Slovenija

Smo prišli tako daleč, da bomo o podatkih 'barantali'?

Ljubljana, 25. 02. 2014 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
127

Kakšno trnovo pot je morala prestati naša bralka, da je popravila podatke v evidencah o nepremičninah, si lahko predstavljajo samo tisti, ki so jo prav tako morali prehoditi. Pot jo je vodila od občine, geodetske izpostave, do ministrstva, vmes pa je uradnik s podatki celo "barantal".

"Prepričana sem bila, da imam te podatke urejene," pravi Eva Novak, ki jo je zadnje obvestilo Gurs presenetilo, še posebej podatek o določitvi stopnje pozidanosti njenih parcel. Dobila je informativni izračun za parcele v katastrski občini 1806 Sobrače (geodetska izpostava Litija). Ena od parcel pa je imela po evidenci Gurs in na obvestilu navedeno, da je to 78,6 odstotka kmetijsko zemljišče in 21,4 odstotka pozidano zemljišče. Zato je ta parcela sedaj obdavčena z dvema stopnjama davka. Za kmetijsko zemljišče 0,15 in za pozidano zemljišče 0,5. Na Občini Ivančna Gorica so ji pojasnili, da je teh 21,4 odstotka pozidanega zemljišča občina določila v prostorskih aktih kot vplivno območje namenjeno širitvi podeželskega naselja. Ker so ji pojasnili, da je te podatke usklajeval Gurs, so jo napotili na območno geodetsko upravo v Litiji.

Da bi uredila podatke o kmetijskem zemljišču je morala skozi trnovo pot.
Da bi uredila podatke o kmetijskem zemljišču je morala skozi trnovo pot. FOTO: Reuters

Tam so jo najprej poskušali prepričati, da gre v tem primeru zagotovo za objekt, ki s sosednje parcele posega tudi v njeno parcelo. Pokazali so ji zračni posnetek in se sklicevali nanj. Tudi ona jim je pokazala odločbo o ureditvi meje za sosednjo parcelo, iz katere je jasno razvidno, da noben objekt ne gravitira čez parcelno mejo. Na pomoč so poklicali nadrejenega, ki ji pove, da gre najbrž za javno dobro. A javno dobro, ki je vpisano v zemljiško knjigo ni obdavčeno, ga opomni naša bralka. In tu se začnejo pogajanja. Referent ugotovi, da gre za pot, ki v naravi ne poteka točno v koridorju zarisanem v katastru. Pot je javno dobro in v lasti Občine Ivančna Gorica. In ker so del te poti pripisali tudi naši bralki Evi, ji referent ponudi, da ji bo odpisal večji del od teh 21,4 odstotka, vsega pa ne. "Gurs bi moral javno dobro v celoti upoštevati kot tako in potemtakem izbrisati iz mojih evidenc oziroma podatek ustrezno popraviti," opozarja Novakova, ki je bila nad 'barantanjem' referenta zgrožena. "Po nekaj minutnem pregovarjanju mi celo zagrozi, da mi bo pripisal še večjo pozidanost od te, o kateri sedaj poteka razgovor. Pojasni mi še, da v kolikor ne pristanem na njegov predlog, da se lahko pritožim na ministrstvo za kmetijstvo, ker so podatke o pozidansti zemljišč pridobivali iz njihovih evidenc in mi že v naprej pove, da tudi tam ne bom uredila nič."

Seveda se je bralka odpravila tudi tja. Na ministrstvu ji pojasnijo, da oni niso pošiljali nobenih podatkov Gursu, prav tako dodajo, da so njihove evidence namenjene vodenju kmetijske politike (za dodeljevanje subvencij) in tako določujejo obseg zemljišč, ki jim te subvencije tudi pripadajo. Po podatkih kmetijskega ministrstva je v tem primeru njena parcela v 78,6 odstotkih kmetijsko zemljišče, v 21,6 odstotkih pozidano zemljišče po katerem poteka javna pot. Kaj pa je teh 21,6 odstotka pozidanosti pa kmetijsko ministrstvo ne obravnava več in se do njega tudi ne opredeljuje.

Referent je naši bralki ponudil delni odpis oziroma zmanjšanje deleža pozidanega zemljišča.
Referent je naši bralki ponudil delni odpis oziroma zmanjšanje deleža pozidanega zemljišča. FOTO: Thinkstock

Novakova je prepričana, da gre za napačno uporabo, celo zlorabo podatkov s strani Gursa. "Pri meni se ta napaka pojavlja na treh parcelah v skupni kvadraturi preko 1000 m2. To prvič ni malo, drugič na tak način nikoli nobene evidence ne bodo urejene," je razočarana. "Vse sem prijavila pravilno že v popisu premoženja, vse je urejeno in vpisano v zemljiško knjigo, pomembnejše parcele so geodetsko urejene, tudi javno dobro - občinska pot je pravilno vpisana v zemljiško knjigo. Res pa je, da ni odmerjeno po stanju v naravi, vendar to ni moj problem, to je problem občin, ki v 20-ih letih tega niso uredile," še pravi Novakova. Občine morajo tako podatke čim prej urediti, poziv pa so nanje naslovili tudi v Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS).

Poziv občinam, da uredijo evidence

Občine pozivajo, naj takoj začnejo z urejanjem evidenc glede stavbnih zemljišč in jih posredujejo Gursu. Opozarjajo, da je veliko zemljišč, ki jih kmetje obdelujejo, njiv ali travnikov, z občinskim prostorskim načrtom pa so opredeljena kot stavbno zemljišče.

Po informacijah kmetov, ki so se na zbornico obrnili po prejemu informativnih izračunov davka na nepremičnine, so zemljišča za gradnjo stavb, ki se dnevno uporabljajo za kmetijsko dejavnost, vrednotena v več 100.000 evrih.
Po informacijah kmetov, ki so se na zbornico obrnili po prejemu informativnih izračunov davka na nepremičnine, so zemljišča za gradnjo stavb, ki se dnevno uporabljajo za kmetijsko dejavnost, vrednotena v več 100.000 evrih. FOTO: Thinkstock

Občine so v preteklosti določale gradbene parcele za stanovanjsko rabo, industrijske cone in podobno tudi mimo volje lastnikov kmetijskih ali gozdnih zemljišč, ugotavljajo v zbornici. Zemljišča za gradnjo stavb pa imajo nekaj desetkrat višjo vrednost od kmetijskih ali gozdnih zemljišč, obenem pa so obdavčena z 0,5 odstotka, medtem ko je davčna stopnja za kmetijska zemljišča 0,15-odstotna in za gozdna zemljišča 0,07-odstotna.

Po informacijah kmetov, ki so se na zbornico obrnili po prejemu informativnih izračunov davka na nepremičnine, so zemljišča za gradnjo stavb, ki se dnevno uporabljajo za kmetijsko dejavnost, vrednotena v več 100.000 evrih. Informativni izračuni davka na nepremičnine pa predstavljajo zneske pet, osem in še več tisoč evrov davka na leto. Zbornica je sicer že ob sprejemanju zakona opozarjala na nedorečenost modela vrednotenja in pomanjkljive podatke.

Do 31. marca, ko je po zakonu o davku na nepremičnine še čas za spreminjanje podatkov pred prvo odmero davka na nepremičnine, morajo občine v skladu s pravilnikom o določanju zemljišč za gradnjo stavb prečistiti podatke o stavbnih zemljiščih. V register nepremičnin na Gursu morajo posredovati podatke o stavbnih zemljiščih, kjer je gradnja stavb dejansko možna.

To so zemljišča, ki ležijo na območju stavbnih zemljišč in je zanje sprejet občinski podrobni prostorski načrt, ki daje možnost gradnje stavb ali so komunalno opremljena, je na njih dopustna gradnja stavb in nimajo pravnih omejitev glede gradnje ali imajo že pridobljeno dokončno gradbeno dovoljenje.

Zaradi neodzivnosti nekaterih občin v zbornici opozarjajo, da lahko pobudo občini za ureditev poda tudi lastnik nepremičnine ali katerakoli druga oseba. Kadar zemljišča skladno s kriteriji iz omenjenega pravilnika dejansko niso primerna za gradnjo stavb in bo ta podatek občina sporočila na Gurs, bo takšno zemljišče v registru nepremičnin pridobilo nižjo vrednost. Ovrednoteno bo kot kmetijsko ali gozdno zemljišče. Pri obdavčitvi nepremičnin bodo za takšna zemljišča uporabljene nižje davčne stopnje, kar pomeni tudi nižji davek, še pojasnjujejo v zbornici.

Preberite tudi prispevek o tem, da imajo na Gursu še vedno dolge čakalne vrste in da se je pametno naročiti, če bi radi podatke o svojih nepremičninah popravili. Pozor, rok je do 31. marca 2014.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morbidus
26. 02. 2014 22.22
Vse meje v Sloveniji, ki so bile izmerjene pred letom 2000 niso urejene. To vam bodo povedali tudi na GURS, saj oni sami dvomijo v točnost svojih lastnih podatkov, ki so jih izmerili njihovi strokovnjaki. Če hočete dobiti potrdilo, da imate urjejeno mejo, vam bodo izdali zavrnilno odločbo in vas napotili na ponovno merjenje zemljišča. Za davek so podatki pa dovolj točni? Glede na razsežnost pritožb, očitno nimajo posodobljenih evidenc z zemljiško knjigo, pa še kje drugje tudi ne. Očitno se ne zavedajo, da so oni tam v službi zaradi nas, ali mi hodimo na GURS zaradi njih? Nobene škode če ga kar ukinejo, saj ga itak ne rabimo. Tako slabe evidence lahko vsak doma vodi....
an?ka30
26. 02. 2014 14.58
Tudi v tem poslu ne bo za VSE ENAKO!!!!!!!
Terezinka
26. 02. 2014 09.32
+5
Slabo začeto, slabo končano. Že ko so sprejeli zakon o popisu so delali vse nekam "po domače". Potem so pošiljali obvestila in dopuščali neke pripombe, ker prave pritožbe to niso bile, ker nanje niso odgovarjali. Sedaj so naredili hitro nek zakon, ki je premoženje ljudem in firmam (lastnikom) obdavčil po tem za kaj ga uporabljajo in to z razliko 10krat več proizvodne objeke od gozda ali kmetije. Ne rečem, da bi morali kmete z davki zadušiti toda proizvodnja je zmeraj proizvodnja ne glede ali se gre proizvodnjo na kmetiji, v Krki, v gostinjstvu, v Renoju ali v mali obrtni delavnici. Prostori kjer se dela, kjer si ljudje z delom služijo kruh bi morali manj obdavčiti kot neke vikende. Sedaj pa se spet govori, da se bo na hou ruk popravilo zakon, da vikendov ali nezasedenih drugih in tretjih stanovanjskih in počitniških enot ne bomo več vodili kot luksuz. Nihče pa v tem našem zlobiranem parlamentu ne govori o proizvodnih prostorih. Nihče ne pove, da so recimo sobodajalci v turistične namene enaki (oziroma bi morali biti enaki) tistim v kmečkih turizmih. Nihče ne reče, da je vrednost turistične kmetije enako premoženje, ki ustvarja dohodel kot vrednost neke gostilne. Nihče niti z obrtne niti z gospodarske zbornice ne pove, da je proizvodna hala praviloma isto premoženje ne glede če v njej dela kmet ali nek drugi obrtnik ali podjetnik. Spet nabirajo le volilne glasove in ne rešujejo nič. SLABO ZAČETO IN SLABO KONČANO. Obdavčuje se premoženje in to bi moralo biti enako obdavčeno, potem pa olajšave, ki bi bile spodbude za delo in za normalno uporabo. Obdavči naj se več tisto kar je luksuz in premoženje zares bogatih.
Terezinka
26. 02. 2014 09.39
+3
Sedaj bodo stopnjo davka za vse stanovanjske enote izenačili kar spet ni pravilno. Govorilo se je, da se bo zaradi davka naredil red, da se bodo prijavili prazni ali na črno zasedeni stanovanjski prostori. Sedaj pa je govora, da tega ne bo. Spet bodo neke vile raznih mogotcev, stanovanja, ki se na črno oddajajo in vsi vikendi enaki
Terezinka
26. 02. 2014 10.09
+4
Zanima me s kakšno obrazložitvijo si mi dal minus, a mogoče s tem, da je prav, da je premoženje drugačno glede na namen. A je res kaj razlike v premoženju, ki služi stanovanju za osebne potrebe (v prvi hiši,ne vikendu) in v premoženju ki služi kakršnemu koli delu? Kaj zagovarjaš stopnjo, ki 10 krat več obdavči proizvodno halo obrtnika ali podjetnika od hleva nekega kmeta. Če je potrebno na nekih predelih kmete nižje obdavčiti zaradi česar koli naj se jim da posebno olajšavo ne pa načelno nižjo stopnjo. Pri oddajanju turističnih sob in kmečkih turističnih objektih recimo ne vidim potrebe različne obdavčitve od drugih, ki so registrirani kot turistična d.o.o.
hondacrx
26. 02. 2014 08.55
+3
Tudi ko sem jaz šel na GURS so hoteli barantati ;) In na koncu smo iz .05% prišli na minimalno vrednost...
godhead
26. 02. 2014 08.31
+7
v teh javnih službah so si vsi v žlahti, kot da gre za družinska podjetja
Terezinka
26. 02. 2014 10.10
+2
relos
26. 02. 2014 08.25
+4
Država misli, da bodo sedaj občani pod grožnjo kazni v enem mesecu pošlihtali vsa lastništva, dedne postopke, pa zemljiško knjigo, pa vse prostorske akte, geodetske podatke, tržne vrednosti...zato da bomo lahko plačevali vsi v poprečju 5 krat več :)
an?ka30
26. 02. 2014 15.01
+1
nI ŠANS,NE MORE BIT TAKO...čE PA SE DEDIŠČINE NA SODIŠČAH VLEČEJO PO 20 IN VEČ LET!!!!
bik ferdo
26. 02. 2014 07.40
+6
Birokratiziranje - to pa že v osnovipomeni neživljenskost !!!
Kosmatinc
25. 02. 2014 21.24
+12
Za hlapce rojeni za hlapce vzgojeni slovenclji.
xxx121
25. 02. 2014 21.02
+10
Ni mi jasno zakaj je zakon o davku na nepremičnine ignorirav bazo podatkov GRAFIČNA RABA KMETISKIH ZEMLJIŠČ ki izkazuje trenutno rabo kmetijskih zemljišč v bazi podatkov GERK !!!!! ??????-
xxx121
25. 02. 2014 21.05
+3
Pobrav pa je rabo podatkov iz Starodavne zgodovine ki ni imela osvežitve podatkov.
jedupan?pil
26. 02. 2014 08.21
+2
zato ker po trenutnih njihovih podatkih poberejo več davka :)
orel4
25. 02. 2014 20.49
+12
Ja kam plovemu saj so čisto zmešani vse je nekaj narobe.Namesto da bi se ukvarjali z novimi delovmimi mesti se pa igramo monopoli.
Roman Hren
25. 02. 2014 20.25
+14
Neurejene evidence so posledica slabega dela javne uprave! Težave z nepremičninskim davkom so samo del tega! Koliko denarja je šlo na privatne račune zaradi tega? Kot vzpodbude za kmetijstvo in podobne olajšave, npr.? Ali pa za stalne meritve, anketarske ocenitve,... To le na področju urejanja prostora. Kje so še vsa ostala področja!
totalka
25. 02. 2014 21.55
+3
Hmmm..bo treba še par sto ljudi v JU zaposlit
Terezinka
26. 02. 2014 10.42
+1
Zakone in popise ni delala JU. Vse te stvari so delali honorarno izven JU. Iz SLBO ZAČETEGA pa nikoli ne more biti nekaj prav narejenega
an?ka30
26. 02. 2014 15.02
resslovenka
25. 02. 2014 20.18
+9
Mislim, da bi morali poslanci (ki delajo v našem in imenu torej za nas) to temo uvrstiti na svoj dnevni red takoj in zaradi neusklajenosti z realnim stanjem nepremičnin davkoplačevalcev, preprečiti nepravičen poseg v naše denarnice. Predvsem pa naj se nam ne grozi več s kaznovanjem, ker tisti ki bi morali opraviti svoje delo kvalitetno in brez napak tega niso storili.
mackon08
25. 02. 2014 19.55
+26
Zagrožena je kazen če si sami ne uredimo njihove šlamparije. Kaj pa kazen za tiste ki so to šlamparijo naredili?
jedupan?pil
26. 02. 2014 08.21
+1
an?ka30
26. 02. 2014 15.03
babi jelci
25. 02. 2014 19.47
+3
hiša zmešnjav
JV SLOVENIJA
25. 02. 2014 19.15
+12
Ne vem zakaj obstajajo računalniki, internet, telefon, fax in bog ve kakšne vse povezave. Zakaj to ne uporabljajo za razmenjavo podatkov. In kot pika na i - še boš kaznovan če ne urediš podatke. Vse možne podatke imajo, samo jih je treba razmenjat med seboj. Če je treba preverit podatke za otroški, potem najdejo i 1 euro prihranka. Ajooj.
naranca1
25. 02. 2014 18.03
+16
stafford
25. 02. 2014 17.57
+13
To je tako kot Jukanovičeva vila. Mi smo za evidenčno vilo plačali 55 miljonov, ukrajinci so jo plačali enkrat, mi pa jo bomo plačevai vsako leto znova in znova.
totalka
25. 02. 2014 21.56
-4
Ta vila je državna in ne njegova last....sedaj ko bo rit grela Timošenkova ali pa ta Klinc bo pa vse v najboljšem redu !!
rezervni
25. 02. 2014 17.55
+26
edino slovence se ima lahko tako za norce in čisto nobenega drugega naroda na svetu ne več.
1xy
25. 02. 2014 17.45
+17
če državo vodi solatar v ozadju in na sceni tepiharka, potem je pa res barantanje nekaj normalnega........ampak POP TV, tokrat vam čestitam za foto, kake lepe OVČKE ste našli :))))
dr.dare
25. 02. 2014 18.01
+3
scernig
25. 02. 2014 17.44
+29
Namesto,da bi oni nam dokazovali moramo mi njim... neverjetne zgodbe...In tile naj bi nas potegnili iz krize!!!!!