Slovenija

Smaragdna reka s hidroelektrarno?

Ljubljana, 22. 07. 2011 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za gospodarstvo je v javno razpravo poslalo dokument, ki bi reki Soča vzel status naravne vrednosti. Vlada naj bi želela uslišati interes energetskih lobijev in na smaragdni reki postaviti hidroelektrarno.

Minister Rok Žarnić
Minister Rok Žarnić FOTO: Blaž Garbajs

Minister za okolje Roko Žarnić želi, da se iz osnutka energetskega zakona črta 565. člen, ki bi dal možnost gradnje elektrarn na reki Soči. "Kot minister za okolje se osebno čutim odgovornega, da naredimo vse, da ta naš biser zaščitimo," je izpostavil Žarnić in poudaril, da člen posega v ustavno varovano naravno dediščino.

Žarnič je danes v Ljubljani izpostavil, da ga je neljubo presenetilo, da se je v osnutku energetskega zakona, kar z ministrstvom za okolje ni bilo usklajeno, pojavil 565. člen, ki da slutiti, da bi se v sedaj zaščitenem območju Soče lahko v prihodnosti pojavila želja po gradnji energetskih objektov. "Če bi bil ta člen sprejet, bi obstajala potencialna grožnja po gradnji elektrarn na Soči," je dejal Žarnić.

Omenjeni člen je treba po mnenju Žarnića iz osnutka zakona črtati, ker je z vidika ohranjanja naravne dediščine nesprejemljiv, nesistemski in neustaven. Žarnić meni, da je nesprejemljivo tudi to, da se o tem členu niso posvetovali z okoljskim ministrstvom.

565. člen brez obrazložitve in popolnoma nesistemsko ukinja zaščito reke Soče pred energetskimi posegi, katero je uveljavil zakon o določitvi zavarovanega območja za reko Sočo s pritoki leta 1976. Dodatno posega ta člen tudi v ustavno varovano naravno dediščino in ukinja status naravne vrednote, katerega ima reka Soča na podlagi zakona o ohranjanju narave, poudarjajo na okoljskem ministrstvu.

Zakon o določitvi zavarovanega območja za reko Sočo so leta 1976 sprejeli, da bi zavarovali enkraten naravni pojav in ga ubranili pred velikimi energetskimi posegi, ki bi uničili njegove kvalitete. Na okoljskem ministrstvu opozarjajo, da je to območje zaradi tega ohranilo svojo naravno podobo in predstavlja še danes dobro ohranjen ekosistem ter je v slovenskem pa tudi mednarodnem pomenu izjemno. Ima vse naravovarstvene kvalitete in je zaradi tega tudi spoznano za naravno vrednoto državnega pomena.

Žarnić je obenem pojasnil, da bodo morali v bližnji prihodnosti urediti še nekatere nelogičnosti v območjih Nature 2000. "Kot bi nekdo s škarjami izrezal neka območja, ki bi po zdravi pameti sodila v Naturo. Očitno so bili v preteklosti še neki drugi kriteriji, ki so nekomu dali v roke te škarje," je dejal minister. Popravili bodo tudi druge nelogičnosti, na primer, ko se Natura 2000 pojavi sredi mestnega središča.

Da je treba 565. člen iz zakona črtati, menijo tudi v organizaciji Cipra in javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP). V Cipri spominjajo, da v Sloveniji od leta 2004 velja Alpska konvencija, pogodba o varovanju Alp, ki vsebuje tudi protokol Energija.

Ta med drugim določa, da se pogodbenice zavezujejo, da bodo "varovale vodne režime v vodozaščitnih območjih za pitno vodo, zavarovanih območjih z njihovimi tamponskimi območji, varovanih območjih in območjih miru kot tudi v neokrnjenih območjih narave in krajine", poudarjajo v Cipri.

Določila omenjenega člena pa po oceni TNP predstavljajo "poskus popolnega razvrednotenja vzpostavljenega sistema ohranjanja narave v Sloveniji, pa tudi neupoštevanje ratificiranih mednarodnih naravovarstvenih sporazumov ter predpisov skupne evropske zakonodaje".

"Sprejetje energetskega zakona v predlagani obliki bi predstavljalo tudi kršenje ustavne obveznosti države za skrb za ohranjanje naravnega bogastva ter naravne in kulturne dediščine ter zagotavljanja skladnosti sprejetih zakonov in drugih predpisov z mednarodnimi pogodbami in s splošno veljavnimi načeli mednarodnega prava, obvezujočimi za državo," še poudarjajo v TNP.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri se pridružuje vsem, ki nasprotujejo 565. členu v osnutku zakona, saj da je ta člen moč razumeti kot ukinitev zaščite reke Soče pred energetskimi posegi, zaščite, ki jo veleva zakon o določitvi zavarovanega območja za reko Sočo s pritoki iz leta 1976. "Soča je enkraten naravni in kulturni pojav v Sloveniji, zato ga zakon upravičeno ščiti kot ustavno varovano naravno dediščino že 35 let," je zapisal.

Juri pozdravlja stališče ministra za okolje in napoveduje, da si bo prizadeval za črtanje omenjenega člena in za nadaljnje varovanje reke Soče. Pričakuje sicer, da bo vlada na podlagi mnenja zainteresirane javnosti in ministra za okolje v DZ poslala že primerno popravljen zakonski predlog.

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikiz123
24. 07. 2011 12.55
Oni bi sam gradili, ker tam se da krast, namesto, da bi obstoječe obnovili, posodobili, ponekod sploh dokončali.. Ne vejo več kaj bi lahko zabetonirali.. Ta vlada ima že tako debilne predloge, da je za bruhat. Reka Soča je ena najlepših rek v Evropi in na svetu, naš naravni in kulturni simbol in mora ostati zaščitena. Tisti, ki jim narava nič ne pomeni pa marš spakirat kufre in na Japonsko in tam ostat in se veselo prežarčit.
Raztezje
23. 07. 2011 16.03
Glede na obstoječe realno stanje, kaj zdaj ne damo, Soče ali Žarniča?
Mawsyy
23. 07. 2011 15.49
Dodala bi samo se to, da je vse skupaj razumljeno, kot da bojo zdej s hidroelektrarnami pozidali celotno Posocje, sli delat kamnolom pod Krn in naredli odlagalisce radioaktivnih snovi pod Polovnikom. Nevem, a ni po nacelih novinarskega kodeksa korektno, nepristransko in nevtralno porocanje prioriteta? Zakaj sploh vzbujate paniko med ljudmi s takimi clanki? Me zanima kako paniko bodo naredli, ko se bojo koncno na Ministrstvu za promet zganli, da posodobijo Bohinjsko progo, ki je zastarela in nevarna. Verjetno bo elektrifikacija spet vplivala na par vrabcev in kaksno zolno, saj bojo zice ovirale naravne poti! Kaj hocm rect... pr porocanju je treba bit objektiven, ne pa sejat panike med ljudmi. Da je ta vlada sicer kr neki, to itak ze dolgo vemo, saj so vzeli tud TNPju status nacionalnega parka in mu dali status krajinskega.
Mawsyy
23. 07. 2011 15.41
Jao no, kake ovce so ljudje... novinarji napisejo clanek o smargadni reki, kako unicena bo, pa je takoj cela panika. Sploh da bi prebrali za kaj se gre in razumeli napisano... Pa ne zdej da zagovarjam se eno elektrarno na Soci, ker jih je ze dovolj, ampak clanek je dosegel namen, da se povzroci panika med ljudmi, ki so povecini funkcionalno nepismeni. Meni osebno se zdi vecji problem nameravan plinski terminal v Zavljah in nameravana gradnja TEŠ, kakor gradnja HE po rekah.
korintos1
23. 07. 2011 11.44
kamenje33 Če jih nihče noče, zakaj bi vetrne imeli ravno mi? Da nam še te stare vrane s njimi pobijejo?
kamenje33@gmail.com
23. 07. 2011 11.34
Solkanski most so med 1 svetovno vojno podrli, nato pa so ga Italijani postavili nazaj. Kakšno je vaše mnenje o vetrnih elektrarnah na Nanosu? Za vetrne elektrarne je to poleg Volovje rebre najboljša lokacija.
rajak
23. 07. 2011 10.38
ŠE EN REFERENDUM ZA SOČO
ognjenorezilo
23. 07. 2011 10.32
ta ministrstva in politika zganjajo cirkuse za javnost kot da so te institucije vsaka na drugi celini in ne vedo kaj kdo dela in je težko zavrteti telefon ali poslati mail za mnenje. stroka izgublja pomen zaradi takih.
bukefal
23. 07. 2011 10.23
Balonček, med vsemi neumnostmi, ki jih stresaš na Kurah, si pa napisal eno, ki me je nasmejala. Veš, tisto, da se bo Kresalka z gliserjem vozila po akumulacijskem jezeru, he, he. Pa še res bi bilo tako!!!
bukefal
23. 07. 2011 10.20
Gregorčič se zaradi teh levakov obrača v grobu!!!
blue-art
23. 07. 2011 10.19
Poglejte, imate nedokončan projekt za hidroelektrarne na Idrijci (pritok Soče) več njih celo, a vi bi pa v soško dolino posegali, tam pa cel kup otenciala pustili komu? Očitno posegate v vodotok, ampak Doblar, plave, Ajba...imajo iste vode, torej je vseeno kje posežete. Preverite kje bo manj vpliva na okolje, bi vsak pameten svetoval, no ne nujno. Pamet je relativna stvar.
llaall
23. 07. 2011 10.16
samo neki me skrbi...če soča izgubi svojo "zaščito" kot predlaga ministrstvo,gor ne bo samo še ena mala hidroelektrarna na nekem soškem pritoku.uničili jo bodo ker itak samo denar nekaj pomeni.od kdaj nam pa štroma primankuje pravzaprav?
Tonček Balonček
23. 07. 2011 10.16
Levaki so se zdaj čisto razkrinkali, oni nam bodo unilčili "deželo", za nekaj kW elektrike in provizije pri tej gradnji! Skrajni čas je, da nastopi Janša in prepreči to katastrofo! To je verjetno namen te "novice"? Vsi vemo, da so Janši Alpe zelo ljube, sploh pa Posočje, Lepena, Zavrzleno, on je naše upanje zaščite narave, ekologije, on je čuvar naše naravne in kulturne dediščine! Dol s komunisti! Če ne bomo stopili skupaj, bo Golobič na Soči zgradil elektrarno, Kresalka se bo pa z gliserjem vozila po akumulacijskem jezeru! To bomo preprečili!
bukefal
23. 07. 2011 10.06
Naj se še v bran smaragdni reki oglasi ... ... naša MORALNA AVTORITETA!!!
bukefal
23. 07. 2011 10.03
A Golobič še nima polnih žepov???
Kristjan Gri?nik
23. 07. 2011 09.56
Jaz sem za gradnjo jederskih in sončnih elektrarn.
pika poka ježek
23. 07. 2011 08.44
Ta naša kvazi levica je poden od podna. Nič ni svetega.
Urbekistan
23. 07. 2011 08.32
Takrat se spomni, bistra Soča, kar gorko ti srce naroča: Kar bode shranjenih voda v oblakih tvojega neba, kar vode v tvojih bo planinah, kar bode v cvetnih je ravninah, tačas pridrvi vse na dan, narasti, vzkipi v tok strašán! Ne stiskaj v meje se bregov, srdita čez branove stopi, ter Politike, zemlje lačne, vtopi Na dno razpenjenih valov!
blankaa
23. 07. 2011 08.25
Smotrno bi bilo da si začnejo graditi bolj nobl zapore, ker jih bodo v prihajajočih časih potrebovali.PA na ženskee ne pozabit, zapore mislim.
civitasstain@gmail.com
23. 07. 2011 08.21
Tonček Balonček " Pa ne mi govorit, da so komunisti v Sloveniji na vladi! Pa Karl Marx bi se dvakrat v grobu preobrn, če bi to čul....... Mi imamo ekstremno kapitalistično vlado.