Slovenija

FOTO in VIDEO: Za Primorsko podaljšali rdeči alarm

Ljubljana, 07. 02. 2012 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Avtoceste po Sloveniji so že bolj ali manj splužene, le na Dolenjskem so nekateri odseki še pobeljeni. Potrebna je previdnost, saj pri tako nizkih temperaturah tudi sol ne pomaga. Vremenoslovci so za Primorsko podaljšali rdeči alarm, v bolnišnicah pa zaradi mraza nimajo povečenega števila pacientov.

Vozniki, pozor! Zaradi zimskih razmer je na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič in Idrija–Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Prelaz Vršič je zaprt, na cesti čez prelaza Ljubelj in Jezersko pa so obvezne verige, poroča prometnoinformacijski center.

Ceste niso kopne le še na Dolenjskem

V Sloveniji bo čez dan še rahlo snežilo, zvečer pa bodo padavine ponehale.

Vodja tehnične službe na Darsu Andrej Sever je za 24ur.com dejal, da so njihove ekipe ves čas na terenu. Delajo maksimalno, njihov obhodni čas pa je dve uri. Povedal je, da gre bolj ali manj vse po načrtih in so ceste praktično po večini že očiščene, nekaj več snega je bilo na Dolenjskem, zato so ceste proti Obrežju še nekoliko zasnežene, nekaj težav imajo tudi pri Karteljevem. Pojasnil je, da veter ne piha več tako močno, zato so lahko opravili svoje delo. Sneženje naj bi v kratkem ponehalo povsod po državi, zato pričakuje, da bodo vse ceste kmalu popolnoma kopne. Težave z vetrom pa so na Primorskem, še posebej zato, ker tam težko posipavajo. Veter namreč zelo hitro sol odpihne s cestišča. 

Na Štajerskem sneg počasi pojenja

Nočno sneženje je dodobra pobelilo predvsem vzhodni del države, zlasti Štajersko, kjer je ponekod zapadlo tudi do 30 centimetrov snega. Zimske službe ceste posipavajo in plužijo, a ob tem poudarjajo, da zaradi zelo nizkih temperatur soljenje nima pravega učinka. Ponekod še rahlo sneži, a se padavine počasi umirjajo. Na območju Maribora južno od Drave in na Ptuju je zapadlo med 20 in 25 centimetrov snega, v hribovitih predelih nekoliko več, je povedal Dušan Sagadin, vodja zimske službe v Cestnem podjetju Ptuj, ki pokriva območje vse do obrežja Drave v Mariboru.

V bližini Slovenske Bistrice
V bližini Slovenske Bistrice FOTO: Bralka Barbara B.

Njihova vozila so danes opravila tri do štiri obhode, zato so ceste zdaj bolj ali manj čiste. Nekaj težav imajo le z zapihi v ravninskih predelih na območju Slovenske Bistrice, Poljčan in Ptuja, saj gre za zelo lahek, sipek sneg, ki ga veter stalno zanaša na vozišče, zato bodo ponoči morali nadaljevati s čiščenjem.

V osrednji Sloveniji ni večjih težav. Zimske službe v Ljubljani, kjer je zapadlo od enega do dveh centimetrov snega, so začele čistiti ceste zgodaj zjutraj, lotili pa so se tudi odstranjevanja snega s pločnikov.

V Podravju severno od reke Drave je zapadlo okoli 30 centimetrov snega, na območju med Mariborom in mejo z Avstrijo tudi do 40 centimetrov. Kot je povedal vodja zimske baze Cestnega podjetja Murska Sobota, ki od lani skrbi tudi za območje Podravja do Maribora, Denis Škorjanc, se vračajo v bazo še zadnja vozila, ki so danes opravila skupno tri akcije pluženja in posipavanja. "Ponoči bo treba iti še enkrat ven, saj zaradi nizkih temperatur in posledičnega slabšega delovanja posipnega materiala sneg ostaja na vozišču in se ne stopi," je pojasnil.

Kot vsako zimo bodo mariborski študenti tudi danes, ko je Štajersko pokrila debela snežna odeja, odstranjevali sneg izpred domov invalidov ter ostarelih občanov v Mariboru. Projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) izvajajo v sodelovanju s Centrom za pomoč na domu Maribor. "Kljub do zdaj ne tako hudi zimi smo se na ŠOUM pripravili na tovrstno solidarnost in bomo tudi tokrat z veseljem priskočili na pomoč občanom mesta Maribor, predvsem tistim, ki so te najbolj potrebni. Nadejamo se, da bomo očistili sneg z dvorišč in sprehajalnih poti izpred njihovih domov," je poudaril vodja projekta Danijel Močnik. Center za pomoč na domu v skladu z dogovorom posreduje ŠOUM naslove občanov, ki so najbolj potrebni pomoči. Letos so izpostavili osem krajev in tam bodo študenti pomagali pri čiščenju.

Na Koroškem in Celjskem se snežne padavine prav tako umirjajo. Po besedah vodje celjske zimske službe Matjaža Kapitlerja imajo od 10 do 30 centimetrov snega, ki so ga danes s cest odstranjevali v treh obhodih. "Ceste so zasnežene, a normalno prevozne," je pojasnil in dodal, da imajo posipni materiali zaradi nizkih temperatur slabši učinek. "Zato je bila kar lepa poraba posipnih materialov, a zaloge so še, saj je to šele druga takšna prava akcija v letošnji zimi," je dejal.

V spodnji galeriji so fotografije, ki nam jih pošiljate:

V Prekmurju so namerili okoli 10 centimetrov snega, zimske službe pa se po treh akcijah minulo noč in čez dan nameravajo znova podati na ceste v noči na sredo. Ceste so sicer normalno prevozne, a kjer ni prometa, sneg ostaja na voziščih, je pojasnil vodja zimske službe na Cestnem podjetju Murska Sobota Janez Kučan.

Reka Sava v Sevnici. Bralec Sergej: "V medijih sem zasledil, kako zmrzujejo reke in jezera po Sloveniji. Nihče pa ne omeni, da je zamrznjena tudi največja slovenska reka Sava. Sava v Sevnici je popolnoma zamrznila, sedaj pa jo je pobelil sneg."
Reka Sava v Sevnici. Bralec Sergej: "V medijih sem zasledil, kako zmrzujejo reke in jezera po Sloveniji. Nihče pa ne omeni, da je zamrznjena tudi največja slovenska reka Sava. Sava v Sevnici je popolnoma zamrznila, sedaj pa jo je pobelil sneg." FOTO: Bralec Sergej Racman
Zaradi nizkih temperatur so nekatere reke in jezera po Sloveniji zamrznili, na območju Novega mesta pa je začela zamrzovati tudi Krka, vendar njena poledenitev ne dosega tiste, o kateri je 7. februarja leta 1929 poročal ljubljanski časnik Jutro.

Močno sneženje je v teh dneh zajelo tudi Dolenjsko, kjer pa trenutno sneži le še občasno, je povedal vodja področja vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar. Zimske službe trenutno končujejo tretjo ponovitev pluženja in posipavanja danes, a večjih težav ne beležijo. Na cestah je še plundra, ni pa zapor, niti za tovorna vozila na cesti čez Gorjance. Snežna odeja meri okoli 25 centimetrov.

Nov snežni metež se pričakuje v petek ali soboto, medtem ko naj v sredo in četrtek ne bi bilo padavin.

Na Gorenjskem so namerili do 15 centimetrov novozapadlega snega. Po besedah Damijana Pestotnika iz Gorenjske gradbene družbe so ceste normalno prevozne. Edina izjema sta mejna prehoda Ljubelj in Jezersko, kjer veter povzroča snežne zamete.

Včeraj okoli 22.30 na območju Novega mesta:

Težave v prometu povzroča tudi burja

Zaradi burje je za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami prepovedan promet na hitri cesti med razcepom Nanos in Selom ter na cestama Manče–Vipava in Podnanos–Ajdovščina.

Na hitri cesti med Ajdovščino in Razdrtim je zaradi burje poškodovana varovalna ograja proti divjadi. Ker je popravilo ograje v tem času nemogoče, v centru priporočajo previdnejšo vožnjo.

Več o prometu.

Kako je na Primorskem?

Agencija za okolje (Arso) je za celotno območje Primorske podaljšala rdeči vremenski alarm. Kot so zapisali, bo burja na Primorskem do srede zjutraj v sunkih ponekod presegala hitrost 140 kilometrov na uro, čez dan pa bo slabela. Obenem se bo nadaljevalo zelo mrzlo vreme, saj bodo temperature ostale okoli osem stopinj pod dolgoletnim povprečjem za ta čas.

V Izoli pa jutri ob kulturnem dnevu iz varnostnih razlogov ne bodo izobesili zastav. S tem želijo preprečiti, da morebitne poškodbe ljudi in premoženja.

Poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko je povedal, da je burja v tednu dni odkrila okoli 100 stavb v občini. "Materiali so po tako dolgotrajni močni burji že utrujeni in jasno je, da lahko popustijo," je povedal Benko. Opozoril je, da imajo težave zaradi močne burje predvsem lastniki novejših ali obnovljenih stavb, ki so pokrite z neprimerno kritino, ali lastniki stavb, kjer so celotna ostrešja neprimerno projektirana. "Velike težave imamo predvsem s stavbami, ki se obnavljajo iz javnih sredstev. Tu je pri izbiri izvajalcev največkrat odločujoča cena, izbrani projekti ali materiali pa niso vedno najprimernejši za tako vetrovno območje," je še poudaril Benko.

V občini Ajdovščina zato razmišljajo, da bi v sodelovanju z gradbenimi strokovnjaki izbrali nekaj tipov streh in kritin, ki so primerne za ajdovsko občino. Investitorji pa bi nato morali izbirati med predlaganimi vrstami kritin in tipi streh, kar bi določal tudi občinski odlok. "To je edini način, da se v prihodnje zaščitimo pred takimi neljubimi dogodki," je potrdil tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. Poškodovani deli streh so v zadnjih dneh poškodovali tudi avtomobile in druge stavbe v bližini, poškodovanih reševalcev ali občanov pa na srečo ni bilo.

Zaradi napovedane nove krepitve burje za danes popoldne in ponoči ostaja še vedno v veljavi rdeči alarm. Zato ostajajo v pripravljenosti tudi reševalci in cestni delavci, saj naj bi sneženje zajelo tudi dele Primorske. Pripravljene so tudi nove vreče s peskom, da bi ob morebitnih novih odkrivanjih streh burji z obtežitvami preprečili njeno razdiralno moč.

Dopoldanski sunki burje so danes uničili nogometno igrišče z umetno travo, česar niso mogli preprečiti z obtežitvami. "Zaenkrat samo pomagamo, da škoda ni še večja, ko se pojavi problem. Škodo bomo ocenjevali kasneje, zagotovo pa ne bo majhna," je še povedal Igor Benko.

Težave tudi na morju

Na koprski luški kapitaniji pa so sporočili, da se glede vplutja in izplutja ladij v pristanišče odločajo od primera do primera. Zaradi burje, ki se je v Slovenski Istri danes znova okrepila, pa zamuja tudi železniški promet v in iz Luke Koper. Zaradi skrajno neugodnih vremenskih razmer namreč nastajajo težave pri prevozih blaga po železnici, ki se odražajo v zamudah in omejitvah dovoza vagonov v Luko Koper in odvoza iz nje, kjer močan veter omejuje in ovira delo, so sporočili s Slovenskih železnic. Pri tem dodajajo, da imajo težave s prevozom tovora po skoraj celi Evropi.

Otroci so doma

Zaradi napovedi o močni burji ter razglašenem rdečem alarmu so šolarji osnovnih in srednjih šol ter malčki iz vrtcev na Vipavskem ter v občini Ilirska Bistrica danes doma.

Zaprte so tudi nekatere javne ustanove v zgornji Vipavski dolini, odpovedane pa so tudi vse javne prireditve. Osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku sicer še ni odpovedana, saj naj bi v sredo dopoldan burja vendarle nekoliko oslabela.

Bralec Tomaž Bremec: "Slika termometra je nastala v naši shrambi v Lokovcu (občina Nova Gorica), kjer je bil danes temperaturni rekord tega desetletja, –23 stopinj Celzija.“ Pravi, da je burja še naprej izredno močna, mraz pa je peklenski. V shrambi je celo zmrznila hrana – sokovi, sadje, jajca … "Vodovodne pipe smo izolirali, a vseeno so zmrznile,“ je še dejal bralec Tomaž.
Bralec Tomaž Bremec: "Slika termometra je nastala v naši shrambi v Lokovcu (občina Nova Gorica), kjer je bil danes temperaturni rekord tega desetletja, –23 stopinj Celzija.“ Pravi, da je burja še naprej izredno močna, mraz pa je peklenski. V shrambi je celo zmrznila hrana – sokovi, sadje, jajca … "Vodovodne pipe smo izolirali, a vseeno so zmrznile,“ je še dejal bralec Tomaž. FOTO: Bralec Tomaž Bremec

Ena oseba v bolnišnici

Zaradi številnih poškodb ostrešij stavb v Ilirski Bistrici in okoliških krajih se v občinskem štabu civilne zaščite bojijo novih. Nevarne predmete so sicer sproti odstranjevali gasilci, kljub temu pa je bila poškodovana ena oseba, ki se zdravi v bolnišnici.

Benko opozarja na možnosti poškodb, do katerih lahko pride zaradi padca ob sunkih burje na poledenelih pločnikih in cestiščih. Posebej nevarno bi lahko bilo ob novem sneženju tudi v prometu, saj ob tako močni burji cestišč ne morejo posipati, ker jim veter sproti odnaša sol.

V bolnišnicah zaradi ozeblin zdravijo eno osebo

Zaradi nizkih temperatur in snega na urgencah in bolnišnicah ne obravnavajo bistveno več pacientov kot sicer. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi podhladitve zdravijo enega pacienta na interni kliniki (intenzivna terapija), ki je bil ob prihodu močno podhlajen. Ostalih podatkov o resnih težavah zaradi ozeblin pa ne beležijo. Vodja nujne medicinske pomoči v Mariboru Štefan Mally je tudi povedal, da intervencij zaradi podhladitev ali  podobnih stanj do sedaj še ni bilo. V Zdravstvenem domu Ljubljana, oziroma na oddelku Splošne nujne medicinske pomoči, ne beležijo primera obolelega, ki bi se k njim zatekel zaradi ozeblin, so povedali.

V spodnji galeriji so fotografije posledic močne burje, ki nam jih pošiljate bralci:

Civilna zaščita ne počiva

Nekaj po 7. uri je burja poškodovala del nadstreška na bencinskem servisu MOL na Kozini. Gasilci PGD Materija so poškodovane dele strehe odstranili.

Okoli 9. ure je burja podrla drevo v vasi Vrhpolje. Drevo se je naslonilo na stanovanjsko hišo in poškodovalo telefonski kabel. Odstranili so ga domačini. Ob 9.20 je burja poškodovala stekleno steno v prvem nadstropju hotela Admiral na Kozini.

Nekaj pred 9. uro je ženska iz Podrage v Vipavi poklicala pomoč, saj so doma ostali brez vode. Pomagali ji bodo pripadniki civilne zaščite, najverjetneje pa so zaradi hudega mraza zamrznile vodovodne cevi.

Nekaj pred 10. uro so bili gasilci obveščeni, da je burja v vasi Pograje v Ilirski Bistrici odkrila celotno streho.

Težave z elektriko

Ob 12. uri je bilo kar 645 odjemalcev Elektro Primorske brez elektrike (Ajdovščina–Vipava ter Bistrica–Matulji, in sicer odcep Gomanci). Vzroki za prekinitev so pretrgani vodniki in napake na daljnovodih. Ekipe Elektro Primorske so na terenu in sproti odpravljajo okvare na napravah, kolikor jim pač dopuščajo vremenske razmere.

Pojavljajo se okvare na nizko napetostnem omrežju na celotnem območju Elektro Primorske, ki pa se odpravljajo sproti oziroma glede na zasedenost ekip.

Kako kaže?

Temperature bodo še vedno precej nizke – v notranjosti v glavnem pod –5 stopinj Celzija, na Primorskem pa okoli 0 ali do ene stopinje, je povedal Andrej Pečenko z Agencije RS za okolje.

V sredo bo že bolj prijazno vreme, saj bo povečini jasno. Burja bo čez dan nekoliko oslabela. Jutro bo zelo mrzlo, v alpskih dolinah tudi do –15, drugod okoli –10, malo pod ničlo bo tudi na Primorskem. Čez dan bo za kakšno stopinjo topleje.

V naslednjih dneh se obeta več oblačnosti. Povečini bo suho in z nekoliko blažjimi temperaturami, na Primorskem pa se bo spet okrepila burja. "Nad 100 kilometrov na uro zna pihati v petek in soboto, deloma tudi v nedeljo, še posebej na Vipavskem," je še povedal Pečenko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maancy
07. 02. 2012 22.52
+3
Za celo Slovenijo pa roza..do referenduma o družinskemzakoniku.. Tako pravi Jezek.
JezekTekaTeka26
07. 02. 2012 23.10
brunette18
07. 02. 2012 21.56
sol mogoče res ne deluje pri tako nizkih temperaturah ampak kdo bi vedel da pri takih temperaturah crknejo tudi plugi cestnih podjetij... pri nas na Štajerskem je včeraj cel dan in še danes popoldne kar precej snežilo ceste pa niso bile očiščene niti za malenkost... šele danes pozno popoldne so se spravli čistit ceste.... katastrofa no in nekdo te delavce plačuje... zakaj že? za nekoristnost ko bi jih potreboval?
simevlado
07. 02. 2012 23.39
delavec ni nec kriv to je pac politika kapitalneg podjetja cim več šparat.
Pir TI
07. 02. 2012 20.32
-1
katastrofa v Celju glede cest!! Ceste niti enkrat niso očistili do 5 popoldne!!! Katstrofa
unicorn88
07. 02. 2012 20.17
+2
Kadar piha ni rdečega alarma.. kadar ne piha pa 1203012032 rdečih.. vi znaste kej napovedat? :)
cvelbar
07. 02. 2012 17.11
+1
zgornja mežiška dolina ga mamo 35 cm z starim vred
pinki.bunny
07. 02. 2012 16.59
+3
cjaaooo in s5 nebo nč :D ljudje moreste razumet da na to smo primorci navajeni :D
espirit
07. 02. 2012 16.18
+2
Lesce, Gorenjska..snega je 0000000....novinarji oprvo se pomatrajte napisat kje na Gorensjekm je zapadlo 15cm snega ? Torej....opr nas je3 ZELENA oaza...smo naravni fenomenski kotel....nič od zime razen vetra....svašta..mnej bo polmad ne da je neki kako pol pa nič vse skup.....
KofiAnnan
07. 02. 2012 15.48
+2
nč posebnega
Petrovi? Dragan
07. 02. 2012 15.46
-2
Primorska je že tako preveč rdeča, ne rabimo še rdečega alarma, lahko bi bil kake druge barve!
neobstajam
07. 02. 2012 16.04
+5
on39
07. 02. 2012 16.48
+6
pejt proti bovcu tam gor majo rumeni alarm
Egoistik
07. 02. 2012 18.41
+0
Če ne bi blo rdeče zvezde bi bil zdaj italjan..
robin-hood
07. 02. 2012 18.49
+2
Ne vem kaj misliš z rdeče. Če misliš na slovensko delite,potem morš vedet da ravno ti dve občini,kjer piha najmočnejša burja NISO RDEČE:)
kratke-hlace
07. 02. 2012 15.44
+1
Zakaj se vsi bunite, ker objavljajo takšne novice ("neverjetno, februar pa sneg...")??? Povprečna februarska temperatura je v večini slovenskih mest malo nad 0°C... Ker je zadnjih dneh v marsikaterem mestu povprečna temperatura blizu -10°C so tu tudi novice o tem .. -10°C+burja+sneg je ubijalska kombinacija... Včeraj mi je uspelo v 10 minutah dobit poštene ozebline, za pop...
mdfkn.prncss
07. 02. 2012 15.31
+1
Pa daj no, kaj tok napadate teh bogih 24ur...pač gre za novinarje, oni so še plačani zato da "pi***te" na njih :) Čist lepo nas opozarjajo na vremenske razmere...men je lepo prebrat kje kolk sneži. Pač res da napovedanega snega na Obali ni, ampak burja pa je taka, da je fanj ljudi obvestit. Ni za vse čisto običajna zima...po dvajsetih letih sem videla pred hišo zlomljeno cipreso, prej se je prou fanj držala pokonc :) držte se na toplem :)
RED_line
07. 02. 2012 15.21
+2
burja okrepila? bala, že zdaj so sunki zelo močni. še dobro da sem na toplem :)
Pozo Man
07. 02. 2012 15.16
+1
Tucci
07. 02. 2012 15.13
+14
Danes je pač tako, da so ljudje malo bolj pomehkuženi. Včasih, pa nismo toliko jamrali, ampak smo se enostavno usedli v fičkota in odpeljali. Pa čeprav je bilo pol metra snega.
Odpri..Oci
07. 02. 2012 22.39
Včasih je fičko (mašina zadaj.... zadnji pogon)... prilezel povsod.... Danes pa mehkužci z raznimi kvazi 4x4 terenci niti do "štacune" niso zmožni priti :-)
egtcelje
07. 02. 2012 15.06
+8
celje se bliža 30cm in še vedno sneži pr -7 upam da še dobimo ene 20cm konc tedna :D
RED_line
07. 02. 2012 15.22
+0
egtcelje
07. 02. 2012 15.26
+1
ma mogoče gdo kakšno informacijo bol točno kakšno vreme bo v petek in soboto ?*
NeixFaNtaSy
07. 02. 2012 16.20
+1
pullower
07. 02. 2012 19.58
mal sm ču okol pravt da naj bi v soboto spet nasipalo snega morda več kot danes torej od 30cm naprej :)) če bo to res ga bomo mi meli že 70 :D
fsad
07. 02. 2012 14.19
+13
prav fajn k je sneg in mraz! razvajenci temu se reče ZIMA!!!!!!!!! kar se pa pluženja tiče pa se ne splača plužit 5 cm snega!
brunette18
07. 02. 2012 21.59
odvisno kje... pri nas ga je nasulo v dveh dneh krepko preko 5cm pa se očitno vseeno ni splačalo splužit
Suckhead
07. 02. 2012 13.39
+8
nič posebnega malo bol mrzlo je snega pa tudi ni veliko
baby-bear
07. 02. 2012 13.11
+2
SOL V TEH TEMPERATURAH NE DELUJE NAJBOLJE DVIGNJEN PLUG NA KAMIJONU TUDI NE!!!!!
Eastman
07. 02. 2012 13.28
+11
Ne boš verjel, zimske gume in strpna vožnja prilagojena snegu pa pomagajo. Aja a dvorišče si že skidal?
RED_line
07. 02. 2012 15.23
+0
baby-bear
07. 02. 2012 21.56
+1
mam avto na vse 4 tak da se ne jokat smo doma v hribih tako da je pri nas spucal cesto za silo sele zvecer ne pa kot pri vas v dolini
LovecNaKomuniste
07. 02. 2012 12.51
+16
Sol močno škoduje okolju.... Prav tako telesu, če jo dodatno potresamo po hrani.
modrival
07. 02. 2012 13.43
+4
politikkritik, tvoja trditev neizpodbitno drži, na plaži ni nobene žive duše....:) pomanjkanje soli na nekaterih vitalnih mestih pa očitno zares škoduje, v nasprotnem ne bi brali tovrstnih komentarjev, ki jih tvoj in še kateri veleum premore:D
LovecNaKomuniste
07. 02. 2012 15.28
+3
Da ne.... Pojdi gledat v Logatec Napoleonov drevored (ja Lipe je zasadil že Napoleon). V zadnjih 20 letih, ko se je intenziviteta soljenja cest povečala, je crknilo že 3/4, čez 200 let starih Lip. Glede soljenja hrane pa pojdi na UKC Ljubljana, oddelek za srčne in ožilne bolezni.... Sem bil ravno včeraj tam. Vsi bolniki, razen, če ni to v genih imajo tam en skupni faktor.... Daleč znano je, da je soli že zadosti v hrani med kuho. Dodatno soljenje med jedjo je odveč. To pravijo dohtarji, zdaj če si ti dohtar..... Najbrž proletarc. Na morju ti pa priporočam ob žeji pit morsko vodo na vročem soncu.... Kopenska bitja pač ne prenesemo toliko soli kot morska. Kar se tiče pa soljenja cest, je pa tako. Sol zniža temperaturo kristalizacije vode. Vendar se ta pri -10 vseeno spremeni v led. Kar posledično iz suhega snega najprej prinese mokro cesto, nato pa poledico. Ko pač ne učinkuje več sol je vseeno potrebno preprečit poledico, takrat pa nastopi kemija. Ta kemija potem pride v vodo, ki jo pijejo živali, ki jih jemo (krave v obcestnem jarku med pašo) in tudi ljudje. Vsi hočete bit neki EKO, samo na tak način pač ne gre... Gledat na malenkosti, kot so neke Bio kmetije, na drugi strani pa vam na veliko onesnažujejo. Zato pravim, da bi bilo soljenje cest potrtebno samo ob direktni nevarnosti poledice (pada dež, tla pa imajo temperaturo -1). Če je tako kot zdaj, ko so tako nizke temperature, je to nepotrebno, saj pride do začaranega kroga, ko morajo soliti in soliti, če ne ceste postanejo ledene. Plug in pesek sta pomojem popolnoma zadostna. Sol je potuha cestarjem, ki pa se, če ne gledajo vremenske napovedi preobrazi v nočno moro. Namreč kljub temu, da ne sneži morajio cestarji ob nizkih temperaturah vseeno delati obhode in posipati.
modrival
07. 02. 2012 16.39
+0
politikkritik, edino kar zadeva soli, ki resnično ni dovolj učinkovita pri nizkih temperaturah se delno strinjam s tabo Ostalo pa; še največ od te soli dobi kaka divjad v bližini, ki jo pride lizat - sicer se srnjadi redno nastavlja sol v gozdove za lizanje, kajti tako divje živali kot tudi domače krmne živali potrebujejo minerale soli tako kot ljudje. Zdravstvene težave so v daljnji preteklosti bile povezane ravno s pomankanjem soli (pomanjkanjem joda). Sol pri boleznih, ki jih navajaš nima nobene zveze in tudi nobena druga po tvoje "zastrupljenost". Človek pač danes živi bistveno bolje kot nekoč in zato tudi dlje, njegova genetika je pa vse slabša (pač posledica civilizacije, ki je odpravila nekatere naravne zakone za zatiranje slabih genov). Pa tudi če genetika ne bi bila slabša je logično, da se pri tako podaljšani življenski dobi v poznejših letih pojavljajo razne okvare in pri tem žlička soli zagotovo nima nič in še marsikaj drugega ne. In če bi tvoje trditve držale bi ob morju živeči umirali že od kopanja , zato sem ti omenil plažo pa nisi bil sposoben skapirat.
Neon Madness
07. 02. 2012 12.21
+11
Spet nič snega na obali! Naučite se napovedovat vreme prosim!
LovecNaKomuniste
07. 02. 2012 12.50
+3
BiDaman
07. 02. 2012 12.56
+6