Slovenija

Roko v ogenj za sporazum

Ljubljana, 01. 10. 2009 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor "ne bi dal roke v ogenj za arbitražni sporazum, če ne bi bil prepričan, da je dober". Žerjav pa pravi, da je slab, zato grozi z interpelacijo proti Žbogarju in pripravlja referendum.

Na napoved SLS, da bo vložila interpelacijo proti zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju, je premier odvrnil, da bo v primeru interpelacije stal za ministrom, saj je ta ne nazadnje pogosto ravnal po njegovih navodilih.
Na napoved SLS, da bo vložila interpelacijo proti zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju, je premier odvrnil, da bo v primeru interpelacije stal za ministrom, saj je ta ne nazadnje pogosto ravnal po njegovih navodilih. FOTO: Dare Čekeliš
Ne smemo pozabiti: kdor koli se z vlado ne strinja zdaj, se bo morda, ko bo vsebina javna. Premier Borut Pahor

Premier Borut Pahor je po seji vlade zatrdil, da kot predsednik vlade prevzema največjo subjektivno in objektivno odgovornost za arbitražni sporazum. "Ne bi dal roke v ogenj za ta sporazum, če ne bi bil prepričan, da je dober," je poudaril.

Povedal je še, da bo javnost z vsebino sporazuma seznanjena, ko bo Evropska komisija ta dokument predložila zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške. "To se bo zgodilo zelo v kratkem," je napovedal. Pri tem je poudaril, da je za Slovenijo bistveno, da arbitražno sodišče določi stik slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem. "Prepričan sem, da zdaj delamo nekaj, kar je dobro za dobre medsosedske odnose, za regijo in Evropo," je še dejal Pahor.

Na očitke, da predlog sporazuma nima podpore opozicije, je Pahor spomnil, da v zadnjih 18 letih ni bilo enotnega mnenja glede reševanja odnosov s Hrvaško. "Pričakovati, da se bo to poenotilo, bi bilo iluzorno," je poudaril. Dejal je še, da je cilj slovenske zunanje politike, da ima z vsemi sosedami kar najbolj urejene odnose, vendar ne za vsako ceno.

Pahor pričakuje čimprejšnje parafiranje sporazuma in nato podpis, sledi odločanje v obeh parlamentih, v državnem zboru pa najbrž tudi ratifikacija, za katero zadostuje navadna večina.

SLS napoveduje referendum in interpelacijo

Slovenija se odreka stiku z odprtim morjem, menijo v SLS.
Slovenija se odreka stiku z odprtim morjem, menijo v SLS. FOTO: Mateja Klavs
Spomnimo. Odbor za zunanjo politiko je včeraj podprl pobudo za sklenitev arbitražnega sporazuma o načinu rešitve vprašanje meje s Hrvaško. Večina je glasovala za, Žerjav pa je glasovanje obstruiral. V njegovi SLS so takoj nato povedali, da razmišljajo o interpelaciji zoper Žbogarja.

Včerajšnji četrtek bo šel v zgodovino "kot dan, ko sta se slovenska vlada in večina slovenske politike odrekli slovenskemu teritorialnemu stiku z odprtim morjem in s tem statusu Slovenije kot pomorske države“, so v SLS, kjer so zaradi slovenskega da arbitraži napovedali interpelacijo zoper zunanjega ministra Samuela Žbogarja zapisali v njeni obrazložitvi.

Kdaj jo bodo vložili, nam v stranki sicer še niso znali povedati, odgovor na vprašanje, zakaj, pa je: ker se bojijo izgube slovenskega ozemlja. "Po izgubi Trsta, Gorice in Celovca v prejšnjem stoletju bi se namreč s tako vsebino arbitraže, ki bi odločila izključno o slovenskem ozemlju in morju, Slovenija sama odrekla celovitosti Piranskega zaliva, teritorialnemu stiku z odprtim morjem in delom ozemlja od Istre do Prekmurja,“ je dejal predsednik stranke Radovan Žerjav.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: BOBO
Arbitražni sporazum ne upošteva stanja na dan 25. 6. 1991. Nasprotno. Arbitražo pooblašča za preprečitev kakršnih koli sprememb sedanjega stanja, kar pomeni, da se z arbitražnim sporazumom Slovenija zavezuje, da si ne bo več prizadevala za vzpostavitev stanja, kakršno je bilo ob osamosvojitvi. Radovan Žerjav, SLS

Po njegovih besedah so Žbogarjeve trditve, da sporazum ščiti slovenske interese, zavajanje javnosti. "Gre za popolno zavajanje javnosti, ki pa zaradi odločitve zunanjega ministrstva in vlade o tajnosti arbitražnega dokumenta tega sploh ne more preverjati oz. presojati. Ker poznamo natančno vsebino arbitražnega sporazuma, pa vemo, da ta ne ščiti glavnih nacionalnih interesov, saj teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem, ki bi Sloveniji dajal pravico določiti epikontinentalni pas in razglasiti izključno ekonomsko in ribolovno cono, sploh ne predvideva,“ je napoved interpelacije obrazložil Žerjav.

Kapitulacija!

"SLS te kapitulacije slovenske politike ne sprejema in bo naredila vse, da ljudje na referendumu ta arbitražni sporazum zavrnejo,“ so še zapisali v stranki. Dodali so, da ob SNS, ki je že podprla referendumsko pobudo, pričakujejo tudi podporo poslancev SDS. S tem bi imeli več kot potrebnih 30 poslanskih podpisov in se tako izognili potrebi po zbiranju 40 tisoč podpisov državljanov.

"Mislim, da si mora tako koalicijska kot opozicijska politika prizadevati, da na referendumu sliši mnenje ljudi o zadevi, o kateri sprašuje, ne o vladi. Za slednje imamo volitve," pa je o referendumu dejal Pahor.

Konec zastoja na hrvaški poti v EU

Po enem letu zastojev bo Hrvaška v petek v Bruslju nadaljevala pristopna pogajanja z EU, in sicer bo na pristopni konferenci na ministrski ravni odprla šest in zaprla pet poglavij. Vzporedno se bodo ponovno začela pogajanja o reševanju vprašanja slovensko-hrvaške meje, na katerih bosta sodelovala tudi predsedstvo EU in Evropska komisija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS-MAFIJA
02. 10. 2009 12.54
včasih sem mislil,da smo na tegnili Hrvate,ko smo jim prodali puške po 5000DEM,zdaj pa vidim,da je bilo v tej ceni vključeno tudi ozemlje...sej res,a se je že našel denar od te prodaje......
SDS-MAFIJA
02. 10. 2009 12.24
za Grosuplje se ne bati,to mestece našega osamosvojitelja bo mo branili do zadnjega moža.... kateri pa so to borci za Slovensko zemljo.???? brača podobnik,jelinčič,žerjav,mogoče JJ..ha,ha,ha,ha,ha,ha....mnogi med temi so bili zraven,ko smo Hrvatomdali to zemljo,pa ni niti pisnil...čudno ne..
Brabus
02. 10. 2009 11.52
Dokler bo tale Lahor Slovenijo prodajal,se lahko upravičeno bojimo za Brežice,Čateške in morda celo Grosuplje?
bukefal
02. 10. 2009 11.47
Špocelj, tvoje včerajšnje norčevanje iz ljudi, ki se borijo za slovensko zemljo in morje, je obsojanja vredno. Res si beden!!!
SDS-MAFIJA
02. 10. 2009 11.43
kar koli dobimo je super,glede na to,da so jim naši pomladniki leta 1991 že vse šenkali....
bukefal
02. 10. 2009 11.31
Pahor, kar daj roko v ogenj. Dobro ti jo bo scvrlo, tako da boš s svojim čevapčičem vsaj tri leta na bolniški. In takrat bodo k sreči nove volitve!!!
bukefal
02. 10. 2009 11.20
Samovšečni in samohvalni Pahor pa strokovnjak. Le zakaj? Morda za mencanje in dolgovezenje pri odločanju vlade v času gospodarske krize, ko bi država potrebovala hitrega in odločnega premiera? Ali pa morda za šenkovanje slovenske zemlje Hrvatom???
bukefal
02. 10. 2009 11.16
"Kot strokovnjak in politik spremljam ... ". To je izjava Manekena v današnjem Delu. Glede politikantstva mu ni mogoče oporekati, me pa zares zanima, KAKŠNE VRSTE STROKOVNJAK je naš premier. Mar je to spet ena od samohval levakov, ki smo jim vse bolj pogosto priča???
nekdo17
02. 10. 2009 10.37
Težko je razumeti politiko. Pahor trdi, da je v sporazumu, da bo arbitraža določila stik slovenskega teritorialnega morja z mednarodnim morjem, Žerjav pa trdi ravno nasprotno, ko pravi, da se bomo s privolitvijo temu sporazumu odrekli dostopu do odprtega morja. Dejstvo je, da je Pahor sodeloval pri "rojevanju" tega sporazuma, Žerjav pa ga je sedaj prebral - torej oba dobro poznata njegovo vsebino. Glede te 100 % razlike je možno samo dvoje: 1. Sporazum je napisan v takšni pravniški latovščini, da si ga lahko poljubno razlagaš (to je še najbolj verjetno). 2. Nekdo od omenjenih gospodov grdo laže, oziroma je tako butast, da vsebine sporazuma ne razume (to pa je najmanj verjetno). Vsekakor pa bi bilo pošteno, glede na to, da se imamo za "ful" demokratično državo, da se o tem na referendumu izjasnimo tudi slovenski plebejci...
maneno48
02. 10. 2009 10.32
sej ma že povoje prpravlene, za obe roki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brabus
02. 10. 2009 09.59
Kdo mu bo pa protezo plaču,ko mu bo parkl zgoru?
test1243
02. 10. 2009 09.58
He, he komunajzarji so vedno dajali prednost razrednemu interesu pred nacionalnim interesom. Na žalost naša RKC ni nič boljša, samo, da je razredni interes nadomestila s tujim interesom. Če pogledam, kako so Hrvatje zaprli dostop do morja BiH, ali Boki Kotorski, me skrbi, da so očitno boljši strokovnjaki in lobisti kot Slovenci.
putar
02. 10. 2009 07.03
Me zanima, zakaj Jelincic Trsta ne zahteva nazaj?
HrvashkoMorje
01. 10. 2009 23.19
Bo referendom bo bo bo in bo :-)
VolilecSI
01. 10. 2009 22.20
Pahor je v tajnem sporazumu prodal Slovenijo. DOL Z BANDO KOMUNISTIČNO!
Buena Vita
01. 10. 2009 20.25
SLOVENSKEGA OZEMLJA NE DAMO,GREMO NA REFERENDUM
vinadap
01. 10. 2009 17.54
kvaka11 - nam ni treba na sodišče,dobro še enkrat preberi.
privat.baldrick
01. 10. 2009 17.51
Se strinjamo, vnaprej leporečiti o brezmadežnosti tajnih dokumentov, je že po definiciji arbitrarno, in ne prvič.
kvaka11
01. 10. 2009 17.31
@vinadap01.10.2009, 15:115 kvaka11 - kakšen zakon ste pa opoštevali leta 1954,ko ste nam ukradli teritorij cone - b ? Ne veš ? Citat : Cona - b,od Debelega rtiča,pa do reke Mirne ( pri Novem gradu ),je pripadala FLRJ,oziroma SR Sloveniji ( mednarodno pravno dejstvo ). Moralo bi biti tako,pa žal ni bilo,saj si je večji del cone - b dejansko prilastila Hrvaška. Na tem prisvojitvenem ozemljem,so Hrvati v nasprotju z londonskim memorandumom in specialnim statutom ogrozili,ter popolnoma spremenili etično sestavo administrativnih enot ( Hrvaška kršitev mednarodnega prava ). To je samo en del dokazov. Še v času NDH mi je znano,kakšne apetite ste imeli do Prekmurja in vzhodne Štajerske. Vas bomo pokorili,da boste pokleknili pred nami,zapomni si to,nakladač ndh-jevski. **************** no, i onda ne vidim u čemu je problem, zašto se bojite međunarodnog suda???
SDS-MAFIJA
01. 10. 2009 17.10
na tem spornem območju bi lahko brača Podobnik odprla piščančjo farmo,ki bi zaposlovala ljudi iz obeh republik,Žerjav pa bi namesto podpisov zbiral jajčka..