Slovenija

Slovesnosti ob 27. aprilu

Ljubljana, 26. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.V.Ž./STA
Komentarji
0

V Cankarjevem domu v Ljubljani je potekala osrednja državna slovesnost ob dnevu boja proti okupatorju. Slavnostni govorec je bil zunanji minister Dimitrij Rupel.

Slavnostni govorec je bil Dimitrij Rupel
Slavnostni govorec je bil Dimitrij Rupel FOTO: Reuters

V svojem govoru je Rupel poudaril, da nas ne glede na različne poglede na preteklost glavne reči čakajo v prihodnosti, prihodnost pa si je za svoje dogajanje izbrala Slovenijo. Minister Rupel se je v svojem govoru osredotočil tako na slovensko preteklost kot na prihodnost. Slovenski upor in narodnoosvobodilni boj sta bila dobra stvar, čeprav je bila revolucija neprimeren okvir zanju. Vendar Rupel domneva, da aktivisti OF ob njenem začetku niso mogli računati, da jih bodo njihove dejavnosti pripeljale na oblast. OF in NOB sta Slovence uvrstili na pravo stran zgodovine, Slovenci smo bili zavezniški narod, slovenski partizani so bili zavezniška vojska, je poudaril Rupel. To zavezništvo se je kasneje pokvarilo in izgubilo, ponovno se obnavlja šele danes, ko Evropa končno postaja celotna in svobodna.

Podelitev zlatega častnega znaka svobode RS Ivanu Dolničarju
Podelitev zlatega častnega znaka svobode RS Ivanu Dolničarju FOTO: POP TV

Že dopoldan je predsednik države Milan Kučan predsedniku Zveze združenj borcev Ivanu Dolničarju izročil zlati častni znak svobode RS. Dolničar je odlikovanje ob svoji 80-letnici prejel za osebni delež v uporu proti okupatorju ter za zasluge pri osamosvojitvi in obdobju samostojnosti Slovenije.

Priznanja je podelila tudi Zveza društev borcev in udeležencev narodnoosvobodilne borbe Slovenije. Proslavo v Muzeju novejše zgodovine je odprl partizanski pevski zbor z umetniškim vodjo Francem Gornikom, ki je za svoje zborovsko delo danes prejel zlato plaketo. Podelili so jih še osem, in sicer zgodovinarju Samu Bevku za izjemne zasluge pri ohranjanju resnice o NOB, dejavnemu članu skupnosti borcev Alojzu Dolničarju, Avguštinu Lahu za več kot dvajsetletno delo v združenju borcev NOB Tacen-Šmartno, Janku Smoletu za vodenje dobrodelne fundacije Ustanove Franc Rozman - Stane, posthumno upokojenemu generalpodpolkovniku Pavlu Šucu, upokojenemu igralcu Aleksandru Valiču za umetniško poustvarjanje, ohranjanje in plemenitenje tradicij osvobodilnega boja, Organizacijskemu odboru kolesarskega maratona Franja ter Zvezi koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora. Priznanja zveze borcev podeljujejo že peto leto, po besedah predsednika glavnega odbora Bojana Škrka pa je njihov namen dati moralno zadoščenje ljudem, ki že leta požrtvovalno delajo v borčevskih organizacijah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3