Slovenija

'Pahor je naivno nasedel'

Ljubljana, 23. 10. 2009 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krog razumnikov, ki svarijo pred arbitražnim sporazumom s Hrvaško, je vse širši in glasnejši. Zakonca Hribar menita, da je "Pahor naivno nasedel, vendar za politika naivnost ni nobeno opravičilo".

Pahor bo v ponedeljek odpotoval v Zagreb, kjer se bo sestal s Kosorjevo.
Pahor bo v ponedeljek odpotoval v Zagreb, kjer se bo sestal s Kosorjevo. FOTO: Reuters

Krog intelektualcev, eminenc in razumnikov, ki so proti podpisu arbitražnega sporazuma o reševanju meje s Hrvaško, se iz dneva v dan širi. Mnenju Franceta Bučarja in Mira Cerarja mlajšega so se pridružili še Tine in Spomenka Hribar ter Zdenka Cerar.

"Nesprejemljivo je, da smo Hrvaški dovolili vstop v Unijo, preden bo določena meja, in jezna sem, ker sploh ni jasno, kaj točno je na mizi, saj Pahor govori eno, Kosorjeva pa drugo," pravi Spomenka Hribar. Zakonca Hribar svarita: "Hrvatje se bodo igrali, Pahor pa je naivno nasedel, vendar za politika naivnost ni nobeno opravičilo."

"Tudi jaz sem proti arbitražnmemu sporazumu in že od Ropove vlade naprej zagovarjam, da Slovenci ne moremo meje položit v tuje roke,“ pravi Zdenka Cerar, podpredsednica LDS.

France Bučar pravi, "da samo če bi bil sporazum res bistveno drugačen od tega, kar vemo zdaj, bi bil lahko sprejemljiv".

SLS: Premier bi deloval v nasprotju z ustavo

Slovenska ljudska stranka je v sporočilu za javnost zapisala, da bi premier Borut Pahor, če bi podpisal sporazum s Hrvaško, deloval v nasprotju z ustavo, več zakoni in sklepom državnega zbora o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato, ki ga je parlament na pobudo SLS sprejel letos. Hkrati SLS meni, da bi premier deloval tudi v nasprotju s 350. členom kazenskega zakonika Slovenije.

Stranka obžaluje, da se slovenska vlada do zdaj ni bila pripravljena soočiti z argumentiranimi nasprotovanji vsebini arbitražnega sporazuma s strani številnih slovenskih pravnikov in drugih uglednih osebnosti.

Spomenka Hribar
Spomenka Hribar FOTO: POP TV

Pozdravila je napoved Pahorja, da bo hrvaški premierki Jadranki Kosor predlagal, naj vsebina sporazuma postane javna, a se ne strinjajo s premierjem, da bo objavljen sporazum "omogočil vladi, da argumentirano brani njegovo vsebino. Nasprotno, javnost sporazuma bi predvsem preprečila nadaljnje vladno slepomišenje in pavšalno zavračanje argumentiranih nasprotovanj arbitražnemu sporazumu," so zapisali.

Pahor v ponedeljek na posvet v Zagreb

Sicer pa po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina hrvaška premierka Jadranka Kosor objavi sporazuma nasprotuje. Sama se zavzema, da bi ga v javnosti objavili šele, ko ga bosta podpisali obe strani in bo njena vlada dobila tudi zadostno podporo v hrvaškem parlamentu.

Da bi se o podpori na Hrvaškem prepričal na lastne oči, bo Pahor v ponedeljek odpotoval v Zagreb, kjer se bo sestal s Kosorjevo. Sestal naj bi se tudi s predsednikom največje opozicijske stranke SDP Zoranom Milanovićem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jelica2@gmail.com
27. 10. 2009 20.04
Kaj ima veze SLOVENSKA zemlja in SLOVENCI na njej z vstopom Hrvaške v UNIJO? Pahor naj da vse pravice Slovencem na meji, Hrvati se pa naj potrudijo, da bojo sposobni prit k nam. Sem poslušala Hrvate, da imajo pomorsko mejo z Italijo, Slovenija zanje ne obstaja.
ALOBIS
26. 10. 2009 17.11
prosim da objavite vse komentarje javno1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Joze Dolar
24. 10. 2009 18.53
PA NE G.PAHORJA TKO KREGAT ,SAJ SE BO SAMO ZMOTU ,TKO KOT GOLOBIČ IN OSTALI ,TO JE ZDAJ TKO IN ,PA KUL PA MODERNO .PA NA NLB SE BOJO TUD SAMO ZMOTILI ,KOT SO SE PRI KRAMARJU .
Buena Vita
24. 10. 2009 16.38
IN NA REFERENDUM BO TREBA -DEJSTVO NEIZPODBITNO
Buena Vita
24. 10. 2009 16.37
VUAU ZDEJ SO PA VSI NACIONALISTI KER OPOZARJAMO NA VELEIZDAJO, BRAVO,KAJ PA PADE NAM V ŽEP,RAZEN TO DA SE BORIMO ZA SVOJO MATER DOMOVINO ,NAJ OSTANE NEOKRNJENA IN KOT PRAVI ZNAN ZGODOVINAR,IMAMO ADUTE ,SAMO IZKORISTIMO JIH, , NE ,,,PAHORJU SE GRE ZA NJEGOVE PRIVILEGIJE KDAJ BOMO ZAHTEVALI MIROVNO KONFERENCO,MAR VSI POZABLJATE NA ZGODOVINO,PA TOLIKE PRIČE IN ŽRTVE PRIČAJO O TEM
Buena Vita
24. 10. 2009 16.32
ISTRA1 SEJ KRIČIM,MAR NE SLIŠIŠ ČE HOČEŠ KULTURO PROSI PAHORJA ZANJO,NE MENE TA TELEBAJS POKVARJENI LAŽNIVI UNIČUJE SLOVENIJO
areyou
24. 10. 2009 14.48
Nacionalisti se nebodo nikoli strinjali z nobenim predlogom, to je normalno, ni pa, da oni odločajo o vsem, sem za referendum in sem prepričan, da bo uspeh več kot 70% za reševanje spora, ki ga je dosegel Pahor. Nam to prav ali ne enkrat se to mora rešit. V nobenem reševanju mejnega spora ni samo eden zmagovalec, kar je realnost. Smo pa mi in Hrvati premajhni, da bi vse svoje sile izčrpavali do onemoglosti.
M teorija
24. 10. 2009 14.33
vinadap24.10.2009, 11:24 Če mi je kaj znano je to , da je tudi Pahor omenjal možnost referendum. Torej tudi on ni proti. Pravzaprav so referendumi največkrat namenjeni temu , da se odgovornost prenese na rajo. Kar se pa tiče "ČASA"., pa res priznam, da se Pahor moti, celo, da je naiven. Ker tudi, če bo dogovor še kako ugoden za nas je to udarec za ksenofobe in vse tiste, ki brenkajo na nacionalne strune. zato le ti morajo samo povečati zahteve in so spet v igri. Na primer, da dobimo cel piranski zaliv, bodo zahtevali še Reko, če dobimo to, bodo zahtevali Istro, pa Kvarnerske otoke, pa Dalmacijo.... Tako da je verjetno Pahor mislil na normalen del populacije, potem se pa lahko strinjam.
M-teorija
24. 10. 2009 13.34
...in pomanjkanja argumentov.
M-teorija
24. 10. 2009 13.33
istra124.10.2009, 13:23 ...znak nemoči.
istra1
24. 10. 2009 13.23
pajtlerblanka, vse lepo in prav vendar pokaži malo kulture in ne piši z velikimi črkami, ker to pomeni kričanje kar je ...
M-teorija
24. 10. 2009 13.19
Lep primer, kaj se zgodi, če skačemo na vlak, katere infrastruktura sploh še ni postavljena, je bilo pred dnevi z naslovom "Slovenija nazadovala na lestvici svobode medijev", kjer so desničarji , ne da bi se prej prepričali, kaj je v ozadju že odpirali šampanjce. In kaj se je zgodilo. Navidezna zmaga se je pretvorila v boleč poraz, saj so mediji s kasnejšo obrazložitvijo za ključni vzrok takemu padcu pripisali primer Cerani-Klemenčič in začasna prepoved pisanja v dnevniku in ostalih medijih. Človek bi pričakoval po takem debaklu v bodoče večjo previdnost pri obsodbah brez znanja in ozadja, pa na žalost bo potrebno še nekaj podobnih primerov.Upam da bo Pahorju uspelo in da ima res prav. Prvič, da se uredi dve desetletji zamujenih priložnosti, katere čas in okoliščine so morda najprimernejše. Predvsem pa , da odpravi "moderen" lov na čarovnice, kjer brez kakršnih koli argumentov in dokazov ter brez sojenja, že prižigamo kres za "obsojence".
nash.fido
24. 10. 2009 13.06
Pahorja zgleda bolj skrbi za hrvaške interese, ne pa za slovenske.
nash.fido
24. 10. 2009 13.05
sbosbo Bogi vi slepci, ki še vedno zagovarjate delo te nesposobne vlade.
sbosbo
24. 10. 2009 12.47
pajtlerblanka 24.10.2009, 12:42 -2 NEGRO IN OSTALI,TO JE VELEIZDAJA,IN ZATO JE KAZEN,,,,KOMUNISTI SO JO TAKO RADI IZVAJALI CELO NAD MIKENIMI OTROKI ....bogi otroki!:)...
Buena Vita
24. 10. 2009 12.42
NEGRO IN OSTALI,TO JE VELEIZDAJA,IN ZATO JE KAZEN,,,,KOMUNISTI SO JO TAKO RADI IZVAJALI CELO NAD MIKENIMI OTROKI
zahod.west
24. 10. 2009 12.30
sestal se bo celo z opozicijo na HR, doma pa nič. neverjetno. A je to sploh še država?
strogoff
24. 10. 2009 12.14
BIMBO, - bumbalala, la la ! _ _ _ :-))) Halo, Denis ?! ;-)
SherlockH
24. 10. 2009 11.31
Ideološka predstavnika kvazi elite Hribar, naj se raje zase pobrigata. Če mene vprašate, ni naiven Pahor, ampak vsi mi, ki vsakokrat nasedamo na politične puhlice. Meni je že dodobršen pokazatelj intelektulane srenje pri nas, to, da se komunajzerji čutijo dolžni komentirati vsako reč, pa čeprav jih je čas -dokazano-že pred desetletji povozil.
Pantokrator
24. 10. 2009 11.28
Predlagam, da ji takoj zapoje Danke Deutschland in nemudoma se ji bodo usule solze iz oči......kako je že rekel Cankar? Za hlapce rojeni........Wienische Pferdenpflegers---