Slovenija

Smrt zaradi mišje mrzlice?

Ljubljana, 23. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Infekcijski kliniki v Ljubljani je umrl mlad pacient, ki naj bi ga, po besedah predstavnika za stike z javnostmi v Kliničnem centru, najprej zdravili zaradi suma okužbe z mišjo mrzlico.

So glodalci umrlega okužili z mišjo mrzlico ali leptospirozo?
So glodalci umrlega okužili z mišjo mrzlico ali leptospirozo? FOTO: Reuters

Po neuradnih podatkih so bolnika, ki je sinoči umrl, na kliniko pripeljali v že zelo hudem stanju zaradi leptospiroze, bakterijske okužbe, ki povzroča odpoved pljuč, ledvic in jeter. Gre za nevarno kužno bolezen, ki jo prenašajo okužene živali, predvsem mali glodalci – miši in podgane. Okužene živali bakterijo v okolje izločajo s telesnimi izcedki in sokovi. Bolezen se pojavlja tudi pri ljudeh, kar zaradi velike odpornosti bakterije zahteva dolgotrajno zdravljenje.

Kaj je mišja mrzlica?

Umrlega bolnika naj bi na Infekcijski kliniki v Ljubljani zdravili za mišjo mrzlico, ki se je maja pojavila v mariborski vojašnici. Kot pa se je izkazalo, virusna bolezen, ki jo prenašajo majhni glodalci, ni izvirala iz vojašnice. Na Inštitutu za mikrobiologijo so pojasnili, da obolenje ni bilo nič posebnega. Vsake toliko časa se namreč pojavi leto, ko so pogoji za razvoj bolezni ugodnejši.

Virus mišje mrzlice se prenaša s slino in mišjim urinom, zato so v nevarnosti predvsem tisti ljudje, ki se pogosto zadržujejo v prostorih, kjer so ponavadi tudi mali glodalci. Okužimo se lahko z vdihavanjem prahu pomešanim z mišjimi iztrebki, zelo redki pa so primeri, ko pride do okužbe ob neposrednem stiku z okuženo živaljo. Mišja mrzlica se imenuje tudi hemoragična vročica z ledvičnim sindromom. Pojavlja se kot posamični primeri, lahko pa tudi v epidemijah. Bolezen se med ljudmi ne prenaša, pomembno pa je, da se jo čim prej odkrije in zdravi z ustreznimi antibiotiki. Virus namreč povzroči okvaro ledvic, ki se v določenih primerih lahko konča tudi z njihovo odpovedjo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3