Slovenija

Smučišče na Kaninu si želijo do počitnic zagnati vsaj delno

Bovec, 24. 01. 2014 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smučišče na Kaninu je zaradi okvare krožno kabinske žičnice še vedno zaprto, na njem se opravljajo le vzdrževalna dela. V Bovcu se krešejo mnenja o tem, ali je vredno popravljati preko 40 let staro opremo ali raje postaviti vse na novo. Obisk je upadel za 80 odstotkov, vzrok nesreče pa še vedno ni pojasnjen.

Smučišče na Kaninu je zaradi okvare krožno kabinske žičnice kljub obilici snega letos zaprto, odgovorni pa si želijo del žičniških naprav zagnali še pred šolskimi počitnicami v Sloveniji.

V ta namen je bovška razvojna zadruga stečajni upraviteljici Nataši Gibičar poslala že tretji predlog za najem smučišča. Ta je prvi dve zavrnila, pri tretjem pa od zadruge zahteva dodatna zagotovila bovške občine in upravitelja smučišč v italijanski Furlaniji - Julijski krajini Promoturja, da sta pripravljena sodelovati pri projektu. Dostop do vrha smučišča na Kaninu bi bil namreč preko italijanske strani, saj so na sosednji Selli Nevei zainteresirani za delovanje slovenskega smučišča.

Nad slabim obiskom smučarjev se pritožujejo namreč tudi v Promoturju, ki upravlja tudi s smučiščem na Selli Nevei. V preteklosti je smučišče na italijanski strani Kanina obiskalo vsaj 50 odstotkov slovenskih gostov, teh pa sedaj ni več. Zato so pripravljeni pomagati slovenskemu smučišču do ponovnega delovanja, lahko celo skupnega upravljanja smučišč na obeh straneh državne meje.

žičnica na Kaninu - 4
žičnica na Kaninu - 4 FOTO: POP TV

Potrebujejo preko 40 milijonov evrov

Ugibanja ostajajo tudi o tem, koliko denarja bo potrebnega za ponoven zagon ob delni sanaciji obstoječih žičniških naprav. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Občine Bovec Siniša Germovšek, naj bi za celotno prenovo in gradnjo novih naprav potrebovali preko 40 milijonov evrov. Za sanacijo obstoječih naprav, ki bi služile tudi ob gradnji nove žičnice, pa bi potrebovali bistveno manj denarja. V Bovcu se krešejo mnenja o tem, ali je vredno popravljati preko 40 let staro opremo ali raje počakati kakšno leto več in postaviti vse čisto na novo.

Prenovo smučišča bi bovška občina rada uvrstila med večje regijske projekte prihodnje finančne perspektive, da bi pridobila del potrebnih sredstev iz evropskih skladov. Sicer pa je za rešitev ustanovila dve komisiji, ki sta že začeli z delom.

Obisk upadel za 80 odstotkov

V zimskem času sta sicer zaprla vrata oba velika bovška hotela, gostov je tudi v ostalih nastanitvah. Marko Vidič, ki ponuja nastanitve v Kaninski vasi, ocenjuje, da je obisk kar za 80 odstotkov manjši kot v tistih zimah, ko je smučišče na Kaninu delovalo. In to kljub temu, da bovški turistični delavci ponujajo ugodne nastanitve in brezplačne prevoze do smučišča na Selli Nevei.

Izpad zimskega turizma sicer pomeni katastrofo za bovški turizem. Število brezposelnih se je v zadnjem letu dni dvignilo za 72 odstotkov, največ jih prihaja iz turističnih dejavnosti. Konec leta 2012 je bilo na Bovškem registriranih 108 brezposelnih konec lanskega leta pa že 184.

Kanin - 2
Kanin - 2 FOTO: POP TV

Vzrok nesreče še vedno ni pojasnjen

Germovšek je izpostavil, da iskanje vzroka za nesrečo krožno kabinske žičnice na Kanin še naprej traja, saj doslej ni videl še nobenega poročila: "Vzrok je potrebno poznati zato, da bi vedeli, ali je sploh še smiselno nadaljnje vlaganje v prenovo smučišča in ne zaradi tega, da bi iskali krivca za nastali položaj." Nesreča je bovški turizem pahnila v nezavidljiv položaj, izhod iz katerega se še vedno išče.

Po Bovcu naj bi krožile različne neuradne različice tega, kar se je 25. januarja lani zgodilo. Ob neuradnem krivcu, močnem sunku vetra, naj bi domačini govorili tudi o človeškem dejavniku ali celo o načrtni povzročitvi nesreče. "Čeprav je v tem ugibanju veliko domišljije, pa brez dima tudi ognja ni," je dejal Germovšek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 01. 2014 22.17
+2
Odkar JAnša smuča pri bratu na Osojščici v Avstriji, je Kanim popolnoam propadel! Tretjerazredna tema!
Tonček Balonček
25. 01. 2014 21.39
+1
In v čem ej problem, da z italjanske strani ne pridejo smučat na Pode in v Tiho dolino? SAj je vse povezano zgoraj.
Koffetka
25. 01. 2014 13.45
+6
Take kot so žičnice, taki nšpektorji, takšna administracija, taka je država, uprava, pravosodni sistem in Kultura.. Vse v razsulu..( Samo še ropajo in pustošijo )
PujsTekaTeka
25. 01. 2014 11.23
+9
Lokalci so dobro živeli na račun smučišča vlagala pa nič sedaj pa imajo. Če jim je smučišče tako pomembno naj prebivalci, hotelirji gostinci in trgovci zberejo denar in ga vložijo vanj. Oni pa seveda pričakujejo da bo denar prišel od države.
Fizzio
25. 01. 2014 11.39
+7
Smučišče občini, vsi lastniki sob, apartmajev, hotelov, gostinskih lokalov, trgovin, itd pa 10% letne realizacije obvezno odvojit za smučišče!!
MamaRezi
25. 01. 2014 07.48
+23
Vsaka čast vsem kritikom tega članka. Po 40 letih delovanja tega včasih lepega smučišča je lahko vsem jasno, da je bilo smučišče molzna krava. Vsako leto so molzli državo (Jugoslavijo in Slovenijo) in na koncu še občino. Gradili so se hoteli in apartmaji, v to ubogo smučišče pa niso vložili niti centa. Upam, da zdaj pristojni vidijo, kaj jim je pomenil Kanin. Zdaj ko so to kravo pomolzli do zadnje kaplje pa jokajo. Vprašat se gre, kam je izpuhtel ves denar, ki je bil v vseh teh letih namenjen obnovi smučišča in naprav. To vprašanje je namenjeno tudi organom pregona, kateri bi se s tem lahko malo bolj ubadali.In prav imate vsi,ki kritizirate Bovčane in odgovorne za turizem v tej dolini.Oni bi želeli samo tržiti to lepo naravo, naredili pa nič. Najbolj bodo srečni da jim prinesete 50 € in greste domov. Dokler se z turizmom v Bovcu ne bodo začeli ubadati strokovni in pošteni ljudje tu ni rešitve. Še enkrat: zamenjat VSE, pripeljat investitorja in začeti znova, potem pa se morda čez par let srečamo na smučišču.
Tonček Balonček
25. 01. 2014 21.45
+1
PA saj so tudi žičnice zgradili z namolženim denarjem. Neka žičnica, ki se pol ure trajba čez neko krompirišče,preden se vzpne, je popolni nateg!
flum
24. 01. 2014 22.52
+6
Kaj jim še dons ni jasno ? Močan veter in prazne gondole. V takih primerihse ali ne obratuje ali obremeni gondole z balastom. Sicer pa je vse tako staro, da bi se itak samo podrlo.Pa še zelo slabo vzdrževano in tud za muzej ne bi blo primerno.
mate08
24. 01. 2014 21.21
+9
Ej, sedaj se vidi kako so Bovčaani neresni......Nihče ne bi dal nekaj za vzdrževanje, ne, to pa ne, naj crkne, jaz ne dam nič. In imajo prazne bajte- Prav vam je!!!! In letos, ko imajo LE ONI SNEG, bi z lahkoto tržili.....
kitzbill
25. 01. 2014 15.51
+4
za novoletne praznike smo iskali app, v bovcu in okolici, cene tako navite kokr da bi kanin obratoval v smislu kitzbila, haha, za pol cene šli v čateške, folk se še ni sprijaznu, da nimajo kaj ponudit v okolici, pa zasebniki ne popuščajo, raje nič, ko nekaj
donat323
24. 01. 2014 19.31
+12
tale stečajna Toševa je vodila stečaj IUV 4 leta, sama pobrala ene 400 000 eur, delavci še vseh plač nismo dobl, zato Bovčani ne pričakujte preveč. Postopek bo vlekla, v njenem interesu je samo njen zaslužek. Upam, da to bereš, Toševa, sm upaj, da te delavci IUV ne srečajo.
Hangai
24. 01. 2014 18.45
+9
Dokler popolnoma ne zamenjajo stebrov gondole in vseh žičnic zgoraj, me ne vidijo več gor. Vse skupaj je tako dotrajano, da je bila lanska nesreča pravzaprav sreča. Smučišče ima perspektivo, vendar rabi svež kapital in upravljalca, ki bo vedel kaj dela in kakšni so njegovo cilji. Večni direktor in njegova banda so zadevo žal izropali do konca, da o nesposobnosti niti ne govorimo.
zvizi
24. 01. 2014 18.15
+4
Vojna, potresi, poplave so stalnica te drugače lepe doline....Mar država res ne premore toliko poguma in poštenosti, da bi pomagala tam živečim ljudem.
4krogci
24. 01. 2014 18.57
+2
Samo stran naj gre država iz te doline pa bomo super živeli! Odkar je prevzela nadzor nad upravljanjem z jezovi na soči smo imeli že 2x poplavo, zaradi tnp-ja nesmemo nič! a ko pridejo tujci (snemanje narnije) so hlodove vozil iz tnp-ja še pa še in to zastojn! posledice so vidne (2 plazova), ko hočemo zagnati turizem popravijo zakonodajo kot da hočejo da propademo! 20 let so nas prepričevali da je za posočje edina rentabilna panoga kmetistvo a sedaj vidimo kako je ko je tok brezposelnih!! Ko je bil potres - res da so dali denar za sanacijo - ampak ta denar so iz nas iztrgali drugje da ne govorimo o pošiljanju obveznega plačila prispevka za pomoč posočju ob potresu katerega so dobili tudi taki, katerim je hiše zravnalo z tlemi! Zaprosili smo za bazo za helikopter za resevanje in urgentni zdravstveni center v posočju - dobili pa helikopter na brniku kateri nato ob manjsih poskodbah poškodovanca pristane v tolminu od koder ga z reševalnim vozilom peljejo v šempetersko bolnišnico!! 100% bolše bi nam šlo če bi bili samostojni!
4krogci
24. 01. 2014 20.07
+1
A res delat se nam noče al kaj?? Les je že ja samo do njega se nesme ker spada pod TNP! In zaradi ene kaninske vasi se bo en specializiru za parket ali al kaj? Medtem ko se parket tok malo uporablja da je že smešno v njega investirat! In tišlerjev je dovolj za izdelavo okenj, vrat, kuhinj, omar,.. če je pa za tebe vrh tišlarije parketarstvo se mi pa smiliš!
vozilo1234
24. 01. 2014 18.07
+4
in tako je pravljice konec lahko noč otroci
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
24. 01. 2014 18.05
+12
Če bi pametno delali in gledali za 10 let v naprej namesto za 10 dni , bi že en mesec od tega obratovalo ... čiw čiw ...
srecnii
24. 01. 2014 17.51
+10
Vzdrževanje in po potrebi menjava delov danes nebi nič propadlo, ista zgodba kot pri avtu, neredno vzdrževanje pride tako daleč, da je avto primeren samo še za na avtoodpad ali pa šenkanje nekomu za rezervne dele.
trpr
24. 01. 2014 17.47
+15
edino slovensko smučišče ki nima težav s snegom. imajo ga že 4 metre.
Frankly
24. 01. 2014 18.38
+8
Ja, ampak brez smucarjev, hotel v dolini je crkjot, da o "prijaznosti" bovcanov ne debatiram. Zato pa so tam, kjer so! S compami vred :(
XmassivX
24. 01. 2014 17.47
+4
Rok trajanja za te naprave in opremo je 40 let, se pravi da tu sploh ni debate, ali naj se postavi vse na novo. Popravljanje opreme bi bila le kratkoročna rešitev za nekaj let, potem bi pa spet nekaj poknilo, nevem kje se dobil kdo da bo dal toliko denarja za smučišče. Zelodvomim da bo u krajšen smučišče obratovalo v polnem zagonu. če sploh bo.
4krogci
24. 01. 2014 17.55
+4
Res je najbolše vse prenovit, pa vendar zgubiti zaradi tega še eno sezono namesto da bi menjal vsako poletje eno napravo je malo preveč reskerano - vsaka sezona ko je smučišče zaprto propadajo hoteli, lastniki apartmajev bankrotirajo in povrh vsega se zgodi še da ko je enkrat smučišče zaprto se ne odpre več in na žalost mislim da se bo to z kaninom tudi zgodilo, saj denarja ni po drugi strani pa tudi tujci nebodo investiral v kanin, kateri ima težave zaradi tnp-ja in nesmejo imeti umetnega zasneževanja in nesmejo se širit!
nevada99
24. 01. 2014 17.42
+6
Jest bom prvi gost
4krogci
24. 01. 2014 17.20
+15
še ena stečajna upraviteljica ki dela škodo, namesto čimbolšega stečaja.
Thor-1st
24. 01. 2014 17.11
+30
Krivdo nosijo občinarji in hotelirji, ki se niso nikoli finančno potrudili za vzdrževanje žičničarskega sistema na Kaninu. Sama žičnica nikjer na svetu ne dela s plusom!!! Vedno jim pomaga lokalna skupnost in hotelirj, restavracije...
4krogci
24. 01. 2014 17.37
+11
To že res da eno brez drugega nemore it - kar sedaj domačini občutijo v obratni smeri. Pa tudi ko je kanin imel denar in dobre prihodke so ta denar namesto v posodobitev si raje dajali v žepe!
Ataaufbix
24. 01. 2014 17.51
+15
Ne smemo pozabiti, da je bilo smučišče postavljeno brez kreditov, denar je bil od idrijskega živega srebra. Če bi vsaj delček dobička deponirali, bi vsi lahko lepo živeli, ker pa so požrešno spravljali v svoje žepe, je vse skupaj propadlo. Smučišče jim je bilo podarjeno, pa niso znali gospodariti!