Slovenija

SLS: Pogoji tujih delavcev sramota za državo

Ljubljana, 15. 06. 2010 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi krize v gradbeništvu je Slovenija postala brezkompromisna kršilka človekovih pravic, meni Žerjav. V njegovi SLS pravijo, da so pogoji dela za tujce v gradbeništvu sramota za državo, ki se prišteva k razviti Evropi.

Žerjav meni, da je Slovenija postala brezkompromisna kršilka človekovih pravic.
Žerjav meni, da je Slovenija postala brezkompromisna kršilka človekovih pravic. FOTO: Blaž Garbajs
Predsednik SLS Radovan Žerjav je v današnjem sporočilu za javnost javno pozval vse pristojne vladne in inšpekcijske službe, naj ''nehajo samo opazovati neživljenjske pogoje, v katere je prisiljeno več kot 30.000 tujih delavcev v gradbeništvu, ki so več kot očitno žrtve v popolnost dodelanega sistema izkoriščanja tuje delovne sile''.

Presenečen je nad mlačnim odzivom slovenske politike, še posebno vladajoče koalicije, na razkritje krute resnice o razmerah, v katerih živijo gradbeni delavci. ''Že res, da mogoče gledano iz strogo pravnega vidika manjka določena zakonska podlaga za izvedbo nekaterih kazenskih postopkov. Vendar katera slovenska delovna zakonodaja, ki zagotovo obvezuje tudi slovenska gradbena podjetja, pa dopušča povsem nekontrolirano razpolaganje s tujo delovno silo in kršenje večine delavskih pravic,'' so zapisali v SLS.

Vrednost gradbenih del, opravljenih v letošnjem aprilu, se je v primerjavi z enakim lanskim mesecem znižala za 14,9 odstotka. V primerjavi z letošnjim marcem je v aprilu vrednost gradbenih del upadla za 2,2 odstotka, so danes sporočili z državnega statističnega urada.

Država potiho tolerira prava sužnjelastniška razmerja, v trenutni krizni situaciji pa je ta nečlovečnost sodu izbila dno, je prepričan Žerjav. ''Dejstvo je, da je celotno dogajanje okoli kršenja pravic tujcem bolj ali manj skrito pred javnostjo in se ga le malokdo zaveda. Prav je, da se te stvari razkrivajo, kajti mislim, da Slovenci v takšni državi, ki si skrivoma dovoljuje takšen odnos do tujih delavcev, ne želijo živeti,'' pravi prvak SLS, ki močno upa, da bo vsaj pritisk javnosti prebudil organe nadzora in pristojne za ureditev ustrezne zakonodaje.

Tuji delavci v Sloveniji so izpostavljeni sramotnim pogojem za življenje in delo.
Tuji delavci v Sloveniji so izpostavljeni sramotnim pogojem za življenje in delo. FOTO: Reuters

V SLS apelirajo na pristojne službe, da pričnejo pripravljati zakonodajo, ki bo ščitila tudi tujega delavca v Sloveniji. Aktivno naj pri tem po njihovih navedbah sodeluje tudi inšpektorat za delo, v nasprotnem primeru je njegova vloga popolnoma brezpredmetna. ''Izgovarjati se na pomanjkanje pooblastil in slabo zakonodajo je nedopustno, kajti če se zavedajo nepravilnosti v sistemu, hkrati pa samo opazujejo in niti ne poskušajo nič spremeniti, prav gotovo nosijo tudi del krivde in odgovornosti,'' še zaključuje Žerjav.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Mihi? 1
18. 06. 2010 06.34
Čestitam RTV SLO za to zelo kvalitetno oddajo-dosje: GRADIMO SUŽENJSTVO, tako aktualno, da predlagam, da jo posname na DVD, jo ponudi za 1 € slovenskim zaposlenim in brezposelnim. Politični eliti vseh barv in predvsem številnim družboslovnim delovno pravnim strokovnjakom in ostalim »dušebrižnikom«, ki vsi že desetletja zelo dobro plačani »skrbijo« za minimalno blagostanje in človekove pravice navadnih državljanov, predvsem zaposlenih delojemalcev, pa ta DVD podari kot študijsko gradivo! To naj bi bilo vsem tem darilo, saj jih tako in tako vzdržujejo davkoplačevalci, predvsem zaposleni delavci. To se lahko dogaja delavcem, tujim in nič manj domačim, zgolj tedaj, ko poklicani in za to plačani, nimajo osnovne empatije, etike in čuta odgovornosti, in rešujejo probleme »salonsko«, daleč od realnega življenja sodobnega sužnja. Prikazana zaščita delojemalcev, domačih in enakopravno tujih, v Avstriji, je za slovenske delavce, domače in tuje, lahko še dolgo (?) le »fatamorgana«, iluzija. Sodobno suženjstvo, žal zelo eklatantno, tudi v »opevani« socialni in pravni državi Sloveniji! Franc Mihič
selector
16. 06. 2010 13.00
Je že res kar pravi Žerjav, ampak a niso zadnja štiri leta pred Pahorjevo vlado prav isto politiko držali kot jo danes Pahorjeva do delavcev iz drugih držav. Vprašanje je kaj bodo sploh naredili za tuje delavce, če imajo že do domačih delavcev tak odnos kot do goveda v hlevu?
rok_tratar
15. 06. 2010 17.48
Žerjav ima povsem prav...ker potem se tiste uboge bošnjake izkorišča do amena, zraven pa še ni dela za domače delavce. kako lahko država sploh izda 30000 delovnih dovoljenj? Za koga? Za sužnje...
matedolenc
15. 06. 2010 16.36
Vsa krivda je na Gospodarski zbornici Slovenije in na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Poznata samo svoje pravice do plačila članarine in nobenih dolžnosti do zagotavljanja in izpolnjevanja zakonov. Inšpektorji bi morali najprej kaznovat GZS in OPZ SLO z večmilijonskim zneskom za neopravljeno delo.
keramicar2
15. 06. 2010 16.34
najprej uredite za naše delavce, skozi se obnašate kot da je za nas vse urejeno v resnici pa premnogo nas v svoji domovini dobesedno životari na meji klošarstva.
krivulja
15. 06. 2010 16.15
Joj joj ljudje z nami je pa kaj boljše?? A z nami politika in novodobni lopovi delajo v rokavicah? Ko se borimo zase se borimo za vse,ki delajo in živijo med nami.Se tolažite,da se z nami Slovenci ne dogaja isto??? Lopovi -barabe in nesposobne hijene nas vodijo v Sloveniji in v svetu v brezno.Ne bo jim uspelo!!! Kaj ta Žerjav cvil-i sebe naj pogleda voluhar!!
periot
15. 06. 2010 15.40
Ja vsi ki so na vladi jih je lahko sram kaj delajo s temi ljudmi sramota!!!!!!!!!
Gosposvetski
15. 06. 2010 15.32
Če je že cela država polna vseh mogočih sramot,potem jo prodajte,kar je sploh še ostalo od nje.
nimus
15. 06. 2010 15.28
prvo ukinit te lopovske agencije ala adecco,manpower in ostali,potem naprej......zakon taki,da mora delodajalec dat tujcu plačo tako kot jo ima Slovenec..... nema tu bo pa prišel delat makedonček za 400€ zakon bi moral biti taki,da bi bila kazen zaporna vkolikor bi kršili delavske pravice itd.....
nimus
15. 06. 2010 15.25
in naš narod sramota,da z tako evropsko plačo slovenci živimo kot hlapci ,standard nam je u kako dober....pridite v Slovenijo živet ,ker se vam bodo vsi cilji uresničili ja država vam bo pobrala vse kar imate,ker Pahurčija ne more živeti dostojno življenje
braindestroyer
15. 06. 2010 15.09
žerjav,ne bodi več Janševa marionetka,ker izgledaš pošten...
RikavandenHass
15. 06. 2010 15.04
Kaj pa Slovenci..Tam, Metalna, Mip, Elkroj, Usnjarna, Modni salon, Mehanotehnika Izola, in ostali Slovenci.. Tem je Milič razlagal nekonkurenčnost, slaba proizvodnja, Kitajci zmorejo več ali je sedaj pri tisrih na ič kaj drugače..?? Žerjav vas je strah in prav je tako...
lotion
15. 06. 2010 14.48
Najprej poglejmo kolkiko je tujih delavcev? Pol se vprašmo kolk davka dobimo od njih pa kolk mora država plačat za njih? Pol se vprašmo kje so naši delavci, pa če ne bi blo cenej naše mal več plačat za to da bi delal? Pol pa iščimo rešitve... mogoče bi se vprašal koliko ljudi gre vn (predvsem kateri) iz naše države - vsi k majo kapital al pa mozeg - pa kdo prihaja k nam??
papez46
15. 06. 2010 14.41
Škoda, da je bil Radovan včasih minister. Sedaj je le še navaden "CALIMERO". Radovan "dobro ve", da drćava tu ne more nič! Gre za skrajno ignorantski odnos do ljudi, ampak ne s strani države - saj imamo več kot preveč ustreznih zakonov - ampak od posameznih "šerifov" in lastnikov gradbenih podjetji. Inšpekcije bi morale ukrepati neprimerno bolj ostro - ne pa da inšpektorji "TERENA SPLOH NE VIDIJO", potem pa se še izgovarjajo, da nihče ni ničesar prijavil. Inšpekcija, policija in Davčna uprava, bi morali skupaj slediti in narediti red na terenu. Ampak - dokler se da "človeka kupiti" z golažem in pivom ( kaj se če - plače na inšpektoratih so majhne ) lahko Radovan kar joka in joka. Efekta ne bo!
gorbi23
15. 06. 2010 14.40
vse se začne in konča pri pravni državi, kar pa Slovenija NI
Kukulkan
15. 06. 2010 14.24
prejsnji tedn je moj sodelovec ni hotel v soboto prit delat in sef mu je rekel da lahko kr gre. bo prisel makedonc za 400 eurov delat in to po cele dni
Penzic
15. 06. 2010 14.22
je pa še eno zadevo potrebno razjasnit, novodobno suženjstvo je veliko hujše od od tistega, ki se ga spomnimo iz zgodovine in ga tako zelo vsi obsojamo, takrat se je vedlo kdo je suženj in kaj so njegove pravice, v današnjem času pa so vsi demokratični, najboljši, delavec in njegove pravice na prvem mestu in ne vem katere floskule še, dejansko stanje pa se poskuša prikriti, vsekakor pa ga ni, ki bi bil odgovoren, vsi se izgovarjajo en na drugega, torej kolektivna, razpršena krivda, kar pomeni, da ne bo nikoli nihče odgovarjal, samo lastniki podjetij in podkupljeni uradniki, pa si veselo manejo roke od ekstrazaslužkov.....
am_staff
15. 06. 2010 14.18
Žerjav najprej počisti znotraj svojih vrst, šele potem kritiziraj vse vprek. Ko si bil minister, te ni motilo kako izkoriščajo cestne delavce.
Kukulkan
15. 06. 2010 14.17
ko se spomnem mojga strica ko je sel v nemcjo na baustel....odsel z vrecko cunj a vrnil se z audijem 100
Penzic
15. 06. 2010 14.14
Dobro jutro g. Žerjav. Izkoriščanje delavcev ni od nove vlade, vleče se že od osamosvojitve in krivdo si lahko kar lepo razdelijo vsi, ki so se izmenjali v vladnih foteljih. Moram priznati, da se kar srečen, da je v Sloveniji skoraj pa propadla tekstilna industrija. Izkoriščanje teh delavk je bilo vedno tabu tema, prav tako kot tudi sužnjelastniški odnos do delavcev v gradbeništvu, še posebej tujcev, verjamem, da je verjetno teh panog, kjer se delavca maksimalno izkorišča še vedno kar nekaj a se o tem ne govori. Verjamem da za takšno stanje niso krive samo vlade in ministrstva, velik del krivde nosijo tudi sindikati in razne zbornice. Vsi znajo pobirat članarine, davke, trošarine in ostale dajatve, ko pa je potrebno izboljšati položaj delavca, takrat pa nihče ni pristojen in se vsi izgovarjajo, da nimajo zakonske podlage, da bi ukrepali.