Slovenija

'Glavne ovire so odpravljene, zdaj moramo dati lovcem čas, da se odstrel izvede'

Ljubljana, 13. 08. 2019 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavniki ključnih deležnikov so na sestanku z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, do katerega je prišlo v luči glasnih kritik in protestov v kmetijskih vrstah zaradi neučinkovitega odstrela volka po interventnem zakonu, dorekli nekatere spremembe, ki naj bi povečale njegovo učinkovitost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Simon Zajc in Anton Medved o odstrelu zveri
    06:28
    Iz 24UR ZVEČER: Simon Zajc in Anton Medved o odstrelu zveri
  • Iz 24UR: Razširili območje odstrela
    02:47
    Iz 24UR: Razširili območje odstrela
  • Iz SVETA: O odvzemu zveri
    02:13
    Iz SVETA: O odvzemu zveri
  • Iz SVETA: Anton Medved o svoji odsotnosti na sestanku z ministrom Zajcem
    01:53
    Iz SVETA: Anton Medved o svoji odsotnosti na sestanku z ministrom Zajcem
  • Iz SVETA: Šakali pokončali žrebičko
    02:30
    Iz SVETA: Šakali pokončali žrebičko
  • Iz SVETA: Porast zveri v slovenskih gozdovih
    03:52
    Iz SVETA: Porast zveri v slovenskih gozdovih
  • Iz SVETA: Volk in kozliček
    03:18
    Iz SVETA: Volk in kozliček
  • Izjava ministra Zajca
    04:00
    Izjava ministra Zajca

Na delovnem sestanku na Ministrstvu za okolje in prostor so se danes sešli minister za okolje in prostor Simon Zajc, državni sekretar na MKGP dr. Jože Podgoršek in predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije, Zavoda RS za varstvo narave, Agencije RS za okolje, Lovske zveze Slovenije in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Kot  je potrdil minister Zajc, se predstavniki kmetijskih sindikatov niso udeležili sestanka. ''Moja vrata so za predstavnike kmetijskih sindikatov vedno odprta," je komentiral minister.

Težave so po njegovih besedah nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke Ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom.
Težave so po njegovih besedah nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke Ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom. FOTO: Aljoša Kravanja

Namen sestanka je bil sicer iskanje rešitev za učinkovitejše izvajanje Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave. 

Kot je po sestanku povedal minister Zajc, je trenutna situacija posledica dolgoletnega zanemarjanja upravljanja z medvedom in volkom, zato sta se številki namnožili: "Stranka SLS me poziva k odstopu. To je stranka, ki je dolga leta kreirala politiko in me zdaj poziva k odstopu, kot da sta se medved in volk namnožila v teh štirih mesecih, odkar sem sam minister. Ne počutim se odgovornega za situacijo, se pa počutim odgovornega za rešitev." Kot je dodal, njihove pozive k odstopu jemlje takšne, kot so - "poceni nabiranje političnih točk". "In seveda zavračam vse njihove obtožbe," je dodal.

Kot je pojasnil, so se na sestanku dogovorili, kako izboljšati izvajanje interventnega zakona in tudi odvzema na področjih, kje volka doslej ni bilo in zato območje ni vključeno vanj. 

Zavoda za gozdove in za varstvo narave bosta tako dovoljevala, da se odstrel volkov dogaja na celotnem območju, kjer se trop giba, in ne le na travniku ob približevanju živalim na paši. Tako bo odpadla ena od omejitev, na katero so opozarjali lovci, takšen pristop pa je skladen tudi z nedavno sprejetim interventnim zakonom o odvzemu medveda in volka.

Spremenil se bo tudi sistem izvajanja odločb o izrednem odstrelu volkov. Agencija RS za okolje bo tako lahko ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, in ji ne bo treba čakati na pobudo nekoga drugega - največkrat je bil to do zdaj zavod za gozdove. Še vedno pa bosta morala zavoda za gozdove in varstvo narave dati mnenje, ali je odstrel upravičen.

Zajc verjame, da sta tako padli glavni oviri, na kateri so opozarjali lovci.

Za prihodnje mesece pa je minister napovedal dodatne sestanke deležnikov, na katerih naj bi dorekli, kako celovito izboljšati upravljanje z volkom in medvedom v državi. "Glavne ovire so sedaj odpravljenje, zdaj moramo dati stroki in lovcem čas, da se odstrel izvede," je optimističen minister. 

SLS za odstrel ponuja 500 evrov spodbude

Predsednik SLS Marjan Podobnik je danes sicer opozoril na stroge pogoje interventnega zakona za odvzem volkov iz narave, zaradi katerih naj bi se lovci tudi v strahu pred kaznijo ne odločali za lov. SLS zato vsakemu, ki bo zakonito odstrelil volka, ponuja 500 evrov kot spodbudo. V stranki so kritični tudi do počasnega ukrepanja pristojnih.

Sindikat kmetov Slovenije se po njegovih navedbah že pripravlja na naslednji protestni shod, s katerim kmetje in podeželani opozarjajo na nevzdržne razmere. Tokrat ga bodo pripravili v Ilirski Bistrici.
Sindikat kmetov Slovenije se po njegovih navedbah že pripravlja na naslednji protestni shod, s katerim kmetje in podeželani opozarjajo na nevzdržne razmere. Tokrat ga bodo pripravili v Ilirski Bistrici. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je poudaril Podobnik, to ni težava le zaradi napadov na domače živali, ampak predstavlja tudi varnostni problem za ljudi.

"Ne gre za polfilozofsko vprašanje odnosa do velikih zveri, na kakšen način naj se do tega obnašamo, gre za temeljno vprašanje, ali so kmetje in drugi ljudje na podeželju zaščiteni s pravicami, ki jim jih daje ustava. In slovenska ustava nedvoumno govori o tem, da je država dolžna ljudem zagotoviti varnost in zaščititi tudi njihovo premoženje," je prepričan.

"A glede na počasnost vlade pri teh ukrepih bo SLS do takrat, ko bo vlada to izvedla, vsakemu, ki bo opravil zakonit odlov volka, donirala 500 evrov kot spodbudo," je napovedal Podobnik.
"A glede na počasnost vlade pri teh ukrepih bo SLS do takrat, ko bo vlada to izvedla, vsakemu, ki bo opravil zakonit odlov volka, donirala 500 evrov kot spodbudo," je napovedal Podobnik. FOTO: POP TV

Ob tem je izpostavil stroge pogoje za odvzem volkov iz narave, med drugim tega, da mora biti pred odstrelom dokazano, da je žival napadla že večkrat. "Lov na volka je zahteven. Če lovec ob tem tvega, da bo ustrelil napačnega volka na pravi lokaciji in da mu zato grozi celo kazen, je jasno, da bo iskal način, da ne bo šel na lov," je ocenil.

Po njegovih informacijah naj bi pristojni na zadnjih sestankih sicer iskali rešitev za dodatno spodbudo lovcev z ustrezno nagrado za odlov. "A glede na počasnost vlade pri teh ukrepih bo SLS do takrat, ko bo vlada to izvedla, vsakemu, ki bo opravil zakonit odlov volka, donirala 500 evrov kot spodbudo," je napovedal Podobnik. Gre za zahteven lov in v kratkem času je treba narediti te nujne poteze, je dodal.

Ne želijo iztrebitve živalske vrste

Poudaril je tudi, da ne želijo iztrebitve katerekoli živalske vrste. Želijo pa lepo naravo, poseljeno z ljudmi, ki bodo zagotavljali kultivirano krajino, in živalmi v obsegu, ki ga prostor prenese.

"Če pa se bo kdaj zgodilo, da bo katera od velikih zveri iztrebljena, pa bodo največjo odgovornost za to nosili tisti predstavniki civilno-družbenih skupin, ki na slovenske in evropske stroške pritiskajo na vlado in druge, da onemogočajo strokovno utemeljeno uravnavanje števila zveri," je še ocenil Podobnik.

Po njegovih besedah si sicer nihče ne sme želeti nezakonitega odstrela volkov, saj bi to pomenilo popoln poraz stroke in politike. Stvari lahko gredo zelo narobe, če jih ljudje vzamejo v svoje roke, je poudaril.

Sindikat kmetov Slovenije se po njegovih navedbah že pripravlja na naslednji protestni shod, s katerim kmetje in podeželani opozarjajo na nevzdržne razmere. Tokrat ga bodo pripravili v Ilirski Bistrici.

Spomnimo

"Razumem kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Za optimizacijo izvajanja zakona bomo v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona (Zavod za gozdove, Zavod za varstvo narave, Lovska zveza, kmetijski svetovalci). Od delovne skupine pričakujem, da bo sproti razrešila težave, ki se pojavljajo na terenu in pripravila rešitve za hitrejši odstrel volkov, ter da bomo določili število, ki še zagotavlja, da lahko vsi mirno živijo in delajo. Resnosti problematike se zavedam, poudarjam pa, da bodo vse moje aktivnosti pri razreševanju problematike še naprej v okviru zakonskih možnosti," se je minister pred nedavnim odzval na pozive za odstop. Težave so po njegovih besedah nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke Ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (273)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondafan1
14. 08. 2019 18.14
-1
Edini človeški žrtvi volka v zgodovini v Sloveniji sta Rdeča kapica in njena babica.
Ciymbalta
14. 08. 2019 07.44
-5
Mislim da bi trebalo iz narave koga drugega odstranit ne pa živali.
RUGIEVIT
14. 08. 2019 07.42
+3
To župo je skuhala A.A GREEN! Kar je pa sedaj voda na mlin SLS! Med kladivom in nakovalom pa so jagri! Dober pogled!
hotchilipoper
14. 08. 2019 07.25
+5
Če bi temu zajcu volk napadel živino,bi se stvar takoj uredila,če pa se to dogaja drugemu,ga pa boli kita
Robespierre
14. 08. 2019 07.22
+11
Res ni dobro biti kmet, ce niso volkovi so pa migranti. Verjetno se rabijo vsako noc zapreti v varno sobo, da lahko sploh zatisnejo oci. Se podnevi se ne upajo vec po gnoju igrati, tako jih je strah.
NoviceResnice
14. 08. 2019 07.02
-3
Zajc proti volkovom
brezvode
13. 08. 2019 21.50
+9
g. Podobnik mora vedet da zveri ne moreš zapret v ogrado, kot kokoši na farmo, ker jih moraš potem hranit in če jih ne potem poginejo - kokoši anede. Vsak ki je bil kdaj poročen na kmete pa tut vsega o kmetijstvu ne ve, in kar naenkrat ga tolk slovenski kmet briga da se je oglasil. Jorasu vode ni zrihtov, zdej pa kmete podpira. Ta pa je en velik strokovnjak, ga je povsot za ponucat.
Kollerik
13. 08. 2019 21.02
+7
Volkovi (in šakali) ne sodijo na naše ozemlje, toliko bolj, ker jim dokazano niso sposobni uravnavati populacijo z odstrelom.
intel1
13. 08. 2019 20.55
+7
potem pa lov na zajce
šumar
13. 08. 2019 20.48
+5
pred 60 leti so volkove iztrbli vsak je dobil nagrado ki ga je uplenil in kak problem je bil nihce ni pogresal volkov tko bi moglo bit tudi danes
Miran Vovk
14. 08. 2019 07.58
+2
Malo te moram korigirati. Volka pri nas nismo nikoli iztrebili in vedno je bilo ohranjeno znosno število teh zveri, locirano v velikih gozdovih Dinarskega Krasa. Danes živeči volkovi so direktni predniki teh volkov, tako da lahko govorimo o čisti, slovenski, avtohtoni vrsti volkov. Vse kar je potrebno je to, da jih ohranimo pri znosnem številu. Nenadzorovan razplod pa bo povzročal zmeraj večje težave. Volka smo nadzorovali s telemetričnimi napravami (to bi moralo veljati za vse obstoječe trope tudi danes), in potem bi z lahkoto skrbeli za ohranjanje vrste z vsakoletnim odstrelom omejenega števila mladičev alfa samice. Žal je v Sloveniji pred dvajsetimi leti vse zaspalo in posledice občutimo danes. Najbolj seveda kmeti.
Miran Vovk
14. 08. 2019 08.00
Popravek: ...direktni potomci, ne predniki!
korintos23
13. 08. 2019 20.37
+22
Mora pa toti Marjan res biti pokvarjen da ga je SDS takoj medse vzela.
Brakedirt
13. 08. 2019 20.45
+4
srebrnibreg
13. 08. 2019 20.52
+9
Pokvarjenost in hinavstvo je pogoj, da se sploh lahko pridružiš tej stranki.
Kollerik
13. 08. 2019 21.02
+3
Potem smo mi še svetlobna leta od Janoša in njegovih.
M_teorija
13. 08. 2019 20.33
+5
Planet Zemlja je samoregulacijski sistem, kjer energijo iz sonca preko mehanizmov in z vspostaljenimi procesi kateri so se izgrajevali miljone let, skrbi za pretok te energije in za kroženje snovi. Vsa živa bitja so del teh večmiljonov let izgrajevanih procesov, tudi človek, vse dotlej dokler se ni začel obnašati kot božanstvo in umetno rušiti ta sistem. Živinoreja je tudi tak umeten poskus, ki ruši ravnovesje!?
poneumljanje
13. 08. 2019 20.45
+0
Žal, samo še ni čas za sanjanje, še prej je treba v posteljo !
Hasan
13. 08. 2019 20.32
+4
Sindikat kmetov že pripravlja novi protest.Prisotni bodo vsi "lovci in kmetje" iz SDS,morda tudi "Plemeniti",če mu plačajo dnevnico,gorivi,kosilo pa še kaj primaknejo,Podobnik in vsi njemu podobni "kmetje",župan I.Bistrice,ki bo zahteval domačo pleh godbo,če ne jim bo ukinil finančno pomoč,prišla bo tudi gospa z zastavo,da bo udrihala po Slovenski zemlji z njo,in z par avtobusi se bo pripeljalo par deset ovac na dveh nogah.Šnopc,piva in čevačiči bodo samo za"taglavne kmete in lovce",ostali dobijo pohvalo in spominsko značko.
korintos23
13. 08. 2019 20.33
+3
Brakedirt
13. 08. 2019 20.46
+2
Kaktus111
13. 08. 2019 20.28
+7
Če je potrebno zmanjšati volčjo populacijo .....koliko mladičev pa ima volk .......
poneumljanje
13. 08. 2019 20.46
+3
Volk nobenega, samo volkulja ima lahko mladiče !
Miran Vovk
14. 08. 2019 08.39
V tropu se goni samo alfa samica. Vsako leto povrže med 5 do 8 mladičev. Trop predstavljata alfa samec in samica, vsi drugi pa so njuni potomci. Trop lahko šteje tudi do 20 volkov. Trop ohranjaš tako, da odstreljuješ višek mladičev, nikoli pa ne odstreliš vseh mladičev.
26277
13. 08. 2019 20.26
+13
človek, ki je uničil SLS se oglaša, vsaka čast.
korintos23
13. 08. 2019 20.34
+7
On je edini kateri bo ugotovil kateri volk je dvakrat napadel in gre v odstrel, a ni dober?
srebrnibreg
13. 08. 2019 20.24
+4
Trej je tisti protest v Ljubljani bil komedija. Dokaz pa je, da je takrat sindikat kmetov bil zraven in zahteval odstrel danes, ko so se o tem pogovarjali jih pa ni bilo. Je res na tistih protestih igral glavno vlogo volk?
DuhSaSjekirom
13. 08. 2019 20.18
+8
Donira 500 eur za ubitega volka, eni otroci pa nimajo za malico v šoli, eni še pri 14 letu niso morja videli. On pa že tako polno ri.t lovsko donira 500 eurza za užitek da bo ustrelil nedolžno žival iz nekega nizkotnega nagona ker so po večini luzerji in to jim predstavlja en uspeh v življenju oziroma če so uspešni pa so pač malo psihopatski da potrebujejo tak občutek moči. In zdaj jim tale še 500 eur nagrade daje. Sram te je lahko Podobnik in te maloumne izjave.
srebrnibreg
13. 08. 2019 20.24
+1
DuhSaSjekirom
13. 08. 2019 20.30
+0
Nevem a ti mene zdaj sprašuješ če je bolje da jo ti zakolješ ali je bolje da jo volk zakolje? Ker je ena ali druga.
korintos23
13. 08. 2019 20.35
+8
Duh, od ovc ene družine živijo, od volkov pa???
DuhSaSjekirom
13. 08. 2019 20.43
-3
No dej Korintos lepo te prosim danes je KMET gospod človek, v bodočnosti iz leta v leto vse bolj in bolj, daleč od reveža. Ne ti meni živi od ovce zakaj potem ne zavaruje tako kot se za gre to od česa živi. Danes če si kmet si car tako da ne bučk prodajat.
srebrnibreg
13. 08. 2019 20.53
+1
Ne vidim razloga, da si kmet zavaruje ogromen okoliš z ograjo zaradi volkov. Kdor jih brani in komu se smilijo bolj kot ovce naj kmetom postavlja ograje za svoj denar ne moj davkoplačevalski.
korintos23
13. 08. 2019 20.54
+3
Kmet dela in je car, lenuh pa samo cvili kako je hudo. Kdo si ti?
muceli
13. 08. 2019 20.54
+8
Nekaj je res gospodov, večina pa dela na kmetiji pa še v službi, da si lahko privošči traktor pa priključke, pa njiva se ne obdela sama, pa delavnik je 7 dni na teden (krave je potrebno pomolzt dvakrat na dan vse dni v letu). Ja, imajo nekaj več ampak za neprimerno več dela. Zavarovat nekaj pa je tako. Naprimer zavarovat njivo posamično ne gre, gleda se po "grkih" in tako se tudi zavaruje. Zavarovanje živali je zopet posebna stvar. Če hočeš imet trop ovac na daljši rok potrebuješ ovce, če ti jih zverjad pokolje, ne moreš it v Špar in kupit novih 50 ovc. nimajo jih niti v Merkatorju, pa Hoferju. Kmetijstvo je panoga, kjer se dela na daljši rok. Eno leto je malo. Tako da, g. DuhSaSjekirom, "le čevlje sodi naj ... " je nekdo nekoč pametno napisal.
Kollerik
13. 08. 2019 21.04
-3
tale forumski zagor pa nima kaj dosti o pojmu, je sramota za sicer odličen strip.... :)
M_teorija
13. 08. 2019 20.17
+16
Če prov zastopm se Zajc pa Medved ne morta zment kako obvladat volka!? Prava Basen!?
DuhSaSjekirom
13. 08. 2019 20.06
+5
Imamo naravni ščit pred migranti, zdaj pa še tega ne bo. No lepo hvala kmetje hvala. In lovcem vsekakor, oni so potegnili največ iz tega.
srebrnibreg
13. 08. 2019 20.18
-1
Morali se boste odločiti ali boste proti kmetom ali s kmeti. Sedaj vozite slalom z emega brega na drzgi odvisno s katerega lahko pljuvate po vladi ali njihovih predstavnikih.
šumar
13. 08. 2019 20.47
+2
duh a volkovi jejo migrante al kako haha a ti kej vec veš kot mi ostali
DirtySanchez
13. 08. 2019 19.53
-5
Minister Zajc je zelo aroganten in ne upošteva nobenega mnenja zato je čas da preposti mesto ministra nekomu ki je bolj človeški kot je on. Koliko drobnice in govedi mora biti še poklane , da bo Zajc kaj storil? Sramota.
vicente
13. 08. 2019 20.03
+4
glede na to koliko dobijo kmetje za poklano ovco čim več,žive ne bi nikoli prodali za tak denar