Slovenija

Službi za lokalno samoupravo izdali negativno mnenje

Ljubljana, 16. 11. 2011 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče je zmotilo neučinkovito delovanje informacijskega sistema ISARR. Po mnenju revizorjev služba vlade za lokalno samoupravo sistema ni zasnovala in vzpostavila tako, da bi bilo njegovo delovanje učinkovito.

Računsko sodišče je Službi vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) zaradi neučinkovitega delovanja informacijskega sistema za spremljanje, poročanje in izvajanje operativnih programov izdalo negativno mnenje. Po mnenju revizorjev vladna služba sistem, ki je namenjen spremljanju, izvajanju, poročanju, načrtovanju in izplačevanju sredstev evropske kohezijske politike (ISARR), ni zasnovala in vzpostavila tako, da bi bilo njegovo delovanje učinkovito.

Zaradi napačne izbire tipa zapisa podatka zapisi vrednosti v podatkovni zbirki niso vedno enaki zneskom, ki so zapisani na listinah, so ugotovili v reviziji, ki se nanaša na obdobje od leta 2009 do 11. aprila letos. Uporabniki, ki niso bili seznanjeni z uporabljeno metodologijo izračuna zneskov v ISARR, pa so v ta informacijski sistem zapisovali neverodostojne dodatne zneske upravičenih stroškov v znesku en cent brez podlage v listini, da bi dobili enak znesek, kot je bil zapisan na odredbi za izplačilo iz državnega proračuna.

Služba vlade za lokalno samoupravo
Služba vlade za lokalno samoupravo FOTO: Damjan Žibert

Pri proučevanju delovanja aplikativnih kontrol v informacijskem sistemu ISARR je računsko sodišče ugotovilo, da te ne delujejo. V informacijski sistem niso bile vgrajene ustrezne kontrole, ki bi preverjale pravilnost izračunanih zneskov za izpis zahtevka za povračilo. Nezanesljivo pa je delovala tudi programska oprema za pripravo seznama plačanih ali preverjenih računov.

Ugotavljajo, da vladna služba ni posebej določila načina zaokrožanja zneskov izračuna javno upravičenih izdatkov, prispevka Evropske unije za povračilo in nacionalnega javnega financiranja. Poleg tega pa so zneski v tem informacijskem sistemu prisilno zaokroženi navzdol, s čimer pa uporabniki niso bili seznanjeni.

Računsko sodišče je SVLR naložilo, da v 90 dneh predloži odzivno poročilo, v katerem morajo izkazati izvedbo popravljalnih ukrepov ter predložiti načrt aktivnosti za zapisovanje točnih zneskov z listin v informacijski sistem ISARR ter zapisovanje vseh zahtevanih podatkov iz Uredbe Komisije. SVLR mora predložiti tudi navodilo o pravilih zaokrožanja zneskov pri izvajanju kohezijske politike, ki bo usklajeno z organom potrjevanja, ter predložiti načrt za konsistentno uporabo teh pravil v ISARR.

V službi za lokalno samoupravo bodo poročilo komentirali, ko ga bodo podrobneje proučili.

Kaj pa pravijo na vladni službi?

V SLVR napovedujejo, da bodo odzivno poročilo v predpisanem roku pripravili, vendar pa pri tem poudarjajo, da se je sistem začel uporabljati že v finančni perspektivi 2004–2006, zato se je sistem kot informacijska podpora uporabil tudi v programskem obdobju 2007–2013. Na SVLR še dodajajo, da je bilo v njegovo delovanje vloženega veliko truda.

Številne menjave na vrhu

V mandatu vlade Boruta Pahorja so se na vrhu SVLR zamenjale kar štiri osebe. V začetku mandata je kot ministrica nastopila Zlata Ploštajner, ki je odstopila zaradi osebnih razlogov; njen naslednik Henrik Gjerkeš je odstopil zaradi vožnje pod vplivom alkohola, Duša Trobec Bučan pa odstopila le po nekaj mesecih dela, ker je menila, da pri svojem delu ne uživala podpore. Sedaj SVLR vodi državni sekretar Bojan Suvorov. Pred nekaj tedni pa se je SVLR znašla v hišni preiskavi zaradi postopkov, vezanih na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010–2015.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kalif001
16. 11. 2011 15.32
a tista Rjavčeva vešča, Bučanova, je dobila kaj odpravnine ali nič za sabotažo Pahorja?