Slovenija

Kaos na dolenjski avtocesti

Ljubljana, 28. 11. 2008 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na zloglasnem višnjegorskem klancu, v smeri proti Novemu mestu, se je ponovila znana zgodba. Sredi klanca, kjer ni odstavnega pasu, je prišlo do zdrsa dveh tovornih vozil. Sneg pa številne preglavice povzroča tudi drugod po Sloveniji.

Sneg v MB
Sneg v MB FOTO: Jani Dolinšek

Pozno popoldne je močno sneženje zajelo skoraj vso Slovenijo. Snežinke so izpustile le Prekmurje in Primorsko, kjer je deževalo.

Močno sneži na celotnem območju Dolenjske in Bele Krajine, v osrednji Sloveniji, severni Primorski, na Gorenjskem in na Celjskem. Sneg se ponekod že oprijemlje cestišča. Po podatkih prometno-informacijskega centra so na nekaterih predelih Dolenjske ceste spolzke. Promet pa je povsod upočasnjen.

Znana zgodba na višnjegorskem klancu

Na zloglasnem višnjegorskem klancu, v smeri proti Novemu mestu, se je ponovila znana zgodba. Sredi klanca, kjer ni odstavnega pasu, sta na voznem in prehitevalnem pasu obtičala tovornjaka. Promet na odseku Grosuplje—Ivančna Gorica več kot pol ure ni bil mogoč. Enega od tovornjakov so potem vendarle odstranili, promet pa poteka le po prehitevalnem pasu.

Na odseku Ivančna Gorica—Trebnje pa je pri Pljuski oviran promet zaradi pokvarjenega tovornjaka, ki je sicer obstal v smeri proti Ljubljani, vendar zaradi njega poteka promet izmenično enosmerno.

Začeli so s pluženjem

Sneg v MB
Sneg v MB FOTO: Jani Dolinšek
Na avtocesti Maribor—Ljubljana med razcepom Zadobrova in priključkom Lj. - Sneberje v smeri Celja je zaradi prometne nesreče zaprt vozni pas, promet poteka po prehitevalnem pasu.

Na Celjskem promet poteka tekoče, ceste so posute in cestni delavci na terenu. Kot je povedal dežurni delavec podjetja VOC Celje, ki skrbi za prevoznost cest, so začeli s pluženjem.

Tudi na ljubljanskem območju sneži in cestni delavci neutrudno delajo. Dežurni na cestnem podjetju je za 24ur.com povedal, da so ceste v Ljubljani in Litiji posute, saj sneg še ne ovira prometa. V Mengšu je zapadlo že okoli pet centimetrov novozapadlega snega, zato so delavci že začeli s pluženjem. Pluge so vpregli tudi na Trojanah, kjer močno sneži. Tudi v Logatcu in na Vrhniki je ceste pokrilo z dvema centimetroma novozapadlega snega, zato delavci ceste že plužijo.

Tovorna vozila že izločajo iz prometa
Sneg v MB
Sneg v MB FOTO: Jani Dolinšek

Na Gorenjskem že izločajo tovorna vozila na počivališču Voklo v smeri Jesenic in na Karavankah v smeri Ljubljane. Na cesti Ajdovščina—Col—Črni vrh—Godovič pa izločajo priklopnike in polpriklopnike.

Na Dolenjskem zaenkrat iz prometa še ne izločajo tovornih vozil. Cestne službe so na terenu in posipavajo ter plužijo ceste.

Ceste v Vipavski dolini so zaradi burje zaprte za kamp-prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi snega na cestišču je zaprt prelaz Vršič ter cesti Mojstrana—Vrata in Čepovan—Dolenja Trebuša. Čez prelaze Ljubelj, Jezersko in Korensko sedlo pa so obvezne verige.

Kaj pravi vremenska napoved?

Sneženje
Sneženje FOTO: P.S.

Jutri bodo v zahodnih krajih občasno še padavine, meja sneženja bo na okoli 800 metrov nadmorske višine. Drugod bodo dopoldne padavine ponehale.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Muha137
29. 11. 2008 13.44
In tle bi blo treba apelirat na medije, da začnejo govorit o unih dveh osebnih, ki sta DEJANSKO odgovorna za gužvo, ki nastane. Ker to, da je tovornjak zdrsnil je v bistvu že POSLEDICA (in ne vzrok).
Muha137
29. 11. 2008 13.35
Ne, veš kaj je fora, sej to je že domžalčan (en tovornjakar z laptopom, k je prespal v Podsmreki, to je pred Višnjo Goro iz dolenske smeri) včeri razlagal, da se tovornjak v klanec (recimo višnjegorski, k je že glih v članku :P ) ful zažene, pa da ima neko hitrost, s katero bi komot speljal klanec, tud v teh snežnih razmerah, ampak pol se najdeta dva osebna k vštric vozita 50km/h, pa ga zajebeta, da mora upočasnit, pol pa mu začne zdrsavat, in končna slika je ta, da je tovornjak vse zajebal (unadva osebna pa še lepo naprej vozita 50km/h). Tako, da bi se tovornjakarji morali zavedat, oziroma predvidevati, da se bo v takih razmerah na cesti našlo en kup ljudi, k pač vozijo \"po svoje\" in se sami izločit iz prometa - ampak to zarad unih voznikov osebnih vozil, k ne razumejo, da tovornjaki zarad svoje teže v končni fazi lažje vozijo po snegu. Je pa po moje še zmer boljš nekje prespat, pa drug dan it naprej, kt pa da zdrsneš nek...
mihec.zupopihec@email.si
29. 11. 2008 13.12
ne mi več govort da so včeri delali kAMIJONI ZASTOJE KER SEM BIL NA SLOVENSKIH AVTOCESTAH Z KAMIJON IM OSEBNIM OD 22.30 PA DO 00.30 PA SO ZASTOJE DELALI SAM OSEBNI AVTOMOBILI, SKORAJ VSI TOVORNJAKARJI PA SO SE VOZLI OD 70KM/H PA DO 90KM/H!!!!!!!!
mihec.zupopihec@email.si
29. 11. 2008 13.10
Muha13729.11.2008, 11:53 tudi js sem takoj za da se po sloveniji naredi več parkirišč za tovornjakarje, recimo tako kot imajo v nemčiji te autohofe, kjer imaš vse ( na nekaterih tudi...) gostilne, restavracije, hitro prehrano, \"diskoteko\" itd... kar se pa tiče zastojev od strani kamijonarjev sem se včeri peljal od jesenic do lj po 10cm snega 90km/h s šleperjem avtomobili pa 30-60km/h, verjetno sem letel mimo koga k danes tukaj komentira kakšne zastoje smo delali!! in zdaj razlaga, veš kako počasi so se včeri vlekli iz jesenic prot ljubljani, še dobro da sm bil prvi v koloni!!!!!!
mihec.zupopihec@email.si
29. 11. 2008 13.02
brez_faksa29.11.2008, 08:10 kaj se bom umikal iz prehitevalnega če se na voznem osebni avtomobili vozijo 30-60km/h js sm se pa z šleperjem peljal 90km/h, ko sem prehitel vozilo se pa itak vrnem nazaj na vozni pas, za razliko od nekaterih, ki si mislijo da so prehitevalni pas zakupli za sebe!!!!! in ne vem zakaj ste z osebnimi ljudje tako egoistični, da ko se peljete po voznem pasu 40km/h pa vas prehitim z 90km/h potem mi pa zadaj blendate k budale?? kaj vas moti če vas prehitevam??? a js vam blendam k je cesta suha pa se js isto peljem 90km/h vi z osebnim pa mimo mene 130km/h in več??? pravi egoti ste na cestah. in ja potem k sm se z osebnim peljal iz ljubljan na koroško sem se tudi js vozil po AC 60km/h, ker več se ni dalo pa nisem blendal tovornjakarjem k so me prehiteli
fantodfare
29. 11. 2008 12.54
Bravo avtoprevozniki, he,he. Te avtoceste je potrebno povsem zablokirati, he,he
Muha137
29. 11. 2008 11.53
@mihec.zupopihec 29.11.2008, 02:53 Drgač je blo z moje strani mišljeno bolj na splošno, da bi morali imeti tujci več \"normalnih\" počivališč (pazi! počivališč, ne (samo) parkirišč), ne pa da jim slovenski prevozniki zasedejo plac na Barju, pa se odpeljejo domov, tujci pa pol po SOS odtavčkih. In za takrat ko ni snega velja moj prejšnji prispevek (da ne smejo dol z avtoceste, na odstavnem se ne sme parkirat oziroma počivat, počivališče pa polno). Za zimske razmere pa že vem, ja, da ta pravila nič ne veljajo, pa da če se tovornjake izloča se jih izloča na vse možne načine: na odstavca, dol z avtoceste, kamor je, samo da ne bodo delal gužve. Domžalčan, kako si preživel? Oglasi se, daj...
nefretete
29. 11. 2008 11.16
pa jes nekdo pozabil vzeti tableto, kot se je slikovito izrazil nekdo na neki drugi strani
nefretete
29. 11. 2008 10.58
vam vsem objavijo vse komentarje?
nefretete
29. 11. 2008 10.55
Pa danes je res nekaj narobe s tem komentiranjem.
sonicsyndicate
29. 11. 2008 09.46
misaKK29.11.2008, 08:27 NISTE EDINI TUDI PRI S V ZASAVJU JE VČERAJ ZMANJKALO ELEKTRIKE...OKOLI 5IH ZVEČER...SNEŽILO ŠE NI PA JE KAR NAENKRAT RAVNO V TISTEM ČASU SEM BIL NA ULICI UGASNILO VSE...SAMO AVTOMOBILI SO ŠE SVETILI...PA SE NI VIDELO NIČ...=D POTEM ČEZ 5MIN PA JE LE PRIŠLA ELEKTRIKA NAZAJ...
nefretete
29. 11. 2008 09.30
pajtlerblanka žal mi je zaradi tvoje bolezni. To, da ti sneg zbuja skomine samo kaže, kako velik in človek si, ker te je bolezen prikrajšala za fizične radosti, ti je Narava podarila široko srce in poln koš modrosti. Upam, da ti tudi ljubezen kdo vrača. Širok in topel človeški objem in vse dobro.
Buena Vita
29. 11. 2008 08.36
nefretete ne mi vzbujat skominov, ker skoraj jokam ,nesmem na sneg,veš koliko sem predilcala,zdej pa nič več,pa tako je lepo,no ,vsaj spominjam se pa,a to je tud neki
Buena Vita
29. 11. 2008 08.29
AndrejP sory,sem napisala,,,,;če ni nujno kot je omenil CUBI,v službo se da pridet z javnim prevozom ,ker menimo da so to le izredne razmere veš,imam miastenijo gravis,kronično bolezen mišic,zato nisem nikoli vozila avta,in sem hodila delat 37 let,po dežju,po soncu,v burji,in če sem trikrat zamudila v celem življenju je to zelo veliko,tako je tvoja teorija malček bosa zato te ne grajam,ker hvala bogu da je lažje in lepše če si lahko privoščiš komot življenje,sej v tem je poanta,delamo da nekaj imamo,in da si življnje osmislimo po naših željah
jezni_jezek
29. 11. 2008 08.27
pri nas v posavje malo je snezilo samo problem je ker NISMO IMELI ELEKTRIKE SPET PA PREJŠNI PETEK TUDI NISMO MELI ELEKTRIKE PA KAJ DELAJO NA ELEKTRO DA NAS ZAJBAVAJO ????????
Buena Vita
29. 11. 2008 08.22
pa kaj delate panikosej je komi deset cm-metrčkov snegca
brez_faksa
29. 11. 2008 08.15
15 cm ko se zvozi v ploščo je kasneje za pluženje neobvladljivo in šleper na tem pogrne. Posipa se TAKOJ, ko snežinke letijo proti tlom, ko se nabere film se pluži. Slovenija je odvisna od cest, malo ljudi dela v kraju bivanja, veliko nas je vozačev. Pojdi malo pogledat v Nemčijo, pa so tam AC zastonj za osebne. To, da sem predlani vzel ta rabustnega terenca z delovnimi ketnami in se peljal po podlokalnih cestah, del po kolovozu v službo, da sem se izognil stoječemu prometu (4h za 15km je bilo na AC, skupaj več kot 6h za 30km, to je približno brzina sprehajalca - tekača na smučeh) in naredil pot nekko v dveh urah je za nacolat državi vse delovne ure in škodo!
brez_faksa
29. 11. 2008 08.10
mihec, res je, katastrofa, tele cestne službe. Sicer pa se tovornjaki po Avstriji ne vozijo na latnih gumah, so prav lepo opremljeni, kar pri nas ni pravilo. Ampak v močnem sneženju pa nimaš kaj na prehitevalnem delat. Zadnjič sem vozilč za enim takim 10km. Moj stroj se pelje 130km/h (in več) kot po suhem tja do 5cm snega in sem pipizdeval. Malo ste kamionarji tudi zateženi. Recimo, da se ni umikal tudi, ko je bil zadaj rešilec, ki sem se mu jaz umaknil, čeprav sem ga potem pihnil kot za šalo, ko se je kamionđija spucal.
Abrams
29. 11. 2008 08.09
Slava tovornjakarem. Ni nič drugače na Vrhniškem klancu. In ko mu začne spodrsavat, bo še toliko čas poskušal, da bo zasedel vse tri pasove.
nefretete
29. 11. 2008 08.09
Eni so šli v službo, drugi smo poslali na sneg svoje možičke, ker mi drugi moramo godrnjati po netu, pa čez vreme udrihati...pa vse druge novice prebrati, da bomo potem lahko poročali onim nevednim, ki nič ne berejo, ker se ukvarjajo z lopato in snegom. Vsakemu svoje. (malo zlobnega humorja)