Slovenija

Smo se za to borili?

Ljubljana, 01. 05. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
143

100.000 brezposelnih, negotova prihodnost za študente in upokojence, slabe delovne razmere tujcev, višji prag tveganja za revščino in vse slabše razmere na trgu dela. Po drugi strani pa višja povprečna plača. To je slovenska bilanca ob prazniku dela.

V Sloveniji se ljudje ob 1. maju, prazniku dela, odpravijo na kresovanja, na pohode in srečanja ob golažu in rdečih nageljnih. Dan, ko se slavi delo in delavca in ki so ga običajno začele godbe na pihala in delavske budnice, je bil kot državni praznik v Sloveniji uzakonjen leta 1948.

Praznik dela je sicer mednarodni praznik, ki ga praznujejo v večini držav. Med redkimi izjemami so med drugim Kanada, Bermuda in ZDA. A prav v ZDA, natančneje v Chicagu, so se 1. maja 1886 začeli dogodki, ki so botrovali razglasitvi tega dne za Mednarodni dan delavcev.

Vse se je začelo s Haymarketskim izgredom maja 1886. Takrat so 1. maja trume delavcev v Chicagu začele s splošno stavko, da bi izrazile podporo prizadevanjem za uveljavitev vrste delavskih pravic, zlasti osemurnega delovnika. 4. maja so se nato zbrali na trgu Haymarket, kjer pa se je sprva miren shod krvavo končal. Pred policijsko četo je eksplodirala bomba, na to pa je policija odgovorila s streljanjem. Ubitih je bilo osem policistov in več civilistov.

Delavci Gorenja so izvedli spontano stavko in obrnili hrbet sindikalistom.
Delavci Gorenja so izvedli spontano stavko in obrnili hrbet sindikalistom. FOTO: Kanal A

Prvi kongres Druge Internacionale, ki je potekal v Parizu leta 1889 ob 100. obletnici francoske revolucije, je pozval k mednarodnim demonstracijam v spomin na dogodke v Chicagu. Te so bile tako uspešne, da je že drugi kongres internacionale leta 1891 prvomajske demonstracije uradno razglasil za letni dogodek.

Mednarodna socialistična konferenca pa je 1904 pozvala ''vse socialnodemokratične organizacije in delavske sindikate vseh držav, naj se 1. maja odločno zavzamejo za uzakonitev osemurnega delovnika, za razredne pravice proletariata in za univerzalni mir''. Ker je bil najučinkovitejši način demonstriranja stavka, je konferenca za vse proletarske organizacije razglasila ''obvezno prenehanje z delom na 1. maj''.

Delavske pravice, ki so postale kar vse preveč samoumevne, so se tako krepile več kot 100 let. A vsaka gospodarska kriza, ki po plečih praviloma vedno najbolj udari prav delavca, ki je zadnji, ki mu gre za krizo pripisovati krivdo, pokaže na sicer spretno prikrito vseprisotno težnjo lastnikov, da bi te pravice okrnili.

Leto, ko so slovenski delavci spontano stavkali

Tudi Sloveniji zadnja gospodarska kriza ni prizanesla. Pa pustimo ob strani vse jasnejše dokaze, da so krivci za globalno krizo pravzaprav z njo še zaslužili, mnoga podjetja po vsem svetu pa so dobila priročnega krivca, da so se lahko znebila odvečnih delavcev. Države pa so imele pri vsem skupaj, seveda zaradi krize, povsem zvezane roke, svoje volivce prepričujejo politiki.

V Preventu so morali posredovati policisti. Delavci predsednika uprave niso spustili iz stavbe.
V Preventu so morali posredovati policisti. Delavci predsednika uprave niso spustili iz stavbe. FOTO: 24ur.com

V zadnjem letu se je v primeru Gorenja pokazalo, da delo in delavske pravice niso varne niti v podjetjih z dobrim imidžem, kaj šele v tistih, za katere se je že nekaj časa domnevalo, da dobre rešitve za vse ne bo moč najti, kot se je izkazalo v primeru Mure. A v obeh primerih se je tudi pokazalo, da slovenski delavci niso tiha, otopela množica rok in poceni delovne sile.

V Gorenju so delavci hrbet obrnili tudi svojim sindikalistom in sami izvedli spontano stavko. Ter s tem pokazali tudi na problem nezaupanja v organizirana zastopstva delavcev. Spontano so delo zaustavili tudi delavci v Prevent Globalu, predsednika uprave pa niso spustili iz podjetja. V kalvarijo z murskosoboško Muro je vstopil vladni vrh s premierjem na čelu, a množici delavk ni moglo nič prihraniti bridkega konca. V gradbenih podjetjih, kot sta Prenova in Vegrad, pa se je ponovno izkazalo, kako malo je vredno človekovo delo, zlasti če gre za delavca iz tujine.

Vse več brezposelnih

V nekaterih podjetjih so delavci ohranili svoja delovna mesta, v mnogih pa ne. Rtako se je število brezposelnih v Sloveniji marca letos povzpelo na skoraj 100.000, kar je za 35.000 več kot lani.

In če so se delavci leta 1886 borili za osemurni delavnik, je v zadnjem letu delavce v Sloveniji po plačilnih listah udaril krajši delavnik, h kateremu so se delodajlci zatekli zaradi krize. Krajši od polnega je bil delovni čas 117.000 delavcev, in sicer poleti lani, ko je bila ta številka najvišja.

Muro sta v času največje agonije obiskala premier in gospodarski minister, a ni veliko pomagalo.
Muro sta v času največje agonije obiskala premier in gospodarski minister, a ni veliko pomagalo. FOTO: Sobotainfo.com
Zaradi predvidenega zakona o malem delu so v negotovosti tudi študentje, ki si z delom preko študentskih servisov omogočajo preživetje, ali pa si tako lahko privoščijo kakšen priboljšek, počitnice ali kaj podobnega. Leta 2009 je v povprečju delalo preko študentskih servisov 38.000 oseb, največ jih je bilo seveda poleti, ko je počitnice na ta način po podatkih Ankete o delovni sili preživljalo 50.000 oseb. V povprečju so tisti, ki so delali preko študentske napotnice, opravili dobrih 24 ur na teden, kar je za skoraj polovico več, kot predvideva osnutek Zakona o malem delu. Statistični urad RS

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo leta 2009 v Sloveniji v povprečju 981.000 delovno aktivnih prebivalcev, ki so v običajnem tednu delali nekaj manj kot 40 ur. Se je pa povprečna plača v letu 2009 dvignila za približno 30 evrov glede na leto 2008. Kljub temu pa je bilo v začetku letošnjega leta približno 16.000 delavcev, ki morajo preživeti z minimalno plačo, ki znaša nekaj manj kot 600 evrov bruto.

V zadnjem letu je naraslo tudi število prejemnikov socialne pomoči, ki znaša 230 evrov. Teh je sedaj za približno 10.000 več, skupno 55.000.

Stopnja tveganja revščine je v letu 2008 znašala 12,3 odstotka, kar je za 0,8 odstotne točke več kot leto prej. Mesečni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo se je zvišal s 495 evrov v letu 2007 na 545 evrov leta 2008.

Razmere na trgu dela se slabšajo

Najslabše razmere na trgu dela v času slovenske neodvisnosti so bile dve leti po osamosvojitvi. Kot navajajo v statističnem uradu, je bilo takrat na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 129.000 brezposlenih oseb, kar je pomenilo 14,4-odstotno stopnjo brezposelnosti. Od takrat naprej se je število brezposlenih oseb zmanjševalo z izjemo v letih 1997 in 1998, ko je njihovo število nekoliko narastlo. V marcu 2010 pa je bila s 100.000 brezposelnimi stopnja registrirane brezposelnosti 10,7-odstotna.

Delavci Prenove so iz protesta vztrajali na ministrstvu za delo.
Delavci Prenove so iz protesta vztrajali na ministrstvu za delo. FOTO: E.P.

Najmanj brezposelnih oseb je bilo na zavodu prijavljenih septembra 2008, ko je njihovo število padlo pod 60.000, in ko je bila stopnja registrirane brezposelnosti v samostojni Sloveniji rekordno nizka, saj je znašala 6,3 odstotka. Število registrirano brezposelnih se od takrat naprej vztrajno povečuje. Iskalci zaposlitve imajo sicer bolj slabe obete, da bodo našli zaposlitev, saj se število prostih delovnih mest od leta 2007, ko je bilo na voljo na zadnji dan v mesecu približno 9.000 prostih delovnih mest, precej zmanjšuje. Leta 2009 je bilo v povprečju manj kot 5.000 prostih delovnih mest.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Haxxr
03. 05. 2010 12.20
Sicer sem še študent, vendar me motijo določene izjave...Kaj imate proti upokojencam? Mislite da oni niso morali odlužit svoja leta?? So pač imeli to "srečo" , da so živeli v času, ko se je mehanizacija in tehnologija šele razvijala.Valda niso rabili delat do 65 leta, kot bom tudi nekega dne jaz moral, vseeno pa pomislite, da so imeli dost težje fizično delo kot pa mi danes. Pred 50 leti si moral, denimo v kakšni tovarni hudo delati, ni bilo zračenja, ni bilo raznih dvigal, viličarjev,...Seveda je to samo 1 primer, pa vseeno mal razmislite! POLEG TEGA PA JE VEČINA POKOJNIN TAKO SMEŠNO NIZKA, DA TUDI ONI MEOREJO PREŽIVET! KRIVI NISO UPOKOJENCI, KRIVA JE NAŠA VLADA!!
markoskace@mail386.com
03. 05. 2010 11.29
Ne ,da bi zagovarjal upokojence želim reči to zakaj ne pogledamo tudi zdravnikov ,ki so reveži in delajo 36 ur na dan ter so nedotakljivi , Višje državne in bančne uslužbence kateri kradejo tudi vsem . Naš sistem je pač padel in njihovi izgovori so bolj privlečeni iz prikrivaju svojih bonitet...
tovarišinajuriš
03. 05. 2010 10.05
zahod.west - vsaka rit pride na svoj sekret, tako tudi ti...
zahod.west
03. 05. 2010 10.00
sebični upokojenci uničujejo prihodnost in sanje mladih generacij........vem, da nekatere bo ta stavek motil ampak je resnica. upokojencev, glede na število, imajo preveč pravic na pran mladih.
SEBASTI
03. 05. 2010 06.09
"100.000 brezposelnih, negotova prihodnost za študente in upokojence, slabe delovne razmere tujcev, višji prag tveganja za revščino in vse slabše razmere na trgu dela. Po drugi strani pa višja povprečna plača." Kakšna višja povprečna plača??? Še z dvigom minimalne niso naredili nič ! Z dvigom plače so se dvignile tudi dajatve, kredtna sposobnost se je v bistvu še znižala, ker na računu mora ostati še več. Če si hočeš privoščiti lastno stanovanje je z minimalno in tudi povprečno plačo to praktično nemogoče. Zmajnšanje državne uprave in dajatev, to jim pa ne pride na misel, obrmbno ministerstvo je prvi lep primer.
dunc46
02. 05. 2010 22.26
ne vem zakaj bi nas skrbelo za tujce kako delo majo naj se raj za nase delovce zavzamejo da bojo nasi meli tako kot je treba!adijo pamet zakej pa poljaki v gb in romuni v ital.pa bolg.v spaniji ne delajo panike????zato ker ce jim ni kaj prau lahk pakirajo-ker majo dost svojih!!!
M-teorija
02. 05. 2010 20.11
PS Torej nikoli!
M-teorija
02. 05. 2010 18.56
pajtlerblanka02.05.2010, 08:45 Prav imaš pa tudi tolikokrat kot se motiš.
bre11
02. 05. 2010 18.45
ja za to ste se borili ko ste hteli met kapitalizem pa ga mejte
yerbas
02. 05. 2010 14.18
Naj nam bo v tolažbo: youtube, Korado in Brendi - Kam so sli vsi ci.gani
Buena Vita
02. 05. 2010 08.48
,,SPREVIDELI BODO TUDI SLEPI,KOT JE TRETJI DAN KRISTUŠ LAZARJA OŽIVIL
Buena Vita
02. 05. 2010 08.45
M-TEORIJCA BODI BLAGOSLOVLJEN ČE TO VERJAMEŠ KAR TRDIŠ---ČAS JE NA MOJI STRANI,IN NE MOTIM SE NIKOLI,
bog-je
02. 05. 2010 07.59
neverjetno je podoben silvu plutu
provideus
02. 05. 2010 07.24
Ej,je ta naš Pahor en zadetek. Kaj ne vidi,da mu več narod nbenga javnega govora ne nagradi z aplavzom. Ploskajo mu le tisti v prvi vrsti,ki jih je s sabo pripeljal za moralno podporo in morebitno pomoč.
M-teorija
01. 05. 2010 22.07
patriottt01.05.2010, 21:40 Očitno si preveč direkten. Poskusi s prispodobami, mogoče bom kljub IQ razumel!
M-teorija
01. 05. 2010 22.03
Admin daj pokaži kaj mi je odgovoril!
M-teorija
01. 05. 2010 21.45
pajtlerblanka01.05.2010, 21:10 Za največji uspeh zaenkrat mu štejem odstranitev glavnega krivca odprtja Pandorine skrinjice in posledično razmah tajkustva. Z zadnjimi obtožbami tudi začetek njenega zapiranja. Njegova politika, ki se ne znaša nad manjšinskimi skupinami. Demokratično vladaje ne samo na besedah, temveč tudi na dejanjih, tudi in predvsem med njihovimi ministri. Popravljanje in odpravljenje slabe politike prejšne vlade, ki se je zaradi obsežnosti zavlekla za celo leto (razni polično nastavljeni direktorji, ki niso bili sposobni, politično nastavljeni sekretarji, delo na Darsu...). Pa tudi tako zasmehovanega semaforja, ki je pregleden graf, tako za njega, za vlado, kot za volilce. Pomoč pri odpiranju novih trgov (LIbija, Kuvajt...), ker smo bili očitno preveč odvisni odvisni od UE trga. Aktivno reševanje Železnic in prihod Mehdorna. Reševanje problema bresposelnosti s subvencioniranjem. Nevmešavanje oziroma pomoč pri raziskovanju povojnih pobojev in prepuščanje zadev stroki (DEMŠAR pravi). Zaradi recesije zamik izpolnitve izvajanja plačne reforme za javne uslužbence. Še bi se našlo in še se bo ko bodo vsi zakoni, ki so v pripravi sprejeti in zaživeli.... PS Pa kamele bomo dobili.
Freeeedom
01. 05. 2010 21.40
OBJAVI PROSIM MOJ ODGOVOR M-teoriji
Freeeedom
01. 05. 2010 21.36
PAHOR JE TELIČEK (OPROSTITE TELIČKI)
abeceda123
01. 05. 2010 21.32
ups.......................je Pahur še živ, sem mislil, da..............