Slovenija

Slovo od papirnatih študentskih bonov

Ljubljana, 30. 07. 2010 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S 1. avgustom bo papirnate študentske bone v Ljubljani zamenjalo neposredno plačilo prehrane gostincem in uveljavljanje subvencije preko mobilnega telefona ali brezkontaktne čip kartice. Že kupljeni boni se lahko koristijo do roka veljavnosti.

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani bo 1. avgusta začela uporabljati nov sistem subvencioniranja študentske prehrane. Dosedanje papirnate bone bo zamenjalo neposredno plačilo prehrane gostincem in uveljavljanje subvencije preko mobilnega telefona ali brezkontaktne čip kartice. Že kupljeni boni se lahko koristijo do roka veljavnosti.

Papirnati študentski boni se poslavljajo.
Papirnati študentski boni se poslavljajo. FOTO: Barbara Smajila
Z uvedbo novega sistema subvencionirane študentske prehrane želimo študentom poenostaviti in olajšati koriščenje subvencij za študentsko prehrano. Sistem koriščenja subvencij s pomočjo mobilnega telefona ali brezkontaktne čip kartice smo uvedli potem, ko so sistem že preizkusili na območju Univerze Primorske in Univerze v Mariboru. Glede na to, da območje Univerze v Ljubljani zajema precej večje število študentov, kot drugi dve univerzi, smo želeli pri nas uvesti sistem potem, ko je večina začetnih težav ob uvajanju že odpravljenih. Matevž Kokol, minister za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani

"S prenovljenim sistemom subvencioniranja študentske prehrane bodo za študente predvsem odpravljene čakalne vrste ob nakupu bonov, geografske omejitve koriščenja bonov, vnaprejšnje plačilo in izbira ponudnikov študentske prehrane. Obenem bo omogočena večja preglednost in transparentnost uporabe subvencij študentske prehrane ter povečana dostopnost študentske prehrane," so sporočili iz ŠOU v Ljubljani.

Kako do novih bonov?

Za začetek uporabe novega sistema študentske prehrane se morajo študentje, ki želijo koristiti subvencionirane obroke, predhodno prijaviti v sistem na spletnem naslovu www.studentska-prehrana.si. Po zaključenem vnosu podatkov si morajo zapisati številko prijavnice in jo shraniti za hitrejšo izvedbo registracije uporabnika na dosedanjih prodajnih mestih bonov.

Ob registraciji na prodajnem mestu potrebujejo številko prijavnice s spletne predprijave, dokazilo o statusu študenta, veljavni osebni dokument in mobilni telefon, s katerim bodo uveljavljali subvencijo, ali 15 evrov za uporabo brezkontaktne čip kartice. Ob zaključku registracije bo študent prejel aktivacijsko kodo za dostop do spletnega pregleda porabe in trenutnega stanja svojih prostih subvencij na spletni strani www.studentska-prehrana.si.

Že kupljene papirnate bone lahko študentje normalno koristijo do konca roka veljavnosti, po tem datumu pa jih lahko v poslovalnici Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, zamenjajo za gotovino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maja_d@email.si
04. 08. 2010 14.45
Slovo = papirnatih bonov ne bo več Piše, da lahko papirnate bone porabiš samo še do takrtat, ko še veljajo. Kupit pa se jih ne da. Nekateri so spraševali, kaj naj sedaj z boni, ki so jim ostali. Na koncu članka piše, da jih lahko na kersnikovi zamenjate z gotovino
tayi177
02. 08. 2010 13.53
A je danes v Ljubljani (in NM) še mogoč nakup papirnatega bona ali moraš obvezno preiti na ta sistem?
lenix
02. 08. 2010 11.07
Tanja Mc 1. mi v mariboru smo prešaltali bone 1 mesec prej, tako da jih že uporabljam in mi do zdaj nikoli ni trebalo kazati osebne.. 2. 1808 si lahko vsak v enem tednu zapomni ;) 3. včasih smo čakali v vrsti pred študentskim servisom zdaj bomo pač v gostilni malo počakali. res da je breme preloženo na gostince ampak to ni stvar študenta. 4. s kartico nevem kako je ampak se jo najbrž uporablja na drugačen način kot telefon. tak da ni treba nič tipkati. sicer nevem vsega glede teh bonov ali ene stvari ki jih pišeš pa so bedarije in nepotrebne za sekiranje.
samanthka
01. 08. 2010 21.17
lenix: še to! praviš da ima danes še froc in 102 letna babica telefon in če ga nima si kupi kartico..hmm? kaj si hotu s tem povedat, da si lahko kupiš kartico in tipkaš po kartici, kar brez mobitela al kako? vidiš pa res nisem tako dobro obveščena kot ti, da smo že tako napredovali pa nisem vedla.lepa!
samanthka
01. 08. 2010 21.15
za lenixa: slabo predvidevaš, jaz bi lahko rekla to zate. Pokazati moraš tako osebno izkaznico kot dijaško, pri sebi moraš imeti številko, klicati in marsikaj se lahko zavleče. Splo če vas je pri mizi več. V vrsti pa jih čaka še več. S tem je vso breme dodatno preloženo na gostince in to je vse kar je bilo narejeno s tem ukrepom. Fajn bi bilo, če bi si TI vzel čas in šel dejansko na stran, kjer imaš vse razloženo in kjer se moraš registrirati - torej se pozanimal o vsem skupi, potem pa pametoval po raznih forumih...
utegurovic
01. 08. 2010 01.51
tako več ne bo modelov pred prodajalno bonov ki čakajo študente da od njih odkupijo bone in jih prodajo direktno gostincem (abecedarium-u pretežno)
Vito Dorojevi?
31. 07. 2010 21.25
Največja slabost je omejitev enega obroka na štiri ure, jaz bi več jedel :/
dule100
31. 07. 2010 09.54
Minister Gregor pa nič bo spet štel solde ! Imel bo pa malo dela, da denar spravi na račune v tujino !
maja_d@email.si
31. 07. 2010 09.44
Piše, da se bo lahko koristilo TUDI preko mobilnih telefonov, nekateri so pa razumeli prek MOBITELA (samo mobitela in ne simobila, tušmobila ....). Torej bodo lahko vsi imeli prek mobilnih TELEFONOV (in ne samo operater mobitel). Res je bolje to, da ne bo potrebno stati v vrsti, ne bo se potrebno spraševati, za katero restavracijo ima 5 študentov še kakšen bon (oz. se usklajevati) in ne bo potrebno gledati, koliko bonov imam še, do kdaj veljajo in ne bodo se valjali po denarnici. Le to mi ni všeč, ker boš moral vedno denar imeti pri sebi, in to ne bo vedno drobiž. Pri vsakem obroku ne boš mogel vedno točno plačati.
yerbas
31. 07. 2010 08.24
Goljufije se povsod kontrolira z elektroniko razen dosedanjim pobiralcem denarja in granitnih kock
#10
31. 07. 2010 00.55
na simobilu klici niso zastonj (dokler ne bo masovnega pritozevanja)
lenix
31. 07. 2010 00.06
Tanja Mc predvidevam, da si ena izmed tistih ki prej pametujejo kot pa sploh vejo osnove tistega. 1. danes ima mobitel še 6 letni froc in 102 letna babica, če pa ga kdo reeees nima pa si lahko kupiš kartico. 2. klici so zastonj 3. gužva ni problem. 4. v lj in mbju ponavadi ni problemov z povezavami 5. kerih ful stvari rabiš pokazat? telefon pa študentsko. 6. vedno kličeš eno in isto št! slabost je edino če ti glih v gostilni crkne mobitel. najboljša pa je da ti ni treba laufat najprej do bonov pa v gneči čakat in še kaj.
prehlad
30. 07. 2010 22.56
BOLJ PAMETNI BOLJ ZAKOMLICIRAJO SEVEDA SEBI V PRID.
Penzic
30. 07. 2010 22.17
To bo še veselo! Se ti bo spraznila baterija ali pa boš začasno izključen zaradi neplačevanja, ali si na prepaidu in nimaš na računu......hahaha, Golobček pa se smeji in mane roke......ja seveda, zdaj pa vas bodo kelnerji nosli po rokah kot kralje, hahaha, takšne bedarije so samo pri nas mogoče in samo tisti, ki so iz celotnega projekta kaj denaja potegnili lahko zagovarjajo ta glupi sistem, ki je po celi črti proti študentom......
tn1
30. 07. 2010 18.56
Ne vem v čem nekateri vidite problem. Edina slaba stvar je, da se ne bo dalo porabiti bonov, ki bi ti ostali od prejšnjega meseca. Očitno ste nekateri polpismeni. V članku jasno piše, da bo mogoče vzeti tudi brezkontaktno čip kartico, če vam je že plačevanje z mobilnikom takšen problem. In kar se počasnosti tiče: tudi če greš v restavracijo in plačaš z gotovino ali celo plačilno kartico traja kakšno minutko, kajne? Končno si bodo natakarji brez osnovne človeške kulture prisiljeni vzeti nekaj časa za nas, namesto da vzamejo bon in ti kot psu vržejo hrano na mizo, kot bi bil neka manjvredna *, čeprav imajo za obrok čisto v celoti plačano in se nekateri gostinci povrhu vsega še v večini preživljajo s študenti. Meni je nov sistem v glavnem všeč, končno se bom lahko v trenutku odločil, kam bom šel jest, brez skrbi o tem, če imam bon ali ne.
odbogaposlan
30. 07. 2010 18.29
a Bo ULTRA bone delala=
DSymon
30. 07. 2010 18.08
hmmm... a misljo da se mi bo dal skoz kovance u sabo nost. a nebi bila boljša ideja, če bi nardil to plačevanje na tak način kot so urbane. Naložiš denar gor in ka porablaš dokler ga ne zmanjka oz. dokler ne dosežeš mesečnega limita bonov (št. bonov, ki jih lahko porabiš na mesec). Tako bi blo za gostince in študente bolje; vsaj kar se tiče plačevanja. Terminal jim pa tud ni težko postavt pa sistem zrihtat, ker ga itak že majo spisanga sam mal ga treba prilagodit glede na to za kaj se ga nuca.
samanthka
30. 07. 2010 17.26
meni je to vse skupaj malo smešno..prvo, kot je že nekdo rekel: moraš imeti mobitel-kaj pa če ga nimam? potem ti trgajo dol za klice, plus gužva, plus možne napake v povezavi (dober primer je moneta), plus ful več stvari rabiš pokazovat, si shranjevat raznorazne številke itd...kr neki. ta država je čedalje bolj čudna...
carpathian
30. 07. 2010 17.04
pri nas se "izboljšuje" samo tiste stvari, ki so že utečene, dobro organizirane in lepo tečejo, brez zapletov....
#10
30. 07. 2010 17.03
simobil zaračunava posamezen klic (nakup bona) 0,0833€ brez ddv. lepo so nas obrnili