Slovenija

FOTO&VIDEO: V Zagorju iz hiš izselili nekaj družin

Ljubljana, 17. 09. 2010 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
V.L./U.Z./STA/M.M.
Komentarji
473

Zagorsko dolino je prizadela velika naravna katastrofa, ocenjuje župan Matjaž Švagan. Poplavljenih je nekaj tovarn, del Zagorja je brez vode, nekaj družin pa so morali izseliti. Gasilska društva in štab civilne zaščite so v pripravljenosti.

Natanko tri leta po katastrofalni ujmi v Železnikih, kjer še vedno poteka sanacija, agencija za okolje (Arso) ta konec tedna napoveduje močno deževje. Najhuje naj bi bilo na območju Posočja, Vipavske doline in Bohinja. Tako so že danes za celo Slovenijo, razen za Dolenjsko in Belo Krajino, do 6. ure zjutraj razglasili rdeči alarm oz. najvišjo stopnjo opozorila.

Najvišjo nevarnost zaradi izrednih vremenskih razmer običajno razglasijo enkrat na leto, zaradi poplav se je to nazadnje zgodilo lani ob božiču. Na rdeče obarvanih območjih lahko nastane večja gmotna škoda in nesreče, ogrožena so lahko tudi človeška življenja.
Državo je močno deževje že zajelo. Bolj, kot so na Arsu predvidevali, da bo, v Ljubljani poplavlja reka Gradaščica, ki grozi v širšem delu mesta. "Trenutno je na terenu 270 gasilcev, ki črpajo vodo na območju Brda, Vrhovcev, ceste v Mestni log, Rožne doline in Dolgega mostu,“ je za oddajo 24UR ZVEČER povedal Robert Kus z ljubljanske Civilne zaščite (CZ). Kot je povedal, so danes razdelili okoli 5000 protipoplavnih vreč, še enkrat toliko jih imajo na zalogi in jih bomo delili tudi jutri. "Če bo potreba večja, bomo zaprosili za dodatne,“ je še dodal.

Popoldne so pod podvozom pod železnico pri Tivoliju na Celovški cesti, kjer se je nabrala voda, obstali trije avtomobili in avtobus ter ohromili promet v središču mesta. Prav tako je avtomobil obtičal v podvozu na Drenikovi ulici v Ljubljani. Zdaj pa je v Celju na Kočevarjevi ulici zaradi poplav zaprt podvoz pod železnico, prav tako so zaradi poplavljenih cestišč popolnoma zaprte ceste Moravče–Izlake pri Plesu, Izlake–Zagorje v Zagorju, Zagorje–Most čez Savo pri križišču za Cesto 20. julija,Trojane–Izlake pri Orehovici, Moravče–Izlake pri Mlinšah, Ljubljana–Polhov Gradec pri Šujici in cesta v Horjulu na Ljubljanski cesti. Zaradi poplavljenega cestišča je promet  oviran na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani. Zaradi plazu na cesti je polovična zapora na cesti Predmeja–Slokarji.

 

Poplavljen podvoz na Celovški v Ljubljani.
Poplavljen podvoz na Celovški v Ljubljani. FOTO: Blaž Garbajs

MOL: Protipoplavne vreče dobite na komunali

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so prebivalce ob vodotokih Ljubljanice, Gradaščice, Malega grabna in Gameljščice pozvali, naj zaščitijo svoje premoženje. Iz nižjih prostorov naj v višje umaknejo premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Za zadrževanje poplavnih voda naj uporabijo priročna sredstva (vreče peska, PE folijo ali širok lepilni trak).

Sicer pa prebivalci s poplavno ogroženih območij lahko omejeno količino protipoplavnih vreč dobijo na Komunalnem podjetju Ljubljana, Tbilisijska cesta 61, kjer jih lahko tudi napolnijo s peskom, so še dodali.

Hude težave v Zasavju

Predstavnica uprave zaščite in reševanja v Trbovljah Urša Grošelj je za 24ur.com povedala, da zaradi močnih padavin na njihovem koncu vladajo izredne razmere. Na terenu so vse gasilske službe in vsi, ki so zadolženi za pomoč. Soočajo se s poplavljenimi in zaprtimi cestami, plazovi, ki grozijo, zalitimi objekti in podobno.

Zagorsko dolino je prizadela 'velika naravna katastrofa', pa je ocenil župan Matjaž Švagan. "Poplavljene so tovarne Eti Izlake in IGM Zagorje, najhuje pa je v Svei, kjer je poplavljena celotna proizvodnja, vključno z novo proizvodno linijo, ki so jo zagnali pred par meseci." Veliko je tudi plazov na območju občine, regionalna cesta Zagorje-Kisovec pa je poškodovana, je naštel. Pojasnil je še, da je del Zagorja brez vode, nekaj družin pa so morali izseliti.

Tudi predstavnik podjetja Svea je za 24ur.com dejal, da je njihova proizvodnja v Zagorju ob Savi poplavljena. Ocenil je, da je nivo vode visok okoli 2 metra, tam pa so gasilci in predstavniki civilne zaščite, ki poskušajo rešiti, kar se rešiti da. Pri tem jim pomagajo tudi delavci podjetja.

Kot še pravi zagorski župan, čakajo, kaj se bo zgodilo ponoči. Vse službe – gasilska društva, štab civilne zaščite – so v pripravljenosti. Glede na razmere v občini bo županov urad deloval vso noč. Občinski predstavniki pa bodo zjutraj pregledali, kakšno bo stanje v občini po noči padavin.

 

Voda je zalila tudi del bolnišnice Trbovlje. Neuradno smo izvedeli, da so razmere že pod kontrolo in da zaposleni čistijo posledice poplave. Na pomoč so jim priskočili tudi gasilci, ki so jim pripeljali dve črpalki za vodo. "Stvari pri nas se umirjajo, močne padavine so ponehale, tako da zdaj pri nas zmerno dežuje. Zaenkrat se ne dogaja nič posebnega, smo pa vsi v pripravljenosti – tako gasilci kot civilna zaščita. Stvari so pod nadzorom, obvladujemo zadeve in zaenkrat ni razloga za paniko,“ je za 24ur.com povedal poveljnik CZ Trbovlje Boštjan Breznikar. Bralci so nam sporočili, da je večina Kisovca in Izlak pod vodo, a je Breznikar sporočil, da se zadeve umirjajo. Opozoril je tudi, da je treba na celotnem območju Zagorja vodo prekuhavati.

"Najhuje je v Zgornjesavinski regiji, kjer je reka poplavila vse od Gornjega Grada do Nazarja. Vse ceste so zaprte, na terenu je okoli 200 gasilcev. Pod vodo je tudi del občine Prebold. Lahko bi rekel, da se voda počasi razliva po celi dolini, gasilci pa jo črpajo. Trenutno pri nas tudi močno dežuje in če ne bo prenehalo, bo kar pestro,“ pa je za 24ur.com povedal Nikolaj Vihar, poveljnik CZ za Savinjsko-Šaleško regijo.

Na Celjskem prekuhavajte vodo!

V Celju sta poplavljena podvoza pri pošti v centru mesta in v Zagradu. Gostilno ogroža hudournik, poplavljen je tudi objekt v Trnovljah, objekt v soseski Lopata pa ogroža potok.

Celjsko javno podjetje Vodovod-kanalizacija je vse svoje uporabnike na območju Celja, Vojnika, Štor in Dobrne obvestilo, da je treba zaradi kaljenja vodnih virov vso vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati. Ukrep velja do preklica.

Po oceni Agencije RS za okolje je v večjem delu zahodne in osrednje Slovenije padlo okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Padavin v osrednjem in delno vzhodnem delu države je bilo več od predvidenih.

Na Gomilskem v občini Braslovče so poplavljeni štirje objekti, na Vranskem pa cesti Vransko–Tešova–Čreta in Brode–Selo, poplavljena je tudi cesta do poligona varne vožnje. Delno je zaradi izlitja Merinščice in Podgrajščice poplavljen tudi trg Vransko, so sporočili s celjske izpostave RS za zaščito in reševanje.

V kraju Prebold potok Bolska ogroža okoli 20 blokov in dom za ostarele. Namestili so že 500 protipoplavnih vreč. V Arji vasi grozi izlitje Ložnice, gasilci pa črpajo vodo iz objektov v Gotovljah in Zabukovici. Zalit je tudi objekt v Lokah pri Taboru ter dva objekta v Slivnici pri Šentjurju. Gasilci na Dobrni črpajo vodo iz kleti v Zavrhu, v štorski občini je poplavljena cesta Celje–Šentjur ter tri kleti. V občini Ljubno gasilci črpajo vodo iz ene kleti, v Šoštanju pa je Lokoviški potok prestopil bregove, vendar za zdaj ne ogroža stanovanjskih hiš. V Slovenskih Konjicah so gasilci zaradi zamašenega odtoka črpali vodo iz kleti enega objekta.

Pomoč ponudila tudi Slovenska vojska

V zaselku Na Brodu v Lokavcu pri Ajdovščini je zaradi zajezitve potoka Lokavšček voda poplavila gostilno in dve hiši. Kot je za 24ur.com povedal vodja občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko, je potok Lokavšček prestopil bregove. Ogrožena je osnovna šola, gasilci so objekt zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Plaz Slano blato nad Lokavcem, ki bi lahko ogrozil približno 70 hiš, nadzorujejo. Na srednjem delu plazu je uničena odvodnja, tako da lahko obilne padavine povzročijo precejšnje težave. Sicer pa si bo jutri plaz ogledal geolog, ki bo svetoval, kako naprej.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Col so morali medtem pomagati črpati vodo, ki je zalila pritlične prostore stanovanjske hiše na Otlici. Zaradi močnega dežja sta se sprožila tudi dva manjša zemeljska plazova. Prvi je delno zasul cesto med Bukovim in Zakojco, drugi pa cesto v Kneške Ravne na Tolminskem.

Rdeče opozorilo velja za skoraj celotno Slovenijo.
Rdeče opozorilo velja za skoraj celotno Slovenijo. FOTO: Meteoalarm

Kot je pojasnil Samo Kosmač, poveljnik CZ za Severno Primorsko, so tamkajšnje občine v skladu z opozorili sprejele potrebne ukrepe. Večinoma so aktivirale svoje občinske štabe za civilno zaščito ter pripravile opremo za reševanje. Izpostava uprave RS za zaščito in reševanje je včeraj iz centralnega skladišča v Rojah dobavila tudi dodatnih 6000 protipoplavnih vreč, ki jih bo po potrebi razdeljevala ogroženim občinam. Tekom današnjega dne je bilo 1000 vreč že prepeljano v Ajdovščino, kjer jih polnijo s peskom. Pomoč pri tem je ponudila tudi Slovenska vojska.

Na Gorenjskem se bojijo noči

V občini Žiri je potok Sovra poplavil cesto Žiri–Rovte in ogrožal več stanovanjskih hiš. Trenutno se stanje umirja, gasilci in člani civilne zaščite pa se bojijo noči, ko so napovedane nove padavine, saj je Poljanska Sora že močno narasla. Člani prostovoljnih gasilskih društev v Žireh so pripravljeni. Z vrečami so že pomagali zaščiti nekaj stanovanjskih objektov in črpati vodo, kjer je ta zalila kleti. Potok Sovra je poplavil travnike in v Brekovici cesto Žiri–Rovte.

Kot so pojasnili na kranjskem regijskem centru za obveščanje, na Gorenjskem trenutno večjih težav zaradi vremena ni. Gasilci so morali poleg Žirov posredovati le še na Bledu, kjer so črpali meteorno vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše in odstranili drevo, ki je zaradi razmočenih tal padlo na streho stanovanjskega objekta.

Na agenciji za okolje pravijo, da bodo reke močno naraščale vse do nedelje.

Preberite navodila, kako ravnati v primeru poplav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (473)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novafan
18. 09. 2010 22.34
pa kaj si nor...pri nas tako lije (haloze), vendar proti okoliščinam drugje sem pa lahko samo tiho :( upam, da bo vse vredu :/
tatjana2000
18. 09. 2010 15.56
zagorje mi je dobro poznano in tisti kraji okrog tudi zato pa se mi resnično smilijo ljudje ki dejansko nimajo izbire kajti dolina je zalo ozka in omejana za gradnjo pa tudi voda se tam kaj hitro razlije ko priteče iz litije,je pa res da nisem poznala tega potoka ob sveji ker pač nisem bila tako pozorna nanj
vlak
18. 09. 2010 13.03
Ko berem kometarje se vidi,da so nekateri še mlečni zobki in ne vedo kaj ko ti grozi poplave.Ubogi ljudje.
Ksenija Roglic
18. 09. 2010 12.54
Tatjana2000, si bila kdaj v Zagorju ob Savi?
Tina Lindi? 1
18. 09. 2010 12.05
Tudi Iska je ze zelo narasla, vsa divja dere, se malo pa po na cesti...
Tamy Cestnik 1
18. 09. 2010 09.10
Za tiste ki ste iz Celja (ob-pri reki Savinji): če bo še naprej deževalo (močno), bo reka poplavila! :( reka sega že skoraj do roba!!!
grumic
18. 09. 2010 08.16
kje je v LJ kaos?
pelak
18. 09. 2010 08.16
še vredu da sem na vrhu doma in nimamo nikoli težave z obilico padavin...
tatjana2000
18. 09. 2010 08.06
kaj se dogaja tam okrog šentjakoba , dolskega
tatjana2000
18. 09. 2010 08.04
žal vam ne morem pomagat,teh problemov pri nas ni ampak nekako sem v mislih kar naprej na teh območjih ,res da so ljudje nekako neprevidni pri gradnji , ne morem razumeti svee-zagorje kako ne predvidijo kaj takega.Res pa je da je najlepše ob vodi vsaj sama sanjarim že dolga leta o hiški ob potočku.Res pa je da so naši politiki tako močni na jeziku sicer pa ne naredijo nič. Denar razmetavajo na različne načine za nujne potrebe ga pa ni. če človek pomisli koliko nas stanejo te njihove zdrahe,referendumi.patrije te kar glava zaboli za take stvari pa ni.Res je pa tudi da smo že apatični za njihove neumnosti ,saj vemo da ne moremo nič premakniti vsak od njih dela samo za svojo korist od poslanca do župana do ministra vsak samo gleda kako bi se okoristil .Mi pa smo ovčke ki to gledamo.Janša je vsaj bolj realen in ne tak lopov kot je sedanja vlada.
Frane Šajn
18. 09. 2010 07.53
NO HVALA BOGU ŠE ENKRAT SE JE DOBRO IZTEKLO GLEDE NA OBLJUBLJENO. NAŠI MEDIJI SO SE ZGLEDA NAVZELI NOVINARSKIH BOOMOV IN POMPOZNOSTI TAM ČEZ LUŽO. V CELOTI GLEDANO TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ.
yerbas
18. 09. 2010 07.47
Vsekakor se mi zdijo ljudje in njihova folklora zelo čudni. Že so bile popolave zaradi prekomenih padavin in razne druge čez leto zaradi vremena izstopanja z vplivi na naseljena ali urbana področja. In kaj. Nič se ni popravilo in nič uredilo za naslednje preprečevanje škode ob hudih vremenskih razmerah. Samo čaka se, kaj bo naredila država. Samo zakone vam lahko našiba. To je vse. Tudi inženirčki v ustreznih službah raje vidijo da jih iz vzporednih služb rešujejo gasilci, policija in vojska in da jehovci posodijo čolne. Poglejte malo po vaših tujih spletih kaj je to megaingeniring in poskusite kaj narediti. To bo bolje kakor tisti vaš novi teater in pijanice v zelenih zgubaših z zlato luno in zvezdo na cunah....... kako lepo se je peljati v superšportniku s tisoč konji pod pokrovom........kdo vsa bo naučil seksati z adrenalinskim orgazmom na toboganu.......
5612
18. 09. 2010 07.42
Dorbo jutro vsem skupaj. Za nikogar ni ta ujma dobrodošla, mislim, da smo vsi v strahu, kjerkoli smo. Ni prijetno , sploh pa ubogi ljudje,ki jim je dež zalil hiše.
zmajdic
18. 09. 2010 07.41
V Ljubljani ni kaosa
RS-44
18. 09. 2010 07.40
Regulacijo rek narediti in po pameti graditi pa bo mir...Ljubljanica, Gradaščica, Krka, Dravinja,...se vse razlivajo po poljih, Večina rek ima poplavne kanale. Še naš potok je reguliran tako da se razlije po neposeljenem travniku. Ta je sicer pod vodo, ampak bolje travnik kot cela vas.
darolim1938
18. 09. 2010 07.32
Čim bolj je prostor nevaren za gradnjo, tem bolj silijo z gradnjo prav na tem prostoru. Našo državo sem prevozil skoraj vasako vas. Najhujše je okrog Mislinje, Slovenj gradca, Celja... Skratka po vsej Sloveniji. Ko greste od Žiri proti Idriji, vam lasje morajo iti po koncu. Tisočletja so tam plazovi in točno na najbolj izpostavljenih mestih vidiš dobesedno vile, posestva, nove gradnje... Enako je pri poplavah. Zavarovalnice bi morale opozarjati, da gradenj na nevarnih področjih ne bodo zavarovale. Gradil sem hišo na parceli ob glavni cesti z okrog meter pod nivojem ceste. Nasul sem 120 kamionov raznih odpadkov na velikosti parcele okrog 700 metrov in tako hišo zgradil cca 30 cm nad nivojem ceste. Sosedje so mi rekli, da ni panike, saj da kanalizacija odlično požira vso meteorsko vodo, tako na cesti, kot v naselju samem. Pa dvakrat v cca dvajsetih letih ni. Preprosto je tako iz cestnega odvoda meteorske vode, kot v samem naselju je zaradi preobilice dežja dobesedno vrglo vodo ven. In so skoraj vsi imeli okrog pol metra vode v pritličju. Sam pa nisem imel niti kaplje. Pri gradnjah novih individualnih hiš je v bodoče potrebno misliti ne le na poplave, pač pa tudi na moč vetra. Neki znanstveniki predvidevajo moč vetra v naslednjih letih tudi do 300 kam, kar pomeni, da bi načrtovalci morali zasebnim graditeljem dovoljevati graditi hišo brez strehe. Z teraso. Meni to takrat ni bilo dovoljeno in tudi drugim ne na področju, kjer sem gradil. Pa sem že doživel vrtničast orkan (enkrat), vendar na srečo brez posledic, ko pa je nekaterim le sto do dvesto metrov stran trgalo špirovce, trame... Srhljivka. Bilo pa je že kar nekajkrat zelo močnih vetrov. Torej, pamet v glavo pri novih gradnjah.
Tonček Balonček
18. 09. 2010 07.15
Zdaj pa vsi politiki v terence in pasti firbec na teh poplavah!
pepo45
18. 09. 2010 07.12
LAŠKO JE V VODI!!!!!!!!!!!
marakana55
18. 09. 2010 07.05
občutek imam,da si spet eni manejo roke
ROADSHOW
18. 09. 2010 07.03
v ljubljani je kaos