Slovenija

SLS dvomi v enotno davčno stopnjo

Ljubljana, 17. 12. 2005 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SLS ima pomisleke, ker bo enotna davčna stopnja "znižala ekonomsko socialni položaj velikega dela prebivalstva".

Podobnik ocenjuje, da kljub nekaterim razl
Podobnik ocenjuje, da kljub nekaterim razl FOTO: POP TV

Svet in glavni odbor SLS sta na današnjih sejah zavzela pozitivno stališče do nedavno sprejetega vladnega okvira gospodarskih in socialnih reform, končno stališče do posameznih ukrepov pa bo SLS sprejela, ko bodo pripravljene vse strokovne analize. Predsednik stranke in okoljski minister Janez Podobnik je v izjavi novinarjem po seji dejal, da ima ljudska stranka pomisleke do enotne davčne stopnje, ker bo "znižala ekonomsko socialni položaj velikega dela prebivalstva".

SLS zato podpira ohranitev znižane davčne stopnje za nujne življenjske potrebščine. "Na podlagi tega stališča je v vladno gradivo odbora za reforme, ki je bilo potem na vladi sprejeto, prišla usmeritev, da se pred sprejemom ustreznega zakona pripravijo nekateri dodatni izračuni," je dejal predsednik tretje največje vladne stranke, ki ima skupaj z DeSUS zadržano stališče do nekaterih reformnih ukrepov.

Razhajanja v koaliciji

Podobnik je sicer ocenil, da večjih "razpok" v koaliciji ni. "Mi ne bomo popustili ob prvem vetru takšnih in drugačnih trendov. Zavedamo se, da je bila odločitev za pot reform pogumna poteza. Če hočemo povečati gospodarsko uspešnost, nimamo druge poti," je še dejal Podobnik, ki je prepričan, da koalicija bo uspela "nekoliko dopolniti" predlagano smer reform.

Glede kritik premiera Janeza Janše, da SLS in DeSUS nista pripravila konkretnih alternativnih predlogov, je Podobnik ocenil, da se je SLS "od vseh štirih vladnih strank najbolj profesionalno in strokovno lotila paketa reform". Že v fazi koalicijskih usklajevanj pred sprejemom paketa so bili v SLS edini, ki so prispevali pisno gradivo, je zatrdil okoljski minister in dodal, da je bilo nekaj stališč SLS upoštevanih. Dodal je, da bodo svoje formalne predloge še enkrat poslali koalicijskim partnerjem.

Glede položaja stranke v koaliciji je Podobnik poudaril, da je stranka "konstitutivni člen koalicije". Ministri SLS so delo opravili profesionalno, poslanci pa so trdni del koalicije v državnem zboru. "Če včasih mislimo drugače, to ni slabo," je dejal Podobnik in dodal, da je bilo danes slišati tudi kritike na račun načina usklajevanja znotraj vladne koalicije v zadnjem času, še posebej pri odločanju za referendumska območja pri ustanavljanju občin.

Sprejeli izjavo o Hrvaški

Predsednik SLS je še povedal, da so sprejeli še izjavo glede zadnjih potez Hrvaške. Ta je s posebnim pravilnikom na novo določila ribolovno območje v Piranskem zalivu, to pa pomeni poseganje v suverenost Slovenije, je dejal Podobnik.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1