Slovenija

Smešna napoved tožbe?

Ljubljana, 07. 12. 2006 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policijski sindikat meni, da bi moral Janša odgovarjati za neresnične izjave. Vladi se obtožbe zdijo smešne.

Policisti so Janši dali možnost, da se opaviči, trdi sindikat.
Policisti so Janši dali možnost, da se opaviči, trdi sindikat. FOTO: E plus
V sporočilu je sindikat demantiral tudi navedbe ministra Viranta o višini plač policistov. Kot so zapisali, višina plače policista s srednješolsko izobrazbo brez nadomestila za prevoz na delo in regresa za prehrano znaša: za policista začetnika 214.083 tolarjev bruto oziroma 147.159 tolarjev neto, za policista z 10 let delovne dobe 280.035 tolarjev bruto oziroma 186.581 tolarjev neto ter za policista s 30 let delovne dobe 320.029 tolarjev bruto oziroma 202.455 tolarjev neto. Regres za prehrano na delovni dan pa znaša 737 tolarjev.

Vodstvo Policijskega sindikata Slovenije razmišlja o tožbi zoper predsednika vlade Janeza Janšo, in sicer zaradi po njihovem mnenju neresničnih in zavajajočih izjav, ki jih je Janša 1. decembra izrekel v državnem zboru, so sporočili po seji izvršnega odbora. Kot je povedal predsednik sindikata Branko Prah, so Janši sicer dali možnost, da se javno opraviči, o tožbi pa se morajo še prej posvetovati z odvetniki. Ali jo bodo vložili ali ne, pa bodo dorekli "v zelo kratkem času".

Policisti nameravajo tožiti Janšo zaradi njegovih izjav v parlamentu, ko je dejal: "V zadnjih dveh dneh se soočamo še z grožnjami policijskega sindikata, da bo organiziral belo stavko policije. In strašno so se zaostrile nekatere zahteve, ki nimajo nobene zveze z realnostjo. To me spominja na julij leta 1991, ko sta se slovenska teritorialna obramba in policija pripravljali na obrambo Slovenije, policijski sindikat pa je napovedoval stavko za 27. junij. In glede na to, da gre za bolj ali manj iste ljudi, ki so takrat upravljali ta sindikat, se mi zdi, da gre za podobno zlorabo v tej situaciji."

Janša naj bi v državnem zboru govoril neresnice.
Janša naj bi v državnem zboru govoril neresnice. FOTO: Reuters
Vodstvo policijskega sindikata se ne namerava opravičiti zaradi napovedi stavke, kot to od njih pričakuje minister za javno upravo Gregor Virant, oziroma se je pripravljeno opravičiti zgolj v primeru, če bo vlada izpolnila njihove pogoje. Vsekakor pa pristajajo na skupno pogajalsko mizo o plačah, ki jo je ponudil Virant, ker se želijo še naprej pogajati. Kot je še povedal Prah, se bo 12. decembra sestala Konfederacija sindikatov javnega sektorja, kjer bodo "predstavili svoja prizadevanja za dosego ciljev".

Po Prahovih besedah ne drži, da so sindikat v osamosvojitvenem letu vodili isti ljudje kot danes, sedanje vodstvo tudi ni seznanjeno z aktivnostmi in pripravami na stavko leta 1991, ker je sindikat tedaj sodeloval pri pripravah na osamosvojitev. Od Janše zato pričakujejo, da bo svojo izjavo podkrepil z argumenti.

Prah ne izključuje možnosti stavke. Na stavko se pripravljajo v teh dneh, za kar so se odločili pretekli petek na razširjeni seji sveta sindikata na Bledu, kjer so opozorili na slab položaj policistov in prizadevanja za ureditev plačnih razredov. "Tam so vsi navzoči glasovali, da podpirajo vse aktivnosti sindikata za dosego 22. plačilnega razreda, vključno s stavko," je povedal Prah. O stavki bo sicer dokončno odločil svet, "tudi v primeru, če jim bodo ponudili 21. plačilni razred". Če pa jim bo "vlada prisluhnila in dala, kar zahtevajo, gotovo ne bodo stavkali", je še dodal.

Hajdinjak: Razmišljanje policijskega sindikata o tožbi Janše je smešno

Vladni predstavnik za odnose z javnostmi Valentin Hajdinjak je na vprašanje glede razmišljanja vodstva Policijskega sindikata Slovenije o tožbi zoper Janšo odgovoril, da se mu takšno razmišljanje zdi smešno in neprimerno.

Policijski sindikat je v ključnih dneh grozil s stavko in tako sabotiral priprave na osamosvojitev, je poudaril Hajdinjak
Policijski sindikat je v ključnih dneh grozil s stavko in tako sabotiral priprave na osamosvojitev, je poudaril Hajdinjak FOTO: POP TV

Janša je po Hajdinjakovih besedah v svojem govoru na državnem zboru ločnico med teritorialno obrambo in slovensko policijo na eni strani in policijskim sindikatom na drugi potegnil zato, ker sta tako teritorialna obramba kot slovenska policija vlagali vse napore v samo pripravo in tudi izpeljavo osamosvojitve ter Slovenijo branili tudi s svojim življenjem, medtem ko je policijski sindikat v tistih ključnih dneh grozil s stavko in tako sabotiral priprave na osamosvojitev.

Kot je še povedal Hajdinjak, je policijski sindikat takrat najprej sicer napovedal stavko za 27. junija leta 1991, potem pa jo je uradno napovedal za 3. julij. To sporočilo pa je bilo skupaj z zahtevami sindikatov v časopisih objavljeno šele 17. junija 1991, kar je bilo le nekaj dni pred samo osamosvojitvijo. "Le predstavljate si lahko, kako lahko napoved stavke ali pa tudi sama stavka s strani policijskega sindikata na tako rekoč predvečer osamosvojitve, kasneje tudi vojne, vpliva na sam potek dogodkov. K sreči se to ni zgodilo, saj so pripadniki slovenske policije premogli dovolj modrosti, državotvornosti in občutka za odgovornost," je še dodal Hajdinjak.

Minister za javno upravo Gregor Virant: Policijski sindikat naj se vrne za skupno pogajalsko mizo.
Minister za javno upravo Gregor Virant: Policijski sindikat naj se vrne za skupno pogajalsko mizo. FOTO: Jani Dolinšek

Bolj kot grožnjo s tožbo pa Hajdinjak problematizira izjave sekretarja policijskega sindikata Aleksandra Cvara, ki je pozival k protizakonitemu ravnanju, in sicer je dejal: "Mi imamo v skladu z zakonom narejeno stavko, vendar pravimo, da tudi tega ne bomo spoštovali." Te besede so po Hajdinjakovem mnenju težke in si jih ne predstavnik policijskega sindikata ne kdo drug ne bi smel privoščiti. Kot pa je poudaril, gredo tako pripadnikom teritorialne obrambe kot tudi slovenske policije vse zasluge za obrambo domovine in uspešno izpeljavo projektov osamosvojitve.

Upokojenci podpirajo sindikat

Predstavniki upokojenih delavcev ministrstva za notranje zadeve pa so na letošnji zadnji seji izvršnega odbora zveze sprejeli sklep, s katerim podpirajo napore Policijskega sindikata Slovenije v pogajanjih s pristojnimi državnimi organi za ureditev temeljnih pogojev za njihovo delo.

Predstavniki tudi odločno zavračajo nekatere navedbe, da gre pri tem za delovanje tako imenovanih starih sil, to je tistih pred izvolitvijo sedanje vlade, so sporočili iz Zveze klubov upokojenih delavcev ministrstva.

Policijski sindikat podpirajo tudi upokojeni delavci.
Policijski sindikat podpirajo tudi upokojeni delavci. FOTO: POP TV

"Nekateri, ki smo bili takrat še aktivni udeleženci osamosvojitvenih procesov in priče delovanja vseh dosedanjih vlad, se še dobro spominjamo, da smo odločno in argumentirano zavračali nenehno navzoče vladne zahteve po reviziji posebnih pravic policistov," so zapisali v sklepu.

Neprimerljivo z drugimi poklici

Prav tako menijo, da je po vseh veljavnih kriterijih za vrednotenja delovnih mest v državni upravi delovno mesto policista z zahtevano peto stopnjo izobrazbe najbolj zahtevno in neprimerljivo z drugimi v tej stopnji zahtevnosti. Med tem poklici so v sklepu izpostavili poklic paznika, carinika, vojaka, inšpektorja in delavcev upravnih enot.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zasfican_ful
08. 12. 2006 14.21
evo ti eno smešno:Policaji bojo štrajkal k itak nč ne delajo?se prav da bojo sam podalšal dopust.
abc-cba
08. 12. 2006 12.49
konjedic, če te citiram: "policisti so itak VSI..."! Govoril si o vseh sedaj pa obračaš besede. Poleg tega pa je policijsko vodstvo na večini postaj nekje v rangu 30-40 let, kar pomeni, da so bili v času osamosvojitvene vojne na prvi liniji in rušili tvoj opevan marksizem ali pa še žulili srednješolske klopi. Starega kadar praktično ni več, saj so že upokojeni, glede na to, da jim je beneficirana doba ostala in so lahko odšli že pri 48 let starosti. Tu pa tam se najde še kakšen starega kova kot npr. generalni direktor, a kot vidiš ga mladi ne upoštevajo preveč.
ziveti@email.si
08. 12. 2006 07.16
Poklic policista se niti slučajno ne more primerjati s poklicem vojaka, medicinske sestre, učiteljice, uslužbenca inšpekcijih služb ipd..Najbolj prizadeti so navadni policisti-operativci in tudi kriminalisti-operativci, za druge v policiji, ki se imajo tudi za policiste, pa ne bi govoril, ker jim prav nič ne manjka (teh je pa tudi veliko). Čeprav Viranta spoštujem, tukaj nima prav in je zaveden, sam pa na podlagi tega zavaja javnost. Dvomim, da bo plačni sistem pravičen, saj vsak najprej vidi sam sebe, navadni policisti in kriminalisti-operativci pa pri tem nimajo besede oz. sploh ne vedo, kaj se dela, do kje je zadeva prišla in nimajo nobene besede. Tisti, ki pa o tem odločajo, pa pojma nimajo kaj je operativno policijsko delo.
hinko.murovec@siol.net
08. 12. 2006 06.53
Hinko MUROVEC, ja Spoštovani " albertinum " 7.12. / 18:38in še nekaj poznavalcev Slovenske zgodovine . Imate PRAV , vse se začne in tudi neha pri g. Janši , žal predvsem neha. Tudi trditev , da vse izvira in se k - ali v - njega - k njemu- vrača neizpodbitno drži. Če ne bi v mladosti preiskusil vseh "svinjarij" gnilega socializma, ko sem za vsakim vogalom dobil delo, ko so naši očetje udarniško gradili zadružne domove in so bili ves čas terorja v lasti vasi in njenih ljudi, česar jih je z svojim prispevkom osvobodil g. Janša , ko ne bi poskusil bede življenja, ko si če si ukradel ( tudi na položaju ) žajfo sedel, sedaj je vsaj za najbolj zaslužne in " ta prave " bolj pravično in lahko zmečejo delavce na cesto, ko prej " ustrezni in zaupanja vredni" za mastne provizije prodajo pod ceno firmo tujcu. itd.Skratka idealno, najlepše je, da skrbi skupaj z RKC, ki pooseblja nam vsem ljubega Boga za končno pošteno priznanje zaslug vseh sodelavcev fašizma in nacizma pri iztrebljanju Slovencev, ki niso bili pripravljeni biti hlapci. Res dobro uspeva postopek vzpostavitve reda v katerem boš ali za ali pa te ne bo. Iztrebili te bodo z prefinjenimi deportacijami, deložacijami, metanjem iz služb in še kaj. Da g. Albertinum, popolnoma se strinjam z Vami in Vam podobnimi, v Vas je prava Slovenska poštena zavest. Policaji , ki nekaj sitnarijo pa imajo za biti tiho in na komando izganjati Slovenske nezaželjene državljane na povelje in po želji vaških nestrpnežev in straž z blagoslovom Vašega ljubega Vodje. Hinko MUROVEC
robert1@mail386.com
08. 12. 2006 04.47
Najboljse je prepovedati sindikate in razpustiti policijo. Bomo imeli vaske straze in kaksen tank v Lj, pa se stroskov bo manj.
prpitek@volja.net
08. 12. 2006 01.12
ja že policija ma evre itd. ok se strinjam, mene pa za silvestrovo potegnejo, ko si nek obsojenec poreže žile, ker bi si rad popestril novo leto in se mu zahoče okusit malo zunanjega sveta in ga je treba v bolnici varovat, pa še marsikaj drugega se dogaja pri nas, žal imamo tudi mi stalno neke prepovedi in zapovedi in pripravnosti itd.. , sem bil tut sam v policiji, pa vem kašno je delo, sigurn ne tok stresno in zaf...no kot tle med kriminalci, mislm, da le ni pošteno od njih, da nas odrivajo od sebe, prov je da se borijo za plače za boljše pogoje itd...jih tud podpiram, sam komentarji kaj je bol zahtevno, kaj je bol naporno, kaj je bol... ne vem kaj, mislm, da smo vsi v isti gajbici, sam policijski sindikat ma več jajc kot naš, to pa.... lep pozdrav vsem
abc-cba
08. 12. 2006 00.45
Nisem hotel omalovaževati ostalih služb, ki sem jih naštel in tudi ne pravim, da je njihova sedanja plača primerna. Res nekatere od njih imajo tudi precej nevarno delo, ampak ne glede na to, policijsko delo je vsaj za stopnjo ali dve bolj zahtevno. Samo za premislek, policisti si v tem prazničnem obdobju (Božič, Novo leto) ne morejo vzeti dopusta, kot preostali svet in mogoče odpotovati kam v tujino, kar je danes pri nas zelo popularno. Razlog, uvedba evra. Dvomim, da imajo to prepoved ostale državne službe. konjedic, povprečna starost policistov na postajah je tam okrog 25 let, kar pomeni, da so bili leta 1990/91 stari okrog 10/11 let, zato lahko samo rečem, a je marksizem kaj za namazat na kruh?
prpitek@volja.net
08. 12. 2006 00.02
Sicer pa se policisti pa obsegu dela in znanju, ki ga zahteva njihovo delo, nikakor ne morejo enačiti s carino, pazniki, vojaki, inšpektorji ali delavci na upravni enoti, ki morajo poznati le nekaj zakonov. bejž no! res se ne mormo z njimi primerjat, žal oni pa z nami ne, delam v zaporu 20 let pa točno vem v kakšni nevarnosti smo pazniki iz dneva v dan, marsikdo v tej službi obupa, o zakonih pa takole.. če kdo misli, da paznik nosi samo ključe za pasom se hudo moti, tudi mi imamo pooblastila, med drugim je tudi ta, da lahko nekomu vzamemo življenje, ali za to pa ni potrebno poznati zakonov ? brez skrbi da ja, pa ne samo enega, Virant in ostali pa lahko mahajo z nekimi plačilnimi listi, in govorijo o plačah, naj prosim maha z svojo če si upa.........Kar se pa sindikatov tiče je pa jasno vsem kateri plačujejo članarino, .....pa še krompirja ni od nikoder
abc-cba
07. 12. 2006 23.17
Prvič mislim, da se sindikat ukvarja s stvarmi zaradi katerih obstaja. Sindikatov za krompir nabavljat že dolgo nihče več ne potrebuje. Plače s katerimi pa je mahal Virant so najbrž plače policistov, ki varujejo varovane osebe, njihove plače so bistveno višje zaradi raznoraznih dodatkov, saj so ti policisti neprestano na poti tako v domovini kot tudi na tujem, koder pa gre naša gospoda. Gre za skrajno manipulacija s podatki. Sicer pa se policisti pa obsegu dela in znanju, ki ga zahteva njihovo delo, nikakor ne morejo enačiti s carino, pazniki, vojaki, inšpektorji ali delavci na upravni enoti, ki morajo poznati le nekaj zakonov.
Froc
07. 12. 2006 21.04
Mogoce pa ima sindikat probleme sam s seboj? Slišal sem, da se je kar precej policistov odločilo, da iz njega izstopi. Nekako mora opravičiti prejemanje ne tako majhne članarine.Ko ti zmanjka argumentov, potem pa na silo. Prav tako pa je dejstvo, da policisti večinoma dobijo manjšo plačo, s katero je mahal g.Virant, povprečje pa dvigujejo "policisti" ki ne delajo na policijskih postajah, pač pa na drugih delovnih mestih, kjer pa se ne srečujejo s problematiko na terenu.
mrzli37@email.si
07. 12. 2006 20.35
Sindikat je še isti, država se mu je pa zamenjala. hmm.. Kar naj tožijo Janšo, ampak konkretni predstavniki sindikata, naj se ne skrvajo za cel policiski kolektiv. Se bo vsaj pokazalo kaj in v čigavem interesu (so) delajo. Jih ni za jemat resno, samo zgago hočejo narest, ker pogajanja preveč lepo tečejo..
jaka37
07. 12. 2006 20.03
Vse pojasnjuje dejstvo, da za sindikati stoji partija in Kučan, ki so do zadnjega nasprotovali osamosvojitvi. Med policisti je bilo precej takih, ki so branila z vsem srcem Slovenijo, sindikalisti pač niso med njimi. Sedaj skušajo ponovno metati polena pod noge Janši in Sloveniji. Sramota.
hrcekmuri
07. 12. 2006 19.52
kaj se sedaj napihuje policija,med vojno so se skrivali po gostilnah navadni smrtniki pa smo morali reševati državo.če bi vse nsredili specialci bi jih moraslo biti milion
GolfBravo
07. 12. 2006 19.43
...ampak res, od fare.
Rob2007
07. 12. 2006 19.31
SRAMOTA ZA SINDIKAT!!!!!!!! DELAJO NAM SRAMOTO VSEM SLOVENCIM! G. Janša je pa fant od fare........
jsmazarot@email.si
07. 12. 2006 19.24
Če se bodo še Policisti puntal, bo res kmalu prišel tista pred volilna obljuba LDS da če bo Janša glavni, bodo tanki na cesti! Zgleda da je opozicija le začela delati na svojih obljubah!
tiger@hitri.com
07. 12. 2006 18.50
SVOBODNJAK.Prav imaš.Naše sodstvo je še vedno pod vplivom bivših partijskih ljudi,ki zasedajo dobro plačana delovna mesta v sodstvu.Iz EU zopet prihajajo kazni zaradi predolgih sodnih zaostankov,ki jih bomo plačal davkoplačevalci.Prav zaradi nesposobnih sodnikov,ki slabo delajo država plačuje kazni.Normalno bi bilo da bi kazni ki pridejo iz EU plačal tisti ki je slabo delal.Sicer pa bomo davkoplačevalci zelo veseli da bi se tud v sodstvu enkrat nardil red in bi sodniki tudi za svoje slabo delo odgovarjali.Takšno odgovornost(plačevanje kazni)poznajo drugi poklici v državni upravi(menda tud v policji) in drugod.Zakaj bi bilo sodstvo izjema. Kar se pa tiče g. Janše,ima sigurno dober razlog za svoje izjave,ki jih je dal.O tem ne dvomim.
albertinum@excite.com
07. 12. 2006 18.38
Nekaterim še ni jasno, da je Janša največji sin slovenskega naroda, da je prvi med osamosvojitelji (edini pravi osamosvojitelj) in da iz Janše izvira in se v Njega zopet steka slovenska državotvornost in samobitnost. Le On ima pravico razlagati proces slovenskega osamosvajanja. Sploh ne vem, kako mediji policistom objavljajo takšne heretične izjave. Skrajni čas je, da ti neodgovorni policisti sami od sebe odstopijo zaradi zasebnih razlogov (ali pa se bodo politkomisarji SDS potrudili, da bodo odstopljeni).
svobodnjak@email.si
07. 12. 2006 18.05
Janševe žalitve so res presegle vse meje dobrega okusa. Na žalost pa je naše sodstvo preveč pod vplivom vladajoče opcije. Janša se bo izmazal, tako kot se je Rupar.
super_man
07. 12. 2006 16.39
ok, krneki. vladi med ljudstvom raste podpora, ubistvu pa same afere. ma folk ma preveč časa. nej rajš delajo, ne pa en druzga obtoževat.