Slovenija

SLS gre v opozicijo

Ljubljana, 13. 10. 2008 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani glavnega odbora SLS so se odločili, da stranka ne bo sodelovala v morebitni vladni koaliciji z SD, Zares in LDS, ampak bo šla v opozicijo.

Negotovosti v zvezi s položajem SLS v prihodnjem štiriletnem parlamentarnem ciklusu je konec. Na štiriurni seji so se člani glavnega odbora odločili, da stranka ne bo sodelovala v morebitni vladni koaliciji, ampak bo šla v opozicijo. Za takšno odločitev je glasovalo 92 članov, medtem ko se je za vstop v vlado zavzelo 63 članov.

Bojan Šrot bo vodil SLS v opoziciji.
Bojan Šrot bo vodil SLS v opoziciji. FOTO: POP TV

Pred sejo je potekal sestanek predsednika SLS s skupino, ki je bila pristojna za pripravo mnenja o osnutku predloga koalicijske pogodbe za sejo glavnega odbora. Člani odbora so obravnavali tudi rezultate analize letošnjih državnozborskih volitev.

Zanimivo je, da se je Bojan Šrot zavzemal za začetek pogajanj s Pahorjem, k vstopu SLS v vlado je pozval tudi starosta stranke Ivan Oman. Očitno je v SLS prevladala linija, ki želi, da se stranka “očisti“ v opoziciji. Za takšno odločitev so se med drugim zavzemali Janez Podobnik, Jakob Presečnik in Radovan Žerjav.

Bojan Šrot je po seji povedal, da je očitno nastopil čas, da gre SLS v opozicijo: “Sam sem sicer menil, da je dobro, da gremo v pogovore in da v času koalicijskih pogajanj realiziramo kakšno točko iz našega programa. Članstvo mi je tudi na tokratni seji izreklo visoko podporo in tako ostajam na mestu predsednika SLS.“

Proti Šrotu je sicer glasovalo 11 članov glavnega odbora. "Visoka podpora mi daje legitimiteto, da stranko vodim še naprej."


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
15. 10. 2008 18.53
No končno gre SLS v opozicijo. Oklevali so tako kot skurbana baba, ki si ne upa domov. Barbi žal se tokrat pred svetom ne boš mogel šopiriti s svojo navidezno demokracijo večstrankarske ekipe. Najbolje da se kučanov projekt imenovan trio fantastikus znova zlije v eno samo staro partijo s potrčem na čelu in kučanom v ozadju, ostale bleferske marionete ala turk, pahor itd. pa naj še naprej migetalkajo kot da bi bili zelo pomembni akterji velikih družbenih sprememb, bomo vsaj imeli lutkovno predstavo, če ne drugega.
bozjibic
15. 10. 2008 10.19
Po mojem mnenju pa niti ne bo slabo, da bo v opoziciji še ena stranka - poleg dveh izrazitih populistov in nacionalistov -, bo v parlamentu sedelo še 5 poslancev, ki so po imenu sicer najbolj populistični, vendar pa so v primerjavi z nacionalističnim dvojcem brez krmarja Janša-Jelinčič še največji demokrati in najbolj zmerni. Zato celo odločitev za opozicijo SLS niti ni tako slaba - saj bo prav SLS lahko povsem dobro funkcionirala kot konstruktivna opozicija; pri Janši in Jelinčiču pa je opozicijska konstruktivnost contradictio in adiecto. To je podobno, kot bi rekli pošten tat.
RADO62
14. 10. 2008 17.03
No in zaključna beseda: SLS ne gre v koalicijo z tovarišem Pahorjem. In nova vlada postaja iz dneva v dan šibkejša. Še malo trenja od znotraj in mal nafte prlije desus, pa imamo kmalu nove volitve, na katerih bodo seveda državljani lahko popravili storjeno napako in se odločili v prid demokracije in ne v podporo srbskemu ničvrednežu Jankoviću in njegovemu pritlikavemu kolegu s faksa Kučanu....
bozjibic
14. 10. 2008 14.50
RADO62 Kar na ulico pejdi in prični s protestom. Mogoče se ti bog usmili in dobiš nova vlakna.
RADO62
14. 10. 2008 14.46
TRIO PAKET je nateg desetletja... to je vse na paricah, daleč od optike... HOČEMO NOVA VLAKNA...
bozjibic
14. 10. 2008 14.39
Manja Kranjc Časi lova na čarovnic je že daleč mimo! A bi ti to nečedno početje spet uvedla?
RADO62
14. 10. 2008 14.23
Problem Tončka je v dejstvu , da je ideološki volilec, ki ni sposoben odigrati vloge nevtralnega opazovalca in podati neke nevtralne ocene dejanske situacije v Sloveniji. Tako da nabiva neobjektivne kozlarije brez slehernega argumenta. Očitno je levičarska indoktrinacija murgelskega pajaca, na njemu dosegla želene učinke. V bistvu so Tončkovi komentarji brez veze.....
kosir_maks
14. 10. 2008 14.19
Upam samo ,da Kahlija ne bodo partijsko discipliniral po starih udbovskih metodah in da jih bo kvazi levake zaščitnike nakradenega kapitala lepo THANSPAHENTNO razturio na pravaktorje in iztržil kaj za do še pred volitvami obubožano rajo in penzioniste , ki pa sedaj po volitvah kar na enkrat niso več tak problem , saj da smo v krizi in bla bla bla bla , in jim je Erjavec trn v peti !!! Sindikati so pa itak šli na dopust za nekaj časa , svoje so naredl , svoje so postavl na oblast .
Tonček Balonček
14. 10. 2008 14.18
Škoda časa!
manjakranjc@hotmail.com
14. 10. 2008 14.14
Haha, sedaj samo še čakam, da te bodo polna usta neke revščine v Zimbabveju. Oprosti T.B, govoriš na pamet. Te \"epi\" centri, ki naj bi propadali se bodo hitro pobrali...zaupanje v njih je še vedno veliko, zato prosim malo več objektivnosti in treznega predsodka. Da pa je privatno boljše, je pa jasno. Absolutno pa je potrebno imeti \"manjše\" regualtroje, da se prepreči monopole in kriminal. Če se kdo izgublja pa naj presodijo drugi, vsekakor pa je tvoje citiranje nekih spolov že tako perverzno, da sem prepičana; da si mogoče ti kaka deklina in se želiš kot moški, tako bolj profilirati.
Tonček Balonček
14. 10. 2008 14.04
manja, v več kot desetih vrsticah nisi napisala prav nobenega dejstva in trosiš meglo! Kje so ta tvoja dejstva? Izgubljaš se v raznih domnevah končanih šolah, jesenskem listju, povzdigovanju zasebnih bank in kr neki, ampajk dejstvo je, da na Zahodu prav zdaj sanirajo prav te, zasebne banke, iz davkoplačevalskega denarja, ne pomagajo kreditojemalcem, ne odkupiujejo njihovih dolgov, mpak terjatve bank! A to mogoče ni dejstvo? Z leporečjem pač ne gre, dejstvo so bile pravkaršnje volitve!!
kosir_maks
14. 10. 2008 14.00
tale spletna stran pa je očitno polna nekih tihih podpornikov SLS, ki jo objokujejo in stokajo , šmrk, šmrk , zdej so kar na enkrat dobri v SLS prej jih ni noben povohl pet posto ja kaj bo zdej Borči res moral ri....ko . polizat Kahliju in predvsem odprt mošnjo za penzioniste , pa kaj bo z Katarinco veliko in njenim vrtenjem smrčka pred volitvami , da o Cvikeljnu ne govorimo , ,he he
turbo4ever
14. 10. 2008 13.52
kosir_maks 14.10.2008, 13:42 koga si pa ,,raztural˝ ? ne smeši se.....
politik70
14. 10. 2008 13.49
Ne ne Maksi ni res da ne želim Desusa v koaliciji..... Sem vesel ker ni SLS v koaliciji? Zaradi njihovih piz.darij ja sem vesel.! Ni pa to dobro za Slovenijio! Tega smo se bali pred volitvami! Da bomo iz ene skrajnosti padli v drugo! In kdo je kriv da so se volilci tako odločili? Pahor ali Golobič? Mislim da veš samo ne boš priznal da je krivec Janša in ne SDS! Čuden odgovor? Ja je priznam!
politik70
14. 10. 2008 13.47
Le kaj bo z kmeti ki ne bojo imeli stranke pri koritu? Hm..... Le zakaj so glasove dali Janši? Jih je kdo mar prisilil v to? Da se Janša sedaj kiti z 307.735 glasovi? Koliko glasov bi bilo potrebno odšteti od tega rezultata? Najmanj 10 poslanskih mest..... Kakšna bi bila potem Janševa SDS? Okleščena poražena sluzasta skregana.....
kosir_maks
14. 10. 2008 13.46
politik 70 : si še en levak ki jokca za sls ,, le zakaj , tebi isto vprašanje ,in da ne pobegneš , ,,,,,rakun Hočeš povedat, da ne želiš DESUS-a v koaliciji !! ja kakšna pa je to socialna naravnanost naših kvazi levakov .... ,,,, socialni demokrati ???? če se izogibajo sodelovanja z pravimi levičarji , ki so za izboljševanje najnižjih plač , penzij in še zagovorniki NOB in tekovin revolucije \"
manjakranjc@hotmail.com
14. 10. 2008 13.46
Kot sem že omenila in je še vedno dovolj izrazito, da se spotaknem ob to: med psevdo levičarji je seveda zelo priljubljena teorija, da gre pri finančnih krizah za konec kapitalizma in za zlom , torej za nekakšno “kazen” za ekscese tako imenovanega neoliberalizma in vodenje neke »testne« ekonomije pri nas(Bajuk), ki jo razviti svet btw pozna že lepo obdobje. Nekateri med svojimi sarkazmi resnično obelodanijo svojo pamet, in mogoče imajo celo srednjo šolo; da pa bomo na jasnem okrog neke recesije in gospodarske negotovosti, ki jo je po besedah psevdo levičarjev moč prvič videti v takšni obliki so pa vzroki resnično samo tu: -Sigurno posledica nekega umetnega blagostanja, kateremu se je želelo neskončno podaljšati rast »kapitalizma«, vse zaradi »lepih idej«. -Absolutno zaradi slabe regulacije, tu imam sama v mislih predvsem obveznice…in v sklopu tega neka podjetja, ki so v finančni »verigi« In pa zaradi špekulantov, ki jih lahko enostavno uvrstimo kar v zgornji točki; torej posameznike, ki niso nikoli »zadovoljeni«! Absolutno pa bodo na šoke najmanj občutljivi tisti ali tiste vlade, ki bodo najbolj propulzivne. Mogoče boste le v praksi razni psevdo levičarji ugotovili, da so najbolj uspešne banke ravno privatne banke, ki so se sedaj izkazale za najmanj občutljive. Tiste reforme spisane v »novi« koalicijski pogodbi pa so ravno za kakšno wc čtivo. M.K
kosir_maks
14. 10. 2008 13.42
kako zablefira lepo in obrne temo , mi o DESUSU in možni koaliciji ............on je že pri nekem vodji in nekih iztrebkih za kozlat !! čim ga dobiš na argumentih in začneš razturat na prafaktorje pobegne.......
politik70
14. 10. 2008 13.40
No pa se je zgodilo... SLSa ne bo v vladi! Pa bomo imeli čisto levo vlado! In kdo je glavni krivec? Sicer desničarji ne boste priznali da je krivec Ivan Janez Janša Grasupelski... Pokazalo se je da niso bili prav enotni v tej odločitvi! Pa se je začelo. Le spomnite se kako ste vriskali ob razpadanju LDSa..... Danes v SLSu jutri pa pride na vrsto SDS.... Samo da zapustijo foteljčke.... Ne verjamete Desničarji? Pa saj niste verjeli niti da bo čebelar izgubil še manj da SDS ne bo zmagovalka parlementarnih volitev..... No verjeti oziroma priznati z tem imate desničarji večne probleme.... Se vam vleče že od leta 1941 naprej.... Priznati in se sprijazniti ja to je problem Desničarjev!
kosir_maks
14. 10. 2008 13.31
mimoidoči : kar pakiraj , pakiraj , sej bo še čas , za debate ,,,,, veva , kje sva ostala