Slovenija

'Joras, prekini gladovno stavko'

Ljubljana, 13. 05. 2008 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pričakujemo, da bo Slovenija skupaj s Hrvaško še naprej iskala rešitve, da bi Joras prenehal gladovno stavkati, je dejal Jakob Presečnik iz SLS.

Na nujnem sestanku vodij koalicijskih poslanskih skupin in zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki ga je zahtevala SLS, je le-ta od vlade zahtevala, naj se s hrvaško stranjo čim prej usede za skupno mizo in reši vprašanje meje, sicer bo Joška Jorasa, ki gladovno stavka že dva tedna, pahnila v še globljo krizo.

Jakob Presečnik iz SLS Jorasa poziva k prekinitvi gladovne stavke.
Jakob Presečnik iz SLS Jorasa poziva k prekinitvi gladovne stavke. FOTO: Dare Čekeliš

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je ob tem povedal, da so se na uro in pol dolgem sestanku seznanili z razmerami na meji oz. s stanjem pri Jorasu. "Splošno mnenje v koaliciji je, da Jorasa pozivamo, naj prekine gladovno stavko, saj je ta nevarna za njegovo zdravje in življenje," je poudaril.

Povedal je še, da so se na srečanju dogovorili, da pustijo, da dogovarjanja tečejo naprej. Na vprašanje o tem, ali bo za soboto napovedani shod Zavoda 25. junij v Sečovljah kljub vsemu potekal, pa je Presečnik odgovoril, da to ni stvar niti koalicije niti SLS, pač pa Zavoda 25. junij. "Kakšna rešitev se bo našla, je stvar nadaljnjih dogovarjanj," je dejal, ni pa želel povedati, kako blizu rešitvi so.

Presečnik je še dodal, da je na srečanju sicer pričakoval več podatkov, je pa poudaril, da 'je diplomaciji treba pustiti nekaj časa'. Ob tem je tudi osebno pozval Jorasa, naj prekine gladovno stavko.

Jandroković: Ne dvigujmo napetosti!

Predsednik društva Zavod 25. junij Marjan Podobnik je napovedal, da bodo začeli izvajati akcije državljanske nepokorščine, ki lahko pomenijo tudi zaprtje obmejnega prehoda Sečovlje, če ne bodo do 17. maja umaknjena cvetlična korita, ki ovirajo pot do Jorasove domačije. Za ta dan so tudi napovedali shod v Sečovljah.

Gordan Jandroković poudarja, da si Hrvaška želi mirno in civilizirano urejati odprta vprašanja s svojimi sosedami.
Gordan Jandroković poudarja, da si Hrvaška želi mirno in civilizirano urejati odprta vprašanja s svojimi sosedami. FOTO: dnevnik.hr

Joras, ki je javni shod poskušal prijaviti na policijski postaji v Luciji, štiri dni pred demonstracijami v Sečovljah še vedno nima uradnega dovoljenja za zborovanje. Čeprav bi morali policisti po zakonu samo sprejeti vlogo in dati nanjo žig, saj je organizator za shod pridobil vsa potrebna soglasja, pa primorski policisti prijave niso hoteli sprejeti.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je ob tem poudaril, da si Hrvaška želi mirno in civilizirano urejati odprta vprašanja s svojimi sosedami in dejal, da ni treba dvigovati napetosti med Slovenijo in Hrvaško.

Minister za zunanje zadeve in evropske integracije je tudi ponovil, da si Hrvaška prizadeva, da bi odprta vprašanja med Zagrebom in Ljubljano predali v urejanje nekemu od mednarodnih pravosodnih teles in da bi njegovo odločitev sprejela parlamenta obeh držav.

'Dobra volja lahko pripelje do odločitve o lokaciji arbitraže'

Minister Rupel je sicer na seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) že spregovoril o zadnjem aktualnem dogajanju ob Dragonji, pa tudi o nadaljnji dinamiki pogovorov slovensko-hrvaške skupine mednarodnopravnih strokovnjakov glede vprašanja meje.

Poslanci koalicije so od zunanjega ministra Dimitrija Rupla zahtevali pojasnilo o tem, kaj se med seboj pogovarjata in dogovarjata diplomaciji obeh držav.
Poslanci koalicije so od zunanjega ministra Dimitrija Rupla zahtevali pojasnilo o tem, kaj se med seboj pogovarjata in dogovarjata diplomaciji obeh držav. FOTO: Reuters

Strinjal se je z opozorilom glede izogibanja incidentom, saj je to po njegovih besedah zaveza, ki z večjim ali manjšim uspehom traja od leta 2005. Meni, da so dogodki ob Dragonji povezani tudi z živahnim političnim življenjem pred volitvami v Sloveniji.

"Težava enega od obmejnih prebivalcev, Joška Jorasa, je polna čustvenega naboja in je važen element za politiko," je povedal in dodal: "Ne smemo pozabiti, da je bilo področje, kjer stoji Jorasova hiša, predmet pogajanj v času sporazumevanja med Hrvaško in Slovenijo leta 2001, da so takrat ti zaselki prišli na hrvaško stran, vendarle pa je Hrvaška to slovensko koncesijo nagradila z določenimi rešitvami, predvsem ko je šlo za dostop do mednarodnih voda. Ko se je ta zgodba izjalovila, ko je bil ta sporazum s hrvaške strani odpovedan, ti dogovori ne veljajo več in smo tam, kjer smo bili, da vztrajamo pri tem, da je to slovenska zemlja."

Spomnil je, da EU pričakuje, da bo Hrvaška rešila vprašanje meje pred vstopom vanjo. Minister ne pričakuje, da bi bila katerakoli prihodnja vlada v Sloveniji pripravljena spregledati ta pogoj.

Glede nadaljnje dinamike pogovorov slovensko-hrvaške skupine mednarodnopravnih strokovnjakov o vprašanju meje, je Rupel pojasnil, da bo maja nov sestanek, na katerem naj bi se pogovarjali o tem, ali so vprašanja, ki jih je postavila Slovenija, sprejemljiva, in o nadaljnjih korakih. "Verjamem, da je ob dobri volji hrvaške strani mogoče priti do odločitve o lokaciji arbitraže in o tem izhodišču relativno kmalu."

Varuhinja pričakuje prijateljski pogovor

Zdenka Čebašek Travnik bo govorila s hrvaškim ombudsmanom.
Zdenka Čebašek Travnik bo govorila s hrvaškim ombudsmanom. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je pojasnila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, se varuh ne opredeljuje do vsebine mejnega spora sosednjih držav, lahko pa zahteva od državnih organov, da sprejmejo takšne ukrepe, da bo Jorasu in njegovi družini omogočeno normalno življenje. "Tega ne moremo rešiti po sodni poti, temveč po politični," je opozorila.

Glede pogovora s hrvaškim ombudsmanom je pojasnila, da z njim nimajo sklenjenega dogovora, zato kaj več kot prijateljskega pogovora ni moč pričakovati. Varuha bo zaprosila, da se v okviru svojih pristojnosti zavzame za ustrezen dogovor pristojnih organov obeh držav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simika7
17. 05. 2008 20.43
fopi se čist strinjam s tabo! ali je pravično da si hrvatje prisvajajo naše ozemlje? in kaj bi bilo če nebi bilo nekega Joška Jorasa in zavoda 25. junij, ki bi se boril za naše ozemlje?? v roku 100 let bi nam vzeli obalo, pa še kaj drugega .... tega menda pa vsak zaveden slovenec noče ...
putar
14. 05. 2008 20.18
pogled sa hrvatske strane : Jorasa su prerano "aktivirali" i sad je Joras potrošio dobar dio svog medijskog prostora. Sve mi se čini da će u subotu "netko" morati napraviti veliku frku kako be se ponovo skrenula pažnja na "probleme" oko granice...
fopi
14. 05. 2008 19.55
Podpiram Jorasa. On je edini revež v tem sranju, ki ga niti lastna država ne podpira. Predlagam Karlu, da Jorasu postavi vojaški most do njegove posesti.
pahor?ek
14. 05. 2008 19.52
Glede na to, da M. Podobnik spet grozi s svojimi histeričnimi napadi, bo najboljše, da Mate zapre kar njega samega...
vinadap
14. 05. 2008 17.16
Mogoče nekateri res niste Hrvati,ste pa Hrvatofili,kar pri meni stvar nič ne spremeni.
exim@t-2.net
14. 05. 2008 11.31
Pravzaprav me že utrujajo tile finančni "reveži", za katere vemo, da so možganski reveži. Prav dam bogatiriti, saj je v bistvu povzel stanje SLS duha pred vsakimi volitvami-z dodatkom omejenega Boška Šrota.
Prophet
14. 05. 2008 10.37
Jaz bi oddal komentar za neovce zato ker sem bogatarit in se mi sanja kako vse to poteka,pa naj vsak patriot sam razmisli o tem:Ah ja nisem Hrvat. Predsednik 25 junij je Marijan Podobnik (član SLS bivši predsednik SLS)njegov brat je podpredsednik SLS Janez Podobnik,Joras je član SLS-Sedanji Predsednik SLS je Bojan Šrot-Direktor Pivovarne Laško je Boško Šrot. Kaj se trenutno dogaja?Joras gladovno stavka. Boško Šrot prevzema Pivovarno Laško. Pivovarna Laško je lastnica(Dela,Uniona,Fructala in Radenske).Jaz tej potezipravim tri muhe na en mah.Ko bo vsega konec bo SLS v parlamentu,Marijan bo zopet v politiki,Pivovarna Laško bo Šrotovo in bo zamenjal Tuša,Joras bo pa pokasiral in čakal na druge volitve.Kdo je pa neumen pa si lahko odgovorite sami.......
pahor?ek
14. 05. 2008 10.32
Resnično, resnično povem vam, če bi vi tovariši in nacionalisti vodili slovensko zunanjo politiko bi zaostrili stvari tako, da bi povzročili vojno. Res! Obstaja pa tudi druga stran, namreč da na veliko gobcate in skačete gor in dol, tako kot Plemeniti, ko pa bi moral kaj narediti pa se kar naenkrat potuhne. Oboje je slabo! Edino dobro bo, da pustimo strokovnjakom nekaj časa za delo, ker je ozračje za to delo zelo pomembno. Zavedati se je potrebno tudi, da se ne moremo iti cenenega populizma, kot to počne M. Podobnik, ki meji že na histeričnega človeka. Ugled države se namreč hitro zapravi, veliko težje ga je pridobiti. In JJ se to zaveda, zato so protestne note čisto dovolj, saj se v modernih državah (kar Slovenija tudi je!) zadeve rešuje po diplomatski poti. Prepričan sem, da ima slovenska politika na področju vprašanja južne meje, dolgoročno zagotovljen uspeh.
bosse
14. 05. 2008 10.12
Tega sranja sploh ne bom sledil vec.
300nauro
14. 05. 2008 09.57
Mnogo Slovencev se "ponaša" s preveliko telesno težo (ne bom jih našteval). To se najlepše vidi po obsegu trebuha in okroglem podbradku. Priporočilo: pridružite se Jošku Jorasu! Lahko iz solidarnosti, ali pa zaradi skrbi za lastno zdravje, učinek bo enak.
hakihak
14. 05. 2008 09.09
ma kak podobnik pa joras pa rupl pa janša, vsi so isti. sam za svojo rit ostalo pa k...c. dejmo že enkrat začet mislt s svojimi glavami. ma kake 3 tedne (sej bo) 400 eurov na mesec pa bo itak sam crknu. če hoče joras gladovno stavkat naj, sej ga noben ne sili. sam naj stavka v svojem imenu in ne v mojem. jaz ga ne rabim. če mu je hudo naj se odseli. kaj sem jaz naredu, da moram vsak dan poslušat o jorasu, ruplu... pozitiva folk sam to me zanima. in to s hrvati al pa brez njih. sej smo mi v EU ne pa oni. za pogajalca o meji bi bil pa edini ZMAGO JELINČIČ. zato pomislite jeseni kdo je tapravi.
exim@t-2.net
14. 05. 2008 08.55
čedalje bolj ugotavljam eno: tisti, ki ne razumejo poante Jorasa in njegovih/SLS dejanj, so bolj podpovprečni, kot povprečni-brez izobrazbe in zelo labilni. Samo v poduk: "za nas se gre" je napačno. veš, pravilno je " za nas gre", saj veš, da pomenka "se gre" pomeni, - da se nekam pride-s premikanjem". No, samo v poduk slovnice, saj pomena Jorasa in SLS tako ne razumeš!
brado
14. 05. 2008 08.18
V prispevku piše :ALI SO VPRAŠANJA,KI JIH JE POSTAVILA SLOVENIJA,SPREJEMLJIVA -- za Hrvaško ni sprejemljivo NIČ !! Že samo z tem vprašanjem smo se nekako postavili v podrejeni položaj.Zdaj je pa od Hrvatov odvisno,če je to sprejemljivo,če ni ,smo pa spet tam kot smo bili !! Hrvatje nič ne vprašajo,kaj je za Slovenijo sprejemljivo,oni pridejo poberejo(ukradejo)in to čvrsto držijo.Prnas pa cinca marinca note gor,note dol.Skrajni čas bi že bil,da se enkrat udari po mizi in reče:TAKOLE JE PA NIČ DRUGAČE!!! A,res ni v vladi nikogarm,ki bi si upal Hrvatom ZOBE pokazat?????Ali imamo res toliko dreka na glavi,da ne upamo niti mrdnit,kaj šele pisnit ???!?? Če bo šlo tako naprej,bomo res vsi Slovenci pod eno streho --V ALJAŽEVEM STOLPU !!!!!!!!!!!!
tezo
13. 05. 2008 22.42
Ah jebiga....................res nima jajc..........spet bomo imeli probleme mi kateri živimo tu ob meji..........pa tako lepo je izgledalo "joras (klovn) bo vztrajal z gladovno stavko do konca"...............
juventus
13. 05. 2008 22.21
TOK SE ,NA ČIGAVI ZEMLJI JE JOŠKO JORAS ,ČE JE NA SLOVENSKI NAJ DRŽAVA SLO. ZAPRE MEJNI PREHOD ...ŽALOSTNO ,DA SE MORMO ,ŠE S TEM PROBLEMOM ....KER MAMO DRUGIH PREMAL ...ZDEJ JE KAR NAENKRAT TOK HR.KONCERTOV ,ZA KOGA MAMICU ,VSA KRIVDA JE V NARODU ,KJER BO KMALU POLOVICA KAPITALISTOV ...DEJ ŽE ENKRAT PRIDTE K SEBI ,BANDA POKVARJENA ! ! !
dreko123
13. 05. 2008 22.04
Rupla in Janško-slednjega sem celo volil in sem bil proti prejšnji vladi... ampak sedaj šele vidim da je sedajšnja vlada še slabša kot prejšnja... sama korupcija! Oba bi nateral na goli otok k svojim kolegom hrvatom... Janša... kljub temu da poznam 2 človeka iz kraja ki si jima pomagal obogateti... spomni se malo ljudi iz borovnice... ljudi ki so se zbirali v gostilni kavčič na Drenovem Griču pri Vrhniki, in kjer so se sklepali posli z orožjem ki ste ga za miljone € prodali Hrvatom... jaz in nekaj jih to ve osebno... slovenija samo domneva... samo prej ko slej bo resnica prišla na plan... nehaj ščititi hrvate saj si že dosti pobasal naredi kaj raje z svojo domovino pa tud če boš šel sedet! IZDAJALEC!
dodoman.20@gmail.com
13. 05. 2008 21.51
ljudje ljudje...kdaj boste dojeli, da edinin način, da rešimo zagato je le ta, da aretiramo rupla inp. za veleizdajo slovenije? pozaljate, da ljudstvo=država in zatorej nad vsem ostalim v slo....
MOJ.COM
13. 05. 2008 21.35
PRODAJA SLOVENSKEGA OZEMLJA JE PROTIUSTAVNO DEJANJE..NE RAZUMEM KAJ RUPEL SPLOH ŠE DELA TUKAJ?? HVALA BOGU, DA IMAMO ZAVOD 25. JUNIJ TER JOŠKA JORASA! VZDRŽITE!!! LP P.S. ZA NAS SE GRE
za_ra
13. 05. 2008 21.14
Boli Rupla ku...c, če bo Joras umrl od lakote,glavno da ima on polno rit!
titovka
13. 05. 2008 21.12
joško, ne me razočarati, ti si desc in greš do konca!!!!