Slovenija

EKSKLUZIVNI VIDEO: Po napadu pobegnili

Ljubljana, 09. 04. 2009 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Primorski študenti so glede incidenta z obritoglavci na ljubljanski Filozofski fakulteti povedali, da "v Sloveniji vladajo take razmere, da lahko neonacisti in neofašisti svobodno delujejo pod krinko "domoljubnih" društev in organizacij".

Skupina obritoglavcev je vkorakala na Filozofsko fakulteto in ustrahovala udeležence okrogle mize, trdijo priče.
Skupina obritoglavcev je vkorakala na Filozofsko fakulteto in ustrahovala udeležence okrogle mize, trdijo priče. FOTO:
V skupini napadalcev naj bi bili po zatrjevanju prič tudi nekateri vidni člani Tukaj je Slovenija.

Tukaj je Slovenija na svoji spletni strani ostro protestira. To je domoljuben, samoiniciativen projekt in ni organizacija, tako da nima članov, še manj pa "vidnih članov", piše. Tako ostro zavračajo trditve, da ima projekt Tukaj je Slovenija kar koli s sumom kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. "Absolutno smo prepričani, da bo te neresnične navedbe ovrgla policijska preiskava," dodajajo.

Študenti sociologije so v okviru tedna kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani (FF) organizirali okroglo mizo z naslovom Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji.

Včeraj so se zbrali v 4. nadstropju FF, ko jih je kmalu po začetku pogovora presenetila skupina okoli 15 obritoglavcev. Priče pravijo, da gre za mlade osebe, stare okoli 21 let. Predavanje so prekinili, bili so glasni in žaljivi.

Tam je bil tudi 28-letni fant, ki je s svojim fotoaparatom, opremljenim s kamero, snemal okroglo mizo. Kamero je usmeril v skupino obritoglavcev. Ko so to videli, so začeli skrivati svoje obraze, eden od njih pa ga je napadel s hrbta in mu poskušal odvzeti fotoaparat. Napadalec je pri tem 28-letnika tudi udaril, fotoaparat pa je padel po tleh in se razbil.

Zbrani so poskušali posredovati, toda skupina nasilnežev je bila hitrejša. Po napadu so stekli po stopnicah in proti izhodu. Nekateri udeleženci okrogle mize so stekli za njimi, drugi so hitro poklicali policijo.

"Na predstavitev so prišli organizirano in njihov namen je bil jasen – s svojo prisotnostjo so očitno želeli ustrahovati udeležence okrogle mize,“ je za 24ur.com povedal Marko, ki se je udeležil pogovora na FF. "Ker se ni vedelo, ali bodo še kakšen izgred naredili v prostorih fakultete, so ljudje klicali policijo,“ je še dodal.

Obritoglavec na Filozofski fakulteti
Obritoglavec na Filozofski fakulteti FOTO:

Kje je meja?

Tiskovni predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek je za 24ur.com povedal, da so bili policisti o incidentu obveščeni okoli 17.40. "Šlo naj bi za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Drugi ukrepi pa bodo odvisni od zbranih obvestil,“ je dejal Stojnšek.

Na vprašanje, s kakšnimi posledicami se lahko skupina oseb sooči, če vstopi v izobraževalno ustanovo in seje strah med študenti in udeleženci predavanj oziroma okroglih miz, je Stojnšek odgovoril: "To bo treba preiskati. To je bilo odprtega tipa. Kje je meja med razpravo in tem, da je nekdo ogrožen ali da je nekaj moteče? Zato je treba dogodek raziskati in reči: do te meje so šli, prekoračili so jo. Potem bomo videli, ali je šlo še za kakšno kaznivo dejanje. Na pamet ne moremo govoriti,“ je zaključil Stojnšek.

Udeleženci okrogle mize so skupino obritoglavcev pozvali, naj mirno zapusti prostore fakultete, saj nasilni neonacisti na pogovoru niso zaželeni. "Nismo neonacisti, smo nacionalsocialisti," so kričali. Priča dogodka

Ljubljanski policisti so nam nato še poslali pisno izjavo o incidentu: "Včeraj okoli 17.40 je bil OKC PU Ljubljana obveščen o domnevni kršitvi javnega reda in miru v prostorih izobraževalne ustanove na Aškerčevi cesti v Ljubljani. Na kraju so posredovali policisti, ki so z zbiranjem obvestil ugotovili, da se je skupina oseb v izobraževalni ustanovi udeležila seminarja v okviru organiziranih študentskih dnevov. Pri tem je do 28-letnega oškodovanca pristopil neznanec in mu iz rok izbil fotoaparat. Po dejanju je neznanec zapustil prostore ustanove. Policisti zbiranje obvestil nadaljujejo. O zbranih ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo."

Študenti FF zgroženi, vodstvo FF dogodka še ni obsodilo

Za komentar dogodka smo prosili tudi predstavnike Filozofske fakultete. "Zbiramo obvestila o dogodku. Uradno izjavo bomo podali jutri," so za 24ur.com povedali predstavniki FF. Posnetki videokamer na fakulteti pa bodo policiji najverjetneje zelo olajšali delo pri preiskavi. Vprašanje pa je, kje so bili varnostniki FF, ki bi lahko predvideli možnost incidenta.
Za komentar dogodka smo prosili tudi predstavnike Filozofske fakultete. "Zbiramo obvestila o dogodku. Uradno izjavo bomo podali jutri," so za 24ur.com povedali predstavniki FF. Posnetki videokamer na fakulteti pa bodo policiji najverjetneje zelo olajšali delo pri preiskavi. Vprašanje pa je, kje so bili varnostniki FF, ki bi lahko predvideli možnost incidenta. FOTO:
Študentje Filozofske fakultete od vodstva Filozofske fakultete pričakujemo takojšnjo javno in nedvoumno obsodbo incidenta. Zahteve študentov FF

"Organizatorji ter prisotni študentje in študentke smo popolnoma zgroženi in obsojamo tovrstno nasilje. Zaskrbljeni smo nad možnostjo, da bi tovrstna dejanja postala pogostejša, nemara celo stalnica na naših fakultetah," so v izjavi za javnost zapisali zaskrbljeni študenti FF. "Pravzaprav je ironično, da se je potreba po debati o pojavih nestrpnosti in fašističnih praksah potrdila na tako nazoren način. Vendar se ne smejemo, kajti ne gre samo za napad na prisotne študente in študentke, temveč tudi za napad na samo fakulteto, katere smisel obstoja in delovanje morata biti usmerjena ravno proti takšnim praksam nestrpnosti in nasilja," so še zapisali. Vodstvo fakultete je napovedalo, da bodo uradno izjavo podali šele jutri. Dogodka še niso obsodili.

Vsebina okrogle mize, na kateri so sodelovali tudi predavatelji FF

"Nestrpnost v Sloveniji je dosegla razsežnosti, ki grozijo, da se bo ta usidrala kot nekaj vsakdanjega, normalnega. Prevladuje nekritično sprejemanje sovražnih vsebin. Razpasla se je nereflektirana raba svobode govora kot krinke za sejanje sovražnega govora, takšno početje pa z lastnimi praksami legitimirajo sami predstavniki oblasti. Zakaj je narobe sklicevati se na svobodo govora v primeru nestrpnosti? Kako se boriti proti sovražnemu govoru? Kje so meje svobode govora? Kdaj se patriotizem sprevrže v (rasni oziroma rasistični) nacionalizem in kdaj ta v neofašizem oziroma zakaj je to (lahko) ena in ista stvar?"

Obritoglavec na Filozofski fakulteti
Obritoglavec na Filozofski fakulteti FOTO:

Izrazi podpore

Študentski svet FF, edini uradno izvoljeni študentski organ fakultete, ki zastopa interese študentov, obsoja kakršno koli fizično in verbalno nasilje. Ves čas smo v stiku s prodekanom študentom FF, ki zastopa interese študentov v raziskavi dogodka, ki še poteka. Študentski svet FF trenutno ne more komentirati podrobnosti dogodka. Uradna izjava bo podana jutri. Maja Peharc, predsednica študentskega sveta FF

Dejanje skupine obritoglavcev so že obsodili študenti Univerze na Primorskem (UP). "Njihovo dejanje najostreje obsojamo in izkoriščamo priložnost, da kolegom s FF izrazimo polno podporo v prizadevanjih, da se opozori na razmere v družbi, ki očitno omogočajo uspešno razširjanje nestrpnih ideologij med mladimi, kot tudi v prizadevanjih, da se te razmere odpravi,“ je zapisal predsednik Študentskega sveta UP Fakultete za humanistične študije v Kopru Željko Urumović.

Društvo študentov Fakultete za humanistične študije Koper pa je zapisalo, da jih incident ni presenetil, saj "v Sloveniji vladajo take razmere, da lahko neonacisti in neofašisti svobodno delujejo pod krinko "domoljubnih" društev in organizacij“. "Napadli so fakulteto, napadli so univerzo, napadli so vsakega študenta in profesorja, napadli so slehernega svobodnega državljana. Univerza je prostor, kjer se neguje svobodo govora in kjer naj bi imeli možnost izmenjevati mnenja in poglede. Univerza in fakulteta morata biti prostora, kjer se lahko neomejeno giblješ, srečuješ in delaš. Če je to ogroženo, potem je ogrožen vsak svobodoljuben človek in tudi vsaka svobodoljubna akademska misel,“ je zapisano v pismu podpore.

Izjava študentskega sveta FF
Pismo podpore študentom FF
Pismo podpore študentom FF
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3