Slovenija

FOTO in VIDEO: Zaradi snega gneča pri vulkanizerjih

Ljubljana, 03. 11. 2009 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./Š.Z./STA
Komentarji
90

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile – razveselile so nas prve snežinke. Vozniki pa na zimske razmere očitno niso bili pripravljeni, saj so vulkanizerji polno zasedeni. Pred servisom v Novem mestu je morala posredovati celo policija.

Snežna idila na Sušici na Dolenjskem-4
Snežna idila na Sušici na Dolenjskem-4 FOTO: Simona Kavšek
Če imate fotografije razmer na cestah in prvih snežink, nam jih pošljite na 24ur.com@pop-tv.si.

Danes zjutraj so nas presenetile prve snežinke. Čeprav so vremenoslovci in cestarji opozarjali, da se to lahko zgodi, pa jim očitno nekateri vozniki niso verjeli. Na cestah je bilo namreč veliko vozil, ki niso bila pripravljena na snežne razmere.

Policisti so bili danes obveščeni o 26 prometnih nesrečah. Še neuradna statistika prometnih nesreč 3. novembra med 6. in 10. uro.
Policisti so bili danes obveščeni o 26 prometnih nesrečah. Še neuradna statistika prometnih nesreč 3. novembra med 6. in 10. uro. FOTO: Policija

Policiste smo povprašali, koliko prometnih nesreč se je zgodilo na slovenskih cestah danes med 6. in 10. uro. Tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Leon Keder je za 24ur.com povedal, da so bili obveščeni o 26 prometnih nesrečah. Opozoril pa je, da gre še za neuradno statistiko. "V 23 prometnih nesrečah je prišlo do materialne škode, v treh prometnih nesrečah pa so bile tri osebe lažje telesno poškodovane,“ je razložil in dodal, da se je prejšnji torek v istem obdobju zgodilo 12 prometnih nesreč. "V 11 prometnih nesrečah je prišlo do materialne škode, v eni prometni nesreči pa se je motorist hudo telesno poškodoval,“ je povedal Keder.

Statistika prometnih nesreč 27. oktobra med 6. in 10. uro.
Statistika prometnih nesreč 27. oktobra med 6. in 10. uro. FOTO: Policija

Policisti pred vulkanizerskim servisom

Da je sneg presenetil voznike, potrjuje dejstvo, da so vulkanizerski servisi polni voznikov, ki čakajo na menjavo pnevmatik. Tiskovna predstavnica novomeških policistov Alenka Drenik je za 24ur.com povedala, da so morali njihovi policisti posredovati pred servisom v Novem mestu zaradi vozil, ki so bila deloma parkirana na vozišču in so s tem ovirala promet. Policisti so voznike in lastnika servisa opozorili.

V vulkanizerstvu Špan so za 24ur.com povedali, da delajo s polno paro. "Čakalna vrsta je tri ure, trenutno dela 22 linij, s tem da se na vsakih 20 oz. 25 minut linija zamenja. V našem podjetju je zaposlenih 90 delavcev, glede na sam vrh sezone je celoten kolektiv podrejen operativnemu izvajanju prodaje in montaže pnevmatik," je dejal vodja komerciale Andrej Bogataj. Dodal je, da delajo od jutra do večera, zaradi povečanega povpraševanja pa bodo delali tudi v soboto in nedeljo. V izogib čakanju v vrsti pa se lahko za menjavo pnevmatik naročite kar prek interneta.

Na Celjskem tudi do 20 cm snega

Celjski policisti so sporočili, da je bilo v času jutranjih odhodov v službe devet prometnih nesreč, ki so se k sreči končale zgolj z materialno škodo. Tri od omenjenih prometnih nesreč so se zgodile na avtocesti.

Na Celjskem je danes zjutraj močno snežilo, tako da je v nekaterih višjeležečih območjih zapadlo do 20 centimetrov snega, v dolinah pa manj ali nič. Trenutno sneženje pojenja, je pa novozapadli sneg povzročil polurni zastoj na cesti Velenje–Arja vas. Delavci celjske zimske službe so bili glede na napovedano sneženje v pripravljenosti že od ponedeljka popoldne z vso razpoložljivo opremo, je povedal vodja celjske zimske službe Matjaž Kapitler, ki ugotavlja, da vozniki na zimske razmere še niso pripravljeni.

Zato je po njegovih besedah tudi prišlo do polurnega zastoja na manjšem klancu na cesti Velenje–Arja vas, kjer so cestni delavci s pomočjo policije, ki je urejala promet, očistili in posipali cesto. Prav tako so danes zjutraj preventivno posipali nekatere druge klance, po potrebi tudi plužili. Skupno so do 7. ure zjutraj posipali 67 ton soli in 89 kubičnih metrov posipnega peska, na terenu pa je bilo prek 50 plužnih enot.

Koroška: Posipavali že od 2.30 ponoči

Sneg je minulo noč pobelil tudi Koroško. V višjeležečih območjih Pohorja, Kozjaka in občine Črna na Koroškem je zapadlo do 10 centimetrov snega, v dolinah manj. Kot je povedal vodja baze Aleksander Celan, so ekipe cestnega podjetja začele posipavati višjeležeče ceste ob 2.30 ponoči. Skupno so cestarji do jutra po koroških cestah posipali 15 ton soli in 20 kubičnih metrov posipnega peska, je povedal Celan. Skupaj s pogodbenimi izvajalci je na terenu devet plužno-posipnih enot. Sneženje ni povzročalo težav.

Ceste večinoma spolzke

Na spletni strani promet.si opozarjajo voznike, da so ceste po državi večinoma spolzke. Ceste na območju Majšperka, Rogatca in Gruškovja so po priporočilu cestnega podjetja prevozne z zimsko opremo.

Zaradi snega je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Col–Črni Vrh–Godovič. Zaradi burje je na Vipavskem prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Zastoji so na štajerski avtocesti med Žalcem in Šempetrom v obe smeri, pred Slovensko Bistrico jug proti Mariboru.

Več o prometu.

'Dobra uvodna vaja za pravo zimo, ki nas čaka'

Sneg na Vranskem
Sneg na Vranskem FOTO: D.O.
Na Centru za obveščanje nimajo podatkov, da bi prvi sneg v nižinah povzročil večje težave. O izpadu elektrike poročajo z območja Selnice pri Dravi, kjer je brez električne energije zgodaj zjutraj ostalo približno 1680 odjemalcev. Napako že odpravljajo.

Z 2. novembrom je od 15. ure naprej uvedeno stanje pripravljenosti na vseh cestnih bazah. To pomeni, da morajo biti od včeraj popoldne vzdrževalci avtocest, hitrih cest in drugih državnih cest v 24-urni pripravljenosti, da se kadar koli pridružijo plužnim skupinam, so včeraj sporočili z Direkcije za ceste.

Tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler je za 24ur.com povedal, da večjih težav ni bilo, saj so se pripravili na sneg. "Z izjemo Vranskega, saj je tam zapadlo okoli 10 centimetrov snega. Moram pa poudariti, da smo začeli posipati, še preden je začelo snežiti," je dejal Koler in dodal, da je več snega tudi v okolici Vrhnike in Postojne. Povedal je še, da imajo posipnih materialov dovolj, trenutno je na terenu približno 10.000 ton posipnih materialov. "Ne gre za močno sneženje, temperature pa so kar visoke, tako da se sneg hitro topi, nevarnosti poledic pa ni. Za nas je to dobra uvodna vaja za zimo, ki nas čaka," je dodal.

Sneg na cesti Velenje - Arja vas
Sneg na cesti Velenje - Arja vas FOTO: SameK

Kako kaže?

Vremenar Andrej Velkavrh je za 24ur.com povedal, da padavine že počasi slabijo. "Začele pa so se že ponoči od severovzhoda. Na zahodu Slovenije so že ponekod ponehale. Na jugovzhodu države pa bodo ponehale šele popoldne. Meja sneženja pa se spet dviga. Največ snega je na Celjskem, najmanj pa na Gorenjskem. Možno je, da bo spet začelo snežiti v sredo zvečer, toda ne tako intenzivno kot danes,“ je povedal Velkavrh.

Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, ob morju okoli 5, najvišje dnevne od 3 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Velkavrh je dejal, da so temperature kar pod povprečjem za ta letni čas.

Morje je že poplavilo dele slovenske obale, visoko plimovanje pa se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh, opozarjajo iz Agencije za okolje. Burja je začela počasi slabeti.

Več o vremenu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ietsspesiaals
03. 11. 2009 20.02
ja sam v kranju ga je padl tolk d smo se lah po dezju valal padou je 1 uro in zapadla ga je tolk d ga ni blo nc
Aleš Sokli?
03. 11. 2009 19.50
na bledu ni blo nič danes, v kranju ob 7 zjutrej je pa padal ja :D
veselo-na-delo
03. 11. 2009 19.44
Pr nas sneg rahlo naletava, vendar se topi tako da ni nam problema.Kaj se pa tiče menjave pnevmatik sem že naredil pred tednom dni, hvalllla bogu da nimam še s tem problemov drugi so si pa sami krivi mogli bi že prej menjat pa bi zdaj imeli mir,ne pa čakat zadnji dan.
3xD
03. 11. 2009 19.27
sped bo treba kidat :D
jezek_taglavn
03. 11. 2009 18.56
Še dobr da sem na bolnišk, da ne menjam ko norc:)
fauve
03. 11. 2009 18.43
davor17@ a centrirko maš doma?
davor17
03. 11. 2009 18.25
ce mas kovinske felge pa alu ni nobenga problema pa lahka sam menjas
ledo123
03. 11. 2009 18.07
prinas pa ni snega sam dež (gornja radgona)
dirkac_007
03. 11. 2009 16.42
vsakega voznika ki je dons obtičal v snegu ali se pelov po jajcih oglobit 400 eur
dirkac_007
03. 11. 2009 16.40
* slovenci vedno čakajo do zadnjega dne pol pa navali menjat gume..kje ste bili 14 dni nazaj....vsak let isto
Vivid2000
03. 11. 2009 16.23
V tej gneči sem zjutraj stal kako urco pa pol
fendt
03. 11. 2009 16.19
8 cm snega je pri nas ! xD
remzija
03. 11. 2009 15.59
sej bo u lublan tud vrjemte k se je ful ohladil
Svobodni Umetnik
03. 11. 2009 15.54
sneg ja...vse lepo in prav...sam ne zastopm zaka ga mam pred dnevno 8 cm, pred garažo pa sam 3 cm
ktk
03. 11. 2009 15.37
Na Ravnah na Koroškem ga je do kolen, če dol poklekneš:D drugače je zjutraj na Ravnah malo padal sneg ampak nič od nič.
goso
03. 11. 2009 15.25
Dobr proti gripi. Sicer bo pa za novo leto trava. Je pa nevarnost , da zdrknemo v ledeno dobo, če bo premalo co2 v zraku.
MsLuxy
03. 11. 2009 15.22
že doug časa je mrzl pa že doug časa napoveduje tako vreme pa bi lahk vedl da morjo gume zamenjat. Po se pa ljudje pr vulkanizerjih tečni pa težijo...prei bi zamenjal gume sei so vedl da bo tako vreme pa da morjo do 15.11 zamenjat gume po pa usi navalijo 15 na vulkanizerje pa valda da je gužva...pa še zastoje pa nesreče taki vozniki na cestih povzročajo...
jskorja1
03. 11. 2009 15.20
pri nas pa sneg! jej
sarcom2
03. 11. 2009 15.07
... če nebi danes blo gužve.... bi pa 15.11.... žalostno da je treba vse nardit zadnji moment, oz ko že res sneži -v tem primeru........ ... pa ne mi govort da jih je vreme presenetlo.... je bla kr dolgo taka napoved, in vsi so vedli da bojo rabl avto na ta dan....!
CooLor
03. 11. 2009 15.04
K bi biu sneg tut u Lj-centr!! :(