Slovenija

Kriminalisti ovadili sedem oseb iz različnih poslovnih subjektov: Cevi je priključil nekdo, ki za to ni bil usposobljen

Šempeter pri Gorici, 14. 10. 2016 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.G./STA/V.L.
Komentarji
162

Preiskava smrti moškega na šempetrski urgenci je končana. Policisti so podali kazenske ovadbe zoper sedem oseb za osem kaznivih dejanj. Gre za osebe iz različnih družb, ki so izvajale dela. Cevi pa je priključila oseba, ki za to ni bila usposobljena, so prepričani.

Več videovsebin
  • Policija predstavila izsledke večmesečne preiskave
    03:24
    Policija predstavila izsledke večmesečne preiskave
  • Iz SVETA: Ovadili sedem oseb
    01:48
    Iz SVETA: Ovadili sedem oseb
  • Iz SVETA: Kakšne so zagrožene kazni?
    00:29
    Iz SVETA: Kakšne so zagrožene kazni?
  • Iz 24UR: Sedem odgovornih za smrt
    02:52
    Iz 24UR: Sedem odgovornih za smrt
  • Iz 24UR: Koga so ovadili?
    02:20
    Iz 24UR: Koga so ovadili?

Marca letos je v urgentnem centru šempetrske bolnišnice umrl bolnik, ki so ga namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom. Večmesečna preiskava je zaključena, zoper več osumljenih oseb pa so novogoriški policisti podali kazensko ovadbo na novogoriško državno tožilstvo. Več informacij in izsledke preiskave je policija predstavila na novinarski konferenci Policijske uprave Nova Gorica. 

Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije, je dejal, da so podali kazensko ovadbo zoper sedem oseb za skupno osem kaznivih dejanj s področja povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Osumljenci so stari od 37 do 69 let in prihajajo iz območja Nove Gorice, Kopra, Murske Sobote in Celja. Kot je dejal, vsem osumljenim očitajo, da so s svojimi ravnanji ali opustitvijo dolžnih ravnanj dopustili, da je bil v uporabo dan pripomoček, ki je bil neustrezno priključen. V kazenski ovadbi zaenkrat utemeljujejo smrt ene osebe, a je v izdelavi dodatno strokovno mnenje, ki bo odgovorilo, ali je v okviru teh postopkov prišlo do smrti še kakšne osebe, ali pa je kakšna oseba utrpela škodo na zdravju. Kazensko ovadbo bodo potem dopolnili, pravi. 

Na novinarski konferenci so predstavili izsledke preiskave.
Na novinarski konferenci so predstavili izsledke preiskave. FOTO: Policija

Inštitut obvestil urgentni center, da poškodbe, ki jih je moški zadobil v nesreči niso bile smrtne

Kot je povedal Pangos, je 15. marca predstavnik bolnišnice obvestil upravo o domnevni napaki na inštalaciji. Istega dne je namreč inštitut po opravljeni obdukciji obvestil bolnišnico, da poškodbe, ki jih je moški zadobil v nesreči, niso bile tako težke, da bi povzročile smrt. Nato so sami opravili meritve, pri čemer se je potrdil sum o napaki.

V nadaljevanju je stekla obsežna preiskava. V tej je bilo potrebno ugotoviti osebe, ki so bile neposredno udeležene pri namestitvi sporne napeljave, in osebe, ki so bile zaradi malomarnosti posredno povezane s smrtjo tega pacienta. Preveriti je bilo potrebno tudi vse paciente, ki so bili v spornem času predmet obdelave v tej sporni reanimacijski sobi.

Hišne preiskave, preko 100 obsežnih zbiranj obvestil in dokazov

V sami preiskavi so nato opravili preko 100 obsežnih zbiranj obvestil. Izvedli so devet zaslišanj osumljenih, zasegli obsežno dokumentacijo v bolnišnici in pri vseh osebah, ki so bili povezane z izgradnjo reanimacijskega stolpa, predajo in tudi kakorkoli drugače. Pridobili so tudi obširno dokumentacijo iz zdravstvenih domov, od koder nujne paciente prevažajo v ta urgentni center.

Dva poslovna subjekta nista imela medsebojne pogodbe, zato so stekle hišne preiskave na naslovih teh podjetij. Te so opravili poleti. Zasegli so več listinskih dokazov in dokumentov, računalnike, elektronske nosilce in podatke iz strežnikov. Vse so zavarovali in opravili preiskavo.

Splošna bolnišnica Nova Gorica - 4
Splošna bolnišnica Nova Gorica - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Česa so osumljeni?

V tej polletni preiskavi so ugotovili več utemeljenih sumov. Kot pravijo, se je pri eni osebi potrdil sum povzročitve splošne nevarnosti. Ta oseba ni opravila priključitve, čeprav bi morala kot pooblaščena oseba to storiti. Prav tako ni izvedla potrebnih testiranj. Povzročitev splošne nevarnosti očitajo tudi dvem osebam, in sicer zaradi napačne priključitve fleksibilnih cevi. Ti dve osebi nista bili usposobljeni za to delo.

Ena oseba je tudi osumljena ponareditve listine o testiranju sklopk instalacij medicinskih plinov na šempetrski urgenci. Ta ni bila pooblaščena za priklop, medtem pa je osumljena tudi druga oseba, ki je to listino "spravila v promet". 

Štiri osebe so v sklopu gradbene dejavnosti osumljene opustitve dejanja iz malomarnosti pri sami izvedbi inštalacije in montaže medicinskih pripomočkov. Dve od teh naj bi neposredno vodili izvedbo, drugi dve pa sta bili zadolženi za nadziranje teh del.

Gre za fizične osebe, ki so delovale v okviru pravnih oseb. Kot je še potrdil, ovadene osebe niso zaposlene v danem centru ali na ministrstvu za zdravje. 

Policija sicer še vedno zbira podatke o morebitni soodgovornosti za smrt tega pacienta. V nadaljevanju pa so zaprosili tudi za strokovno mnenje, s pomočjo katerega bodo ugotavljali morebtino število dodatnih smrti, ali posledic za zdravje.

Osumljenim grozi od dveh do osem let zapora. Ovadeni so vsi državljani Slovenije, vsi pa so trenutno na prostosti. 

6,7 milijonski posel so si razdelila tri podjetja. CPG je skrbel za gradnje in obrtniška dela, IMP za elektroinštalacije, Kolektor Koling pa je bil zadolžen za strojne inštalacije z vgradno medicinsko opremo. Kolektor je imel še dva podizvajalca, Medicoengineering in Medicop. Po neuradnih informacijah 24UR naj bi bili med ovadenimi dve osebi iz Kolektor Kolinga, ena iz Medicoengineerringa in dve iz Medicopa. Po drugem scenariju pa naj bi bili ovadeni iz podjetij Medicop in Dagri.

Odziv bolnišnice: Zaposleni so ravnali vestno in v skladu s pravili medicinske stroke

Na izsledke policijske preiskave so se odzvali tudi v šempeterski bolnišnici. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je preiskava pokazala, da so zaposleni v bolnišnici ravnali vestno in v skladu s pravili medicinske stroke.

"V bolnišnici obžalujemo, da je prišlo do tragične smrti, a smo vendarle pomirjeni, da so naši zaposleni storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi življenje rešili. Upamo, da bodo nadaljnje preiskave odkrile, kdo je odgovoren, da se kaj podobnega ne bi zgodilo nikjer in nikoli več. Bolnišnica bo, kot je tudi do sedaj, korektno sodelovala z organi pregona še naprej," so zapisali.

Dodali so, da svez zavoda še naprej podpira vodstvo bolnišnice. "Glede na današnje izsledke preiskave bi bila velika zmota in nepopravljiva škoda , da bi svet zavoda ob tragičnem dogodkusprejel ponujen odstop vodstva bolnišnice," so še dodali. Ob tem pa bolnikom zagtavljajo, da so v njihovi bolnišnični oskrbi povsem varni.

Ministrica vesela, da med ovadenimi ni nihče z ministrstva za zdravje in bolnišnice

Na rezultate preiskave se je danes ob robu obiska Splošne bolnišnice Jesenice odzvala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Predvideva, da so bile ovadbe podane zoper izvajalce. "Vesela sem, da med ovadenimi ni nihče z ministrstva za zdravje in bolnišnice," je poudarila in dodala, da je treba stvari prepustiti organom pregona, da pridejo do končnih zaključkov. Verjame, da bo nato sodišče ugotavljalo konkretno, kdo je in kdo ni opravil svojih nalog v tem primeru.

Spomnila je, da je kmalu po tragičnem dogodku tudi računsko sodišče preverilo vso dokumentacijo in postopke v zvezi s šempetrskim urgentnim centrom in ni našlo nobenih nepravilnosti. "Zelo kmalu, ko sem nastopila mandat, sem prav v tem delu delovanja ministrstva napravila tudi številne spremembe, tako pri kadrih tako pri razpisni dokumentaciji, njenem pregledu, nadzornih ekipah in mnogih drugih stvareh, da so vsi ti postopki peljani tako, kot morajo biti," je še dodala.

Marca letos je v urgentnem centru šempetrske bolnišnice umrl bolnik, ki so ga namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom.
Marca letos je v urgentnem centru šempetrske bolnišnice umrl bolnik, ki so ga namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom. FOTO: POP TV

Kaj se je dogajalo in kje je šlo narobe?

10. marca letos so v urgentni center bolnišnice v Šempetru pri Gorici pripeljali moškega, ki se je poškodoval na delovnem mestu. Med oživljanjem pa je prišlo do zapleta, saj so bolnika namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom, zaradi česar je moški tudi umrl.

V preiskavo se je vključila tudi kriminalistična policija, da bi ugotovila, kdo je kriv, da sta bili cevi napačno zvezani. Gre namreč za tehnično napako, saj je bil strokovni potek reanimacije popoln.

Ugotavljali, ali je zaradi tega umrlo več oseb

Kot smo poročali, je preiskava potekala v smeri preiskovanja kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, zaradi katerega naj bi posledično umrlo več oseb. Od 1. januarja letos do 15. marca je bilo v urgentnem centru obravnavanih veliko pacientov, koliko jih je bilo zdravljenih na tem spornem reanimacijskem stolpu pa naj bi pokazala preiskava.

Kriminalisti so preiskovali tudi kazniva dejanja, ki bi bila lahko storjena v času priprav in dogovarjanj za gradnjo urgentnega centra ter sklepanja pogodb, pa tudi med izvedbo del, predvsem pa med izvedbo strojnih inštalacij. Preverjali so tudi izvajanje nadzora nad deli, izdaje ustreznih dovoljenj in prevzem objekta.

Interni strokovni nadzori na šempetrski urgenci sicer niso pokazali napak pri zdravstveni obravnavi bolnikov, preiskovali so sedem primerov. V dveh primerih je bila smrt pacienta potrjena že ob prihodu na urgenco, v ostalih petih pa so bili izidi zdravljenja pričakovani glede na kritično bolne in hudo poškodovane paciente.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
16. 10. 2016 16.03
-1
Da skrajsam kar se skrajsati da ... stroka je vedela, da se projekta TES6 tako ne vodi ... stroka je vedela, kako se streze legioneli ... stroka ve, kako se izvaja zahtevne projekte v medicini ... in vsi so tiho ... le na kaksnem seminarju slisis kaksno zabavljanje na te teme ... tisti, ki smo si upali kdaj kaj reci pa smo ze od zdavnaj v tujini ... ne da tam tece med in mleko ampak je vsaj vecja moznost, da naletis na projekt eticno korektno voden.
Bojan-F
16. 10. 2016 15.37
Urgenca je zahtevni objekt. Vsi postopki bi morali biti doloceni. Vodovodar Janez in njegov sef sta zadnja, ki sta odgvorna. Da nebi slepomisili .., preverite, kaksen je pristop Krke ali Leka do zahtevnih objektov. Problem je, ker Ministrstvo nima razdelanih postopkov, niti bolnica na nuzjem nivoju. Se vedno ne vedo, kaj je commissioning (v farmaciji je temu enakovredna validacija) ...
Bojan-F
16. 10. 2016 15.38
Bojan-F
16. 10. 2016 15.39
... Ministrstvo zdravja, ker sploh nima sistemskih resitev izgradnje in prevzema zahtevnih objektov ...
Bojan-F
16. 10. 2016 15.42
... Spital (direktorca, tehnicno in medicinsko osebje), ker prevzema vec milionov vreden objekt in sploh ne preveri, kaj prevzema ...
Bojan-F
16. 10. 2016 15.46
... kriv je glavni izvajaec (mogoce vodilni izvajalec), ker organizacije projekta ni prilagodil zahtevnosti objekta ...
Bojan-F
16. 10. 2016 15.49
... da skrajsam ... ali je bil opravljen funkcionalni preiskus? Zelo verjetno je bil. Glavni krivci so podpisani na zapisniku o opravljenem funkcionalnem preiskusu. Vodovodar Janez in njegov odgovorni vodja del sta jako dalec od njih.
Bojan-F
16. 10. 2016 15.57
Policija pa je kot nickolikokrat spet izpadla diletantska ... inkriminiranega objekta sploh ni zascitila ... se drugi dan po izbruhu afere je imel Medicoengineering pristop do vseh prostorov.
LLLEPI
16. 10. 2016 10.51
+2
Kriv je prevzemik objekta ki se je tudi podpisal in s tem jamci da so vsa dela izvedena 100% v redu
LLLEPI
16. 10. 2016 10.43
+2
Imate podpis prejemnika objekta ki je podpisal in pregledal objekt in potrdil da je vse v redu torej kaj se iscete in zapravljate denar
felix58
15. 10. 2016 21.58
krif je vodovodar janez
wolfterier
16. 10. 2016 10.43
+1
LLLEPI
16. 10. 2016 10.50
+1
V Sloveniji to poteka tako Mujo je imel najvecjo placo in najvisjo strokovno izobrazbo.Zato je edino pravilno da prevzame vso krivdo in odgovarja zanjo Za kar bo poskrbela kopica nasih nesposobnih neizobrazenih in pokvarjenih ljudi ki prejemajo majhne placice v pravosodju parlamentu zdravstvu in ispekciskih sluzbah.Vse po zakonu in pravici
Madeni
15. 10. 2016 20.14
+1
A ministrico še niso nagnali tako kot za visoko šolstvo dve sluzasti..
LLLEPI
16. 10. 2016 10.57
+3
Ona nic ne ve ni nic slisala nic videla in nje se to ne tice Za njo je pomebno da dobi veliko placo za nic delat in za nicno odgovornost kakor vsi ostali nasi politiki
Tomvojo
15. 10. 2016 17.46
Tomvojo
15. 10. 2016 17.45
+2
Ob taki instalaciji kot je bila prikazana na prvih slikah mesece nazaj nič čudnega da je ratalo kar je,, doma imam boljše naštimano za vtr zalivat.
slovenskidelavec
15. 10. 2016 17.28
+3
Nesposobnost direktorjev da organizirajo delo, plačal pa bo delavec za nesposobnost svojih nadrejenih.
LLLEPI
15. 10. 2016 14.57
+4
Upam da se vedno zaupate nasemu strokovnemu osebju in sposobnosti nasih zdravnikov ki so glede na svoje sposobnosti in odgovornost zelo dobro placalni.Ali pa si zacenjate postavljat vprasanje komu dajete v roke svoje zivljenje ???
LLLEPI
15. 10. 2016 11.47
+7
Vsakemu normalnemu cloveku je jasno kaj se je zgodilo.Ce pogledamo stanje v drzavi in kje se drzava nahaja je jasno da nasa oblast pravosodje policija inspekcije itd delajo za svoj zep in izcrpavajo drzavljane in drzavo na vse nacine.Po domace bi jim lahko rekli lopovi ki se scitijo med seboj z pomocjo zakonov ki so jih sami sprejeli in se se naprej norcujejo iz ljudi z taksnimi preizkavami.Za katere se ze v naprej ve da ne bo nic od njih le da bo ponovno ta postena banda napolnila svoje zepe
Janez Nasrase
15. 10. 2016 11.29
+3
Nikjer se ni videlo, ali je dostop do teh priključkov omogočen vsakemu, ki ima 5 minut časa, ali je to zaklenjeno oz. zapečateno. Ker če je dostopno, bi lahko šlo tudi za sabotažo.
wolfterier
15. 10. 2016 16.06
+2
Zdaj bosta nastradala dva Bosanca,ker nista znala prebrat,kaj piše na cevi,nje...
LLLEPI
15. 10. 2016 11.01
+7
To je cisto normalno Po vezah se dobi posel najde podizvajalca ki je pripravljen delat skoraj zaston vendar ni stokovno podkovan.Pa saj to ni vazno vazno da prejemnik posla pobere ves denar pa ce se bolnica ali nek drgi objekt po przevzemu takoj porusi.Pa tudi prevzemnik dobi doloceno vsoto da spregleda vse napake in nepravilnosti.Nato pa sledi v bliznji prihodnosti razpis za odpravo napak ki se odvija po prejsnjem modelu in tako naprej do neskoncnosti
LLLEPI
15. 10. 2016 14.40
+4
IN potem se cudite zakaj beg mozganov ???V nasi drzavi potrebujemo le ljudi z najnizjim Q ker le tako lahko Nasi politiki nemoteno kradejo do onemoglosti
mallonge
15. 10. 2016 10.54
+2
Posel dobi vladni maziljenec, ki ne zna nič in nima nič zaposlenih in nič denarja. Potem pa razdeli dela pod...pod...pod kooperantom, jim na koncu nič ne plača, nič ni kriv, ker ni nič delal, dobičke si pa razdelijo z delodajalci na ministrstvu.
rde?kar
15. 10. 2016 10.17
+5
Pa kje so odgovorni . Za vsak steber ,ki se ga zabetonira mora nadzornik pregledati .če je uredu povrhu še poslika. Kje so slike tistega ,ki je to pregledoval.
LLLEPI
15. 10. 2016 11.03
+8
ToTako
15. 10. 2016 09.57
+2
ko smo delali po svetu odgovorne naloge,po končanem delu so vedno prevzemali,inšpekcijske službe,nadzornik ki ga določi investitor in odgovorna oseba uporabnika,za kaj ni v naši državi tako,ker vsi odgovornost prevržejo na delovce,a on je ne močan v pravnem sistemu ki še nobeden ni odgovarjal za svoje napake...
zaenotnost
15. 10. 2016 09.28
+3
...zadnji, ki preveri bi moral biti zdravnik!
ToTako
15. 10. 2016 09.58
+1
in to je v tej bolnišnici,Koštrunček vodja sindikata zdravnikov...
wolfterier
16. 10. 2016 10.47
+2
Točno to,nekdo bi vendar moral povohat,kaj prihaja iz cevi,a ne...
orcus
15. 10. 2016 08.23
+2
Ni mozno da je toliko krivcev!! Kriva sta lahko največ dva. Odgovorni v firmi, ki je opravljala inštalacije in predvsrm tisti, ki se je zadnji podpisal po opravljenem prevzemu. Ker je slednji zagotovo iz političnih krogov do sedaj našli še deset drugih da razdelijo krivdo!
LLLEPI
15. 10. 2016 11.05
+5
Ni krivca so samo prejemniki provizij ki so vsi povezani med seboj in zasciteni z zakonom
LLLEPI
15. 10. 2016 14.51
+3
od tega spiska ne bo nic tako kot tukaj in se glasi tako KRIVCI SO imen pa nimajo.
Sunshine73
14. 10. 2016 22.22
+3
To ve še otrok v vrtcu, da gre modra cevka v modro, rdeča v rdečo, bela v belo itd ... ne rabiš za to 3 doktorate !!
proofreader
14. 10. 2016 22.48
+10
Pri nas se to vse meša, rdeči so beli, beli se imajo za modre, ...
ferencz 1
14. 10. 2016 22.03
+6
itak slovensko gradbeništvo na vrhuncu!