaj malo snega odstranil iz stekla, ne pa uničil brisalcev in motorčka... PA JA ZIHER!!! Več moških se pele z neočiščenimi avtomobili po Celju, kot pa žensk. Pol majo pa razne karavane, pa se komi vidi, da je pod tisto goro snega avto in se lepo peljejo... mislim, ka folku ni jasno??? Moj avto je vedno brez snega, ker si vedno vzamem čas, da ga očistim (pač skrbim za svojo rit in nočem, da bi z neočiščenim avtomobilom ogrožala sebe in ostale v prometu)...
kanta555
11. 03. 2010 13.46
zdej je pa sneg kriv ja,mogoče za dve za ostalih 17 pa Cviček
Slovenka
11. 03. 2010 13.40
"Slabe vremenske razmere so na Dolenjskem povzročile številne prometne nesreče." Hehe, kako pa to zgleda, če slaba vremenska razmera povzroči nesrečo? :))))) Nesreče povzročajo vozniki in ne vremenske razmere. Se pač ne prilagodijo razmeram. In za to so odgovorni sami.
yahoo4mail
11. 03. 2010 13.39
po čem veš da je 100% ženska za volanom neočiščenega vozila na sliki? 10 cm snega je iz sprednje šipe očistila s tem da je vklopila brisalce... hehe, vsak, ki vsaj malo ve (moški), bi vsaj malo snega odstranil iz stekla, ne pa uničil brisalcev in motorčka...
dirkac_007
11. 03. 2010 13.35
Najpogostejši vzroki so bili neprilagojena hitrost, prekratka varnostna razdalja, neustrezna zimska oprema vozil..KO BI VSAK TO ZNAL UPOŠTEVAT NESREČ NE BI BILO!!!
veljo@email.si
11. 03. 2010 13.25
slabi soferji...prilagajaj hitrost cestnim razmeram...
amigosxy
11. 03. 2010 12.52
mavra, no problem. Vse si to lepo napisala. In se razumemo. Peace
mavra
11. 03. 2010 12.36
tomi1977 hvala za razumevanje :):):) nihče ni popoln, no mene samo razkuri, če zaznam posploševanje - ker obstajajo odlični voznice in vozniki, gospe in gospodje itd. in seveda tudi taki, ki niso za nikamor, še najmanj pa za volan
amigosxy
11. 03. 2010 12.28
mavra verjetno bi bilo lepse, ce te nebi z avtom? ;-) PS:pa brez zamere. salit se tudi malo moramo Ne pravim,da so vse zenske take, a dosti jih je, kot tudi nas moskih, ko kaj spregledamo, ce gre kaka lustna bejba po plocniku in miga z ritko in spregledamo znak. ;-)
mavra
11. 03. 2010 12.25
tomi1977 "..., posebej zenske, ker drugega kot da se gledajo v ogledalo in licijo ne delajo,..." ne sodi po sebi in ne posplošuj!!!! mene je danes en be..dak na avtocesti, ker je imel telefon - pa zato niso kar VSI moški taki
amigosxy
11. 03. 2010 12.23
Zenski je najbolj vazno,da je urejena in se gelda v ogledalo med voznjo, kaj pa se dogaja okoli nje in pred njo pa jo prevec ne zanima. Kaj sele,da si bi ocistila avto. Pol pa jamra policistu,kako jo zebe v roke, bla,bla,bla,...Kazen ji dat pa bo drugic si ga ocistila.
mavra
11. 03. 2010 12.21
kar pa se neočiščenega avta tiče - bi bilo se smiselno vprašat, kdo je bolj malomaren - običajno moški
mavra
11. 03. 2010 12.20
aneg je kriv - bureki - vozniki so krivi, ker ne znajo vozit pa rinejo na sneg - eno uro prej vstat in na avtobus pa bo
amigosxy
11. 03. 2010 12.19
Lepo je to, ko beres, kaj vse nastevajo,kako treba paziti v takih razmerah, ko si z avtom na cesti. a v trenutku, ko pa moras bliskovito odreagirat, da se ne zgodi nesreca pa je odvisno od voznika in tudi od pomoci elektronike v avtu, kar seveda tega nimajo starejsa vozila in pri teh vozil pa se bolj so pomembne izkusnje in znanje voznika, da obvlada vozilo. Tu pa eni zmrznejo, posebej zenske, ker drugega kot da se gledajo v ogledalo in licijo ne delajo, potem pa ni cudno ce te taka naguzi v zadek avta.
sarah.k
11. 03. 2010 12.17
čisto informativno - kaj mislite, ali je v tem avtu(neočiščenem) ženska ali moški ? jst bi si upal reči da ženska. brez zamere
urib
11. 03. 2010 12.16
Policisti voznikom svetujejo, da pred vožnjo poskrbijo, da bodo stekla na vozilu in vzvratna ogledala čista in da se z vozila med vožnjo ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi. Dej avtor članka preberi si ta stavek, še posebno zadnji del. Za sneg že razumem, kaj pa voda ali druge snovi.